Patrick Kicken: 538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst

[COLUMN] Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat 538? Een vraag die iemand me stelde vandaag op de app. Ik zei hoezo? Nou na het mysterie rondom Coen Swijnenberg zit er nu een volgende deejay uit de dagprogrammering thuis! Waarom dan? Nou hij rijdt als een idioot en hij laat dat ook nog trots op internet zien, via een livestream! Maar sinds wanneer werkt Giel Beelen bij 538? appte ik terug.

Het ging dit keer niet om Giel maar om Daniël Lippens, een discjockey uit de avondprogrammering die dankzij een onbesuisde stunt op Twitch (de gamevariant van YouTube) nu geen radio mag maken bij de zender. Het hele nieuws staat er bol van. Schandalig zegt de een. Wat een idioot zegt de ander. Terwijl we allemaal weten dat jonge gasten over het algemeen allemaal lak hebben aan verkeersregels, als ze eenmaal dat befaamde papiertje te pakken hebben. Ik hou altijd al extra afstand als ik weer zo’n petjesfiguur in een zwarte Golf zie aan komen scheuren op een kruising of nog erger in mijn achteruitkijkspiegel. Het enige wat je kunt doen met zo’n wegpiraat is hem er gauw langs laten, ook al is het op een weg waar je niet mag inhalen en maar hopen en bidden dat hij zich niet binnen 6 maanden om een boom vouwt.

Toch vind ik de reactie van 538 op dit gebeuren ongepast. Dit is nou wat er gebeurt als je van je discjockeys verwacht dat ze én supergevat zijn op de radio én naam maken voor zichzelf op social media. Denk je dat er ook maar één iemand je gaat volgen als je iets genuanceerds twittert, een brave familiefoto op je Insta post of een livestream start als je met je hondje gaat wandelen? Nee. De vloggers die naam maken halen stunts uit. Klimmen op treinen. Bezoeken Area 51 na sluitingstijd. Of eten een stukje mensenvlees. Het politiek correcte gedoe laten ze over aan de Tim Hofman’s van deze wereld. Het lijkt wel alsof als je tegenwoordig een menselijke fout maakt het zo snel mogelijk weggepoetst moet worden of nog erger: je verketterd moet worden. Al die perfecte mensen die zelf nooit iets fout doen, zouden ze werkelijk bestaan of alleen maar online?

Wat me nog het meest tegenvalt is dat deze jonge radiomaker geschorst wordt voor iets wat niet on-air of bij de zender heeft plaatsgevonden. Denken we even terug aan eerdergenoemde Giel Beelen die zijn rijbewijs moest inleveren omdat hij met een slok teveel op achter het stuur zat? Amper een half jaar geleden dames en heren. Waar hij zelfs nog onderuit probeerde te komen door in hoger beroep te gaan. Is hij toen geschorst? Nee. Zou 538 ochtenddeejay Frank Dane voor hetzelfde geschorst worden? Betwijfel het. En tel er ook nog eens bij op dat jocks tegenwoordig bij hun beoordelingsgesprek echt wel een vinkje meer of minder krijgen voor hun zichtbaarheid op sociale media. Zou de druk om te scoren daarom niet een beetje in het bolletje geschoten zijn bij onze vriend Lippens?

Ik ben zelf ook eens geschorst in mijn Tros tijd, ook om iets wat ook weinig tot niets met de radio te maken had. Ik had een succesvolle website (kicken.com), wat al langer een doorn in het oog van mijn toenmalige werkgever was. Op het moment dat ik er een CD van uitbracht, genaamd Kicken.Com Funny Files, met grappige liedjes, was het hek van de dam. Hup, blijf jij maar een weekend thuis. Ik wist al dat dit het begin van het einde was. Want als men een stok zoekt om je mee te slaan dan is het maar een kwestie van tijd of hij wordt gevonden. Het boterde al langer niet tussen mij en de omroep, aangezien ik ‘veel te veel aan de overkant was’. Zat in de 3FM muziekredactie, deed een nachtshow in ‘gezamenlijke zendtijd’. En had geen poster van Frans Bauer boven mijn bed. Ik vond het allemaal prima, al mijn initiatieven om vernieuwing te brengen op de radio werden wel gewaardeerd op het Mediapark, niet op de Lage Naarderweg. En na een jaartje of wat na de schorsing en een hoop andere pesterijtjes verder werd mijn contract bij De Grootste Familie van Nederland niet verlengd en werd mijn plek ingenomen door een kleurloze deejay die wel netjes naar de pijpen van de leiding danste.

Hopelijk is dit niet ook het begin van het einde voor Daniël Lippens. Eigenlijk vind ik het schandalig hoe tegenwoordig met deejays wordt omgegaan. Je ligt al onder een vergrootglas wat je allemaal op de radio doet, nu dus ook nog wat er in je privéleven gebeurt. En ja ik ken dat lulverhaal over ‘voorbeeldfunctie’ ook wel maar dat is gewoon een wassen neus. De jeugd vindt Daniël nu juist ‘iemand van hun’ want ze rijden zelf ook allemaal als Max Verstappen door het centrum, een paar nerds daargelaten. Pak dan ook maar meteen alle computergames aan waarin je mensen overhoop mag rijden voor extra punten, films als Fast & The Furious ook in de ban en een gedragscode voor alle vloggers die hun piemel in een bak met ijsblokjes steken. Kennen we de serie Jackass nog? Wat die gasten niet allemaal uithalen en uithaalden. Als je wil lachen moet je eens navraag doen naar of zelf opletten wat er allemaal gebeurt bij de komende kerstborrel van grote landelijke bedrijven, waaronder ook radiozenders. En hoe het management zich daar gedraagt. Hoeveel van die types gewoon achter het stuur van hun auto kruipen, ondanks alles wat ze net weggesnoven hebben op het damestoilet, rechtstreeks van de dij van hun secretaresse.

Oh en dan hebben we ook nog Frank van ’t Hof, van de vroege ochtend op Nederlands best beluisterde radiostation NPO Radio 2. In augustus van dit jaar raakte hij zijn rijbewijs kwijt, door meermaals veel te hard te rijden. Bij BNN/VARA reageerden ze op mediavragen als volgt: “Dit betreft een privé aangelegenheid waar wij vanuit BnnVara niet op reageren.“. Op de landelijke Publieke Zender zelf werd er on-air vooral lacherig over gedaan. “Wil je weer met mij meerijden straks Frank? Ahahahah.”

Bij 538 moeten ze weer zonodig het braafste jongetje van de klas spelen. Daniël moet voor straf een podcastserie over verkeersveiligheid gaan maken. Waarschijnlijk om Talpa’s muziek- podcastplatform JUKE boven de 100 bezoekers per dag te trekken. Nee ik geloof niet dat ik heel veel waardering kan opbrengen voor dit allemaal. Tuurlijk moet zo’n jongen even de wacht aangezegd worden maar steek dan ook hand in eigen boezem op de Bergweg in Hilversum en vraag je af wat je eigenlijk allemaal vraagt van je radiodiscjockeys. Of is het hinken op twee gedachten: Ja we halen Giel Beelen in huis, maar nee hij mag geen negatieve pers scoren. Ja we willen een coole avondshow die de tongen losmaakt, maar o wee als er iets gebeurt wat slecht op ons afstraalt. Het zou me niks verbazen als de opvolger van Lippens al lang en breed klaarligt op het buro van de programmabaas en dit nou net even handig uitkwam om het dossier tegen hem compleet te maken. Zo gaat dat namelijk, in Hilversum.

Patrick Kicken
twitter.com/kicken

15 Comments

 1. De columnist snapt het blijkbaar ook niet helemaal…

  Die Lippens is een gevaar voor andere weggebruikers blijkt wel uit de video.
  Het gaat hier niet om een inschattingsfoutje of een “per ongeluk”. Hij heeft totaal geen inzicht en kent de regels niet.
  En omdat andere jonge gastjes ook zo rijden of omdat hij exposure nodig heeft zou het allemaal maar overdreven zijn?
  Al laat hij zich pijpen live op de radio, who cares. Maar je brengt geen andere mensen in gevaar.

  Als Giel aan het streamen was geweest tijdens zijn avonturen op de A1 dan was het voor hem ook anders afgelopen.
  Balen voor hem dat hij net aan het streamen was, maar dat is risico van het vak.

  Ik snap dat 538 hem tijdelijk op non-actief zet. Hij is een publiekelijk figuur en dient het goede voorbeeld te geven. Als werkgever wil je hiermee niet geassocieerd worden.

  • De columnist snapt heus wel dat je misdragen in het verkeer berispt hoort te worden. Maar de columnist zou deze beste man de gelegenheid geven on-air het boetekleed aan te trekken, in plaats van laf via een podcast. Er staat me iets bij van een racesimulator die in de studio werd geplaatst, als geintje bij een radiocollega die zoiets ook flikte. We zijn een énorm truttig land aan het worden en het doet me verdriet dat de vertrutting bij de radio ook niet meer weg te denken is. De gutmenschen hebben gewonnen, hoera.

   • Uiteraard moet hij de kans krijgen om van zich te laten horen. Echter deelt hij deze column zonder enige toelichting op zijn eigen pagina, en dat is jammer.

  • @Patrick Helemaal met je eens!
   @Maurice Die laatste zin. Ik kan een hele lijst opnoemen van mensen die bij Talpa werken waarmee ze niet geassocieerd zouden moeten willen worden. Daniël moet zeker nog eens op een cursus autorijden en dit is allemaal niet zo slim van hem geweest maar hoe 538 nu reageert is wel erg overdreven. Hoe Daniël zelf op dit alles heeft gereageerd vind heel netjes. Voor de rest is het volgens mij een zaak tussen hem, de fietser en misschien de politie en volgens mij niet tussen hem en 538. De podcast serie die hij nu moet maken over verkeer slaat echt nergens op.

 2. Mooi stuk Patrick, volledig met je eens.

  Daniel is duidelijk gewoon een jonge gast die, net zoals andere jonge gasten, van doorrijden houdt. Ik denk ook dat een groot deel van de mensen die hem daar zo op afkraken zelf nét zo rijden, misschien nog erger (misschien niet bewust). Je zag duidelijk bij de eerste situatie dat er een vrachtwagen voor stond, waardoor hij de fietser niet zag. 2e situatie zou ik ook niet uit mezelf zeggen dat de voetganger voorrang had, had het internet het niet zo duidelijk gemaakt (of gewoon heel dom van mij natuurlijk). En dan de 3e situatie, de aanrijding. Het was een weg waar 50 gereden mocht worden, dus op zich zou het best logisch zijn voor de fietsers om een beetje op te passen en uit te wijken, maar begrijpelijk dat dit niet altijd kan en dat auto’s hier ook rekening mee moeten houden. In sommige gevallen ontstaat er dan een ongeluk, zoals nu. Dat het in dit geval om een bekend persoon ging en het toevallig gelivestreamd werd én daarvoor 2 bijna-ongelukken plaatsvonden, is gewoon pech voor Daniel. Wat vooral onhandig is, is dat hij de mensen bij de eerste twee bijna-ongelukkig nariep terwijl het zijn fout was, dat heeft hem in deze hele situatie denk ik het meest geschaad. Sommige mensen beweren dat hij niet eens wilde stoppen na de aanrijding, wat natuurlijk flauwekul is. De reden dat 538 hem geschorst heeft mijns inziens vooral vooral te maken met de morele ridders van Dumpert, die hem iets te graag de grond in willen boren.. 538 wil dan natuurlijk een zuivere naam houden in de situatie. En dan komen ze met die podcast… wat een lachertje. Iedereen weet allang dat Daniel dat om PR-redenen gaat doen. Daar heeft dus echt totaal niemand iets aan.

 3. Ik denk wel dat BN-ers een voorbeeldfunctie hebben, maar tevens een priveleven. In dit geval lijkt het erop, dat de betreffende jock er ook nog eens keer prat op gaat en het graag publiek vertoont. Dat laatste vind ik laakbaar. Als je in je eigen tijd stoute dingen doet en je wordt toevallig betrapt door een stiekem stuk lul- en loerplastic van een ander (bepaald niet uitzonderlijk tegenwoordig), dan komen we terecht in een schijnheilige bespieders- en verlinkerscultuur, waar de NSB jaloers op had kunnen zijn. (Dit wordt door sommige politici nog aangemoedigd ook!). Als deze situatie eveneens nog wordt vervuild door een afgunstig werkklimaat onder collega’s, dan is het eind helemaal zoek. Ik ben ongelovig, maar ik zeg: “Hij die zonder zonden is, werpe ….” Maarrr… hardrijders zijn wel doodscheurders natuurlijk.

 4. tja Hilversum…
  Altijd met dat vingertje.
  Het zit er echt ingebakken hoor, zelfs in Luxemburg hadden we er bang van…
  En dan zeggen dat er geen zwarte pieten in Nederland zitten…

 5. Help! Het heeft niks met het onderwerp te maken, maar het schreeuwt om een column van Patrick Kicken!
  Viereneenhalve minuut geleuter waarom een sidekick er niet is op een muziekzender! Ik heb het niet eens af kunnen kijken, zie link. De muziek zou belangrijker moeten zijn dan het poppetje. Verras, verwonder, ontroer me met nieuwe muziek of een obscure classic, daar mag je dan minuten lang relevante info over geven. Voor flauwekul ga ik wel naar Q of 538.

  http://radio.nl/819959/3fm-deejay-ramon-voorlopig-niet-op-de-radio-filmpje

 6. Dag Patrick,
  Nu pas lees ik je stukje. Ook ik kreeg plaatsvervangende schaamte toen ik het verhaal van “dat mannetje” zag en las.
  En gisteravond ( woe 11 dec. ) zag ik in SBS shownieuws ‘em ook nog reageren en tjonge,tjonge, ik werd er onpasselijk van.

  Van jou “schorsing” bij de TROS heb ik een heel andere herinnering. ( ©Rutte). Maar om daar hier over uit te weiden valt buiten bovenstaande.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Nieuwe programmering 538, volle kracht achteruit? - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: New programming 538, full speed backwards? – Archyde

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*