Patrick Kicken: 3FM slaat een grote slag, nóg twee 538 jocks komen in de dagprogrammering

[BLOG] Wat een heerlijke radiotijden zijn dit toch. De oorlog tussen Talpa Radio en 3FM is in volle gang en lijkt nog lang niet afgelopen. Iedereen die het niet meer naar zijn zin heeft op de Bergweg óf het Mediapark in Hilversum deserteert naar het andere kamp. Die twee uitgebluste overjarige tieners (Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende) vetrokken richting Radio Veronica met twee grote gaten tot gevolg in de nieuwe 3FM programmering die op het punt staat te beginnen. Maar eerlijk is eerlijk: de oplossing die nu voorhanden lijkt bij (hit)radio 3FM is er eentje die applaus verdient.

Nou zal ik de namen dan maar meteen even droppen: zowel Ivo van Breukelen als Jaimy de Ruijter van 538 krijgen een mooie plek in de 3FM dagprogrammering. Ivo, die nu nog 14 tot 16u doet op 538 gaat dagelijks van 13 tot 16u voor KRONCRV aan de slag en Jaimy is te horen na de middagshow met de man die vrijdagavond afscheid nam van 538, Barend van Deelen. Dat betekent dat een groot deel van de nieuwe 3FM dagprogrammering bestaat uit ex-538 jocks. En dan vergeten we nog even Mart Meijer die ook van 538 naar AVROTROS op 3FM vertrekt om daar iets in het weekend te doen. Dit is niet zo’n goed begin van Talpa’s kersverse radiobaas Dave Minneboo, die voor veel geld terug is gehaald van Qmusic. Boze tongen beweren dat zijn managementstijl er nou niet eentje is van veel diplomatie en sympathie. Maar goed, kan dat ook wel als je voor Talpa werkt met iedere dag dat gehijg in je nek. Of mogen we dit staaltje paniek productie weer bijschrijven op het conto van Coco de zenderbazin?

Het is wél een slim staaltje ‘mensen benaderen op het moment dat ze vatbaar zijn’ door 3FM’s stationmanager Menno de Boer, die zelf natuurlijk ook bij 538 vandaan komt en dus een kort lijntje heeft met deze jongens. Ivo van Breukelen is not amused dat hij van de dag naar de avond wordt verplaatst én nog eens moet moven bij Dance Department op zaterdagavond voor Armin van Buuren. De reden voor Jaimy de Ruijter weet ik niet zo 1 2 3 maar voor iemand van 27 jaar oud is het verplaatst worden van 22 tot 00u naar 19 tot 22u op een zender met in potentie veel meer bereik en dus luisteraars ook een promotie. En hij kan nog voor BNNVARA wat leuke dingen op televisie gaan doen.

Criticasters zullen roepen dat die nieuwe 3FM programmering nu wel héél commercieel wordt en erg op 538 gaat lijken maar dat hoor je mij niet zeggen. Ik snap het wel. Je wil af van dat nonchalante toontje wat Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende jarenlang mochten laten horen op de belangrijkste uren op 3FM. Je wil frisse energie in de hut en dat krijg je nu. Je krijgt weer échte jocks op de zender, met een grote liefde voor radio die niet de hele dag alleen maar aan het kijken zijn hoeveel instagramvolgers ze er die dag bij hebben gekregen.

Way to go 3FM, ik krijg er steeds meer vertrouwen in zo. Benieuwd wie ze bij 538 nu weer uit de kast gaan trekken. Ze zaten al met een deejaytekort voordat er weer twee weg liepen. Die twee jongens die samen op vrijdagavond te horen zijn bij Wild FM kunnen zo de zender op. Dimitris Kops weg halen bij Slam! En anders moet Grootmeester Minneboo er zelf maar gaan zitten, voor het salaris wat hij bij Talpa radio verdient kan hij er best dagelijks een paar uurtjes radio bij doen. Nu zal Dave moeten laten zien wat hij waard is: welke grote namen gaat hij nog bij Qmusic weg trekken? Misschien wil Domien wel. En anders gewoon álles op alles zetten om zowel Mattie als Marieke een aanbod te doen waar ze gewoon geen nee op kunnen zeggen, geef ze desnoods hun eigen oprit en studio!

Patrick Kicken

51 Comments

 1. En per wanneer stappen ze over? Ivo van Breukelen werd vandaag al plotseling van ze nieuwe avonduren gehaald (19:00-21:00 doordeweeks) voor komende week. Beide staan nog wel gepland komend weekend.

 2. Er stappen vrijwel alleen mensen van 538 naar 3FM over. Biedt 3FM dan meer, zien mensen kansen om weg te gaan bij 538 en zitten mensen bij andere stations dan wel lekker op hun plek?

 3. Stoeltjes wissel van station naar station, is er dan nergens nieuwe aanwas? Nergens geen nieuw talent?
  Dit is geen haar beter dan de baantjes caroussel in de politiek

  • 3FM is het station waar nieuw talent opgeleid wordt, begreep ik. Maar 3FM heeft blijkbaar de boeg omgegooid, als ik deze column mag geloven.

 4. Inderdaad wel erg jammer dat Ivo en Jaimy 538 verlaten. Zo is in korte tijd het DJ team wel met 4 dj’s snel gekrompen…

  En Jurjen Gofers, kan hij niet wat meer uren maken, en het is een man met ervaring!
  En Dimitris Kops binnenhalen van Slam, is dat niks Patrick? Of liggen Dave en Dimitris elkaar niet zo, aangezien Dimitris Kops toentertijd geruisloos van de zender is verdwenen?
  En misschien iets geks, is Rick van Velthuysen weer terughalen niks voor 538, denk dat hij wel nog mee zou kunnen gaan bij de doelgroep van 538.

 5. De frequentie veiling is in zicht!!!
  Iedereen kiest nu voor een gesubsidieerde overheids baantje bij de publieke omroep ( het zijn nog net geen ambtenaren) om hun knip gevuld te houden schande !
  De overheid moet zich eens gaan terug trekken uit de publieke omroep en de subsidies stoppen dan hebben we een gelijk speelveld en dan eens zien wat en wie er overblijft, denk dat dan velen weer de fabriek in moeten achter de lopende band…

  • We hebben in onze Europese beschaving juist een sterke publieke omroep nodig. In het land waar de PO uiterst zwak is, de USA, breekt bijna een burgeroorlog uit.

   Omdat angstzaaien commercieel meer oplevert. Zie Facebook. Zie Twitter. Zie Fox News. Sterke publieke omroep = goed geïnformeerde mensen die daarom redelijk kunnen denken en minder angst kennen.

   • Want de NPO heeft de afgelopen jaren geen angst gezaaid wit i beweren? Ze hebben voorop gelopen met angstzaaien rondom de zogenaamde pandemie. Een virus wat voor de meeste mensen totaal ongevaarlijk is en waar statisch niet meer doden dan andere jaren waren. Met als hoogtepunt het toneelstukje met het briefje van de eerste man die corona had.

    En het angstzaaien gaat maar door dag in dag uit. Over uiteraard weer corona (men heeft de draad met angstzaaien en campagne voeren sinds 1 augustus weer opgepakt) , het klimaat (met voor Gerrit Hiemstra), de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingen.

    De rest van de media doet dit ook maar, de NPO loopt voorop met al deze propaganda. Want dat is het en niet meer dan dat. Hopelijk gaan nog meer mensen het zien.

     • @Lotte Nee geen Trump voor mij. Gewoon je eens verdiepen in onderwerpen en zelf dingen uitzoeken i.p.v. alleen alles aan te nemen wat er de hele dag op je smartphone’tje staat aan headlines of met alleen maar mensen uit je eigen bubbeltje praten. Je denkt dat je heel slim bent door zo op mij te reageren maar eigenlijk heb je maar een heel klein denk vermogen. Alles in je hoofdje is net als in die van Pipo voor je bedacht. Je hebt zelf geen mening of verder kijken dan hoe dingen je worden voorgespiegeld. Je weet niet beter. Leer dat af en je wereld word groter. Dan zul je misschien gaan inzien dat het geen onzin is wat ik hierboven zeg.

     • Bla bla bla, zonder links naar bewijs, ben je gewoon een schreeuwerd.

     • Ik bij bij de NPO ook zelden bewijs voor hun beweringen, maar wel veel bla bla. Van de week een verslag uit Ter Apel waar er eentje uit Eritrea zou komen en een kogel in zijn hoofd zou hebben. De verslaggever kwam niet op het idee om eens te vragen waarom je met een kogel in je hoofd per sé duizenden kilometers wil reizen door meerdere volstrekt veilige landen. Het antwoord laat zich natuurlijk wel raden en het selectief weglaten daarvan – ook dát is typisch de NPO.

 6. Het voelt een beetje als wat er in 1992 gebeurde bij de start van 538. De halve sterrenstatus van Veronica (Radio 3/Radio 2) ging mee en liet een gat achter.

  Ik denk niet dat De Boer met een revanche bezig is, maar wel een station aan het optuigen is dat een zeer breed publiek zal weten te bedienen en dat lijkt me ook prima passend binnen de doelstellingen van de NPO. Dat de DJ’s Talpa kunnen verlaten is een mooie bijkomstigheid.

 7. Ze kunnen wel allerlei bekende namen aantrekken bij 3fm met de gesubsidieerde baantjes maar het is niks en wordt ook niks weer. Wie ze daar ook neer zetten.

  • Bijna alles is gesubsidieerd. Deloitte (doet audits voor de overheid), Shell (belastingkorting), KLM, BAM (bouwt overheidsgebouwen), moet ik nog even doorgaan? ‘Gesubsidieerde baantjes’ is zwak geargumenteerd en populistisch. Het is complexer dan u denkt.

  • Dan luister je niet “Kees”. Niemand zit op jou te wachten geloof ik.
   Benieuwd naar de stress op de Bergweg, al moet Dave als geen ander snappen dat als je mensen honds behandeld (hoi John) ze weggaan en je keihard naaien. Ik ga zeker luisteren.

 8. Het contract van Mattie & Marieke loopt wel af komend seizoen en ik kan mij voorstellen dat RTL het leuk vind om Mattie en Marieke van DPG Media in de sterrenstal te hebben voor Fout Maar Goud, I Can See Your Voice en RTL Boulevard. Als Talpa Radio bij RTL komt dan wordt dat echter anders en wordt de combinatie radio en tv waarschijnlijk exclusief mogelijk bij Talpa Radio of de NPO, een 538 transfertje zou dan wel interessant zijn.

  06.00 Mattie Valk, Wietze de Jager & Marieke Elsinga
  10.00 Lindo Duvall
  12.00 Coen Swijnenberg
  14.00 Mark Labrand
  16.00 Frank Dane & Jelte van der Goot
  19.00 Iris Enthoven

 9. Patrick Kicken gelooft er misschien nog in dat NPO 3FM net zo groot wordt dat als het in 2012 was, periode Glazen Huis in Enschede. We zullen het gaan zien. In elk geval laat Radio 538 zich als commerciële zender niet klein maken. Radio 538 zendt muziek uit die de luisteraar leuk vindt. Bij NPO 3FM is het nog onzeker of dat gaat gebeuren.

  Wat opvalt is dat Patrick Kicken plotseling positief over NPO 3FM is geworden. Is de reden daarvan dat hij misschien is gevraagd om daar een programma te maken? Ik sta er niet raar van te kijken als hij ooit een weekendprogramma krijgt op NPO 3FM.

 10. 13-16 is wat mij betreft wel te lang. doe Timur gewoon van 12-14. en dan kan ivo(?) 14-16 doen. al had ik daar liever gewoon herman gehoord maar ja

 11. Inmiddels meld Niek van de bruggen dat die van 19.00’tot 21.00 komt op 538 voor vast dus kicken zal wel gelijk hebben met dat Ivo vertrekt

 12. Tsja…. en toch blijf ik het zeggen: Met een 538-achtige formule zal 3FM vast weer meer luisteraars gaan trekken. Maar dan wordt het (vrees ik) wel degelijk definitief NPO Hitradio 3FM. Naast dat er ook al NPO Hitradio 2 is. Betekent wel dat ik me er steeds minder thuis zal voelen en dat ik me serieus afvraag of dit nou de taak van de NPO is, om tegen de commerciele zenders op te boksen met hitradio’tje spelen……

  • In principe kan de NPO toe met 1 radio zender. Als je echter 5 zenders hebt lijkt het me logisch dat je dat in elk geval doet voor zo veel mogelijk mensen.

 13. Ik weet niet of je dit weet maar DJs spelen gewoon de playlist die voor hun neus staat. Dat is bij 538 heel beperkt, maar dat zegt niets over of ze dat op een andere plek niet wat breder kunnen doen. Alsof je als DJ een geheel bent met de muziek van de zender? Coen en Sander zijn toch ook van 3 naar 538 gegaan? Het is voor dat soort gasten ook gewoon werk. We kunnen wel heel romantisch denken dat ze zelf alles selecteren maar dat is niet zo. 3FM zal dus zoals de Boer al vaak heeft gezegd gewoon ook het rock format blijven draaien en de nieuwe DJs zullen blij zijn eindelijk meer variatie te kunnen draaien dan bij hun vorige werkgever.

 14. Ben wel blij dat Eva Koreman tot eind 2022 toch op 3FM is te horen, terwijl ze eerder niet meer in de 3FM programmering stond. Zij presenteert voortaan op ma, di en woensdag VPRO’s 3voor12. Blij mee!

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Ruzie bij Radio 538, deejays steken elkaars banden lek - Spreekbuis.nl
 2. Ivo van Breukelen naar 3FM - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*