Patrick Kicken: Rob van Someren weg bij Radio 10, Gijs Staverman op zijn plek in de middag

[BLOG van woe 17 april, nu weer actueel door hetzelfde nieuws’ van het AD en De Telegraaf twee weken later] Nou we kunnen wel ophouden met speculeren waar Ome Gijs, Neef Staverman, die gisteren vol zelfvertrouwen aankondigde zijn ontslag aangeboden te hebben aan de KRO-NCRV bij NPO Radio 2, nu dan zijn kunsten gaat vertonen: bij Radio 10. Maar de plek waarvoor hij gevraagd is zal menigeen zijn of haar wenkbrauwen doen fronzen: het succesvolste Radio 10 programma, de middagshow Somertijd met Rob van Someren en zijn team. Meen je dat nou serieus? Ja dat is wat ik hoor, uit drie betrouwbare bronnen. En oh oh wat zou dat toch een domme fout zijn, ik zal uitleggen waarom.

Er lijkt zich bij Radio 10 een scenario te herhalen dat zo’n beetje tien jaar geleden ook de teloorgang van Radio Veronica heeft ingezet: Rob van Someren vervangen door een minstens zo bekende naam, maar dan zonder veel humor met een totaal andere sfeer en stijl. Dat werd toen Jeroen van Inkel en nu lijkt dus Gijs Staverman de middagshow voor zijn rekening te gaan nemen. Prima hitradio jock maar géén personality en/of moppentapper. Ik snap dat ze iets moeten bij Talpa’s 10 als Rob vertrekt, maar dit lijkt me niet de eerste keuze. Ze moeten eerst met Eddy Keur gesproken hebben, dat kan niet anders. Die wilde niet, ondanks zijn warme banden met John de Mol en dus kwamen ze maar bij Staverman uit. Mijn God ik hou mijn hart vast wat met het marktaandeel van Radio 10 gaat gebeuren als dit het scenario wordt en Gerard Ekdom ook nog eens weggaat en vervangen wordt door Lex Gaarthuis.

Waarom Van Someren de uitgang zoekt dat speelt al zeker een jaar: hij heeft een aantal rechstzaken gevoerd tegen Talpa radio over een niet ontvangen bonus én wilde baasje worden bij Radio 10, waar ze na het vertrek van Roland Snoeijer naar Qmusic nog steeds zonder directe eindverantwoordelijke zitten. Dat wordt hem niet gegund bij Radio 10 dus gaat hij verder kijken en komt uit bij de grootste investeerder op radiogebied in Nederland momenteel: het Vlaamse Mediahuis. Zij zijn eigenaar van o.a. Radio Veronica en 100%NL. Voor die eerste hebben ze al Ekdom, Goes en van ’t Hof aangetrokken en dat er meer groei in 100%NL zit is hun ook wel duidelijk. Dus mag Van Someren daar naar alle waarschijnlijkheid wél baasje gaan spelen en zijn middagshow voortzetten.

Van Someren zat er gisteren in zijn middagshow zelf al naar te hinten, door aan het begin van Somertijd na Radio GaGa een zelfgemaakte jingle te draaien met de tekst ‘De NCRV zit er niet mee’. Als dit allemaal zo doorgaat dan zou het kunnen uitdraaien op een rampscenario voor 10 net als toen met Veronica. Rob neemt veel fans mee naar waar hij gaat. Hij is het boegbeeld, de ambassadeur voor het radiomerk, nog meer dan Ekdom. Het enige wat ze bij 10 nog kunnen doen is wederom snel met Gordon om tafel, hem de middagshow laten doen en Staverman lekker veilig zijn no brainers tussen 14 en 16u laten afvuren op de luisteraars. Dit is net alsof je Paul de Leeuw laat opvolgen door Frits Sissing.

Patrick Kicken

76 Comments

 1. Ik hoop niet dat Eddie Keur ook nog vertrekt bij Radio 2.
  Ik vind hem echt een verademing en hoop dat hij de uren krijgt van Gijs

 2. Patrick, is de leegloop bij Radio2 nú eventjes voorbij of weet jij dat er nog meer presentatoren/dj’s gesprekken voeren met de commerciëlen?

  Sowieso verbaast het me dat Van Inkel er nog zit in het verleden was hij er als de kippen bij als de radiomarkt verschoof

  • De mensen die weggaan bij NPO Radio 2 hadden daar allemaal zo hun eigen redenen voor en of dat allemaal vrijwillig is durf ik ook te betwijfelen. NPO audiobaas Jurre Bosman wil natuurlijk laten zien dat er van commercialiteit echt geen sprake is, ondanks allerlei hitlijsten en commerciële jocks.

 3. Vaarwel Radio10 ik zoek wel een andere zender ik vind Ekdom en Rob een grote aanwinst voor Radio 10 ik was toch niet zo gecharmeerd van Talpa dus ik hoop dat het flink gaat kelderen de luistercijfers en kijk cijfers Ciao Radio wat ooit een leuke zenders was

 4. Gijs wil wel héél snel weg bij Radio 2 lijkt wel, hij riep aan het begin van zijn uitzending dat het 17 mei is vandaag…..Annemieke heeft hem nieteens meer aangekondigd aan het eind van haar uitzending, wat ze normaal wel altijd doet (zometeen Gijs 2.4..veel plezier)….

 5. Ik heb al langer het gevoel dat dit niet zo goed zal aflopen voor 10. Uncle Johny gaat van een koude kermis thuiskomen als dit waarheid gaat worden. En dat allemaal omdat er mensen niets gegund word.

 6. Blij blij blij dat lachzakken radio met v Someren stopt bij 10. 1 vd redenen om niet te luisteren op dat tijdstip. Staverman is wel erg licht om dat tijdstip op te vullen, ben benieuwd hoe het gaat worden. Maar ben blij blij blij dat er rust komt op 10 😜

  • Daar is Gijs al helemaal niet de juiste man op de juiste plek voor. Ik denk dat Dave Minneboo vooral aan John wilde laten zien dat het hem lukte om een ‘grote naam’ bij NPO Radio 2 weg te plukken, wat toch een grote concurrent is voor 10.

 7. Als na Gerard Ekdom ook nog Rob van Someren we. ggaat ben ik en vele met mij pleite. Dat hoor ik nu al veel om mij heen!
  De leukste uren van de dag, zeker Somertijd.

 8. Patrick ik Las op je Facebook de reactie van dj Sven Bullshit volgens hem dus zegt genoeg Rob en zijn team blijven gewoon bij radio 10

  • Wie is Sven Bullshit? Iemand die zo’n naam heeft geloof ik niet heel erg snel. Ik wist ook niet dat mensen zo’n achternaam kunnen hebben.

 9. Ik zou als ze slim zijn, eens bij 10 gaan kijken of ze Simone Walraven niet kunnen strikken voor de middag en daarmee NPO RADIO 5 ten val brengen…. Wie dan de uren van haar daar zou moeten overnemen zou wat mij betreft Corné Klijn kunnen zijn voor 5 dagen in de week en op NPO Radio 2 zou ik tussen 18:00-20:00 Ferry Maat z’n Soulshow laten uitzenden in het weekend naast dat hij zijn eigen zender heeft online. En, als hij een keer verhinderd is, zet je die Tannaz uit de nacht daarvoor neer als invaller en noem je haar aandeel Soulnight met Tannaz.

 10. Staverman heeft in het verleden op Yorin FM toch ook tussen 16 en 19 uur gezeten?
  Volgens mij ook nog met Wouter van der Goes.
  Of alleen Staverman Drivetime of zoiets.

  • Die zaten beide in de middag op Yorin. Het kan zijn dat hij ook iets in de avond erbij deed trouwens. Toen was Rob Stenders ook bij Yorin FM in de ochtend.

   • Vanaf juni 2004 kwam Robert Jensen in de namiddag van Yorin FM te zitten, tussen 15:00 en 18:00 uur. En Rob Stenders begon tegelijkertijd in de ochtend, inderdaad. Gijs Staverman belande uiteindelijk in het weekend tussen 09:00 en 12:00 uur met het programma ‘Stavermans Classics’ waar hij gouwe ouwe muziek uitzond. Wouter van der Goes was per juni 2004 overgestapt naar 3FM waar hij het middagprogramma ‘Wout’ ging presenteren, tussen 16:00 en 18:00 uur als opvolger van Ruud de Wild, bij de omroep BNN.

    • Dat klopt helemaal. In 2001-2002 heeft Staverman wel in zijn eentje “Stavermans Drivetime” gemaakt op Yorin FM (16-18). Eén jaar later kwam Wout erbij, in eerste instantie nog samen met Quinty Trustfull. Toen Jensen terugkwam in 2004 ging hij zelf de middagshow maken en stopte dit programma.

 11. Staverman is een lichte DJ die een ondraaglijk infantiele show neerzet. Hinderlijk enthousiast zonder reden, constant, en dat maakt het vlak. Vast een aardige vent maar onmogelijk om naar te luisteren. Het lijkt wel alsof de zender denkt dat ik debiel ben. Keur is ook flauw en oubollig maar heeft amplitude, en dat maakt het – hoe voorspelbaar ook – interessanter om naar te luisteren. De Wild is gewoon klaar. Meestal uitgeblust en als het een keer moet geforceerd edgy.

 12. Heerlijk: scheelt weer zo’n omg. 50.000 euro aan belastingcenten op jaarbasis.

  Nu alleen Ruud de Wild en Jeroen van Inkel nog .

 13. Als het succes van Radio 10 alleen afhankelijk zou zijn van Somertijd, dan heeft het radiostation geen stevige ondergrond om te kunnen bestaan. Het moet voor Radio 10 geen probleem zijn als Rob van Someren vertrekt. De muziekformule van Radio 10 heeft zich in het verleden wel bewezen. Zonder Rob van Someren blijft de zender ook nog met een hoog marktaandeel en veel luisteraars succesvol uitzenden. En bovendien past Gijs Staverman prima bij Radio 10 en kan hij laten zien wat hij kan.

 14. De luistercijfers van KINK zijn trouwens ook slecht mét FM dekking hoor. Nobody give a fuck, zo te zien. Nu is radio ‘slow business’ maar dat geld niet voor KINK met hun grote mond naar andere stations maar zelf niets klaar spelen. En ondertussen de deugzender willen zijn door een programma over ‘zelfdoding’ te maken. Valt me wel op dat ze wel erg op de maatschappelijke onderwerpen zitten, waar een NPO eigenlijk voor is. Het is mij wat te zwaarmoedig allemaal, ook in die muziek. Teveel gitaar alternative maar andere alternatieve genres hoor je er niet.

   • Maar is hij in gesprek met Talpa voor Radio 10? Tina Nijkamp zegt dat het niet Radio 10 is waar hij te horen zal zijn.

    Weet je al wat meer over de fusie/overname tussen Talpa en Mediahuis + koop Viaplay door de Mol?

 15. Ik snap dat Rob van Someren een grote fanbase heeft. Ik heb hem destijds ook van Veronica naar radio 10 gevolgd. Maar ik vind hem niet zo leuk dat ik naar Nederlandse muziek ga luisteren. Ik wens hem veel geluk toe.

 16. Gijs = muziek DJ.
  Dan kan 10 wat marktaandeel terugpakken van Joe, als die steeds meer praat programma’s doen.

  We snappen dat je een fan bent van de flauwe hunor van Rob van Someren Kickie.

  • Muziek DJ ? Hahaha… Die malloot blaat onzin dwars door intro’s en outro’s heen; elke keer weer. Zwaar irritant!

 17. Gijs past prima op 10, hij is een eigentijdse versie van Tom Mulder.

  Zou de nieuwe strategie van Talpa niet als volgt zijn :

  538 , hitradio (1980s-nu) veel personality, actualiteitenprogramma, acties en events.

  Radio 10 terug naar zijn oude rol (toen het nog 10 Gold heette oeriode 2007-2015) hits vanaf 1960 tot nu, less personality, praatje plaatje radio en een hoop muziek p. uur dus ook in ochtend als middagshow.

  En Sky valt weinig aan te veranderen.

  • Wat mij betreft wordt het inderdaad weer Radio 10 Gold, het is veel te jong geworden en teveel spruitjes en vlees nog vis muziek. Zou wel een mooie concurrent voor Radio 5 kunnen worden ook omdat hun 60’s en 70’s subkanaal het uitmuntend doet.

 18. Voor de duidelijkheid, wat denk jij dat er achter ‘De NCRV zit er niet mee’ zou zitten? De verwijzing naar de Bergweg 70 (huidige Talpa pand, ooit dus NRCV). Of zou deze anders opgevat moeten worden?

 19. Dat Paul de plek van Staverman zou overnemen had ik wel verwacht maar mevrouw Van der Lugt terug naar 2 die zag dus zelfs PK niet aankomen?

7 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Gijs Staverman vertrekt naar de commerciëlen, Wijnand Speelman genoemd als opvolger - Spreekbuis.nl
 2. Luistercijfers week 15: Radio 538 het nummer drie station van Nederland, schiet voorbij Radio 10 - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: Merel Westrik wordt nieuwslezeres in de ochtend bij Coen en Sander op JOE - Spreekbuis.nl
 4. Patrick Kicken: Rob van Someren wint rechtszaak van Radio 10 maar wordt gedegradeerd naar het weekend, Gijs Staverman op zijn plek - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Kicken: Rob van Someren wins Radio 10's case, however is demoted to weekends and changed by Gijs Staverman. - World Today Journal
 6. Rob van Someren Wins Authorized Battle Towards Talpa's Radio 10: What's Subsequent? - World Today News
 7. Officieel: Gijs Staverman binnenkort te horen op Radio 10 op werkdagen vanaf 16u - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*