Patrick Kicken: Wie moet na Coco dan nu de baas van Radio 538 worden?

[BLOG] Radiowereld meldt wat ik hier zes weken geleden al opschreef: de bazin van 538 staat op straat. In die blog leg ik uit waarom het ook niet anders kon, na het gerommel in de ochtend met Wietze de Jager en na het geruzie met Frank Dane. Maar wie of wat moet dan nu de befaamde positie van ‘radio director’ op zich nemen bij ooit ’s lands nummer 1, thans nummer zes in de laatste luistercijfermeting? Toch maar oud 538 baas Niels Hoogland die er al als coach rondrent?

Het is ook niet makkelijk, de kop van jut zijn bij een radiozender die in zwaar weer verkeert. Denk aan de trainer(s) bij Ajax die uiteindelijk allemaal de schuld krijgen van de wanprestaties door hun team en daardoor vroegtijdig zelf het veld moeten verlaten. Bij voetbal is het overduidelijk als er flink wat wedstrijden verloren worden achterelkaar of slecht voetbal gespeeld wordt, bij radio is het allemaal wat ingewikkelder. Want je kunt lang teren op successen uit het verleden, de radioluisteraar is vrij trouw aan de zender die altijd al beluisterd wordt. En: het wordt vaak op smaak gegooid of iets wel of geen goede radio is. Daarom komen er ook zoveel mensen op goede posities, ze spelen zich door bluf of de juiste vriendenkring in de kijker. Nepotisme viert hoogtij in Hilversum, zeker bij de radio.

Terwijl: radio is op de eerste plaats wetenschap. Ik weet dat velen denken dat het een uit de hand gelopen hobby is waarbij het niet uitmaakt hoeveel je er vanaf weet, maar bij 538 werd het de afgelopen jaren steeds pijnlijker duidelijk dat vakkennis een vereiste is, zeker op leidinggevende posities of als je de ochtendshow overneemt. Wietze de Jager was er overduidelijk niet aan toe om zo’n belangrijke plek in te vullen. Coco Hermans kwam bij de NPO vandaan waar het stikt van de vriendjespolitiek en middelmaat de norm is. Wat wil je ook anders met een grote zak subsidie van de overheid, kijk hoelang ze bij 3FM mogen doorrommelen met staatssteun. Bij commerciële radio werkt dat iets anders en word je gewoon op resultaat afgerekend. En terecht.

Ik denk niet dat ze bij 538 het nieuws nog officieel gaan bevestigen met een persbericht maar La Coco gewoon stilletjes het pand verlaat, al dan niet met aan iedere arm een NPO vriend. Haar eigen man Radio 2 DJ Frank van ’t Hof en aan de andere arm Omroep Max radiobaas Daniël Dekker, die vast al iets geregeld heeft voor d’r. Qua opvolging denk ik dat Talpa’s Dave Minneboo het voorlopig zelf blijft doen tot na de frequentieverdeling, hij nam al alle beslissingen zoals het overhalen van Tim Klijn & Co. Na de verdeling maar eens heel vriendelijk vragen aan de baas van Sky Radio, Uunco Cerfontaine, of hij niet toe is aan weer wat discjockeys. Zijn station scoort steevast beter dan 538 en hijgt in de nek van Qmusic, zeker qua weekbereik. Radio is een vak en er zijn er maar weinig die het vak verstaan. Dan kun je nog zo’n leuke verschijning zijn en het met iedereen goed kunnen vinden, kennis is wat telt en de doorslag geeft. Geef die plek dan maar weer aan een licht kalende man die er verstand van heeft.

Patrick Kicken

PS: Het had er alle schijn van dat via het old boys network al lang een nieuw baantje geregeld was voor Mevrouw Hermans-van ’t Hof, namelijk rechterhand (adjunct) van Peter de Vries bij NPO Radio 5. Die functie schijnt nu toch weer niet ingevuld te gaan worden vanwege de opkomende bezuinigingen bij de radiotak van de NPO. Of toch wel? De vacature is hier nog te vinden, dus grijp die kans.

36 Comments

 1. Als naar eigen zeggen dan toch kennis telt, waarom luistert er al jaren niemand naar je gevoicetrackte show volgens de luisteronderzoeken?

  • Och Henk dat heb ik je al zo vaak proberen uit te leggen. Ik maak tegenwoordig radio voor de hobby bij een regionaal stationnetje waar cijfers er niet zo toe doen. Jij zit lekker veilig bij een goed scorend station onder de NPO vlag iedere dag hetzelfde te doen. Welke functie heb je voor Coco kunnen regelen?

    • Hij doet op de radio ook iedere dag hetzelfde. Reageert altijd onder berichten over zijn vriendin Coco met dezelfde tekst. Of als het over zijn oud radiocollega Juul Geleick gaat. Postte in het begin onder de naam Henk met e-mailadres henk@henk.nl, later onder de naam Freek en e-mailadres freek@freek.nl. Best origineel voor een dertien in een dozijn jock 😉

     En ik ken zijn schrijfstijl nog uit mijn tijd bij de Tros toen hij m’n baas was, altijd met een licht cynische ondertoon. De beste man houdt zich lang staande door zich met de juiste mensen te vriend te houden, alleen zijn protegé Jurre Bosman is hem voorbijgestreefd. Het is inderdaad sneu, wees een volwassen vent en reageer gewoon onder je eigen naam, ook al ben je radiobaasje, dát zou pas stoer zijn.

     • Zegt de man die hijgerig de goedkeuring van de kledigloze keizer Dave Minneboo probeert te verdienen. Ach wie gaat de man nu de schuld geven? En dat voor al dat geld dat John hem per jaar betaalt. Dit is zijn laatste station en we weten het allemaal.

     • Wel handig dat hij dan een mailadres aanmaakt met henk@henk.nl! Hoe duidelijk wil je het hebben? Kom er maar in Freekie/Henk/Daniël!

     • Als het echt Daniël Dekker is dan is het inderdaad super sneu

   • De grap is dat dat regionale commerciele radiostationnetje Wild FM als ik het goed begrijp vooral bestaat dankzij steun en financiering uit religieuze hoek. Zo hobbymatig is dat station niet. Bijzonder Patrick dat jij je aldus lieert met een radiostation dat zich lieert met het EVANGELIE.

    Trans World Radio wordt er dagelijks geprogrammeerd, weliswaar op nachtelijke tijden (0530-0600 uur) en Wild Foundation (die zendtijd heeft op zondagmorgen 08-10 uur, woensdag 20-22 en zondag 20-22 uur.

    Wild Foundation heeft als doel het evangelie van Jezus Christus verkondigen door het inzetten van mediakanalen, waaronder radio en televisie, alsook het steunen van Christelijke Goede Doelen en instellingen.

    Daarbij staat in het beleidsplan: er is sprake van direct contact tussen de Stichting Wild Foundation en medewerkers van WILD FM. In dit directe contact is er aandacht voor de inhoudelijke en praktische kant van het uitzenden op de zender van WILD FM.

    En: Een financiële bijdrage van de uit te zenden programma op WILD FM op in ieder geval de
    zondagavond tussen 21:00- 00:00 uur. Geestelijke en financiële ondersteuning aan de radiomakers
    door:
    1. Frequent contact met de programmamakers waarbij de geestelijke en sociale situatie van de radiomakers (DJ’s) aan de orde wordt gesteld.
    2. Het aan radiomakers (DJ’s)beschikbaar stellen van literatuur en andere hulpmiddelen die ondersteunend zijn ten aanzien van de geestelijke en sociale situatie van de radiomakers (DJ’s).

    Ook dit:
    De Stichting Wild Foundation wil graag het Evangelie laten horen via o.a. de radiozender WILD FM en het internet door het maken van radioprogramma’s, podcasts en televisieprogramma’s

    Bas Emons eigenaar van Wild FM is de drijvende kracht achter Wild Foundation.
    Bron Wild Foundation beleidsplan.
    Wild FM is aldus behoorlijk gelieerd met allerlei religieuze Evangelische situaties.

    • Bedankt voor deze verhelderende boodschap en ja we kunnen Bas op onze blote knieën dankbaar zijn voor deze constructie. Dankzij een ver vercommercialiseerde publieke omroep hebben de landelijke commerciële zenders het al moeilijk en is regionale commerciële radio bijna onmogelijk gemaakt, behalve als je zelf ook maar de regels gaat overtreden door landelijk radiootje te spelen zoals Decibel en RadioNL.

     Het zieke hieraan is dat dus ook de markt voor jong radiotalent veruit kapot is gemaakt, want ze kunnen er simpelweg niet hun inkomen uithalen op jonge leeftijd. Zie de teloorgang van ons mooie medium met weinig tot geen doorstroom en het constant terugvallen op oude namen als Rick van Velthuysen.

     • gewoon radio 2 opheffen dan is er weer ruimte

     • Om even in religieuze termen te spreken dit is je ziel aan de duivel verkopen namelijk mensen die als doel hebben anderen hun wil op te leggen.

      Qua radio is de NPO niet per se commercieler dan de publieke omroepen in landen als Belgie, Duitsland, Frankrijk etc.
      Nederland is geen eiland. Je ziet dus bij de zuiderburen zowel Vlaanderen als Wallonie daar wel regionaal commerciele zenders levensvatbaar zijn en ook in andere landen.

      Als je zou stellen dat de overheid de regionaal commerciele frequenties strenger had moeten verdelen met verbod gebruik landelijke merken, jazeker, want Qmusic Limburg, Joe en Radio 10 Brabant op regionale frequenties is wat vreemd.

      Het is blijkbaar in het Nederlandse landschap economisch lastig…dat is dan gewoon de harde werkelijkheid.
      Ja, het netwerk van Nico Silvius (RadioNL, Tukker FM, Waterstad FM, Vibe Radio, Freez FM, Radio NL Kids, Frysk FM en GrunnFM) is groot, maar behalve RadioNL is er toch echt sprake van regionale radio.

      Simone FM, Hitzz, Gigant FM (deze drie zijn een radiogroep), Radio Continu, Decibel & Radio JND (beiden van Perry Oerlemans) bestaan toch echt en bewijzen blijkbaar dat commerciele regionale radio kan.

      Ik vind dus absoluut niet dat je dan je ziel moet gaan overleveren aan evangelisten. Ook dat is in feite misbruik maken van regionaal bedoelde frequenties.

     • De invloed van ‘evangelisten’ zoals jij noemt is verwaarloosbaar. GOD radio is ook uit de constructie voortgekomen en zit landelijk op DAB, daar worden de religieuze activiteiten merendeels op uitgezonden. Ik zou me eerder zorgen maken over de invloed van Belgische en dadelijk Duitse en Engelse mediabedrijven op de Nederlandse cultuur, je ziet overduidelijk dat de Vlaamse eigenaars van belangrijke kranten en commerciële radiozenders als Qmusic en Joe hun woke ideologie ook over Nederland heen spreiden.

      De door jou genoemde regionale commerciële zenders die wel levensvatbaar zijn zonder steun spelen slim in op de behoefte aan Nederlandstalig, volks repertoire, waar de NPO zijn vingers niet aan durft te branden op FM. Terwijl het wel een publieke taak is en superpopulair, zie De Engelbewaarder in de Top 40. Dat is dan lekker op DAB+ afgeschoven, via Sterren NL.

     • Goh daar komt enige animositeit ten opzichte van niet-Nederlandse bedrijven naar boven.
      Trans World Radio is ook NIET-Nederlands trouwens. Met dat geld wordt Wild FM ook gerund.
      En als zij zendtijd krijgen en een muziekradiostation met evangelische onzin menen te kunnen claimen is dat op zijn minst gezegd heel raar te noemen, net zo raar dat die evangelisten de dj’s willen bewerken met evangelische toestanden.

      Ingaand op je afleidende opmerkingen die niets meer met de regionale commerciele zenders te maken hebben:

      De krant AD lijkt me trouwens alles behalve woke en die is ook van het door jou verfoeide DPG Media.
      Jij denkt daadwerkelijk dat er in Belgie bij de familie Van Thillo en de familie Leysen en Baert (Mediahuis) eens besloten is van nou we gaan Nederland flink van woke voorzien en we geven de hoofdredacteuren daar eens even een directief over die ze moeten uitvoeren.

      Nog los van het gegeven dat de directeur van DPG Media groepsbreed een Nederlander is (Erik Roddenhof) en de hoofdredacteuren allemaal Nederlanders zijn zowel bij de DPG Media als Mediahuis-kranten is dat echt een tamelijk bizarre gedachte. En denk jij dat ze bij de krant de Telegraaf zich laten vertellen wat ze wel en niet moeten publiceren? Niet voor niets is er afstand tussen NRC en de Telegraaf met dezelfde eigenaar Mediahuis!

      We hebben al mediabedrijven die van Duitsers zijn. Al heel lang.

      Het heet RTL. Ja de L is voor Luxemburg, maar al heel lang heeft het DUITSE Bertelsmann met DUITSE directeuren het daar voor het zeggen, ook over het Nederlandse filiaal RTL Nederland.

      Sinds de komst van commerciele radio en televisie hebben buitenlandse bedrijven het voor het zeggen gehad. Radio 538 was ook enige tijd van Amerikanen, Sky Radio is opgericht door het Britse Sky (toen van Amerikaan/Australier Rupert Murdoch).

      En als ze al in Nederlandse handen waren, hebben die Nederlanders besloten die te verkopen aan buitenlanders.

      Ik weet niet wat je onder woke verstaat trouwens, maar je doet alsof die gedachte niet Nederlands zou zijn (‘hun’ woke ideologie). Nederland is het enige land met een Partij voor de Dieren daar is niets buitenlands aan om maar iets te noemen. Jij hebt je een jaar of 5 geleden geafficheerd met de ex-PVV’er Hero Brinkman ‘ondernemerspartij’ door daar kandidaat te zijn.

 2. Ach wat een geslijm weer. Wat heeft jouw grote vriend Dave nou precies gedaan die afgelopen anderhalf jaar dat hij daar weer zit? Lekker afgeven en ondertussen wachten we allemaal op dat succes dat nou eens moet komen. Ik denk dat we nog even moeten wachten. Je zal er maar werken.

   • Hij keurt ze toch netjes goed? Maar Pat kom op. Anderhalf jaar Dave. Wat hebben we allemaal gezien? Een ochtendshow met een aantal vijftigers. Wow. En wat nog meer? Wanneer zien we nu waar hij voor binnen is gehaald? Kritiek is goed en dat doe je scherp (oprecht petje af) maar je bent zoutiger geweest voor minder op mensen. Kusje op je knie

    • Haha ik ben één keer een uitsmijter gaan eten met Dave en daarna behandelt hij me net als de meesten waar hij contact mee heeft (hij appt niet terug) dus nee van een verstandhouding is geen sprake hoor.

     • Ja maar wat heeft die man nu bereikt? Want die zit er nu ook alweer een tijdje. Wanneer gaan we de talenten van hem zien? Als al die middelmatige mensen bij de NPO zitten vraag ik me toch af waarom het wel de grootste zender in huis heeft en moeten we bij Talpa nog steeds wachten totdat hij zijn geld waar gaat maken? Overigens luister ik zelf Kink en Arrow dus niet denken dat ik me zorgen maak over wie die strijd wint. Ik ben alleen zo benieuwd waarom je hoog op geeft over iemand die nog steeds niks heeft laten zien. En de ochtendshow van Veronica naar 538 halen is niet bepaald een mega zet dus die mag niet.

 3. Uiteraard posten jullie mijn comment niet. Te hard voor vriendenloze Dave? Teveel de vinger op de zere plek? Jullie worden gezien hoor met het giftige spelletje.

 4. Brrr talpa ik zou er van mijn levensdagen niet willen werken. Maar goed Hilversum is ons kent ons. Coco krijgt mooi een door de belastingbetaler betaald baantje bij de npo. Overigens wat is die Frank van ’t hof een irritant mannetje.

  • Ik vraag me altijd af waarom Wout en Frank heel leuk de ochtendshow kunnen doen maar, zich op vrijdagmiddag altijd als 2 kleuters moeten gedragen in die niet om aan te horen show van ze? Laat Eddy Keur gewoon de middagshow maken op vrijdag op Radio 2 i.p.v. op 3FM. En geef hem meteen de zaterdag en de zondag er bij.

 5. Wel jammer dat mediavakmensen onder schuilnaam posten, blijkbaar is er toch een bepaalde angst in het ons-kent-ons hilversumse.

  We gaan het straks allemaal beleven na de ‘big’ veiling. Nieuwe partijen die met een grote zak geld toetreden, carrousel van dj’s, nieuwe dj’s, nieuwe formats, verdwijnen van stations, etc etc. Misschien praten we straks over een leven voor, en na de 2023 veiling. Of er verandert helemaal niks want ome John keert z’n spaarpotje om…

 6. Het zou iets zijn voor Peter rijsenbrij kunnen zijn. Nu hij eindelijk weer iets met radio is gaan doen kan dit er ook wel bij . Een geweldige radiomaker die iets kan neer zetten. Ik zou Peter in de zomermaanden in het weekend bij Radio M Utrecht graag horen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*