Patrick Kicken: Frank Dane, ga je schamen

[BLOG] Er bereikte mij het gerucht dat de ochtendploeg van Radio 538 een brandbrief gestuurd zou hebben aan de directie van het radiobedrijf. Dit gaat niet langer zo. Het ligt allemaal aan hem. De gebeten hond? Menno de Boer, programmaleider van het station. Aangezien Frank Dane en zijn team blijkbaar geen hand in eigen boezem willen steken, doe ik het hier even voor ze. Ook al blijkt er geen ene moer waar van het verhaal, dan is het toch goed om eens een tegengeluid te geven tegen zulke arrogantie, die de meeste discjockeys niet vreemd is.

Laten we allereerst vaststellen dat het altijd aan de ander ligt in de radiowereld. Zakken de luistercijfers? De verkeerde muziek, uitgezocht door de muziekredactie. Het ligt aan de marketingafdeling. Het ligt aan het programma voor me. Het ligt altijd ergens anders aan behalve jezelf. Toegegeven, die nieuwe reclamecampagne van 538 met die flaporen is ronduit lachwekkend. En het thema ‘mis niks, hoor alles’ veel te breed. Maar welke jock durft anno 2020 zichzelf in de spiegel aan te kijken en zich eens af te vragen, misschien ligt het wel aan mij? Aangezien een heel collectief er blijkbaar voor kiest met de vinger te wijzen naar een man die het verre van makkelijk heeft, namelijk Radio 538 leiden in een zeer moeilijke tijd, wijs ik even terug naar Frank Dane en zijn team. Gaan we:

Je stem

Beste Frank, je hebt een irritante stem. Dat toontje van je heeft me nooit aangestaan. Dat zeurderige wat je broer Robert Jensen heeft heb jij ook. Tegen het cynische aan. Dan kan je nog zo’n vrolijke bek trekken in een TV- of postercampagne, luisteraars voelen door de radio heen dat je ze eigenlijk maar te min vindt. Jezelf een stuk hoger acht. Dat hautaine toontje maakt je niet zo likeable, zeker niet als je het naast je populaire voorganger Edwin Evers legt. Luister je je shows wel eens terug? Valt jou dit ook op?

Je sterrengedrag

En dan vestig je je ook nog in een luxe villa of penthouse van een miljoen in hét proletendorp van Nederland, Wassenaar. Althans, dat lees ik over je in het nieuws. Alles duidt erop dat je op de eerste plaats vooral ster, buitencategorie en rijk wil zijn. Mededeling: daar hebben Nederlandse radioluisteraars een broertje dood aan, zulk gedrag. Vooral als je eigenlijk nog niks echt gepresteerd hebt. Doe zoiets als je een succesvolle ochtendshow hebt neergezet, jarenlang. Niet als het er nog maar om spant of je het mag blijven doen. Weet je hoe we dat in goed Nederlands noemen? Totale zelfoverschatting. Zorg dat je een ster wordt bij je luisteraars, dat je een paar keer met je kop in de Story hebt gestaan zegt ze helemaal niks. Of maak van je luisteraar steeds een ster in plaats van jezelf. Evers liet het nooit zo breed hangen, die bleef ‘gewoon’ die jongen uit Hardenberg, zonder sterallures.

Je items

Is er nou al één ding waaraan je denkt als je de naam Frank Dane hoort? Nee. Waar je voorganger Evers om zijn imitaties bekend stond, mis jij datgene wat alleen jij kan. Zoals ik een paar columns geleden aanstipte: als er al iets viral gaat van je, dan is het de humor van een luisteraar of iemand op de achtergrond die schrikt van een nieuwsbericht. Valt geen claim op te leggen en dus ook geen luisteraar extra mee te scoren. Waar blijft dat ene item wat typisch Frank Dane is en niet alsnog aan Evers kleeft?

Je free publicity

Als je al eens het nieuws haalt is het met een of andere rare opmerking die je gemaakt hebt, zoals een teek die op je teelbal zat. Of dat je de moordenaar van Pim Fortuyn niet wil spreken. Allemaal veel te niche, veel te incrowd, nieuws waarbij de gemiddelde lezer zijn of haar schouders ophaalt en al helemaal niet denkt ‘goh, ik moet eens naar die Frank Dane gaan luisteren, die zegt zinnige dingen’. Waar je wél regelmatig het nieuws mee haalt is uitspraken van BN’ers in je show. Maar in een land dat inmiddels wars is van dat Hilversumse kliekje dat elkaar de hand boven het hoofd houdt weet ik niet of dit nou zo positief op jou en je show afstraalt, misschien werkt het zelfs averechts, al dat gekonkel met mede BN’ers.

Je team

Je team bestaat verder uit best aardige mensen hoor, maar niemand die er echt uitspringt. De enige man met een hoge likeability factor is net vertrokken, nieuwslezer Henk Blok. En dan vervang je hem door de grootste grijze muis die er rondloopt in medialand, de degelijke maar ook oersaaie Roelof Hemmen. Hoe hoop je daar ooit een luisteraar extra mee te scoren? Verder heb je nog Jelmer Gussinklo, kleinkind van Rob Stenders, Jelte van der Goot, zoon van Leo en Hannelore Zwitserlood, die haar credibility als nieuwslezeres al jaren terug verloor toen ze ineens Tell Sell spotjes ging inspreken.

Je vaderschap

Je dacht het allemaal wel even te combineren, een nieuwe succesvolle ochtendshow lanceren en vader worden. Denk je daar nog steeds zo over? Iedere nacht wakker worden van een kleine baby en dan gewoon fris & fruitig om 06u achter die grote microfoon zitten, op je allerscherpst. Nee, het valt niet te combineren, daar moet jij nou inmiddels ook al achter zijn. Ochtendradio is topsport. Voor het eerst vader worden ook. Succes ermee. Misschien nog een tweede kleine erbij nemen, goed voor de status.

Je privé leven

Dat je vader bent geworden, in Wassenaar woont en een vriendin hebt is zo’n beetje het enige wat we van je weten. Jarenlang hanteerde je hetzelfde truukje als je broer Robert (Jensen): maak jezelf zo mysterieus mogelijk. Helaas leven we nu in een andere tijd, waarin je -juist- je dagelijkse leven moet delen met mensen, op álle platforms, zodat je een beetje in de buurt komt van alle populaire vloggers en influencers. Je bent nu ‘gewoon’ een stem op de radio, waar voor de rest niemand de moeite voor neemt om het te volgen. Maak jezelf interessant(er) om te volgen, dik dingen aan die je meemaakt. Je zit in de entertainmentbusiness, niet alles hoeft waar te zijn.

Je TV ambities

Als er iets niet te combineren valt is het een radio- en televisiecarriere tegelijk. Kijk maar naar Wilfred Genee, die het ook zwaar heeft. Wat wil je nou, een succesvolle ochtendshow maken? Dan moet je niet óók nog RTL Boulevard gaan presenteren. Of wil je gewoon een Bekende Nederlander zijn? Dat kan ook natuurlijk, maar gun dat tijdstip ‘s ochtends dan iemand die er wél vol voor gaat en niet denkt ‘dat programmaatje er ook nog wel even bij te kunnen doen’. Ook al doe je nu tijdelijk geen Boulevard, ik weet zeker dat er een moment komt dat je weer aan de desk staat. Je wil bekend zijn. Een ster.

Je carrière

Dit scenario staat natuurlijk te gebeuren binnen nu en een half jaar: Wietze de Jager, ooit de helft van het populaire ochtendduo Mattie & Wietze, verhuist naar de ochtend van 538 en jij naar het weekend. Je mag hooguit Jelte meenemen, de rest wordt ontslagen of verdeeld over de andere Talpa stations. En dat vind jij dan allemaal de schuld van de programmaleider Menno de Boer? Misschien had je zelf eerst eens een boek over radio moeten openslaan of nadenken hoe je jezelf zou kunnen positioneren zodat luisteraars jou na Edwin Evers in hun harten gingen sluiten. Je dacht waarschijnlijk: ‘ik zit gebakken. Ben bekend. Kom op de plek van Evers, bij het grootste station van Nederland’. Fout gedacht. Jammer joh.

Of ik een hekel heb aan Frank Dane? Welnee. Iedereen mag doen wat ie wil. Maar ga niet zitten wijzen dat het allemaal aan een ander ligt, dan voel ik me geroepen om eventjes orde op zaken te stellen. Je bent er nog -lang- niet met je ochtendshow, realiseer je dat. Misschien is deze column een wake up call, of doe je zoals zo velen: het wegzetten als rancune, afgunst of klinkklare onzin. Ben benieuwd. Als je trouwens denkt dat dit ‘op de man spelen is’, dan komt dat omdat je niet doorhebt hoe belangrijk de leading personality is in een ochtendshow. Die valt of staat daarmee. Dáárom leg ik Frank Dane de DJ en persoonlijkheid zo op de fileertafel, niet om hem als mens te beoordelen, laat staan te beschadigen.

En als die brief helemaal niet bestaat of door andere jocks verstuurd is? Dan nog is deze realitycheck van waarde. Ga potdomme toch eens staan voor het station waar je werkt, inclusief álle medewerkers en realiseer je dat er maar één ding telt: iedere dag het maximale aan entertainment brengen voor je luisteraar. Niet de gearriveerde ster uithangen. Never. Nooit. Niet. En dat geldt voor álle 538 jocks.

Patrick Kicken

92 Comments

 1. PK ik denk dat je beter kan stoppen met columns schrijven.

  ik vind Frank juist geen irritante stem hebben. En ik voel mij als luisteraar helemaal niet minder dan Frank. Andere mensen vonden Edwin een irritante stem hebben. Ik voel mij bijvoorbeeld bij Rob Stenders minder.

  Frank houdt zijn privéleven heel goed geheim dus de meeste mensen weten niet eens waar die woont en in wat voor huis überhaupt.

  Ik associeer Frank onder andere met grapje voor de sfeer die vaker viral gaan dan een fragment met een luisteraar en die grapjes worden vaak gemaakt door Jelte of Jelmer. En dat er iemand in de achtergrond viral ging is welgeteld 1 keer gebeurd.

  En welke dj haalt wel het nieuws met een uitspraak waarvan je denkt: ik ga eens luisteren ? Geen 1 (mss de laatste paar weken Wilfred maar dat is geen echte dj)

  Ik was eerst ook sceptisch over Roelof als vervanger van Henk maar Roelof begint los te komen maar dat heb je niet door als je niet luistert maar wel een oordeel hebt.

  Makkelijk om te zeggen dat Jelte daar zit omdat die toevallig de zoon van Leo is. Jelte heeft zijn sporen als sidekick echt wel verdiend.
  En Hannelore zit daar als sidekick en niet als nieuwslezeres. AL vond ik haar wel 1 van de betere nieuwslezeressen. 1 van de weinige echt goeie vrouwen op de radio.
  Valt nog mee dat je niet zegt dat Jelmer ook nog met Henk Westbroek heeft samengewerkt.

  We kunnen gewoon stellen dat Frank een goeie ochtendshow neerzet. Dat het minder goed beluisterd zou worden dan Evers Staat Op was gewoon 100% zeker. Elke DJ zou minder beluisterd worden.

  Dat Frank weinig deelt over zijn priveleven is zijn keuze. En we zitten toch niet te wachten op een Enzo KNol op de radio

  1 tip voor je Patrick. Lees je beter in voor je een column over een persoon schrijft. Frank presenteert RTL Boulevard niet meer sinds hij de ochtendshow doet. Daar is die juist mee gestopt omdat die de ochtendshow ging doen en dat hij dat niet te combineren vond.

  En Frank zit over een half jaar gewoon nog in de ochtend met Jelte, Jelmer, Hannelore en Roelof.

  En volgens mij ligt het probleem bij 538 meer overdag, waar 2 hele saaie programma’s zitten met weinig inhoud. Volgens mij 1 spelletje wat niet echt goed in elkaar zit.

  • Mag jij allemaal vinden Wes, ik vind wat anders. Heerlijk toch! Maar even terug naar het begin, als het waar is dat zij vinden dat het allemaal aan programmaleider Menno de Boer ligt, dat 538 wankelt. Vind jij dat dan kies, zo’n brief sturen aan de directie? Daarom schrijf ik dit.

   PS: Zolang de columns over het algemeen nog 10.000 keer gelezen worden stop ik nog niet hoor, zou zonde zijn 😉

   • Het ligt denk ik niet perse aan Frank of aan Menno. Die laatste moet maar gewoon een plan uitvoeren met de middelen die hij heeft. Als ze bij 538 het tij willen keren dan moet er van hogerhand worden ingegrepen.

    Zowel bij Talpa tv als bij Talpa radio is een herprofilering van de zenders nodig. De meeste zenders hebben een te duidelijk profiel, zItten in elkaars vaarwater, zijn onsamenhangend en/of zijn niet mee gegroeid met de luisteraar en kijken. Bij 538 zijn ze nog altijd jongerenzendertje aan het spelen terwijl er nauwelijks nieuwe jongeren bijkomen die 538 als hun merk zien. De generatie die al luisterde voelt zich steeds minder thuis bij de zender omdat ze niet mee veranderen met de generatie. Een jongerenzender en dan komt je aan met een paar 40ers als je grootste sterren.

    Ze zouden 538 meer moeten verbreden en een beetje zoals Radio 2 worden. Ik zou zelfs de naam veranderen in Veronica 538 en de zender koppelen aan SBS6 en deze zender omdopen in Veronica 6. Beide jong, snel, wild maar voor de hele familie. Zoals de omroep zowel op radio en tv in de jaren 80/begin jaren 90 was.

    Op het huidige kanaal van Veronica (radio) een nieuwe merk voor jongeren lanceren met een een tv broertje op 538 tv. Tevens proberen hier de TOP40 weer terug te krijgen de komende jaren. Misschien zelfs een herlancering van het merk TMF.

    Op het huidige tv kanaal van Veronica sport, films en series en hier ook een nieuw merk lanceren.

    Radio 10 kan blijven zoals het is. Hier SBS9 aan koppelen en omdopen in TV10 met oude films, series en programma’s uit de jaren 80 en 90 (beetje 70) Dit is ooit al eens geprobeerd maar toen is het mislukt. In deze tijd is nostalgie helemaal hot dus misschien werkt het nu beter. Ook niet duur om zo’n zender op te bouwen.

    SKY radio kan blijven zoals het is al kun je je afvragen of een non stop muziekzender op de radio nog wel van deze tijd is. Hier zou een nieuws en talkachtig radiozender hoor in de plaats kunnen komen. Deze zou gekoppeld kunnen worden aan NET5. (met nieuwe naam) Ze proberen NET5 nu al zo’n 20 jaar neer te zetten als de vrouwenzender maar dit is het uitzondering van een aantal jaren in het begin nooit echt geweest. De vele zendercoördinatoren die er hebben gezeten gooien telkens maar weer het roer om en niets heeft gewerkt voor deze zender. Misschien moet dit maar eens een heel ander soort zender worden dan.

    Dan over de dj’s, Als Frank de ochtend verliest dan denk ik niet dat Wietse deze gaat krijgen. Had in combinatie met Mattie zeker chemie maar verder is hij net zo’n een 13 in een dozijn dj als bijvoorbeeld Domien Verschuren. Coen & Sander gaan al jaren op de automatische piloot en waren al over het hoogte punt heen toen ze nog bij 3FM zaten. Wat opvalt is dat Sander prima met iemand anders het programma kan doen (het wordt er vaak zelfs leuker van) maar dat dit andersom bij Coen totaal niet zo is.

    Persoonlijk had ik Gerard Ekdom op de plek gezet van Edwin Evers toen die laatste stopte. Ik vind Frank wel leuk maar hij moet de zo wel meer eigen maken en wat minder op het schreeuw toontje presenteren. Nergens voor nodig en zeker niet als je wat ouder word zoals Frank nu.

    Persoonlijk vind ik het nog altijd jammer dat Robert Jensen niet meer op de radio is. Ik denk niet dat het nog gaat gebeuren maar het zo wel echt geweldig zijn. Laatst wat fragmenten teruggeluisterd en ik lig toch wel echt in een deuk. Soms wel erg op het randje of er overheen maar dat kan prima op radio. Sterker nog, dat mist de radio op dit moment.

    • Je stipt twee hele goede ideeën aan hier Michel, de koppeling van Radio 10 aan SBS9 (en het dan TV10 noemen). Nostalgie scoort als een malle. Net5 en Sky Radio koppelen en elkaar laten versterken, ook goud. Over Oen & Samson ben ik ook niet zo te spreken; erg kinderachtige radio, met net weer dat half oud & nieuw vieren. Dat doe ik met mijn dochter van 11, haar halve verjaardag vieren, voor de gein. Niet op een landelijk radiostation met veel volwassen luisteraars.

  • Geweldig geschreven. Een Nederlander zegt dan: “Een waarheid als een Koe” wat dat ook mag betekenen. En Saai? Beter kun je het niet zeggen. Dus zeggen we ook: ” De koe bij de horens vatten” “Goe gedaan Jochie”

   • Dankjewel Hans, de meningen zijn ook daar over verdeeld. Het is maar net met wat voor een bril op je het leest. Neem van mij aan dat ik het meer dan een keer teruglees en de eerste ben om kritisch te zijn op deze blog. Hier en daar komt het wellicht wat harder over dan bedoeld, daarom ook de uitleg op het eind.

   • Wat een negatief stuk. Iemand zo naar beneden halen zegt meer over jezelf dan over die ander Patrick. Wat een onzin verhaal. Edwin is Edwin en Frank is Frank. Dat jij de keus voor Dane nooit hebt begrepen, is totaal geen issue, want jij gaat daar niet over. Dat gezeur over zijn huis en woonplaats, jaloers? Edwin woonde ook in een kapitale villa en had een duur appartement dichtbij de studio. Daarnaast ook een man die veel en vaak in de schijnwerpers stond naast de radio. Niks mis mee.
    Je slaat de plank volledig mis met dit afzeikstuk.

 2. Gelukkig mogen we van mening verschillen 😉

  Menno bepaald wie waar zit en bepaald mede de inhoud van de programma’s. En we kunnen toch wel concluderen dat 538 minder is dan voor zijn aanstelling.

  We weten niet zeker of de brief bestaat of niet. Maar als zij vinden dat 538 achteruit gaat/is gegaan of dat er dingen beter kunnen mogen ze zeker daar wat van zeggen. Dat doe ik ook bij het bedrijf waar ik werk.

  Legt ook aan de reden waarom mensen het lezen. En door mij staat het alweer op 2 views terwijl ik hem toch maar 1 keer heb gelezen 😉

 3. Ik kon je columns nog wel enigszins waarderen, maar nu heb je wel echt je geloofwaardigheid verloren Patrick. Je hebt me in ieder geval hard laten lachen… en de negatieve aandacht daar ga je lekker op, geeft jou ook weer de kans om even in de schijnwerpers te staan. Dit noem je geen column, dit is iemand afzeiken zonder enige kennis van feiten. Want wat als die brief niet bestaat…?

 4. Frank Dane heb ik altijd een beetje een knappere en slankere versie van Robert Jensen gevonden. Ook de stem van Frank is meer de light versie van Robert.
  Robert Jensen vond ik vroeger erg goed met Jensen in de ochtend en in de middag. Dat was nog in de tijd dat hij nog bij Jorin FM zat samen met Jan Paparazzi in 2000 en 2001 en dat hij van die grappen uithaalde met Viola Holt en Emile Ratelband. Ik heb er altijd erg om moeten lachen en beschouw het nog steeds als het meest entertainende radioprogramma ooit. Er is niets wat voor mij in de buurt kwam als het om humor gaat.
  Ik vind Robert Jensen ook een uitstekende radiostem hebben en uitstekende jingle maker. Ik vind Robert alleen niet zo geschikt voor televisie. Hij heeft veel teveel overdreven uitdrukkingen in zijn gezicht als hij praat en dat zie Je ook weer terug op zijn YouTube kanaal ‘Jensen waar ik niet langer dan 10 minuten kan kijken. Hij valt ook van herhaling in herhaling. Jensen moet je alleen horen maar niet zien.
  Maar als Radioman behoort hij voor mij tot de beste ooit. Alleen bleef Robert nooit lang hangen bij een radiostation omdat hij dan weer verhuisde van Station naar station of weer voor een langere tijd een sabbatical had. Je wist van tevoren al dat hij al binnen afzienbare tijd weer een sabbatical had en weer stopte met het programma. Maar hoe dan ook is voor mij Robert Jensen de beste radiomaker ooit. Nu 20 jaar verder moet ik nog vaak aan zijn Jensen in de ochtend uitzendingen denken. En het is jammer dat Robert niet meer op de radio is, want Robert is zoveel beter dan zijn broer Frank.😇

 5. Dag Patrick, ik vraag me af wie jij denkt dat je bent om zo een mening te geven over een collega. Maar waarschijnlijk zie jij jezelf als buitencategorie.
  Jij bent irritant op de radio, hebt een irritante stam en ga zo maar door. Gefrustreerd kom je over…
  Maar Patrick, dit is slechts mijn mening. Mag toch?

  • Ik ben zeker geen buitencategorie. Ik heb me wel jarenlang verdiept in radio, alles wat er op dit gebied te vinden is opgeslokt. Het is gewoon zo schrijnend om te zien hoe veel radiowetten met voeten getreden worden. En het dan maar raar vinden dat het niet aan slaat en gaan wijzen naar de ander. Je mening is inderdaad van harte welkom Jacob.

 6. Frank moet zijn sterrengedrag (als die dat al heeft) niet tonen maar moet volgens PK wel zijn leven laten zien op socials. Beetje tegenstrijdig

  • Ja precies Wes, laat eens zien op social media wat je aan leuke dingen meemaakt. En dat luistert nauw hoor. Dat is geen foto van de nieuwe BMW die je gaat ophalen, of die dure champagne die je drinkt. Maar ook weer niet zoiets saais als een wandeling met de kinderwagen. Er zijn social media teams die je perfect kunnen ondersteunen daarmee. Of ga eens navragen bij een platenmaatschappij hoe ze de social media tactiek bespreken van een nieuwe artiest. Zou voor radio ook moeten gelden, nu doen jocks maar een beetje waar ze zelf zin in hebben online.

    • Joh, Patrick, Ik heb jouw column gelezen. Ik vond het eigenlijk meer een afzeikbrief en daarin ben ik duidelijk niet de enige. Gelukkig maar. Het komt op mij in ieder geval heel erg over als jaloers! Zo erg dat de honden er geen brood van lusten. En dan ook nog zijn gezin erbij betrekken. Dit zegt meer over jou dan over hem. Echt niks in je column wat aardig en/of positief was.

 7. Zo, Dane weet weer even waar hij staat 🙂 Gepeperde column en grotendeels mee eens. Alleen presenteert Frank Boulevard al sinds hij de ochtend doet bij 538 al niet meer, dus in dat deel van de tirade ga je mank helaas.

 8. P, hou van je recht toe recht aan en ieder zijn mening. Robert Jensen like him or hate him en Frank ja ? Waar staat die voor ? Makkelijk om het inderdaad door te schuiven naar iemand anders. En geloof absoluut dat jij geen behoefte meer hebt om mee te draaien in het Hilversumse wereldje waar creativiteit niet meer welkom is. Denk niet dat jij schrijft uit frustratie of jaloezie, gelukkig heb je centen om verder te kunnen. Zoniet had je moeten blijven dansen naar de pijpen van die grote bonzen.

  • Voor mij zijn deze columns schrijven op de eerste plaats therapeutisch. Ik heb in die 20 jaar landelijke radio zoveel gekkigheid, onkunde en amateurisme voorbij zien schuiven dat ik niet anders kan dan het eens kenbaar te maken aan de buitenwereld! Lucht lekker op.

 9. Het is net als voetbal, presteer je niet genoeg dan val je keihard naar beneden. Maar met zo’n salaris zul je wel moeten presteren… en ja… het zal zeker niet meevallen om ook maar enigszins in de buurt te kunnen komen van wat Edwin heeft bereikt.

  • Een speler is zo goed als zijn team. Een goed radiostation is een teameffort. Als het teamgevoel weg is omdat er kliekjes ontstaan die elkaar de schuld toe schuiven dan is het einde zoek. De trainer hoort dit direct de kop in te drukken. Het zou kunnen dat 538 uit het slop trekken een maatje te groot is voor Menno, maar zolang hij de PD is blijf je hem trouw. Anders wordt het totale chaos.

  • Zit wel iets in, om je naamsbekendheid te vergroten, maar doe dat dan als je ochtendshow op de rails staat en al een hit is. Met alleen maar bekendheid trek je geen extra luisteraars, met goeie content wel.

 10. Frank verdient in 1 jaar meer geld dan jij in die 20 jaar bij de radio verdiend hebt, dus ik hou het op afgunst.

  • Zou je denken he, haha, maar maak je over mij maar geen zorgen. Ik gun hem al die miljoenen van harte, maar dan moet ie er wel waarde voor leveren. Die zie ik nog niet zo 1 2 3. Je had iedereen er neer kunnen zetten uit de 538 DJ ploeg van nu, hadden allemaal hetzelfde gescoord.

 11. Ongelooflijk dat die Kicken via dit platform, dat zich het vakblad voor omroepers noemt, zijn gal en frustraties op persoonlijke titel mag blijven spugen over alles en iedereen. Als ik de redactie was dan zou ik mij maar eens gaan beraden of dit in deze vorm nog wel past in de huidige tijd.

  De man is inmiddels het lachertje van Hilversum. Iedereen en alles krijgt de schuld, maar zoekt het nooit bij hemzelf. Ik kan niet meer naar zijn interviews luisteren en zijn stukjes lezen. Alleen maar alles en iedereen de schuld geven van zijn eigen falen en tekortkomingen. Op het moment dat hij kritiek krijgt zeggen dat het hem niets doet, maar ondertussen. Alles doet hij vanuit frustratie en rancune. De NPO is niets, Talpa is niets en ga zo maar door. Nooit bij zichzelf zoeken. De man denkt ook nog dat omroepen op zijn mening zitten te wachten. Nou neem dan één ding van mijn aan. Er zit helemaal niemand op jouw adviezen te wachten ook al denk je van wel.

  • Ik moet zeggen dat ikzelf al enig tijd verhuist ben van 538 naar Radio 10. Wellicht door leeftijd. Het laatste jaar met Edwin vond ik niet meer zo aangenaam. En ben toen verhuist naar Radio 10. Vind het met Gérard en Jeroen erg fijn vertoeven en het gaat weer eens over de muziek. Frank heb ik een paar keer geluisterd maar kan mij niet bekoren. Radio land is wat PK al eerder heeft aangegeven zo enorm veranderd en mist en zender gevoel. Vroegah veel gefluister naar Veronica, Stenders en van Inkel, zelfs Power Fm daarna 538 toen ze nog lekker rebels en zelfstandig waren. Daarna veel naar Robert Jensen en Patrick Kicken geluisterd (zelf nog even bezocht bij Veronica) Dat waren voor mij gouden tijden.

   Denk dat iedereen vrij zijn mening moet kunnen vertellen en uiten. Dat is juist nu zo belangrijk. Accepteer van elkaar dan we ander zijn en andere meningen hebben. Iedereen zijn voorkeur, maar ik mis zo enorm de radio van +25 jaar geleden…..

   • Wat mij er vooral aan stoort is dat er weinig tot geen innovatie is. We blijven het allemaal maar lekker op de oude, vertrouwde manier doen. Plaatje, praatje, telefoontje, reclameblokje, lachen met het nieuwslezertje, prijsvraagje, winnaartje, sidekickje. Er zou zoveel meer mogelijk zijn, maar dan moeten de makers inderdaad wel het vertrouwen en de ruimte krijgen.

  • Ik heb op je tweede versie van deze reactie hieronder gereageerd. Het is juist deze tijd dat we elkaar op gedrag kunnen, mogen en moeten aanspreken. Vandaar deze column ook en het is jouw goed recht om mij daar op aan te spreken. Wel graag onder je echte naam, die begint met een R 😉

 12. Ongelooflijk dat die Kicken via dit platform, dat zich het vakblad voor omroepers noemt, zijn gal en frustraties op persoonlijke titel mag blijven spugen over alles en iedereen. Als ik de redactie was dan zou ik mij maar eens gaan beraden of dit in deze vorm nog wel past in de huidige tijd.

  De man is inmiddels het lachertje van Hilversum. Iedereen en alles krijgt de schuld, maar zoekt het nooit bij hemzelf. Ik kan niet meer naar zijn interviews luisteren en zijn stukjes lezen. Alleen maar alles en iedereen de schuld geven van zijn eigen falen en tekortkomingen. Op het moment dat hij kritiek krijgt zeggen dat het hem niets doet, maar ondertussen. Alles doet hij vanuit frustratie en rancune. De NPO is niets, Talpa is niets en ga zo maar door. Nooit bij zichzelf zoeken. De man denkt ook nog dat omroepen op zijn mening zitten te wachten.

  • Je hebt dit al zo vaak kenbaar gemaakt aan me amice, durf toch eens op de inhoud in te gaan, alleen dáár komen we verder mee. Ik ben met je eens dat veel van wat ik hier schrijf (in)direct met mezelf te maken heeft. Ik herken het allemaal, het sterrengedrag, het de ander de schuld geven, het onzeker worden van de rotsfeer op de gang zoals die nu heerst op de Bergweg. Allemaal meegemaakt in meer of mindere mate. Maar als je heel eerlijk bent, heb je in de vorige column ook iets heel anders kunnen lezen dan kritiek. Over Genee. Je weet wel.

 13. En dan te weten dat Evers destijds had aangeboden om de vrijdag te blijven doen, zodat Frank in zijn rol kon gaan groeien en hem een beetje uit de wind houden. Frank wilde dat alleen niet, hij wilde de hele week en anders niet… rupsje neverenough. Ik vind Hannelore en Jelmer al helemaal niets toevoegen, behalve dan een stuk irritatie. Luisteren doe ik dan ook allang niet meer, maar ook niet naar Q, dat is ook tenenkrommend. Toch maar weer terug naar Giel op een of andere manier én Kink, wat is dat lekker zeg…

 14. Rob Jansen naar de ochtend van 538 Dane naar de middag (op de plek van Coen & Sander) verder moet 538 eens breder gaan draaien en minder dan nu de jongste doelgroep bereiken. Die rol kan Slam mooi overnemen.

  Over Dane zelf heb ik niet zo’n uitgesproken mening , vind hem zeker niet slecht en eerlijk gezegd Patrick heb je weleens betere columns geschreven, (ook maar een mening 😉

   • Hoi Michel, heb hierboven onder je reactie al gereageerd. Ben met je eens dat we hier in Nederland veel te lang doorgaan met hetzelfde te proberen. Roer omgooien en een ander format en/of naam proberen te lanceren gebeurt maar zelden.

  • Rob Jansen!? Die druktemaker die er een chaotische bende van maakt? Die veel te lang in een grap blijft hangen omdat hij zelf denkt dat het leuk is. Radio zonder inhoud, met alleen maar flauwe grappen. Nee, totaal ongeschikt voor de ochtend. Dit trekken mensen niet op dat tijdstip. Leuk op de vrijdagavond op een station waar een handjevol mensen naar luisteren. Maar niet geschikt voor de ochtend van 538. Te flauw, te weinig inhoud, te chaotisch, niet goed genoeg.

   • Zit wat in Ice. Maar blijft mijn vraag: wat brengt en maakt Frank nou uniek waarvoor mensen de radio op 538 zetten ‘s ochtends en het dus gerechtvaardigd is dat hij er 500k per jaar mee verdient?

 15. Blijkbaar werkt Kicken op de salaris administratie . Weet feilloos alle bedragen te noemen zonder enig bewijs. Toon je eigen salarisstrook is Patrikc

   • @Patrick

    150k ? “Jezus” zo veel ? En dan zocht je nog niet eens je eigen platen uit ?.
    Ik ben geboren in een verkeerde tijd………………….

     • Oh echt niet, haha! Pak de cijfers er maar bij uit de periode september 2005-juli 2008, best scorende ochtendshow die Veronica ooit gehad heeft.

      Kan ook niet anders want ik heb (in tegenstelling tot de meeste jocks) wél in mezelf geinvesteerd door alles te lezen en luisteren wat er over het vak radio ooit gepubliceerd is. Zou je ook eens moeten proberen, ‘Peter’..

     • Voor mij blijf je een zeer middelmatige dj. Nooit echt groot geworden.Jij denkt echt dat je tot de top behoorde Patty. Is niet zo. Middelmaat. Je zit vol boosheid. Rancune. Noem het op. Jij houdt niet van de radio. Jij houdt van niets. Zelfs niet van jezelf.

     • Je begrijpt dat dit allemaal over jezelf gaat he ‘Peet’ 😉

      De meningen over mijn dj kwaliteiten lopen uiteen. Zolang de mensen in de business die ik hoog heb zitten me waarderen vind ik het prima.

      Een anonieme reageerder, tja, dat kan net zo goed een jaloerse producer, muziekredacteur of sidekick zijn die voor een hongerloontje veel te hard moet werken. Die mag mij ook volkomen ruk vinden, heb ik zelfs begrip voor 🙂

      Ik hou overigens wel van radio, maar dan wel radio waarover nagedacht is. Niet al dat gefreewheel inderdaad, van laten we eens wat lullen en wat bellers prikken.

     • Haha je emailadressen worden steeds creatiever. Beter lezen: de mensen die ik hoog heb zitten in radioland. Zijn er inderdaad niet zoveel, hoeft ook niet.

      Velen vergeten de enorme geluksfactor dat ze uberhaupt op die plek terecht zijn gekomen.

      Ik heb eventjes aan de top mogen snuffelen, was voor mij voldoende. Een medium dat al jaren stil staat daar verlies je op een gegeven moment de interesse voor. Om het te doen. Schrijven vind ik nou eenmaal leuk. Jij ook zo te merken. Nu nog onder je eigen naam 😉

     • Patty, fijn dat je de email adressen kan lezen. Mag dat van Otto? Doet me deugd. Heb de cijfers nagekeken. Je scoorde onder zender gemiddelde. Iets anders, wanneer komt je volgende radio podcast??

     • Ik kan alles zien amice, zelfs je ip adres. Dus ik weet wie je bent, gezellig hoor. PS verkeerde cijfers heb je dan. En groetjes daar

 16. @Ice Rob Janssen is het enige talent wat er de afgelopen jaren bij heb zien komen. De rest is allemaal niet en ze vinden zichzelf zo tof. Een grote eenheidsworst. Rob Janssen helaas voor hem bij de verkeerde zender.

 17. Fijn om te weten dat er zo met privacy wordt omgegaan .
  Dat zal de bezoeker van Spreekbuis wel kunnen waarderen. Weet Otto dat ook

  • Ja hoor, is toch logisch dat je bij een reactie een IP adres achterlaat? Zo werkt dat op internet. Laten we het er op houden dat we het niet eens worden. Ik kan me best voorstellen dat het arrogant overkomt zoals ik in deze column mijn mening spui, daarom is er ook de mogelijkheid tot reageren en corrigeren.

   • @ Inderdaad Patrick.
    Hopelijk is dat anoniem reageren en roeptoeteren vanuit de “leunstoel” eens een keer afgelopen. Ik “ken” er hier ook nog een paar die dat om de haverklap doen. Op internet blijft niets verborgen.

 18. Nog even over de column over Dane: ik sta er een weekje later nog steeds achter. Ik schreef deze namelijk vanuit mijn beleving als ochtendjock, waarin ik gemerkt heb dat de zaken die ik benoem als team, woonplaats, stem, sterrengedrag, tegelijk vader worden of andere afleiding er wel degelijk toe doen in hoe jij presteert ’s ochtends. Natuurlijk zou je kunnen stellen dat het allemaal randzaken zijn, maar een x aantal randzaken bij elkaar worden vanzelf een hoofdzaak. Het maffe is ook dat deze column die is met de meeste likes en retweets. Teken dat er meerdere mensen teleurgesteld zijn in Frank’s ochtendshow en het op z’n minst de discussie waard is.

  Over de vorm en toon kun je twisten, ik had er wellicht wat meer radiotechnische zaken in moeten stoppen maar radio is toch ook vooral beleving en die wordt gekleurd door hoe en waarvan mensen je kennen. Luisteraars rekenen je écht af op dingen waarvan jij denkt huh, wat doet dat er toe. En ze sluiten je ook in hun hart voor dingen waarvan jij denkt dat het heel normaal is. Hoeveel posters je ook plakt in bushokjes, daarmee worden luisteraars niet ‘verliefd’ op je. Het zit hem écht, net als in een normale relatie, in de kleine dingen die jou speciaal maken. Ga bij een eerste date maar eens honderduit vertellen hoe rijk en bekend je bent, durf je te garanderen dat er geen tweede date komt.

  Andersom kan zo’n relatie ook ineens kapotgaan, zie hoe Giel kampt met een imagoprobleem. Wat hij ook doet, het wordt vaak verkeerd uitgelegd. Komt ook door de perceptie van Beelen, hoe luisteraars hem zien. Rijbewijs kwijt, dat relletje met Tim Knol, opmerking na de Michael Jackson docu. Er zou bij radiostations echt veel meer aandacht moeten komen voor het imago en beeld dat je in de pers en via social media neerzet van iemand. Zijn ze bij platenmaatschappijen ook heel druk mee, omdat ze weten wat voor effect het kan hebben op het krijgen en behouden van fans. En ja, ook bij de radio heb je fans nodig, ambassadeurs voor je ochtendshow. Die tegen vrienden zeggen ‘weet je wat jij eens moet luisteren’.

 19. Ik luister momenteel alleen nog naar internetradio. Maar dan geen zenders van NPO, TALPA of Q-music. Ik heb het helemaal gehad met die veel onzin pratende diskjockeys met sidekicks en nieuwslezers.

  Radio extra gold is voor mij een belichaming van het oude Veronica. Niet alleen Engelstalige platen, maar ook Nederlandstalige, Franse, Duitse, Spaanse en soms Italiaanse nummers.
  Heerlijk om naar te luisteren en met diskjockeys die er voor de luisteraars zitten.

 20. @PK: weer genoten van je column. Ik denk dat DJ’s als Evers uit een tijdperk komen waarin “pionieren” nog meer werd toegestaan dan dat nu het geval is. Alles moet veilig, risico’s nemen is te riskant… Bij de Publieke Omroep hadden we het “gedoe” over inclusiviteit in de jaren ’90 nog niet, HitRadio Veronica en Radio 538 waren toen nog aan het pionieren en aan het roer (ook de aandeelhouders van 538 en deels Veronica) stonden echte radiomensen, da’s nu helaas niet meer zo…

 21. Mijn grootste irritatie (En de reden dat ik niet meer naar Frank luister) is Hannelore Zwitserlood..

  Zij zit daar alleen maar om te zeuren en overal tegenin te gaan.

  Kunnen ze niet Jo van E. naar de ochtend halen? 🙂

  • Daar zou je Jo geen plezier mee doen, lijkt mij. De Coen en Sander show is toch een veel leukere show?! Coen, Sander en Barend van Deelen zijn de toppers bij 538 en die zijn vele malen leuker om mee te werken.

 22. Waar is die goeie ouwe tijd gebleven dat DJ’s met hun platenkoffer de studio in kwamen? Ooit konden DJ’s hun eigen stempel op hun programma drukken terwijl ze nu verplicht het zelfde playlistje moeten afdraaien en komen veel nummers 10x per dag(of meer) voorbij. Wat dat betreft doen radio2 en radio5 het een stuk beter en is er nog veel diversiteit qua muziek. Daarbij is de helft van de “muziek” op 538 gemaakt door mensen die niet kunnen zingen en hoor je telkens die autotune. Hoog tijd dat radio5 een FM frequentie krijgt want dan krijgt o.a. 538 nog meer klappen..

 23. Beste Patrick,

  Het verbaast me dat iemand die zichzelf als ‘radio-expert’ ziet omdat hij toevallig ook een keer DJ is geweest, niet in kon zien dat het vervangen van Evers een onmogelijke taak was en eigenlijk gepaard zou gaan met het verliezen van luisteraars. Zelf heb ik ook getwijfeld om nog 538 te luisteren, maar een Mattie Valk en de meest neppe vrouw in de showbusiness (Marieke Elzinga) zijn al helemaal verschrikkelijk.

  Volgens mij vergeet je dat het geen one-man show is, maar om de dynamiek draait die luisteraars op een zender houden. Juist dat maakt de ochtendshow leuk. De ene keer komt Jelte met een scherpe uitspraak, de andere keer Jelmer of Hannelore. Elke keer dezelfde ‘grappenmaker’ is voor de luisteraars ook niet leuk. Daar hebben we immers Peter Heerschop voor.

  Daarnaast geef je aan dat Frank het te doen is voor de roem en de faam, maar vervolgens verwijt je hem niet teveel mee te gaan in de social-media hype a la influencers.. Oftewel, hij kan het in jouw ogen sowieso niet goed doen. Niet dat jouw mening zo boeiend is, maar het is wel schandalig dat je jouw ‘bekendheid’ gebruikt om je stem te laten horen over iemand die keihard werkt en probeert het beste ervan te maken.

  Om af te sluiten wil ik je nog als tip meegeven om niet zo denigrerend te doen over iemand die naast zijn zware baan ook nog de wens heeft (welke is uitgekomen) om vader te worden. Om vervolgens nog te zeggen ‘neem er nog een tweede bij, is goed voor de status’. Vorig jaar haalde je ook al uit naar DJ’s met kinderen, jealous much?

  • Kijk, dit vind ik nu klasse Nick, gewoon onder je eigen naam reageren. Ik kan mezelf een redelijke radio expert noemen, zeker op het gebied van ochtendshows, niet alleen omdat ik ze zelf ook jarenlang op het hoogste niveau gepresenteerd heb, maar ook omdat ik me jarenlang verdiept heb in het fenomeen. Er alles over gelezen en geluisterd heb wat er over te krijgen is. Tientallen seminars bezocht over ochtendshows, de magie ervan, wat wel/niet te doen, waar op te letten, hoe te beginnen, hoe het steeds aan te passen, de impact op je leven. Wat ik hierboven schrijf lijkt misschien wel alleen gebaseerd op eigen voorkeur, maar dat is daar allemaal ter sprake gekomen. Zelfs het fenomeen een gezin stichten en tegelijk een nieuwe succesvolle ochtendshow opstarten, wat gewoon twee hele zware taken tegelijk zijn.

   Durf van mij maar aan te nemen dat er meer wetenschap achter radio zit dan je in eerste instantie zou denken. Daarom leg ik deze zaken bloot. Dat ik vind dat hij meer van zichzelf bloot moet geven betekent niet alleen maar zijn succesverhalen. Kwetsbaarheid, dat is wat werkt, bij ieder menselijk contact.

   Dat een radioluisteraar dat allemaal niet zo top-of-mind heeft dat een goede ochtendshow of goede radio een heel wetenschappelijk puzzelstuk is waarbij je alle factoren moet meenemen dat kan ik nog wel begrijpen. Maar het blijft me verbazen hoe zelfs radiomakers dit allemaal maar veel te ver gezocht vinden en er niet de logica van inzien. Het enige wat je dan nog kan is het inderdaad wegzetten als sinnekinne of bullshit, omdat je het simpelweg niet kunt (of wilt) begrijpen.

 24. Ik lees deze collumn wat later maar het is de spijker op z’n kop! Ik ben direct afgehaakt toen Dane begon, wat ik al deed tijdens de vakantie van Evers. Iedere uitzending kun je op de vorige leggen. Hij maakt radio door alleen maar te imiteren. Dit deed ik ook toen ik op mijn 14e met draaien begon, tot ik het door had. Ik heb destijds met ontsteltenis geluisterd naar het bericht dat Frank Dane Evers definitief zou gaan vervangen. Je hebt bv Wietze de Jager in huis die wel radio kan maken, zet je Dane op de ochtend. Zelfmoord. Is nu ook wel gebleken.

 25. Op dit moment is er geen enkele ochtendshow waar je zonder kromme tenen naar kan luisteren. Ik mis een DJ die zich kan verplaatsen in zijn publiek en tegelijkertijd een eigen identiteit heeft. Evers beheerste dit perfect, hij greep in als hij dacht dat het gesprek te ver van de luisteraar afdwaalde. Hij vermaakte zijn publiek zonder zelf de lolbroek uit te willen hangen.

 26. Ik ben het nóóit met Patrick Kicken eens, maar nu toevallig een keer wel. Ik heb na het vertrek van Edwin Evers trouw naar de ochtendshow van Frank Dane geluisterd. Tot begin van dit jaar. Ik merkte dat ik me steeds meer begon te irriteren aan die zelfingenomen Frank Dane. Die Frank Dane dacht wel even het plekje in te nemen van Edwin Evers. Ik vind die Frank Dane inmiddels een arrogante kwal. Hij denkt dat hij heel wat is. Wàt een naar persoon joh. Van mij mag hij zo snel mogelijk opritten. Ik begrijp ook niet waarom ze niet Wietze de Jager de ochtendshow geven. Wietze is tenminste een toffe gast en alles behalve arrogant. Bovendien kan je om Wietze wel lachen, terwijl die Frank Dane alleen maar om zijn eigen grappen lacht en daarmee denkt dat hij leuk is.

1 Trackback / Pingback

 1. Blog Jan Emous: Dr. Kicken en Mr. Hyde - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*