Patrick Kicken: Radio 555, had toch meer iconen ingezet!

[BLOG] Ja dit wordt iets nieuws, ik ga op voorhand al iets afkraken voordat het plaatsgevonden heeft. Waarom? Omdat je het nu toch al in de lucht voelt hangen, het circus dat maandagochtend om 06u gaat losbarsten op de meeste Nederlandse radiozenders: Radio 555. Iedere twee uur worden twee nieuwe acrobaten dan wel clowns de piste ingejaagd om te gaan vechten om de microfoon, oude ruzies te beslechten of te laten horen hoe leuk ze toch wel niet zijn samen. Terwijl het maar om één ding zou moeten gaan: de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne met alle leed daarvan.

Op papier ziet het er allemaal leuk uit. En voor de radiofreaks onder ons al zeker. Texas has a business-friendly climate, which has seen major companies relocate to the state. Immigrants can easily start an LLC in Texas and other types of businesses.(NAN).

Kijk, Mattie en Wietze gaan weer samen programma doen! Hilarisch! Ze leggen hun ruzie bij! Hier ging het dan ook alleen maar over in de pers de afgelopen dagen. Leuk zo’n PR stunt om je dag aan te jagen, maar in dit geval totaal ongepast en overbodig. Ook handig voor de carrières van Mattie en Wietze, die de slechte publiciteit van toen weer oprakelen en hopelijk van zich af kunnen schudden. Zoals ik al eerder twitterde (en daarop veel bijval kreeg): had toch gewoon de koning van de ochtendradio voor een dag teruggevraagd, Edwin Evers. Samen met zijn vaste team van toen, nieuwslezer Henk Blok, Rick en Niels. Hun van 06 tot 10u maandag een ijzersterke show laten neerzetten. Zo denk je vanuit de luisteraar, die dat prachtig zou vinden.

Wat zou je daarna doen dan Kicken? Jijzelf zeker! Zeker niet, ik behoor niet tot de iconen van de Nederlandse radio. Iemand als Frits Spits wel. Hem had ik vanaf 10 tot 14u een blok laten doen. Dan weet je zeker dat het geen onderbroekenlolradio gaat worden, waarbij we een-om-een lekker lollig gaan zitten doen. Zo’n dag mag namelijk best een journalistiek karakter krijgen en Spits kan dat als geen ander. Tuurlijk, er zijn ‘verslaggevers’ ingepland die met een zender op hun rug in het land gaan roepen dat EasyToys ook 10.000 euro doneert. In ruil voor de naam die net genoemd werd. Zie jij een of andere jonge gozer van Slam! dat op een verantwoorde manier doen? Laat dat toch over aan mensen die dat kunnen. Een deejay is geen verslaggever en andersom.

Stel je nou eens voor dat de Formule 1 een actie zou doen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Als we het op de Nederlandse radiomanier zouden doen, dan moest iedereen tevreden gehouden worden. En kregen we dus in iedere auto twee coureurs met allebei een stuur. Dat is wat je maandag gaat terughoren, ik geef het je op een briefje. Iedereen wil zijn of haar punt maken. In het Nederlandse elftal stellen we toch ook gewoon de beste spits, de beste doelman en de beste verdedigers op? In de hoop er de beste wedstrijd van te maken. Nee, bij de Nederlandse radio moet zo’n beetje alles en iedereen aan bod komen. Zolang we het daar maar gezellig hebben en iedereen die het uitzendt tevreden is, de mensen luisteren (en doneren) toch wel.

Vanaf 14u zou ik Stenders en Van Inkel laten terugkeren, toch het meest iconische radioduo dat echt wel op elkaar ingespeeld is. Niet voor niets heeft Erik de Zwart lopen trekken aan ze om ze in de ochtend van Veronica te krijgen samen. Laat hun tot 18u op een gedegen manier radiomaken, met natuurlijk ruimte voor wat luchtigheid, maar zeker ook gedegen interviews. Niet dat gejaagde dat je nu gaat krijgen, twee uurtjes lang, met twee presentatoren, een nieuwslezer en een verslaggever. Houden we er ook even rekening mee dat het geheel wel beluisterbaar moet blijven, ook voor mensen die gewoon aan het werk zijn? En als je dit allemaal teveel oldschool vindt en de jongeren wil bereiken, kies dan voor NikkieTutorials met haar 12 miljoen volgers, Max Verstappen of Martin Garrix naast een jock.

Nou vooruit, vanaf 18u als de belangrijkste radiouren toch voorbij zijn had ik de boel opengegooid en de jonge garde laten apenkooien met elkaar. Voor mijn part tot midden in de nacht, maak er maar wat van. Met de programmering zoals die nu is aangekondigd hou ik mijn hart vast: waarschijnlijk wordt het voor het grootste deel rommelradio. Lekker keten de hele dag. ‘Unieke combinaties’ worden het genoemd. Met andere woorden: een experiment. Waarom wordt op zo’n belangrijke dag niet gewoon, net als bij TV Pauw & Jinek, gekozen voor de crème de la crème die we hebben op radiogebied? De mensen met de meeste ervaring die niet dat hijgerige hebben van ‘ooh ik ben nu op alle zenders te horen en ok nog op TV te zien!’. Het zal Sky Radio, die niet meedoen, een mooie piek in de luistercijfers bezorgen maandag. En die arme mensen in Oekraïne niet het hoogst mogelijke bedrag aan donaties. Tuurlijk kunnen de mensen die het nu gaan doen ook wel wat. Maar ze worden wel in een onmogelijk format geduwd met een hoop heisa en poeha, waar de luisteraar uiteindelijk de dupe van is. ‘Ja maar het is voor het goede doel!’. Prima, maar zouden we dan niet juist ons állerbeste beentje voor moeten zetten als land? De elitetroepen. Geen gelegenheidselftal.

Patrick Kicken

26 Comments

 1. Beste Kicken,

  Het gaat er niet om met wie en wie, het gaat om zoveel mogelijk geld op te halen. Je begint al weer op voorhand te zijken, doe dat is een keer niet. Net of jij altijd zo goed radio maakte. Ik was het helemaal met het stuk van Erik de Zwart over jou eens!

 2. Helemaal mee eens. Zeker die Mattie en Wietze terug halen is gewoon voor de bühne. Nobody give a f. Wordt weer een pathetische aanfluiting dit.

 3. Sterke radio word al langer niet gemaakt. Ik ben de Nederlandse radio al zat. Als je gaat uit eten en dan gezien word en dan van een radio programma word gegooid zie ik al genoeg waar men zich zo druk om maakt. Ik zou graag veel radio bazen willen verzoeken heel snel wat anders te gaan zoeken hun mentaliteit is bagger.

 4. Waarom duo-prestentatie op deze dag. Moet het toch een beetje ‘leuk’ worden, zoals duo-presentatie altijd leuk moet worden in NL maar dit zelden is. Alsof het hele luisterpubliek uit SBS6 kijkers bestaat.

  Draai gewoon muziek die de luisteraar toepasselijk vindt voor de situatie, en verschaf veel relevante info. En pubers thuis laten.

 5. Je probeert een punt te maken, maar je oplossing is weer: terug naar het verleden. Evers is al drie jaar niet meer dagelijks te horen. Fries Spits doet De Taalstaat fantastisch, maar ik neem aan dat je dat niet bedoelt met Spits vanaf 10 uur. Zijn 3FM en radio 2 shows liggen jaren achter ons.

  Kom eens met een innovatieve oplossingen.
  Hoe zou je het toekomstbestendig invullen, zonder steeds terug te grijpen naar “vroeger was alles beter”

 6. Waarom prefeer jij Stenders en Van Inkel over Curry en Van Inkel. Curry en Van Inkel is toch nog iets iconischer.

  • Curry zit niet in Nederland. Die woont al een tijdje in Austin, Texas en houdt enkele bedrijven draaiende en heeft zijn focus liggen bij het podcasten. DE kans dat we Curry ooit nog op de Nederlandse radio gaan horen is enorm klein.

 7. Ik zei het al tegen een vriend gisteren: dat wordt maandag een hoop gelul, weinig muziek en onnodig veel geschakel met reporters. Begrijpelijk dat Kink hier niet aan mee doet. Nu is het poldermodel weer te veel toegepast… Wat grotere namen inzetten had zeker geholpen.

 8. Ik duw een USBtje met favorieten en wat Dik voor Mekaarshows in de autoradio om dit gebeden te ontlopen. Natuurlijk, ik zal de ernst van de situatie niet ontkennen, maar dit soort initiatieven wekken anti peristaltische bewegingen bij me op.

 9. totaal mee eens, ik ben mijn vaste station op de ochtend inmiddels ook ontvlucht naar het warme geluid van KinkFM met de Kickstart van Micheal Veenstra. Ook hier wordt constant 555 benoemt, maar iig zónder dat de hele programmering wordt overgenomen.

 10. Het is heel erg pijnlijk dat Mattie en Wietze menen een PR-momentje te moeten halen over de rug van oorlogsslachtoffers. Alle schaamte voorbij.

 11. Mooi gezegd!
  Het gros van de jocks in de programmering zegt mij weinig. Behalve dan hun naam heb ik die weinig of nooit gehoord.
  En een Giro555 actie bereikt tegenwoordig veel meer mensen via social media ipv overdag onder voor velen school en werktijd. Dat zie je al aan de tussenstand van voor 6 uur vanochtend. Om 6:15 al 21,4 miljoen euro.

  Dit is meer een feestje voor de makers dan een serieus statement.

 12. Wat doe je nou Patrick? Heb je hier echt je tijd aan besteed?

  Ik heb een tip voor je: download de App “alle folders”. Alle folders doneert bij iedere download een euro aan Giro555.
  En handig voor jou: je kunt in één oogopslag zien middels de App waar de azijn in de aanbieding is.

 13. Tja alleen de kop al “had toch meer iconen ingezet”
  Volgens mij is er juist goed gekeken naar een gezonde mix van actuele DJ’s op het juiste tijdstip om een groot publiek te bereiken.
  Prachtig toch die Mattie en Wietze fabel. Natuurlijk moet er wat gedoe zijn om zo’n dag een beetje aan te wakkeren.
  € 21 miljoen+ inmiddels zegt denk ik genoeg.
  Ik zie Spits, Evers, en CVI dat bedrag anno 2022 niet ophalen, hoe goed ze ook ooit waren.

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Mastering the Art of Radio 555 and Iconic Figures - Historic America Tours
 2. A Closer Look at Radio 555 and Iconic Figures - raggedmag.com
 3. The Role of Radio 555 and Iconic Figures in Society - IceFalkirk
 4. Everything You Need to Know About Radio 555 and Iconic Figures - Wild Hare SF
 5. The Science Behind Radio 555 and Iconic Figures - Hard Acre Film Festival

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*