Tony Kluck overleden

Als er bij de televisie iets geanimeerd moest worden viel al snel zijn naam, maar op de aftiteling zul je hem niet vaak tegenkomen. Tony Kluck werkte als animator aan vele televisieleaders, station- calls en (kinder)programma’s.

Grafisch ontwerper Frans Lasès kwam hem op het spoor toen hij een animator zocht voor de leader van peuterprogramma Pak je prentenboek (1983). Kluck was een aimabele man en een uitstekend tekenaar die de meest ingewikkelde bewegingen vloeiend op het cellofaan kon zetten. Zijn vakmanschap bleef niet onopgemerkt en al snel zagen Lasès’ col- lega’s de meerwaarde die een animator kon geven aan hun werk. Kluck heeft zo een niet-onaanzienlijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van de Neder- landse televisievormgeving. Kluck leerde het vak bij Als je begrijpt wat ik bedoel, de lange Bommelfilm van Toonder Studio’s (1983), en was sterk beïnvloed door de animatietech- nieken van Walt Disney.

Midden jaren negentig vertrok hij naar de VS waar hij bij animatiestudio’s als Film Roman, Starz Animation en MTV Animation werkte. Zo was hij animatieregisseur van onder meer King of the Hill en Beavis and Butt-Head. Kluck overleed op 24 april op 70 jarige leeftijd in Amsterdam.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*