Patrick Kicken: Komende week staat de bazin van Radio 538 op straat

[BLOG] Coco vliegt eruit. Het was het gesprek van de dag gisteren, op Koningsdag. Hoe kan het ook anders, als er een paar koude biertjes in zitten dan gaat iedereen z’n mond voorbij praten. Hoe was het alweer, alleen dronken mensen en jonge kinderen spreken de waarheid? Radio 538 beleefde gisteren een prachtige Koningsdag met een evenement waar ze trots op mogen zijn, eerlijk is eerlijk, het zag er top uit en klonk professioneel. Alleen: één zwaluw maakt nog geen zomer. Er zijn de afgelopen jaren bij 538 zulke ondoordachte beslissingen genomen dat ooit ’s lands nummer 1 nu in zwaar weer verkeert. En het nog maar de vraag is of het weer goed gaat komen..

Netjes is het natuurlijk niet, dat je hier moet lezen dat je vanaf volgende week je biezen kunt pakken als radio director bij 538. Maar hey, het is vooral niet netjes dat je er als collega al over gaat praten als het nog officieel bekend moet worden, so don’t shoot the messenger! Het geeft vooral aan wat voor giftige cultuur er toch heerst bij dat Talpa Radio. Angst, eigen agenda eerst en ieder voor zich. Coco Hermans is de 538 bazin en ik heb me hier regelmatig, niet al te positief, over haar uitgelaten. Meteen ga je dan denken dat het iets persoonlijks is, maar dat is het zéker niet. Ik beoordeel iemand op zijn/haar functie en functioneren, niet op de persoon. Over de mens Coco hoor ik overigens alleen maar positieve berichten, dat ze een goede peoplemanager is, lief, aardig en het team een goede boost geeft. Maar als stationmanager moet je natuurlijk ook kaas gegeten hebben van het echte radiovak, de wetenschap erachter, zeker bij de commerciëlen. Dus: rotaties, formats, benchmarks, target audience, stationality etc. De beslissingen die ze nam sinds ze 2,5 jaar geleden in augustus 2020 Menno de Boer opvolgde, nu de zendermanager bij 3FM, zijn op z’n minst discutabel te noemen.

Laten we beginnen bij het begin. Ze is destijds aangenomen door Marc Adriani, die samen met zijn vrouw dik bevriend is met het koppel Coco Hermans en haar vent DJ Frank van ’t Hof. Dat rook natuurlijk al naar nepotisme (=vriendjespolitiek), waar velen waaronder ik destijds al vraagtekens bij stelden. Zoals zo vaak wilde de manager bovenaan (Adriani) natuurlijk niet iemand aannemen die hem naar de kroon kon steken, dus werd het de bevriende Coco. So far so good. Alleen, een jaar later kon Marc Adriani zelf vertrekken, na ‘een verschil van inzicht over de te varen koers van de radioafdeling’. Weg bevriende collega boven je. Later werd Dave Minneboo weer weggehaald bij Qmusic om orde op zaken te stellen bij John de Mol’s radiogroep, wat nu dus lijkt in te houden dat hij vaarwel tegen Coco zegt.

De grootste fout die Mevrouw Hermans natuurlijk gemaakt heeft is hals-over-kop eind 2021, vlak voor de feestdagen, vanwege gedoe Frank Dane uit de ochtend halen bij 538 en stante pede vervangen door Wietze de Jager. Die daar overigens zelf steeds om liep te zeuren, ‘geef me toch een drive time shift! ik heb er recht op!’. Nou we hebben gezien waar dat toe heeft geleid: meer marktaandeelverlies, een hoop imagoschade door ‘Wietze de Klager’ en nog meer onvrede in het deejay team. Onder haar bewind vertrokken ook nog twee 538 discjockeys naar 3FM, Barend van Deelen en Ivo van Breukelen, waarbij er ook weer een incident was dat de pers haalde: er werden banden lek gestoken op hun afscheidsfeestje.

Het is denk ik een opeenstapeling geweest van dit soort incidenten plus een marktaandeel dat inmiddels tot onder de 7% gezakt is dat er voor zorgt dat haar positie onhoudbaar is en ze z.s.m. opgevolgd gaat worden door deze oud 538 veteraan zonder haar maar met pet. Als haar andere radiovriend Daniël Dekker nou een beetje z’n best doet dan moet het lukken om Coco snel aan een nieuw baantje te helpen binnen de veilige haven van de NPO, bijvoorbeeld voor de vacature van adjunct-zendermanager aldaar. Ze was tenslotte ooit al contentmanager bij NPO Radio 2, zoals die functie eerst heette. Eind goed, al goed. Het ‘old boys network’ doet z’n dansje en de radio gaat verder naar de gallemiezen. En lekker toch, dan zitten er op NPO Radio 1 (manager Klaske), NPO Radio 2 (adjunct Suzanne), NPO 3FM (muziekchef Roosmarijn), NPO Radio 4 (manager Simone) én NPO Radio 5 flink wat vrouwen aan het roer. Mooi voor het inclusieve plaatje, maar of ze nou écht radioverstand meebrengen? Zegt de naam Sharid Alles je nog wat, die 3FM het laatste nekschot gaf met haar briljante ideeën? Nee ik heb niks tegen vrouwen bij de radio, maar laat ze dan wel van het niveau Valerie Geller zijn of op z’n minst haar bijbel over de radio hebben gelezen of geluisterd. Dan tel je mee, anders niet.

Patrick Kicken

23 Comments

 1. Is het niet interessanter om te weten welke richting 538 op gaat na de zomer? Blijft het een hitzender of groeit het eindelijk met haar publiek mee. Met de nieuwe ochtendshow van Tim Klijn lijkt het laatste niet uitgesloten.

  • dat deden ze toch ook al toen evers en van inkel bij 538 kwamen, toen werd de zender ook ouder. ouder lijkt me niet handig, daar zit radio 10

 2. Mee groeien met de doelgroep gebeurd in de hele wereld bij zenders met een jong profiel, de CHR stations. Overal hoor je meer 90’s en zero’s in de playlists. Recente en nieuwe muziek wordt aardig terug geschroefd. Dus je kunt wel zeggen dat dit een ware trend is. Denk dat 538 daar ook in door moet gaan pakken. Dat 538 Classics wat ze nu online en op DAB hebben zou eigenlijk je hoofdkanaal moeten vullen.

 3. Kan Dekker weer extra uit eten met z’n vriendinnetje op kosten van J Slagter/belastinggeld. die schijnt meer en meer zijn vraagtekens te zetten bij de uit eten bonnetjes van dekker.

 4. Zelfs SLAM! draait Michael Jackson en Whitney Houston.
  Dus kan 538 weer makkelijk U2, Queen en Flestwood Mac draaien.

  Sky heeft de mix van Classics & Hits, daar het nog 5 jaar geleden vooral recente hits draaiden.

  Het succes van zenders als NPO Radio 2/5 en Radio 10 heeft voor een domino effect gezorgd dat Classic hits (breed gezien 1960s tot 2009) de norm is voor de landelijke radio.

 5. “Ik beoordeel iemand op zijn/haar functie en functioneren, niet op de persoon.”

  Gast…jij hebt ZO FUCKING VEEL de nadruk gelegd op haar relatie en op het feit dat ze een vrouw is. Fuck jouw gelul man. Fuck dit hele gelul van jou, bullshit -artiest.

  • Ja dikke maatjes zijn met de man die je aanneemt geeft te denken natuurlijk. En dat er veel vrouwen op een positie terechtkomen bij de radio waar ze niet de kwaliteiten voor hebben maar puur voor het plaatje is ook evident.

   Ook dat types als Bosman en Adriani natuurlijk nooit iemand met veel radioverstand aannemen op die adjunct positie want dat zou hun wel eens naar de kroon kunnen steken. Dus wat lul jij nou? Jij vindt dat ze het goed gedaan heeft op de functie van radiodirector? De juiste vrouw op de juiste plek? Hou toch op. En dat kost me toch een geld en geeft me toch een onrust bij een radiozender.

   Hermans heeft zich gewoon als pion laten gebruiken voor die functie, waar lekker de schuld op afgeschoven kan worden als het misgaat. Hopelijk heeft ze ervan geleerd.

 6. Er is weer geluncht zo te zien? Ze lekken niet meer vanaf de Bergweg behalve als de grote baas weer wat trappen wil geven in radioland. Dat weet iedereen en daarom is zijn reputatie ook aan diggelen. Zij kan weglopen met opgeheven hoofd. Hij staat altijd bekend als maten/colleganaaier.

  • Hij heeft nog nóóit iets gelekt want hij houdt zich bezig met wat je op die positie moet doen: slimme radiobeslissingen nemen. Dat hij mijn kwaliteiten waardeert en andersom is onze verbinding, geen slap geklets over wie wel iets kan en wie niet. Dat laten we over aan mensen die zelf ontevreden zijn, uit onkunde. Opgeheven hoofd? Tuurlijk. Ze zal het vast gezellig gehad hebben.

 7. Grappig dat de opmerkingen over lunches en de interne haat campagne vanuit 538 zelf richting haar niet maar worden gepubliceerd. Maar we weten het hoor in radioland. Iedereen weet hoe DM met mensen omgaat en het enige dat hij heeft bereikt is dat nu niemand hem meer vertrouwt. Iedereen affakkelen? Tja Dave de wereld is klein en mensen praten. Het enige dat het heeft veroorzaakt ja dat jij nu uitgekotst wordt.

  • Dit komt niet bij iemand van Talpa vandaan. Er zijn genoeg mensen in radioland die weten wie de baantjescarrousel tussen De Bergweg en het Mediapark in stand houdt.

   Kan iemand eens de beslissingen die onze 538 radiodirector Coco genomen heeft opsommen die wél goed uit hebben gepakt? Misschien zie ik ze over het hoofd.

   Nou vooruit, ik gooi een balletje op: Lindo op 10-12, goede beslissing. Of is dat er eentje van Minneboo?

 8. Patrick, je hebt het niet over dit mbt Marc Adriani, een man. Een man die zonder aantoonbare echte journalistieke ervaring hoofdredacteur kon worden bij het nieuwsradiostation BNR Nieuwsradio. Hoe kan dat dan? De adjunct die wel journalistieke ervaring heeft werd door de directie van FD Mediagroep waar BNR Nieuwsradio onderdeel van is gepasseerd. Hoe komt Marc adriani daar terecht dat zou ik wel eens willen weten.

  Geloof verder niet dat Klaske Tameling (NPO Radio 1) en Simone Meijer (NPO Klassiek) het slecht doen. Waarom noem je die alsof ze het niet goed doen???

  Er zijn veel meer mannen te noemen die er een zooitje van maken trouwens.

  • Dag petloze Jan, het gaat inderdaad niet zozeer om man/vrouw, wel is het een opvallende trend dat de laatste jaren een vrouw op die leiddingevende positie moét komen bij de radio, want dat is lekker inclusief. Bij de NPO kun je echt niet zeggen dat de dames het ‘goed doen’, net als de meeste presentatoren niet echt het verschil maken, ze zijn simpelweg in een gespreid bedje terechtgekomen en blijven daar lekker lang zitten. De meeste NPO radiozenders hebben de wind enorm in de rug, vanwege weinig tot geen concurrentie en een énorme voorsprong op de commerciëlen i.v.m. én reclame én staatssteun plus een perfecte dekking op FM en DAB. Pas als een station in zwaar weer verkeert blijkt hoe groot de kwaliteiten van de radiobaas is.

   Wat betreft Adriani: tja, dat is zo’n glad en likeable figuur, die lult zichzelf overal naar binnen. Iets met Italiaanse charme, een hoop praatjes en een goed pak 😉

   • Hoe is het trouwens met Coco? Is de afscheidsborrel al gaande? Of is dit net als toen met NPO Luister waar ze volgens jou manager zou worden? Je hebt tegenwoordig “bronnen” die zogenaamd niet meer lekken en je hebt de Noord Koreaanse Bergweg aanpak: “We willen dat je dit insinueert”>

    • Kan nooit lang meer duren. Na de meivakantie verwacht ik. Ze had natuurlijk al veel eerder zelf haar biezen moeten pakken en koers terug moeten zetten naar de veilige haven de NPO, waar het niet zoveel uitmaakt wat je kan of van de wetenschap achter het radiovak weet.

   • Gaan de reclameinkomsten niet naar ministerie van OCW? Volgens mij gaat dat niet rechtstreeks naar de NPO

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Wie moet na Coco dan nu de baas van Radio 538 worden? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*