Patrick Kicken: Wat als het Talpa Radio lukt om Coen en Sander óók binnenboord te houden

[BLOG] Het duurt wel erg lang he? Dat is wat je hoort over de start van Coen en Sander op oldieszender JOE. Op de website van het zusje van Qmusic staat nog steeds te lezen: ‘ergens in 2024’. Wat natuurlijk een flater is. Sowieso die hele lancering van JOE kunnen we in het bakje ‘marketingblunders’ gooien. Eerst met veel bombarie in oktober vorig jaar de zender aankondigen met grote namen als Coen en Sander, Dennis Ruyer en Kai Merckx en daarna een half jaar alleen maar wat B garnituur serveren tussen de A hits. Maar wat als het uitblijven van Coen en Sander ervoor zorgt dat ze bij Talpa radio de tijd hebben ook deze jongens om te praten om te blijven net als ze gelukt is bij Dennis Ruyer?

Het zou de ultieme slag zijn in de strijd tussen DPG en Talpa: als het radiomanager Dave Minneboo lukt om Coen en Sander alsnog óók binnenboord te houden. Maar voor welke zender dan? Nou dat lijkt me evident: Radio 10 zit dadelijk zonder ochtend- én middagshow. Gerard Ekdom naar Radio Veronica en Rob van Someren en zijn team naar 100%NL, zoals nu al een tijdje het geval is. Voor beide shifts zou Eddy Keur de perfecte oplossing zijn maar dan heb je nog iemand nodig voor dat andere belangrijke tijdstip. En daar komen Coen en Sander om de hoek. Die zouden natuurlijk ook perfect de ochtend kunnen doen op Radio 10.

Stel dat Eddy Keur het niet gaat doen (en die kans is groot) dan heb je twee shifts te vullen en dan kunnen Swijnenberg en Lantinga met hun onderbroekenlol gewoon weer het middagtijdstip op 10 voor hun rekening nemen. Ook lekkerder voor Sander die met zijn vier jonge kinderen zit. En strategisch gezien zou het de uiltieme nekslag voor directe concurrent JOE zijn, die grijpen dan echt werkelijk overal naast behalve een goed FM pakket. En iets in mij (en andere radiofielen) zou het nog lachen vinden ook. Met heel veel geld radiofrequenties kopen en heel Nederland volhangen met posters in de bushokjes is nog geen recept voor een succesvol radiostation, ook al heb je een programmaleider erop gezet die erom bekend staat op ieder slak zout te leggen en de discjockeys aan een leiband te houden. Iets wat bij Coen en Sander toch op z’n minst ook voor gefronste wenkbrauwen moet zorgen.

Als Minneboo nou álle concurrentie te slim af wil zijn en écht een mokerslag wil uitdelen dan vraagt hij good old Edwin Evers om een half jaartje de ochtend te doen op Radio 10. Denk alleen dat hij dan het team van de 538 ochtend onder leiding van Tim Klijn en Rick Romijn aan zijn buro heeft staan want ook zij zouden hier erg onder te lijden hebben, zeker nu 538 ook in de vijver met oudere luisteraars zit te vissen. Al met al blijft het jammer dat er geen nieuwe radiosterren zijn opgestaan of ontstaan de afgelopen vijf jaar en er dus maar steeds teruggegrepen moet worden op oude succesnummers. Of het medium radio het op deze manier gaat overleven op den duur en niet definitief wordt ingehaald door alle social media valt te bezien, laten we het daar een andere keer over hebben. Als het Dave Minneboo lukt om naast Ruyer ook Coen en Sander te behouden voor de Talpa radiozenders dan verdient ie in ieder geval een standbeeld op de Bergweg. En een leuke Tesla ofzo.

Patrick Kicken

34 Comments

 1. Als Rob van Someren en zijn team naar 100%NL gaan wat gaat Barry paf dan doen en Coen en Sander naar radio 10 lijkt me nog niet eens zo gek idee al zag ik van de week Coen op Instagram wel iets positiefs plaatsen over Kai

 2. Waar haal je het toch vandaan dat Rob en zijn team naar 100%NL gaan? Ik weet van behoorlijk dichtbij dat dit absoluut niet speelt. Zelfs niet een beetje.

  • Ik zou het ook een rare move vinden, naar die spruitjeszender 100%NL. Naar Veronica zou ik dan nog billijk vinden.

 3. Als ik dave was zou ik inderdaad proberen om coen en sander te strikken voor de ochtend voor Radio10. En mocht het waar zijn dat team rob van someren inderdaad naar 75%Nl gaat dan zou ik proberen om rob van de radio te strikken past daar volgens mij prima in de middag

 4. Joe bereikt nu een ouder publiek dat de muziek van Joe waardeert. Deze serieuzere doelgroep switcht in de ochtend mogelijk tussen Radio 1 / BNR voor het nieuws en Joe voor de muziek. Die doelgroep zit niet te wachten op platte Coen en Sander humor. C&S op Joe zou dus wel eens kunnen betekenen dat het marktaandeel daalt in plaats van stijgt, omdat het niet matcht met de rest van de dag. Op Radio 10 passen C&S veel beter.

  Joe zou kunnen overwegen om een wat serieuzere ochtendshow te programmeren. Maar de (huidige) Joe luisteraar luistert toch vooral voor de muziek. Uit het niets 4 procent marktaandeel is natuurlijk wel erg knap.

  Ik hoor in mijn omgeving al opmerkingen als “komt er ook een Joe-nonstop?”. Voor de oudere muziek blijkt een flinke doelgroep te zijn.

  Dus Kickie, wie weet krijg je deze keer gelijk en is dat uiteindelijk voor Joe beter.

 5. Talpa kan het beste 3 dingen doen:

  Of Evers en C&S naar 10 halen, gezien Eddy niets te verliezen heeft op NPO 2. En dan Joe compleet slopen in marktaandeel.

  Of Radio 10 verkopen aan een derde partij, en doorgaan met deze oldies/classics koers van 538 en daar alle pijlen op richten. Want heb toch het idee dat alle A-sterren op 538 te horen moeten zijn en nu heeft Talpa 3 zenders die de Top 2000 een hele dag aan het herhalen zijn. Is voor het competitieve speelveld ook beter dan.

  Anders (en dat moet ik ze bij Joe Vlaanderen wel weer nageven) herintroduceer Radio 10 GOLD als je de echte fanatiekelingen wil bereiken met 50s, 60s en 70s. Een doelgroep die zelfs door de Staatsomroep in de steek is gelaten (d.w.z. NPO Radio 5).

 6. Van mij mogen Coen en Sander ook bij Talpa blijven. Ik vind JOE juist een verademing in het huidige ‘drukke’ radiolandschap. Gewoon fijne muziek om naar te luisteren en af en toe een afkondiging van wat er gedraaid wordt op die zender. Helemaal prima! En inderdaad op een super mooi nagenoeg landelijk dekkend frequentiepakket te ontvangen.

 7. Tip voor mediahuis, geef Rob twee parkeerplaatsen. 1 voor zijn auto en 1 voor zijn ego. Doe het nou maar, als iets niet gaat zoals hij wenst heb je een rel te pakken. Is het niet dit dan vindt hij wel een ander onderwerp die fijne teamplayer.

 8. Dit had ik al voorspeld, vanaf 18.00 wordt het weer pret radio waar niemand op zit te wachten. Jongens/meiden draai muziek en mauw wat minder. Dan maak je er een top station van.

 9. DPG heeft in verhouding met Talpa echt flink meer betaald voor de FM kavels.

  Het zou wel een slag zijn voor Talpa. Maar of die twee echt nog zo goed zullen scoren vraag ik me af.

  @Patrick: Waar kunnen we inzien hoe de shows op de verschillende zenders scoren Qua markt aandeel en luisteraantallen?

 10. Horen we nog iets van die rechtszaak van Talpa tegen de staat over dat maximum van 3 stations bij de frequentieveiling?

 11. “Rob van Someren en zijn team naar 100%NL” Kickie, geloof je dat nou werkelijk? Dat is dan toch een ongelofelijke degradatie voor hen. Die zullen echt wel betere aanbiedingen hebben ontvangen hoor.

  • Wat voor aanbiedingen die beter zijn kunnen ze gehad hebben dan? Overigens dom als Mediahuis ze op 100%NL zou zetten. Gooi die Frank van der Lende en Sander Hoogendoorn er uit en zet ze gewoon op Veronica.

  • Zeg kicken kennen we Donkers nog ja die jongen die dakloze dj heet ooit bij gieltje in de uitzendingen zat en zelf uitzendingen samen met hem heeft gemaakt tijdens de vrijdag freaknacht

   Hij kwam later nog in man bijt hond Linda tv en utopia en nog meer programma’s geloof ik

   Ik zit te zoeken en ik kon zijn playlist tegen op Spotify mr radio Jocky heet die lijst hij loopt gewoon voor op dat radio 538 3fm npo radio 2 Qmusic etc en hij zit ook in de vijver van radio 10 Veronica joe

   Ik snap niet dat Talpa Network of dpg media of mediahuis of npo hem geen baan aan bieden want presenteren kan ie ook op de radio ik heb hem wel ook is gehoord regionaal bij Omroep west programma hottalk en later bij den Haag fm

   En kicken ik lul echt niet check zijn playlist maar op Spotify mr radio jockey en oordeel zelf maar paterick

 12. De ’tijdelijke’ invulling van Joe duurt te lang en is ook nog zeer succesvol onder luisteraars. Dat bijt mogelijk met de eerdere plannen voor de zender. Dat is niet perse erg, maar het geeft ook niet echt veel bijzonders.

  Een beetje tussen een Spotify playlist, Skyradio en een classics internetstream in. Leuk voor muziek als behang, maar verder niet spannend of verrassend. Vraag mij af of DJ’s met teveel personality en radio vol items daar wel bij passen.

 13. joe is toch gewoon een slappe kopie van radio 2(000) alleen dan non stop. pak gewoon een top 2000 lijstje op spotify en shuffle. geen gepraat geen reclame wel ouwe muziek

  • Mensen wat is dit nou weer ik kan ook niet in de anoniem tijd modus het is dat ik geïnformeerd wordt dat ik hier besproken wordt

   En ja als de gene nou het goed vind en mij gevolgd heeft meschien zouden jullie dan ook is moeten luisteren dan als hij goed vind en meschien heeft wel of geen gelijk mij om het even

   In ieder geval wel tof dat die gene het wel goed vind

   Met Vriendelijke Groet
   Robert Donkers de maker van de playlist mr radio jockey op spotify

   In iedergeval wel leuk forum met leuke mensen erop dat mag ook wel is gezegd worden

   Nou ik iedergeval een mooie dag gewenst dames en heren van het forum hier.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*