Patrick Kicken: Coen en Sander blijven nog twee jaar bij elkaar, maar op welke zender?

[BLOG] Drie columns in een week tijd?! Is dat niet een beetje veel van het goede, Kicken? Nouja, de actualiteit roept. ‘Het langstzittende radioduo van Nederland’ heeft voor twee jaar bijgetekend bij Talpa. Prima toch, zou je denken? De champagne kan open, Coen kan z’n alimentatie blijven betalen en de 538 luisteraar weet wat het krijgt vier dagen in de week als ze in de file staan. Of zit het toch anders?

Allereerst even een schets waarom het ook bijna niet anders kon dat Swijnenberg & Lantinga nog twee jaar lang exact hetzelfde mogen blijven doen op 538: de vrouw van Sander, Tessel van der Lugt (dochter van ex-zendercoördinator bij 3FM Paul van der Lugt) doet ‘de zaken’ van Coen & San. Samen met Sander heeft ze vier kind’ren. En, last but not least: Tessel is dikke maatjes met 538 zenderbaas Coco. Je gaat natuurlijk niet het inkomen van je goede vriendin met vier kinderen te niet doen. Dus blijft de radio nog twee jaar langer stil staan en blijven we doen alsof er niets aan de hand is met Radio 538. Zuur voor al die nieuwe talenten met frissere ideeën maar ook voor de collega’s van 538, die volgens mij ook stiekem gehoopt hadden op wat verschuiving en verfrissing in de programmering.

Je moet het Coen & Sander nageven: ze hebben hun eigen positie eigenlijk vorig jaar al veilig gesteld, door mee te helpen Coco Hermans (vrouw van BNNVara DJ Frank van ’t Hof) op de plek van ex-538 baas Menno de Boer te manoeuvreren, iemand die nog wél eens wat kritiek durfde te uiten op hun middagshow. Dat kan natuurlijk niet dus die moest weg. De man die Coco uiteindelijk aannam, Marc Adriani (ook ex-BNNVara) is samen met zijn vrouw weer boezemvrienden met het koppel Coco & Frank, zoals vorig jaar al bekend. En zo is het weer één grote Punica oase daar op de Bergweg bij Radio 538 en wordt het credo ‘het gaat er in Hilversum niet om wat je kunt maar wie je kent!’ wederom bekrachtigd.

Maar er is meer aan de hand. Zoals we allemaal weten is het spaceship Stenders sinds kort geland op planeet Talpa. Waar hij de Veronica discjockeys zo blij maakt als een kind: ze mogen namelijk állemaal hun eigen muziek kiezen. Dat is dan ook de reden dat schrijver Ronald Giphart zijn eerste uitzending begon met de fantastische Nederhop klassieker ‘Wie is ut’ van rapper Duvel Duvel. Heerlijk! Dit nieuws verspreidt zich als een vuurtje door Talpaland. Waar iedere discjockey al jaren steen-en-been klaagt over áltijd maar dezelfde muziek en te weinig spreektijd op de playlist, maakt Rob van Radio Veronica een speelplaats waar je je als discjockey heerlijk mag uitleven. Of de luisteraar het ook wil horen is secundair. Zo is de VARA dinsdag landelijk teruggekeerd op een commercieel FM pakket, wie had dat nou nog ooit kunnen bedenken? In de wandelgangen wordt Veronica dan nu ook als Varonica uitgesproken.

Nu we het toch over de wandelgangen hebben, diezelfde wandelgangen fluisteren dat kapitein Stenders ook wel heel erg gecharmeerd is van het duo Coen & Sander. Aha! En het is óók een publiek geheim dat Robbie en het huidige ochtendteam van Veronica niet zo’n héle goede match is. Aan Wilfred ligt het niet, Rob heeft hem zelfs het mengpaneel leren bedienen. Maar er zijn nou eenmaal ook twee sidekicks waarvan Rob toch het extra baantje en dus statuur heeft afgepakt, co-host Niels was eerst zenderbaas en Rick deed de muziek. Met de nadruk op was en deed. Dus.. maak jij de optelsom of moet ik het doen? Zodra Rob genoeg gelobbyd heeft (wat hij uitstekend kan), zitten Coen en Sander in de ochtend op Veronica en mogen ze óók hun eigen plaatjes kiezen. Ik zet in op 1 september 2022. Als natuurlijk voor die tijd kersverse eigenaar RTL niet alweer de stekker uit het freechoice format van Rob & Co. heeft getrokken, want zo snel kan het ook gaan in commercieel radioland.

De grote vraag is natuurlijk of C&S die twee keer 300k per jaar nog steeds waard zijn. En wie ze dán had moeten vervangen op 538? Eerder schreef ik al geef Talpa sterren Britt Dekker & Rob Kemps samen een vrijdagavondshow, probeer dat eens uit en zet hun samen in de middag. Stukje jonger, frisser en aansprekender dan de twee mannen die samen toch de 85 levensjaren aantikken, 44 en 41. Britt is 29, Kemps 35. Of ‘Dan maar Dane’ in de middag en ‘Wietze Wordt Wakker’ in de ochtend, ook nog een reëel scenario. De programmanamen hebben we nu al. Enfin, laten we positief eindigen: misschien vinden Coen en Sander zichzelf dan nu in 2021 éindelijk opnieuw uit. 538 roept in het persbericht over de verlenging namelijk precies die dingen waarvan de luisteraar denkt ‘gaan we weer’, zoals de faamnaam. Misschien dat een goede extra sidekick of top producer het tij kan keren voor 538 in de middag? Ik weet er nog wel een, of twee.

Patrick Kicken

16 Comments

 1. Grote kans dat het zo is gegaan.
  Rob Kemps en Britt zie ik niet zo snel gebeuren.
  Eerder Wietse en Klaas naar de ochtend en Frank naar de middag.

  Rob Janssen binnen halen voor de middag zou een goede zet zijn.

  Coen & Sander vind ik niet echt bij Veronica passen en lijkt me ook niet echt de smaak van Stenders. Ik zou Wilfred en Ekdom van zender laten wisselen. Dus Wilfred met zijn team naar Radio 10. Daar passen ze beter. Ook in combinatie met Rob van Someren in de middag. Gerard Ekdom met Evelien de Bruijn dan de ochtend bij Veronica

 2. Ik denk niet dat Frank Dane of Wietze in de middag de luistercijfers verbeteren. Je moet op radio echt zeker weten of een middag of ochtend show een verbetering gaat worden van de vorige anders is het gewoon erg gevaarlijk.

 3. @Jobfr Normaal gesproken zou dat kloppen maar het maakt in dit geval zeker uit. Buiten het feit dat men ook Sander moeten lachen is er verder voor de jonge doelgroep weinig te beleven aan de Coen & Sander show. Waren al over het hoogtepunt heen bij 3FM. Als John de Mol er verstand zou hebben dan had ie toen Timur en Ramon (evt met Sander) weggekaapt bij 3FM.

  Helaas zitten Timur en Ramon nu ieder apart hun talent te verdoen bij een radiozender die op sterven na dood is.

 4. Wietze in de ochtend lijkt mij top, het liefst zonder een hele aanhang aan sidekicks. Gewoon Wietze en een nieuwslezer.

  Frank zou ik een mooie avondshow gunnen. Door met Dane tussen 21.00 en 00.00 uur. Veel interactie met luisteraars, een scherp randje. Voor de jongere doelgroep van 538 zou dit zomaar eens de echte primetime kunnen zijn.

  Op het tijdslot van Coen en Sander zou Rob Janssen niet misstaan. Daar juist wel een paar sidekicks bij om de boel een beetje in balans te houden. Een andere leuke keuze zou een middagshow met een vrouwelijke DJ zijn. Het is overwegend mannen in de drivetime en daar zou 538 met een vrouw en een andere toon (geen lachzakkenradio) echt het verschil kunnen maken. Maar wie daar moet komen, daar heb ik nu geen idee van.

 5. Coen en Sander naar Veronica zou misschien best eens succesvol kunnen zijn mits ze hun toon aanpassen aan de zender. Dus de puberale grapjes door 40igers op een ‘jongerenstation’ als 538 is natuurlijk wel een beetje pathetisch aan het worden en erg passé. Dus op 538 passen ze niet echt meer en zijn ze behoorlijk ontgroeit.

   • Vind dat nog wel meevallen. Beide zijn totaal niet te vergelijken met Coen en Sander. Het is vooral de toon waarop die grappen gemaakt worden.

    • Dat is waar. Ik kan die van Rob en Carolien zeer waarderen, bij Coen Poep en Pies hihi Sander ben ik eeuwen geleden al afgehaakt

 6. Coen Swijnenberg en Sander Lantinga blijven in eerste instantie bij Radio 538. Op termijn zouden ze naar Radio Veronica kunnen, als daar plek voor ze is. Tim Klijn of Veronica Inside zouden daarvoor geslachtofferd moeten worden. Ik heb het idee dat Veronica Inside niet duurzaam op de radio te horen blijft.

  Ook Radio 10 kan een optie zijn. Bij Radio 10 moet het afhankelijk zijn van Rob Van Someren en Somertijd. Er moet dan een scenario zijn dat Somertijd stopt of het contract van Rob van Someren afloopt. Het is niet duidelijk wanneer het contract van Rob van Someren afloopt bij Radio 10. Daar is via berichten over contractverlenging, niks over gemeld. En misschien is Somertijd zo’n succes dat het nog wel jaren doorgaat.

  • Een logische optie voor nu zou zijn dat Wilfred en team van zender wisselen met Gerard Ekdom. De naam van de show van Wilfred zou dan wel moeten veranderen.

   Somertijd is een van de populairste middagshows dus lijkt me geen sprake van dat Radio 10 hiermee zou willen stoppen. Of Rob zou zelf moeten stoppen.

 7. Coco was altijd ook onder de indruk van de verschijning van Ruud de Wild. Laten we hem geen radiomaker noemen. En aangezien Ruud’s contract in September afloopt bij Radio 2.
  Ik zie Ruud wel overstappen samen met dat aandachtspopje Olcay
  Nog leuker zo zijn als Ruud de middagshow van 16:00 t/m 18:00 uur doordeweeks bij Veronica gaat doen. Daar loopt nu toch al genoeg non-talent rond in het weekend.

 8. Ik zou én Eddy Keur en Ruud de Wild, los van elkaar wel willen luisteren naar ook, soms, Somertijd. En op welke zenders maakt me niks uit.
  Wat 538 en dit duo betreft ben ik al heel lang afgehaakt omdat ze de grootste lol hebben om de seksistische grappen van Sander al is Coen echt wel een goede radiomaker/DJ.

  Oh, laten we de dag starten en Ekdom verlossen van de ochtend, zijn woordgrappen (zou hij dat thuis ook doen?) en die nieuwslezeres? Die kan er op tv nog wel mee uit de voeten maar op de radio is ze oervervelend en maakt ze fout op fout op fout

 9. Hoe kom je er nou weer bij dat Wilfred heeft leren schuiven van Rob? Ik weet toevallig dat dit NIET zo is en hij heeft leren schuiven van iemand van techniek die al jaren lang actief is bij 538. Jammer dat je columns steeds vaker op onwaarheden worden gebaseerd.

 10. Hallo Patrick, Ga je nog een vernietigende column over Frank Dane en Radio 538 schrijven in verband met de gedaalde luistercijfers van Radio 538? Met vriendelijke groet,

  Hendrik Brands

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*