Patrick Kicken: Corona bij 3FM en ander non-nieuws

[BLOG] Het leek me leuk om eens een beetje van het vaste format af te wijken. Aangezien radiozenders in Nederland over het algemeen ook niet te betrappen zijn op een consistent format, op Qmusic en Sky Radio na, moet dat wel een keertje kunnen toch? Gaan we!

Stop de persen! Sander Hoogendoorn heeft corona! En maakt zijn ochtendshow vanuit thuis! Dat riepen ze bij 3FM zó hardop dat het de krant haalde. Bij mij wekte het alleen maar ergernis op. Er stond in het artikel ‘dat Sander er vooral niet veel ruchtbaarheid aan wilde geven’. Yeah right. Ze zijn bij Nederlands grootste subsidieslurper-zonder-resultaat maar wat blij dat ze weer eens de krant halen met iets. En ik kon alleen maar denken ‘Typisch iets voor Sandertje. Zich op de radio er halfbakken vanaf maken en de coronaregels ook niet serieus nemen’. Lekker voorbeeld ook voor jong Nederland. Hij had de show gewoon door iemand anders moeten laten doen, misschien neemt de rest van de jongeren het dan wel serieus. Enfin. Hopelijk steekt ie zijn vriendenteam niet aan.

Dan was er nog het nieuws dat Coen en Sander hun 16 jarige huwelijk bij 538 gaan vieren met een 7 uur durende uitzending. Ik ben daar nooit zo kapot van, jezelf zo op de borst kloppen on-air. Maak liever 7 uur radio om geld bijelkaar te krijgen om de slechtste wijk van Hilversum op te knappen. Om mensen zonder geld op vakantie te sturen. Nee wij moeten 7 uur lang uit het raam hangen en klappen omdat een paar overbetaalde overjarige pubers al 16 jaar tot in den treure hetzelfde zitten te doen op de radio. En dan ook nog pochen dat dit ‘de langste middagshow ooit’ wordt. Goh wat inventief, we gaan nóg harder klappen en op pannen en potten slaan op donderdag 15 oktober. Laten we hopen dat ze daarna het bijltje erbij neer gooien, dit truukje is nu wel uitgewerkt toch? Oh wacht eerst moet de vriendin van Coen Swijnenberg nog aan een baantje geholpen worden bij 538. Of werkt ze er al?

Iemand die bij NPO Radio 5 het bijltje erbij neer gooit is Jeroen van Inkel. Hij mag het weekend van NPO Radio 2 gaan opleuken. Over Inkel nooit iets negatiefs, da’s buitencategorie. Die man heeft zoveel voor de Nederlandse radio betekent dat hij wat mij betreft nog alleen maar lucht mag verplaatsen op de radio, dan nog vind ik het goed. Michiel Veenstra riep in een interview met Joost Strootman dat hij veel te lang bij 3FM heeft gezeten. En dat ze hem bij NPO Radio 2 hetzelfde tijdslot hebben geboden wat Gieltje Beelen nu gaat doen. Wat hij er niet bij vertelde is dat hij pislink werd toen ze ‘maar’ met deze daluren aankwamen. En terecht! Zit je je eerst jarenlang uit te sloven op 3FM, mag je bij NPO Radio 2 weer achteraan sluiten en opnieuw beginnen. Ze hadden hem net zo goed 12-14u kunnen laten doen ipv Staverman, die toch echt iets teveel dat hitradio toontje heeft voor NPO Radio 2. En als hij een interview gaat doen dan haak ik af, sorry Gijs, je blijft een jeugdheld maar interviewen kan je niet.

Werd je dan ook nog vrolijk van een nieuwtje uit radioland deze week, ouwe zuurpruim?! Jawel, het feit dat de KRO-NCRV een nieuwe (tijdelijke) audiomanager krijgt. Dave Kentie zwaait af en wordt voorlopig opgevolgd door Marwil Straat, ooit zenderbaas bij NPO Radio 4. Zou zij dan eindelijk eens wat aan die vunzigheid en het vele, vaak slappe gelul tussen 16 en 18u gaan doen bij Ruud de Wild? Het lijkt me het type vrouw die ook niet zo vrolijk wordt van dit soort grappen. Oh en wat ik er van vind dat ze bij Wild FM een religieus programma uitzenden op zondagavond? Helemaal super! Waarom niet? Regionale commerciële radio staat zó onder druk dat ik liever dit soort initiatieven hoor dan dat de frequenties maar weer aan Qmusic of Radio 10 verkocht worden om met een saaie nonstopversie ten behoeve van louter de luistercijfers de FM band bezet te houden.

Kimberley Dekker mag het vrouwenquota bij Jurre Bosvrucht’s NPO Radio 2 weer wat komen opkrikken, een of andere cabaretière die denkt dat ze lekker is volgt Daniel Dekker op in het o zo gezellige muziekcafé en het leven en de carrière van Martijn Biemans van Q en Jo van Egmond van 538 is voorbij, want ze zijn de komende jaren alleen nog maar druk met niet slapen en poepluiers verschonen.

PS: Ben je ook zo benieuwd wie over 1,5 week de ochtend van Gieltje gaat overnemen? Ik hoorde nou weer de naam van Edwin Evers rondzingen! Voor de middag dan he. Goedemorgen Genee!

Patrick Kicken

16 Comments

 1. En jouw columns worden ook weleens gebracht als nieuwsbericht. Ook non-nieuws.

  En het cirkeltje is weer rond.

  PS: In 1 van je vorige columns ging het over Q en in de reacties over Marieke bij RTL Boulevard en zei jij dat ze een natuurtalent is. Afgelopen maandag in de opening van RTL Boulevard zei ze de naam van Nabil B verkeerd (kan gebeuren) maar als je het niet doorhebt dat je het verkeerd uitsprak hoe groot talent ben je dan. en het is niet zo dat ze die naam voor het eerst hoorde

 2. Behalve Radio 1, BNR en de Regionale Omroepen is alles plaatje op plaatje af in de ether, Juul. Naar het schijnt luisteren daar de meeste mensen naar en denken die zenders dat ze belangrijk zijn.
  Vraag blijft of Jukebox zenders een taak zijn van Publieke omroep.

 3. Michiel Veenstra heeft een uitstekende keuze gemaakt door bij Kink aan de slag te gaan. Dat merk heeft i.m.o. een prima toekomst voor de boeg. Als ze het goed blijven aanpakken en vernieuwend bezig blijven is dat straks een sterk platform op gebied van alternatieve muziek en festivals. De komende jaren gaat het verval van de traditionele FM zenders verder doorzetten. De verplaatsing naar online radio, podcasting en YouTube zal nog meer toenemen straks met het 5G netwerk.

 4. Misschien dat Peter rijsenbrij de ochtend gaat doen bij Veronica. En Patrick, enig idee of Peter holland nu echt is gestopt met de servicelijn bij radio m utrecht? Peter is wel vaker lange tijd afwezig, nu wel erg lang.

  • Goede vragen, ben ik ook erg benieuwd naar! Waar is good old Peter Holland gebleven bij Radio M? Zeggen jouw bronnen iets daarover Patrick? Ik mis hem op de radio. Nadat hij bij 10 Gold wegmoest is Peter zeer onregelmatig nog te horen geweest helaas op Radio M.

 5. Wat je analyses over de ego’s van die presentatoren betreft, daar leg je precies de vinger op de zere plek. Vooral wat betreft die 2 cliniclowns op 538. Wat Sander aangaat, je weet niet hoe hij corona positief is geraakt. Daar zijn meerdere theorieën voor. En is online vragen om een T-shirt weg te goochelen niet net zo’n ongepaste reactie als wat je RDW verwijt…? 😜

  • He Joep, thanks voor je toevoeging. Tuurlijk is mijn onderbroekenlol te vergelijken met die van Ruud de Wild. Alleen ik doe het onder mijn eigen naam, niet onder de vlag NPO (!) Radio 2 en vooral de omroep KRO-NCRV, prime time om 17u op de radio over ‘in de kont neuken’

 6. Is voor de middag bij Veronica het geen goed idee om een soort van NPO Radio 2 constructie te maken met de volgende mensen uit radioland:Bijv. Ivo van Breukelen 4 dagen en op vrijdag om het weekend te beginnen Ferry Maat met de eeuwenoude Soulshow? Past muzikaal niet maar, denk dat deze namen misschien Veronica uit het slop kunnen halen. Wie dat ook wel zou kunnen is Fernando Halman die nu nog werkt bij NPOFunX. En, als je de meest stotterende radiopresentator wilt hebben ever dan moet je Dolf Jansen zien te bemachtigen.

 7. Tja, het is eigenlijk heel simpel m.b.t. frequenties en publieke geld. We beginnen gewoon onderaan met de zaag in de stoelpoten zetten van het gedrocht wat NPO heet: alle lokale omroepen opheffen.
  De vrijgekomen frequenties beschikbaar stellen voor niet-landelijk commerciële zenders.

  Het is werkelijk triest om te zien hoe menig lokale omroep jaarlijks tonnen aan subsidie slurpt om te overleven. Bij dit soort lokaaltjes, waar mini-führertjes menen dat je pas professionele radio kunt maken door dure apparatuur te kopen, en ze nooit hebben geleerd dat het juist de kunst is om met zo min mogelijk middelen topradio te maken? Nee, de studio moet eruit zien zoals bij hun voorbeeld: NPO radio 2, of zoals bij de regionaal.

  De TV tak van het lokale sufferdje kost nog het meest. Het probleem: ze willen regionale omroepen nadoen. Nooit gehoord van internet. Het erge is: het gros van de websites van een gemiddelde lokalo is niet om aan te zien. Allemaal doen ze hun eigen ding, en vinden dat je van alles moet installeren voor de beste optimale luister/kijk ervaring. Om maar niet te spreken over een webcam in de studio hangen “kijk ons eens vooruitstrevend zijn met een webcam in onze studioooowwww” “jaaaauw jaaaauwwww nummerrrr 1!!! lokaloooo radio optimalooooo!”. *insert reclame van snackbar de rotonde*.

  Over visuele radio en podcast gesproken Patrick, het valt me op dat Nederland hopeloos achter loopt. Als je dan toch nodig een webcam wil, of als Radio 2 poogt hip te zijn, doe het dan zoals het Italiaanse RTL102.5. Neem eens een kijkje op de website: http://rtl.it
  Wat me opvalt bij de “webcamradio” van rtl102.5: Mooie visuele ondersteunende achtergrond bij de presentatie, en ingericht met een mooie open desk waar presentatoren tegenover elkaar staan. Overigens doen ze dit al wat langer dan menig webcam hangt bij de NPO, of bij het lokale sufferdje.

  Zo zou ik dus eveneens mijn website als radiostation presenteren. Om maar niet te spreken over de website van NPO radio2 dat veel wegheeft van de NOS headlines site. Verschrikkelijk.

  Ook irritant op NPOradio2.nl : “bekijk de video nu!!”, dat maak ik zelf wel uit, en daar heb ik YouTube wel voor! Rot op met je irritante filmpjes! Het is een radiostation!

  of: “volg ons op instagram”, zucht… Ja hoor, Oma Gerda van 56 gaat dit direct doen!

  Hou het lekker luchtig, zoals RTL.it dat goed doet.

  En niet te vergeten: Je kunt de postcasts terug vinden. Welk station in Nederland doet dit nou? NPO in elk geval niet op de main site. De website van rtl.it oogt vrij schoon, en is niet voorzien van DJ’s die zichzelf belangrijk vinden, en waarbij de webmaster ze op de voorgrond zet.

  De muziek is belangrijk, niet meneer de DJ, of een ander gnoom die weer eens een speeltje van EasyToys heeft uitgeprobeerd afgelopen weekend. De DJ’s worden geprofileerd op websites als popsterren. Jammer, die tijd is voorbij. Dat bewijzen internetsterren als Enzo Knol, Nikkie Tutorials en Dennis Schouten wel. Die zijn populairder dan menig radio DJ in Nederland. Ga eens met de tijd mee!

 8. Je kunt zeggen wat je wil, het is een soort balletje dat altijd zal blijven doorrollen. Npo radio 2 probeert van zijn stoffige imago af te komen, al snap ik de keuze van Giel niet om op zo’n on-christelijk tijdstip te gaan presenteren. 3FM doet weinig moeite om overeind te krabbelen dus dat zal wel weinig veranderen lijkt me. 538 met die 2 helden op sokken tussen de middag… nou ja, laat ook maar.

  Maar wat ik eigenlijk zeggen wilde; weet je wie pas afgezakt is? Ons allen bekende Robert Jensen. Heb je zijn “shows” eens bekeken op youtube? Vreselijk. En wat een lovende reacties krijgt ie. Snap niet wat die man voor ziekte heeft gehad om zulke waanzin te verkopen. Op wikipedia staaat het volgende: Hij is een broer van radio-dj Frank Dane, die de naam Dane als pseudoniem gebruikt zodat het verband met zijn broer Robert minder snel wordt gelegd. Dat is dan wel weer een pluspunt voor 538.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*