Patrick Kicken: Het Hilversumse gerucht, Niels Hoogland komt op de plek van Coco Hermans als 538 baas

[BLOG] Dat er bij Radio 538 wat moet veranderen is duidelijk: het marktaandeel zwalkt sinds de wekelijkse meting alle kanten op. Ze richten zich ineens op de doelgroep van Radio 10 met een 90’s Top 538, wat het station niet veel marktaandeel extra opleverde en de concullega’s van 10 juist een flinke dip. Nu weet ik wel dat 538 het motto ‘verbreden’ heeft ingezet en als familiezender gezien wil worden, maar of dat nou zo slim is voor ooit ’s lands marktleider valt te bezien. Wat te denken van Missie 538 dat niet aanslaat en alleen leuk is voor het personeel. En nu wordt er dus gefluisterd dat de man die ooit 538 leidde in de hoogtijdagen, Niels Hoogland, terug is om orde op zaken te stellen bij Ome John’s lievelingskindje.

Niels Hoogland, die zijn eigen carriere als discjockey ook zag floreren bij 538 in de late 90’s en zeroes. Wie zat er niet aan de radio gekluisterd toen hij met Froukje de Both zijn vrijdagavondshow deed, Niels en Froukje. Hij heeft nog altijd dat paars/groene bloed door zijn aderen stromen. Ooit vertrok hij bij de zender na, zo luidt het verhaal, een akkefietje met John de Mol over zijn paradepaardje The Voice of Holland. Het TV programma moest en zou op vrijdagavond ook live uitgezonden worden op de radio bij 538 en dat was tot daaraan toe, maar toen John er ook op ging staan dat een of ander flutnummer van een kandidaat de Alarmschijf werd bij het station ging Hoogland daar voor liggen. En dus was hij de zoveelste die vertrok, net als Edwin Evers. Nu is hij dus blijkbaar ook na jaren weer bereid om de strijdbijl te begraven om het station met álle hits uit het slop te trekken. Net als Dave Minneboo dat een tijdje terug deed, volgens hetzelfde scenario.

Ik heb zelf ook nog een paar jaartjes onder Hoogland mogen dienen toen hij de generaal was bij Radio Veronica. Dat klinkt misschien een beetje te streng, er viel goed met Niels te praten. Hij gaat niet op zijn Erik de Zwart’s orders uitdelen aan zijn personeel maar hij vraagt aan je waarom je iets doet in je radioprogramma en als je er een goede uitleg voor hebt mag je ermee doorgaan, mits het in het format past natuurlijk. Het heeft hem later bij FunX geen windeieren gelegd, hij heeft die regionale hiphopstations van de NPO goed achtergelaten toen hij daar een maand of negen geleden vetrok. Onbegrijpelijk is het wel dat diezelfde NPO hem niet destijds heeft proberen te behouden dan wel promoveren tot baas van het noodlijdende 3FM, maar wellicht dat Hoogland zelf daar al zag dat dat een eindeloze strijd ging opleveren die nog het best te vergelijken is met de kansloze oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dus liet hij Missie 3FM over aan wachtmeester Menno de Boer.

Een tijdje terug is Hoogland, die de radioschool overduidelijk heeft afgemaakt en zich dus niet tijdens een meeting hardop afvraagt waar de letters CHR voor staan, al bij 538 aan boord gekomen om de ochtendshow met Wietze en de middagshow met Dane te ‘coachen’. Een mooie opmaat om het dadelijk helemaal voor het zeggen te krijgen bij 538 op de Bergweg. Hopelijk bemoeit De Mol er zich dit keer niet mee. Over de huidige 538 zetbaas Coco Hermans hoeven we ons niet druk te maken: die komt via haar man Frank van ’t Hof wel weer aan een baantje bij de NPO. Ik zie genoeg vacatures staan die ze mooi kan invullen. Waarschijnlijk is zij via het old boys nepotisme netwerk al de belangrijkste kandidaat voor de kersverse positie ‘manager NPO luister’, lekker inclusief ook weer een vrouwspersoon op die positie. Wat Highlander moet doen? Er gewoon weer een duidelijk hitstation van maken dat met z’n tijd is meegegaan. Dus: afscheid nemen van die ouwe meuk, Wessel van Diepen als stationvoice inruilen voor iets fris en minder macho en de jocks afhelpen van hun sterrensyndroom en duidelijk maken voor wie ze daar zitten: niet zichzelf maar de luisteraar.

Patrick Kicken

24 Comments

 1. Je zou eens een onderzoek moeten doen bij mensen onder de 30: luisteren ze wel eens radio? Kennen ze überhaupt een DJ van een landelijke ochtendshow?

  In denk dat de uitkomst schokkend is.

  Dus die 90s week voor de oudere doelgroep bij 538 is zo gek nog niet…

 2. Makkelijk vak (als je zoiets een vak kunt noemen) heeft Kicken. Geruchten bedenken of doorgegeven krijgen en deze waarvan als er een keer iets klopt jezelf de credits geven en als het niet klopt het afdoen als geruchten. Waar is toch je trots gebleven toen je nog een jock was die zijn shows live op de radio deed. Het is lang lang geleden dat je luisteraars had.

 3. Daarom staat bij ons Arrow Classic Rock en Grolloo radio aan , geen oeverloos ouwehoerende DJ’s die het kleuterstadium amper ontgroeid zijn. Die zich belangrijker vinden dan de muziek die ze zouden moeten draaien.

 4. Ik begrijp hier niets van eerlijk gezegd Patrick. 538 op haar hoogtijdagen, dus vanaf de komst van Evers/Inkel naar de nummer 1 in 2004 en de jaren erna was geen pure hitradio. Er werd gedraaid uit de 80’s, 90’s en 00s. Als ik programma’s uit die tijd terugluister dan valt de enorme afwisseling op in genres (meer dance/hiphop/rnb dan nu) uit verschillende periodes. Natuurlijk, richting de programma’s van Niels & Barry in de avond werd het wat meer hitradio, maar zeker niet overdag! Of in de kernuren in het weekend. Nee, 538 moet niet pure hitradio gaan spelen, dat gaat de oplossing niet brengen. En eens: een aantal van de DJ’s moet echt eens radio maken voor de luisteraar ipv van zichzelf, het is heel onprettig om naar te luisteren. Overigens: Niels als baas lijkt me een heel goede stap, hij weet vast nog wel wat de successingrediënten waren in de zeros!

 5. Wat heeft de relatie van Coco Hermans met haar man te maken met haar functie? Of is dit een stukje sexisme? Van de grote DJ bij mega station Wild FM? Dit riekt naar een interne steek waar ze jou voor gebruiken Patrick.

 6. ze hebben een slechte ochtendshow, slechte lunchshow en slechte middagshow en dara tussendoor is oersaai

  dus:
  frank dane eruit gooien, coen en sander terug.
  ochtendshow eruit: rick niels en tim op die plaats
  lunchshow: persoonlijkheid neerzetten, helaas is barend al weg

  de uren daar tussen, iets doen wat een andere zender niet doet, geen musicdriven maar personality show.

  • Je kan nu uit blinde paniek wel alles willen veranderen maar daar gaat het niet 1,2,3 van vooruit. Ik denk dat het beter is als ze bijvoorbeeld Edwin Evers aannemen om 1x per week met Wietze en Klaas te gaan zitten hoe het anders en beter kan. Zo blijft het voor de luisteraar toch een vertrouwd gevoel

   Zelfde geld voor de middag. Gewoon een goede ervaren coach er bij halen die Frank en Jelte goed kan begeleiden

   Verder het muziek gedeelte rustig aanpassen dat je muziek van nu afgewisseld met classics uit de 00’s en 10’s

   En tussen 9 en 10 doe je dan een uurtje oud goud een uur lang classics uit de 70’s 80’s 90’s en 00’s

   Bij de lunch inderdaad Coen weg daar haal je Barry Pfaff voor terug personality en klinkt vrolijk enthousiast en energiek.

   Avondshow vooral richten op entertainment en niet op music drive zoals nu.

  • ^^^ zoals ik in februari al schreef (toen ik hier nog gewoon Freek was). er is al een puntje geregeld, nu de rest nog

   graag gedaan

 7. 538 neemt weer zo’n oude rot aan. Na Dennis Ruyer, Lindo, Dave, Wessel, Frank & Jelte.. nu ook Niels H terug. Het was knap wat ze vroeger voor elkaar hebben gekregen, maar het is absoluut niet meer van deze tijd. Teruggrijpen naar het verleden gaat 538 niet helpen. De boel moet juist vernieuwend vooruit! Daar hoort nieuw leiderschap bij. Niet iemand die zijn kans al heeft gehad en waar veel medewerkers de rillingen van krijgen, vraag maar eens wat oud 538, Veronica of FunX medewerkers: allemaal weg vanwege Nielsje Hoogland.

  538 is als een soort Pamala Anderson aan het worden. Vroeger knap & sexy, tegenwoordig uitgezakt en (bijna)zielig. Nog te graag jong willen zijn. Maar het niet zijn. Nee, het gaat niks uitmaken met Niels. Sterker, zijn manier van leidinggeven is totaal achterhaald. Niels speelt graag “de baas” en kijkt niet om naar zijn mensen. Dat is iets wat vroeger misschien werkte voor de luistercijfers (sfeer is intern altijd kut geweest onder zijn leiding) maar nu al lang niet meer werkt.

  538/John: neem eens een jong persoon met verstand van radio aan. Waarom die oude rotten die je nog verder het moeras intrekken?

 8. Misschien een all 90’s en early zeroes station van maken. Decibel in de randstad scoort daar behoorlijk goed mee. En ze hebben ook hun eigen 538 Classics kanaal wat al die 538 hits van weleer weer laat horen. Nostalgie scoort dus zou ik een gat in de markt aanboren omdat uit te breiden naar het hoofdkanaal.

 9. Het is allemaal niet zo moeilijk. Radio, hoe leuk ik het ook vind, is niet populair meer bij mensen onder de 30 jaar. Die mensen luisteren echt zelden tot nooit radio. Zenders die dus jongeren als doelgroep hebben, zullen als eerste sterven. Je ziet nu de stuiptrekkingen van die zenders door bepaalde mensen te ontslaan of juist aan te nemen of 12 koerswijzigingen door te voeren. Zenders die een beetje van alles wat draaien of zich op 40 en 50 plussers richten gaan nog wel een paar jaartjes mee maar ook daar komt over 10 a 20 jaar de klad vanzelf in.

 10. Geachte Heer Kicken, Iedere week Uw guitige meninkjes over het wel en wee van de nederlandse radio omroepjes beginnen zo onderhand ’n nieuwe status te krijgen : het interesseert niemand wat u er van vindt of denkt !!!~Dus neem eens ’n ander onderwerp,,,,b.v. uw bijdrage aan en liefde voor Ongehoord Nederland !!!!

 11. Radio 10 is vooral 70s en 80s. Dit station zet vooral in op de poprock/soft 90s.
  Radio 538 is net als Q, Slam en Decibel veel “danceable” 90s geprogrammeerd.

  Alleen NPO Radio 2 zendt alle genres 90s uit.

  Verder wordt ik er toch al moe van dat al die oude decennia worden gehypet, het begon eerst met de 80s, daarna se 2000s (meest agrijselijke muzikale decennium) en nu dus de 90s.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Komende week staat de bazin van Radio 538 op straat - Spreekbuis.nl
 2. Coco Hermans vertrekt bij 538 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*