Patrick Kicken: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga gaan de ochtendshow doen op JOE

[BLOG] Na een ietwat magere start qua programmering van ’s lands nieuwste oldieszender zijn zendermanager Iwan Reuvekamp en consorten al snel héle grote stappen aan het zetten om van JOE een geduchte concurrent te maken van Radio 10. De eerste (bijgestelde) volledige luistercijfers liegen er niet om en zowel bij Radio 538 als Radio Veronica komen ze binnenkort wéér met een man minder te werken, want het sterke gerucht gaat dat het fameuze duo Coen Swijnenberg én Sander Lantinga samen vijf dagen herenigd gaan worden in de ochtend bij JOE. Hoe vind je dát dan? Bij Talpa’s Radio 538 schijnt de boel ontploft te zijn omdat ze zo leeggeroofd worden door de eigenaar van Joe en Qmusic (DPG Media), een meesterzet waarmee twee concurrenten een klap krijgen én je twee bekende stemmen en dito show in huis haalt.

Er wordt al jaren geroepen dat de Coen en Sander Show over datum is en ze eigenlijk al jaren hetzelfde kunstje zitten te doen. Daarom zijn ze destijds ook uit de middag van 538 gehaald en vervangen door Frank Dane, die op zijn beurt de ochtend moest verlaten voor Wietze de Jager. Het heeft 538 allemaal geen goed gedaan en net op het moment dat het station weer in de lift zit wordt niet alleen Dennis Ruyer weggetrokken, zoals hier al in augustus gemeld werd, maar heeft het stinkrijke DPG hun zinnen gezet op een volwaardige ochtendshow met Lantinga en Swijnenberg. Op zich past het wel natuurlijk tussen al die belegen muziek: met meest belegen duo van de Nederlandse radio. Ik kop hem maar vast even in: Coen en Sander zeggen JOE tegen 538 en Veronica! En reken maar dat Mediahuis ze ook allebei had willen hebben per 1 januari 2024, ipv Sander solo.

Moet je nou alles weer meteen afkraken Kicken of heb je ook nog iets positiefs te melden? Ja dat heb ik, alleen gaat dat niet over Joe, 538 of Veronica maar over het noodlijdende 3FM: daar gaan ze, wederom naar ik hoor hier en daar, de muziekredactie éindelijk vervangen. En dat met name hoofd muziek Roosmarijn Reijmer en ene Hugo. Kan ook niet langer zo doorgaan daar, met alweer een marktaandeel om te janken afgelopen week. Nieuwkomer Joe zit er al dik boven dus als er één ding duidelijk is bij 3FM: het ligt niet aan de deejays, de muziekmix is gewoon niet goed. Veel te veel nieuw, veel te onbekend. Dat mag dan wel je imago uit het verleden zijn maar als 3FM nog een kans wil maken op een goed marktaandeel dan moet je veel voorzichtiger gaan programmeren qua muziek. Hoofd muziek Roosmarijn schijnt alweer ‘op vakantie’ te zijn, terwijl ze net terug is van vakantie, zelden een goed teken.

Bij Joe zit de ochtend dus dadelijk geramd, met drie ex-538 medewerkers. Want reken maar dat C&S hun stinkende best gaan doen om hun relevantie nog te bewijzen. Het grappige is dat iedereen verwacht had dat bij Radio 10 aan de jocks getrokken zou worden, maar het idee om voor 538 jocks te gaan waarmee het beoogde Joe publiek opgegroeid is vind ik een hele slimme. Wat dat betreft mag mijn enthousiasme voor de nieuwe club iets omhoog bijgesteld worden, alhoewel ik nog steeds van mening ben dat de start van de zender wat slapjes was, met Q’s B garnituur aan discjockeys. Wel slim dat ze meteen alleen de échte classics programmeren die goed scoren in het muziekonderzoek. De vraag blijft of een type als Dennis Ruyer dat niet in het voorjaar van 2024 al zat is en wederom een deurtje verder gaat kijken, maar dat zien we dan wel weer.

Sander Lantinga die net als Wietze de Jager ook vier jonge kinderen moet (op)voeden heeft het geluk dat hij niet in zijn eentje de kar (meer) hoeft te trekken maar als co-host van Coen. Bij 538 zullen ze het gat dat C&S achterlaten op vrijdagmiddag wel gaan opvullen met een dagje extra Dane of een hitlijst, Coen’s lunchplek los je makkelijk op door Lindo en Mark een uurtje extra te laten doen of Wietze een nieuwe kans te geven. Bij Radio Veronica hebben ze een groter probleem: geen middagshow meer als Sander vertrekt. Of gaan we daar de op pauze gezette Rick van Velthuysen terughoren, wat je hier vorige week vrijdagavond als eerste kon lezen? Geen slecht idee mijnsinziens.

Patrick Kicken

Over leuke duo’s gesproken, hier de podcast die ik al 14 jaar maak met mijn maatje Paul Smit:

95 Comments

 1. Het lost in ieder geval het probleem van Van Velthuysen op. Die mag een zeer wakkere (in alle opzichten) middagshow gaan doen wat mij betreft op Veronica. Maar goed, of dat gaat gebeuren met die woke-jes/deugjes van Mediahuis zullen we nog bezien.

 2. Als dit waar is begint Joe wel leuke zender te worden

  Ze hebben altijd nog inval Frankie !

  Wat is die ochtend er op achter uit gegaan bij Veronica

  • Freek-Henk, die luistercijfers van NPO Radio 5 gezien? Vast wel. Maak je daar toch eens wat drukker om! Lunch lekker zonder stekker 😉 Geintje. Nog steeds fan van je, ouwe gabber. Veel aan je te danken, o.a. twee huizen.

  • Freek wat ben je toch een in en in triest zielig figuur.
   Ga eens wat doen met je leven.
   Patrick is een veel betere DJ dan jij ooit zult worden.
   Freek draai jij maar weer een plaatje van Blof of zo, want muzieksmaak heb je niet.
   Patrick laat deze lutser toch gewoon links liggen.

  • Hopelijk wordt het geen geouwehoer zender want dat zijn nagenoeg al die andere al, die duo praat heel graag en lang, Joe bevalt me erg goed omdat juist er meer muziek wordt gedraaid met minimaal gesproken woord. Als dit wel gebeurt gaat Joe van de preset af en ga ik wat anders luisteren. Ze hebben de potentie om groot te worden met een goed muziek format maar doe dat serieus zonder die ongein.

  • Daniel Dekker, wat ben je toch een enorme sukkel, ik heb werkelijk nog nooit een programma gehoord waar jij goed uit je woorden kwam, maar je hebt vriendjes in Hilversum die je de hand boven je hoofd houden, ga lekker bij die neuzen in Amsterdam de populaire uithangen en houdt je microfoon schuif dicht.

 3. Je kan ook Rick van Velthuysen terughalen naar radio 538 en hem het weekend laten doen. Laat je hem vrijdagmiddag al beginnen met Weekend Rick tussen 12-3.
  En dan haal je Barry Paf van 100%NL en die laat je dan de 538Lunch doen.
  Zo heb je ook weer wat ervaring binnen het DJ team en dj’s met 538 DNA 😉

  • Je maakt radio voor de luisteraar. Als het blijkt dat die dit niet wil dan moet je de luisteraar ter wille zijn en muziek uitzenden die ze wél willen horen. En dan met name goed naar de combinaties van platen kijken.

 4. Patrick ik mis nog steeds jouw mening over de overstap van Tom van de intercom en Joe de stagiair naar 3FM. Denk jij dat ze in staat zijn een echt programma te doen?
  Hoe gaan Mattie en Marieke dit opvullen en welk effect heeft hun vertrek op dat programma.

 5. Ja slimme zet van Joe als het waar is. Nu nog een grote naam in de middag ergens wegkapen. Joe is misschien een beetje dom van start gegaan maar zit zo te zien beter in de wedstrijd dan Veronica.

  Zonde ook van het geld voor Veronica dat ze nu net een grote postercampagne met Lantinga hebben hangen door heel Nederland.

  Coen Swijnenberg is niet echt een gemis voor 538. Lift eigenlijk altijd al mee op het succes en de mensen die Sander Lantinga leuk en grappig vinden. Het maakt bij de laatste eigenlijk niet uit wie er naast zet. Ik had als ik Joe was Ramon Verkoeijen er naast gezet en dan voor in de middag. Voor in de ochtend dan iemand anders wegkapen bv Gerard Ekdom. Coen Swijneberg hoeft dan niet perse weg, die kun je er nog prima bij houden voor van 10.00-12.00/12.00-14.00 of na 19.00u

 6. Het is algemeen bekend dat de muziek mevrouw bij 3FM uitgekotst wordt door iedereen daar. Het is daadwerkelijk niet om aan te horen soms. Tijd om het laatste restje oud 3FM eruit te slopen en deze mevrouw en haar volgelingen eruit te bonjouren.

  • Ik ben blij dat haar dictatoriale gedrag algemeen bekend aan het worden is. Maar ach wie wil haar nou aannemen? De vpro ouwe tijden nostalgie leeft alleen nog in haar hoofd. Ze was trouwens ook een waardeloze DJ maar gelukkig kwam ze daar zelf achter en is ze daar mee gestopt.

 7. Joe klinkt nu hartstikke lekker!
  Waarom zou je al die praatgrage figuren opzetten. Zonde van de muziek.

  #hoegetlekkerzoalshetis #klinktheerlijk

 8. Hoi Patrick, Je hebt het heel vaak bij het rechte eind, maar ik hoop toch echt dat je er deze keer flink naast zit. Ik luister al heel lang naar Joe via DAB en dat bevalt prima.
  Geen overdreven DJ gebral en veel muziek.
  Ik moet er toch niet aan denken dat die twee kleuters daar mijn ochtend gaan verzieken.
  Wat een stelletje kinderen zijn dat. Ze passen beter bij Efteling Radio of zo
  Ook hoop ik dat die Ekdom niet naar Joe komt want zijn steeds weer dezelfde riedeltjes
  kan ik dromen.
  Joe moet zelf talent opleiden en wat echt talent hier en daar weg kopen.
  Als je echt gelijk hebt Patrick (en dat zal wel) dan ga ik weer naar Nostalgie Plus
  luisteren via mijn DAB radio.

 9. Zou echt een aanwinst zijn voor JOE.
  Ochtend compleet en Eddy Keur in de middag 16-19 uur.
  Belooft een mooi 2024 te worden op de radio.

 10. Jammer dat je zo op de man/vrouw speelt. Namen erbij, lelijk doen over op vakantie zijn. Redelijk misogyn. Solliciteer je op een baan bij 3FM? Want onder jouw auspiciën wordt alles vast beter… Los van je inhoudelijke argumenten, is het wel bijzonder zuur om deze manier van schrijven te bezigen om een beetje te scoren.

 11. Het zou fijn zijn als de geruchten kloppen over Roosmarijn en haar team. Misschien heeft die zender dan nog een kans van slagen. Wie weet maakt het niet alleen de zender beter, maar besluit zij ook dat muziek baas zijn niet haar kracht is. Patrick vindt je het Joe format nu al goed klinken? Ik vind het nog matigjes.

  • Ze spelen op safe bij JOE nu en dat vind ik wel slim, muziekmatig dan. Alleen Top 20 hits en echte classics. Het doet me denken aan hoe MediaMarkt het aanpakt als ze zich vestigen op een nieuwe plek: de prijzen extra laag zodat dát je imago wordt. Later de prijzen langzaam opvoeren.

   • klopt dit nou echt Patrick Kicken: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga gaan de ochtendshow doen op JOE.. ik denk toch echt niet dat rick de middag gaat doen bij veronica 16-18 die is denk ik klaar met veronica..

  • Hier is het dorp behangen met posters van Veronica. Rob en Caroline en een versie met Sander. Misschien kunnen ze die vervangen met een versie Tineke. Daar luisterde ik zaterdagavond naar, ze is nog steengoed. Echt..en haar stem, als goede wijn.

   Trouwens Daniel Dekker ook. Prima muziek op 5. Doet ie nog steeds iets net het Songfestival?

 12. Joe gaat straks ook gewoon Marco Schuitemaker draaien. Die sandwichformule van 70s, 80s & 90s gaat met een volle programmering er echt wel uit.

  Op z’n minst Kylie Minogue uit de 2000s zou Joe niet misstaan.

  • Nee, dat gaan ze niet doen. Het blijft zoals het is, alleen maar classic hitsss draaien van toen voorlopig. Blijkbaar wil men dat. En je moet niet ook ineens zero’s en jonger gaan draaien want dan ga je weer zwalken. Probeer eerst maar eens groot te worden in het segment waarin je nu zit; 70’s, 80’s en 90’s. Zo is Veronica toen ze in 2003 een herstart maakte ook succesvol geworden, en dat waren zelfs alleen 80’s en 90’s. Er zit dus flink wat speling in het format wat ze nu draaien. Wat ze wel moeten doen is daarin wat variatie gaan aanbrengen want het is heel erg smal nu met enkel Top 10 hits.

 13. Is er eigenlijk bij Talpa al iemand bij de grote baas geroepen om uit te leggen waarom JOE een gouden formule ziet in de kavel beperkingen die Veronica zogenaamd zo tegenwerkten?

 14. Coen & Sander show op JOE. Ja, daar zitten we op te wachten hoor. Kijk Coen Swijnenburg is een toffe gast, maakt leuke radio op 538, maar die Sander Lantinga, daar zakt mijn broek vanaf. Er is geen woord, zelfs geen letter waar ik ook om kan lachen bij die gast. Ik vind die Sander een zo niets zeggend figuur. Zelfs bij de stadsomroep hoort die gast nog niet thuis. Wat een waardeloze vent.

 15. Coen Swijnenberg alleen kan ik me nog wel iets bij voorstellen dat hij een overstap naar Joe gaat wagen maar niet voor de ochtendshow. Denk dat hij prima een solo programma kan, lekker jocken en classics rammen.
  Sander zit voor nu gebakken bij Veronica, ze hebben net een hele campagne opgestart met zijn hoofd op billboards.

 16. Met Coen en Sander sla ik Joe toch over. Dacht ik eindelijk een mooie zender te beluisteren maar dan twee nietsnutten in de ochtend, zo slecht. Toch maar weer radio2!

 17. Waarom zoveel reageren…
  Je hebt internet en genoeg non stop zenders.
  Of bij je provider als je tv hebt kun je daar non stop zenders luisteren. Dus keuze genoeg… “Normale” radio luister ik al lang niet meer omdat er steeds gewisseld word en steeds dezelfde lijstjes worden afgespeeld.

 18. Alsjeblieft niet, Sander is in z’n hele radiocarriere nog geen moment grappig geweest. Had zelfs vaak het idee dat Coen zich geneerde voor Sander z’n gedrag

 19. Als 3FM nog meer op safe zou moeten gaan spelen qua muziek, dan kan je het inderdaad gewoon beter opdoeken.

  Ja, we betalen er allemaal aan mee, maar dat doen we ook aan NPO Klassiek, etc. Allemaal mee betalen aan een station dat concurreert met de commerciële hitjeszenders lijkt me ook niet echt wat je moet willen.

  3FM als pidium voor nieuw talent en veel live muziek (dus inderdaad, A la vroegere VPRO 3voor12 en that’s live tijden) lijkt mij de enige juiste zet. En dan wellicht niet meer op de landelijke FM als dat dan te duur is, maar gewoon met wat minder budget waar fan ook geen commercieel marktaandeel tegenover hoeft te staan.

  Overigens, “waar we allemaal aan mee betalen” is ook relatief, want dan lijkt het alsof wij voor de commerciële zenders niet indirect ook gewoon mee betalen, wat dus wel zo is.

  • 3FM moet zeker niet nog ‘voorzichtiger’ gaan programmeren qua muziek want dan kun je het net zo goed ‘3FM Sky Radio’ noemen. Ik dacht juist dat Menno de Boer al voorzichtiger aan het programmeren ging met de muziek bij zijn aanstelling. Dat is niet gelukt, dus trek je conclusies; niemand zit daar op te wachten. Punt.

   • Eens. Een baas die zelf het probleem is, wil dat verdoezelen door ondergeschikten er uit te gooien.
    Kicken houdt niet van de VPRO,voor mij was – het horizontale – 3VOOR12RADIO de enige redenom nog 3FM aan te zetten. Drie uur lang geen kutmuziek maar de aansluiting met het clubcircuit en presentatie die ertoe deed.

    • gewoon overdag vanaf 6.00 uur een echte hitzender neerzetten met muziek die de gemiddelde nederlander leuk vindt, en dus ook als dat toevallig een nederlandstalige feestplaat is en classics niet alleen de standaard plaatsje die ze nu altijd draaien maar veel meer variatie. en een verbod op red hot chili peppers.

     in de avond na 21.00 uur dan de vpro rommel erop.

 20. #Michel “Coen Swijnenberg is niet echt een gemis voor 538. Lift eigenlijk altijd al mee op het succes en de mensen die Sander Lantinga leuk en grappig vinden.” Kun je aangeven wáár Sander Lantinga ooit grappig is geweest? Ik herinner mij slechts één keer, toen ie in zijn blote reet ooit ergens een tennisbaan op rende.

 21. En ja er komt nog een nieuwe zender in november op de frequenties van sublime radio 4 all heet en dat begint onofficieel in november dat zullen we test uitzendingen worden maar ze doen het wel slim want niet analog in de ether maar ook digitaal via dab+ dus ik ben heel benieuwd wat we gaan horen in november op radio 4 all nog meer tegenslag voor dat lekkende schip npo 3fm je moet er sowieso eentje wegsturen met non stop muziek te programmeren in de nacht bij de npo jurre bosman

 22. Volgens mij zou het eventueel de laan uitsturen van de muziekredactie helemaal niets oplossen. Het probleem zit hoger in de boom. De muziekredactie voert de opdracht uit van de zenderbaas die weer de opdracht uitvoert van de radiobaas Jurre Bosman. Deze Jurre heeft destijds 3FM opgeofferd ten faveure van Radio 2. Zolang Jurre er nog zit, zal er weinig veranderen bij 3FM.

  • Ja daar noem je iemand met weinig tot geen radioverstand, Jurre Bosman. Puur verzot op het politieke spelletje spelen om zijn eigen positie te verstevigen jarenlang. En maar denken dat niemand hem doorheeft. De diverse omroepbazen kunnen zijn bloed wel drinken maar houden hun lippen stijf op elkaar anders zijn ze zelf de sjaak.

 23. Goh, Van Velthuizen èn Lantinga van Veronica af , mijn Prinsjesdag kan absoluut niet meer stuk. In één klap van veel ergernis af. Hoop in de middag op iemand zoals Marissa …waar is zij gebleven ?

 24. Lantinga heeft een huis vol kinderen en Sweijnenberg een zwakke persoonlijkheid, die gaan een ochtendshow niet volhouden. Zoals je zelf altijd zegt Patrick, de ochtend is een way of life, geen programmaatje wat je erbij doet.

8 Trackbacks / Pingbacks

 1. Un transfert radio majeur à venir ? "Coen et Sander déménagent chez Joe" - Teknomers Nouvelles
 2. ¿Se acerca una transferencia de radio importante? 'Coen y Sander se están mudando con Joe' - Teknomers Noticias
 3. Major radio transfer coming? 'Coen and Sander are moving to Joe' - World News | TakeToNews
 4. Patrick Kicken: Anoûl Hendriks naar de ochtend van SLAM! en meer over de Coen & Sander Show op JOE - Spreekbuis.nl
 5. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in gesprek met radiozender JOE - Spreekbuis.nl
 6. Officieel: Coen en Sander naar JOE - Spreekbuis.nl
 7. Patrick Kicken: Coen en Sander kunnen zó de deur uitlopen bij 538 en dit is waarom - Spreekbuis.nl
 8. Patrick Kicken: Merel Westrik wordt nieuwslezeres in de ochtend bij Coen en Sander op JOE - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*