Patrick Kicken: Merel Westrik wordt nieuwslezeres in de ochtend bij Coen en Sander op JOE

[BLOG] Nog heel even en we kunnen weer genieten van de plas- en poephumor van Coen en Sander op de radio. Eerlijk is eerlijk, ik heb het toch wel gemist. Deze woensdag 1 mei zijn ze er, ineens, als verrassing. Lees: omdat dan eindelijk dat verschrikkelijke concurrentiebeding van een half jaar afgelopen is bij Talpa. En omdat dat het maximum aan free publicity oplevert. Maar midden in de meivakantie, is dat nou zo slim? Tegenover al dat banale gedoe in de ochtend moet er natuurlijk ook wat serieuzers komen, dus heb je een nieuwslezer nodig die zijn of haar mannetje staat. Op het Instagramkanaal van Coen en Sander waren ze een paar dagen terug al lekker bezig over hun geheimpje maar dat lijkt nu uitgelekt.

Merel Westrik (44) wordt mij door insiders genoemd als nieuwslezeres in de ochtend bij Coen en Sander. En dat is een verstandige keuze. Een bekend iemand, ooit nieuwslezeres bij RTL4 dus genoeg statuur om zoiets te dragen. Dat ze een boel geflopte TV programma’s achter haar naam mag schrijven doet er niet toe, bij de radio begin je altijd weer met een schone lei. Merel is al druk met audio in een podcast die ze doet, Gonzo, die best aardig beluisterd wordt. Haar stem herken je direct dus dikke plus. Vroeg opstaan moet ze toch al want ze heeft een kleine spruit, die dinsdag pas drie wordt.

Eerst dacht ik dat Lantinga en Swijnenberg zouden kiezen voor Hannelore Zwitserlood als nieuwslezeres, de vrouw die met iedereen in radioland vriendjes is en er zelfs een boek over schreef. Ook omdat ze te pas en te onpas invalt bij diverse DPG stations en haar plekje in de ochtend bij Frank Dane destijds moest opgeven, dacht ik die wil nog wel een comeback maken. Maar Merel is de betere keuze. Hiermee ga je opvallen en laat je ook aan je luisteraar zien en horen dat je het serieus meent met je station en ochtendshow. Dikke pluim dus voor JOE stationmanager Iwan Reuvekamp om dit zo te bedenken, hij zal haar vast beter gaan behandelen dan Bert Huisjes bij WNL. Het is een trend van de laatste jaren trouwens, nieuwslezers van de TV in je ochtendshow, denk aan Roelof Hemmen bij 538, Jeroen Latijnhouwers bij Giel op Veronica (nu ook bij JOE) en Airen Mylene bij Frank Dane ‘s middags.

Voor Merel zelf zal het een financiële aderlating worden, radio betaalt nou eenmaal minder dan TV. Normaal is het ook andersom, je doet eerst radio, dan stroom je door. Toch zal er in de toekomst, als RTL en DPG fuseren, wel weer een plekje voor haar komen aan een talkshowtafel of Eigen Huis en Tuin achtige situatie. En dan kan de teller weer naar rechts slaan op het banksaldo van onze Merel, die nu moet rondkomen van de opbrengsten van haar podcast bij Podimo, dus luister hem even. Het zal me overigens benieuwen hoelang het duurt voordat Dennis Jansen of een andere ‘journalist’ van het Algemeen Dagblad dit weer brengt als hun nieuwtje zonder bronvermelding, net als toen je half september hier al voor het eerst kon lezen dat Coen en Sander de ochtendshow op JOE gaan doen.

En daar bleef het niet bij. Ook nieuwtjes over Dennis Ruyer, Rob Stenders, Wietze de Jager en Toine van Peperstraten worden door mediajournalist Jansen of een collega bij het AD gewoon gebracht als ‘volgens onze bronnen’, een dag of twee nadat het hier op Spreekbuis heeft gestaan. Is dat nou goede journalistiek? Hier op de burelen noemen we hem al Dennis de Primeur Pikker. Enfin 😉 Dat moest er even uit. Komt er een dag dat ook het Algemeen Dagblad gewoon aan juiste bronvermelding gaat doen?

Patrick Kicken

Update 30 april: Dennis de PP hits again (op 17 april al op Spreekbuis te lezen)

40 Comments

 1. En dan is het nu wachten op:
  – Juul Geleick die met heel veel puntjes opschept over zijn Veronica-
  en TROS-verleden en Kicken probeert onderuit te halen.
  – “Freek” die een nare opmerking maakt over Kicken.
  – Kicken die reageert met “Henk/Daniel…”
  – Iemand die altijd “Kickie” schrijft in zijn reacties. Even de naam kwijt.

  Komen ze!

 2. Je kan als dpg krant toch beter even wachten tot het nieuws elders al genoemd is dan beticht worden dat je het PRburo bent van de andere dpg media… toch? (Ook al zou dat best zo kunnen zijn… misschien)

 3. Is al een heelmoud PR truukje.. je lekt wat tegen een persoon die dat publiceert en daar verwijs je dan naar. Eenvoudige manier ook om fake news legitiem te maken. Want t staat geschreven en wie doet er nog aan fact-checking tegenwoordig.

 4. Zozo Kickie, je bent zowaar positief! Dat je je schrijfsel zuur afsluit over het AD nemen we maar voor lief. Misschien kan je het nog wat aanscherpen, het AD heeft het over “onze bronnen”. Niet eens over BETROUWBARE bronnen! Schandalig!

 5. Alles goed en wel, maar er is dus echt geen hond die naar dat programma gaat luisteren omdat Merel Westrik er het nieuws voorleest.

  • Daar zou je je nog wel eens in kunnen vergissen, Joe heeft dadelijk een zeer degelijk nieuws team met vertrouwde stemmen van TV. Merel Westrik, Jeroen Latijnhouwers en Willemijn Delwel. Kom daar nog maar eens om met die onbekende ANP lezers bij andere zenders, dit soort stemmen en namen geven je zender meer allure.

   • Mensen gaan geen radiozender opzetten vanwege een nieuwslezer.

    Los daarvan is Merel altijd vooral populair geweest bij de werkgevers waar ze zat maar, bij de kijker nooit echt. Dat is ook de reden denk ik dat RTL haar niet meteen heeft terug genomen nadat Eva Jinek vertrok. Was redelijk logisch geweest als Merel aan de talkshow poule van RTL eas toegevoegd maar, ze hebben dit toch niet gedaan. Wat gek is omdat ze nu geen een vrouw hebben als host van de talkshow.

    • Neem nou maar van mij aan dat dit de ochtendshow van Coen en Sander een boost gaat geven, je laat subtiel aan je luisteraar horen dat je investeert in het team en dat betaalt zich altijd terug

     • Ja dat investeren is altijd goed. Alleen was de investering in C&S wel zo slim? Het duo is ten eerste al een tijdje uitgewerkt. Hadden het hoogtepunt al beleefd toen ze nog bij BNN zaten. Ten tweede past de zender Joe wel bij ze en zit de luisteraar van die zender op C&S te wachten? Ik denk het niet

     • Ja Michel daar heb je natuurlijk op meerdere punten gelijk. Coen en Sander moeten het echt nog hebben van hun naam en hebben geluk dat er voor de rest in de markt niet veel beschikbaar is. De vraag is hoelang ze het gaan volhouden, een ochtendshow is zwaar, zeker in de zomermaanden als iedereen ’s avonds nog lekker zit te barbecueën.

      Lantinga is 47 en heeft vier kinderen, tel uit je winst. Het zal een hele beproeving worden voor ze, zeker als het verwachte succes uitblijft. Dan worden ze zenuwachtig in Vlaanderen en gaan ze zich overal mee bemoeien, iets wat de heren natuurlijk niet gewend zijn. Coen en Sander hebben lang kunnen doen waar ze zin in hadden en altijd al meegelift op het succes van het station, niet andersom.

      Wie weet vinden ze zichzelf nog opnieuw uit en durven ze zelf kritisch naar hun eigen content te kijken. Maar iets in mij zegt dat ze het te goed gewend zijn, ze komen uit een tijd dat radio nog interessant was om dingen waarin social media en je telefoon nu veel sneller en beter voorzien.

      Bijna weer een hele column, dit kan ik beter bewaren voor over een half jaar.

    • Met dit bericht impliceer je dat Merel Westrik daarvoor gesolliciteerd heeft bij RTL. Maar misschien wil zij wel helemaal geen talkshow maken? En ook RTL gaf duidelijk aan geen vervanger voor Eva Jinek te willen zoeken.

     Als het gerucht klopt kiest ze voor de ochtend op de radio. En dan heb je er een fijne en veelzijdige nieuwslezer aan.

     • Tuurlijk wil RTL nog een vrouw er bij in de talkshow poule. Ook zeggen ze die niet te zoeken.

      Merel hoeft niet gesolliciteerd te hebben maar het kan best zijn dat ze wel een gesprek gehad hebben.

  • Mooie vrouw, mooie stem, maar ze mist (kennelijk) de spreekwoordelijke X-factor voor tv. Haar podcast Gonzo (samen met Frans Laarman) doet ze heel goed, aanrader ook. Altijd met een gast uit de journalistiek over zijn of haar meest opzienbarende verhaal, het verhaal achter het verhaal. Het heeft onlangs een aantal weken exclusief op Podimo gezeten, maar is weer voor iedereen beluisterbaar, waaronder Spotify.

   Gratis extra tip de podcast Van Rossem.

 6. Leuk, Merel begint aan haar comeback! Rtl nieuws deed ze goed en baby in het buitenland was prachtig! Nu werkt ze hard aan presenteren en andere klussen die niet op tv of radio komen, maar ik hoop haar toch snel weer te zien op tv!

 7. Ik ben destijds gestopt met het luisteren naar C&S omdat Hannelore er weg ging, haar bijdrage was perfect voor het evenwicht, dat nieuwe meisje destijds deed het geforceerd na. Hanelore past bij CS zoals Arend Langenberg bij Edwin Evers en Matijn Nijhuis bij Ruud de Wild

 8. Ik sluit me aan bij degene die zeggen dat het geen zak uitmaakt wie dat nieuws leest. Belangrijk is dat zij of hij een prettige stem heeft en voor de rest zal het me een zorg zijn. Vind 1x per uur ook meer dan genoeg.
  Het nieuws is toch een bak ellende dus hoor liever muziek.

 9. Ik snap niet dat de Jo van Egmond niet gewoon hebben gestrikt, die past prima bij die twee onderbroekenlol kleuters. Merel is daar veel te deugdelijk voor. Maar Jo is door Weesie gestrikt nu.

1 Trackback / Pingback

 1. Ochtendshow Coen & Sander vanaf 6 mei op JOE - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*