Patrick Kicken: Als de NPO een kind zou opvoeden, zou het haar alleen maar straffen

[BLOG] Nou de NPO laat zich weer van haar sterkste, machtswellustigste kant zien: ze leggen kersverse omroep Ongehoord Nederland! een tweede sanctie op, wederom een geldboete. Ze hebben na lang zoeken weer een regeltje in een van de statuten gevonden waarmee ze ON! om de oren kunnen slaan. Of ik dit mag vinden en zelfs mag opschrijven, ondanks dat ik dit jaar negen keer aanschoof bij hun TV programma Ongehoord Nieuws? Maar natuurlijk. Ik zal je uitleggen waarom dit niet ‘preken voor eigen parochie’ is. En ik deze omroep vanaf dag een een warm hart toedraag, nog voordat ik erbij betrokken raakte.

We hebben in Nederland een omroepensysteem. Waarbij de meningen en het geluid van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigd hoort te zijn. Aangezien een groot deel van de Nederlanders zich niet meer gerepresenteerd voelt bij de bestaande omroepen, kwamen er twee nieuwe: Ongehoord Nederland! en Omroep Zwart. Van die laatste hebben we weinig gehoord, van die eerste des te meer. Dat komt omdat er aan een boom geschud wordt. Iedere verandering is eng, maar dit halsstarrige gedoe van de overkoepelende NPO dat al sinds jaar en dag bang is voor verandering en vernieuwing alleen ziet als schuiven met wat programmaatjes en eens een camera ophangen in een radiostudio is juist schokkend te noemen. Hoog tijd om het overkoepelende omroeporgaan zélf eens ter verantwoording te roepen. Gaat dat wel met zijn tijd mee en pakt het het huidige tijdsgewricht?

Ongehoord Nederland voegt duidelijk iets toe én brengt iets nieuws onder NPO paraplu. Dat er hier en daar wat schoonheids- dan wel beginnersfoutjes gemaakt worden dat snapt ieder kind. Daarover gesproken: áls de NPO haar taak serieus zou nemen, dan voedde ze deze jonggeborene niet op met louter kritiek, maar juist met complimenten. Dát is de manier om een kersverse omroep te laten groeien en bloeien. Iedere ervaren programmaleider weet dat als je (ook) eens een lijstje maakt met wat je wél goed vindt aan je medewerkers, in dit geval ON!, je de omroep extra zelfvertrouwen geeft waardoor het alleen maar beter wordt. En de mindere dingen vanzelf wegvallen. Zo wordt het programma Ongehoord Nieuws ontzettend goed bekeken op een door velen benoemd onmogelijk tijdstip. Er zijn twee vrouwelijke presentatrices. Het ziet er gelikt uit. En het brengt een hoop discussie op gang. Of zijn we bij de NPO stiekem alleen geïnteresseerd in omroepen en programma’s die net zo goed op een commerciële zender uitgezonden zouden kunnen worden, zodat de adverteerders niet wegrennen en de STER blokken lekker gevuld zijn? Ik heb het op deze plek al vaker geschreven: we hebben in Nederland eigenlijk geen échte publieke omroep, alleen hele en halve commerciële omroep.

De NPO is als de Duitse vader die alleen maar op zijn strepen gaat staan. Nooit eens een complimentje geeft. Het doet me denken aan de coaching die ik kreeg toen ik als 21 jarige jongen begon bij de TROS. ‘Als je niks hoort gaat het goed’. Daar ligt het knelpunt van het huidige publieke omroepenstelsel ook. Als er één organisatie is die niet wil samenwerken (waar ON! nu weer een boete voor krijgt) is het de NPO zelf: ze zijn er vooral om als een soort politieagent op te treden, hun eigen plannen en agenda door te drukken en waar mogelijk ieder geluid dat niet past in deze overdreven WOKE tijden de nek om te draaien. Waar andere omroepen braaf JA en AMEN zeggen tegen alles wat het Stasi buro oplegt, is er één kersverse omroep die weigert naar de pijpen van het staatsorgaan te dansen. Laten we dat toch koesteren, ongeacht of je het nou wel of niet eens bent met de meningen en feiten die binnen hun zendtijd gepresenteerd worden.

Patrick Kicken

Wellicht mooi om eens te luisteren, een diepgaand gesprek met een vrouw die óók niet op haar mondje gevallen is, van de hoed en de rand weet maar zelden tot nooit door een publieke omroep uitgenodigd wordt: ex-juriste en journaliste Sietske Bergsma

42 Comments

 1. NPO laat zo zijn politieke kleur duidelijk zien!
  Waar is de pers vrijheid in dit verhaal!!
  En dit druist ook in tegen de vrijheid van meningsuiting!
  Kortom politiek gevoed dit!

    • Geven de andere omroepen wel ruimte voor tegen geluid?
     Kijk maar eens hoe zij met Wilders omgaan, laten hem niet eens fatsoenlijk uitspreken en onderbreken hem continu vallen hem aan en drukken hem in een hoek, is dat de manier van het tegen geluid laten horen, denk het niet, ze moeten leren niet te onderbreken uitlaten praten en daarna met conclusies komen op en aanmerkingen zo moet het, maar dat zijn ze verleerd bij mensen als Wilders Maar als er een partij is in het straatje van de N P O dan kan het op eens wel meten met 2 maten dat moet ook afgelopen zijn bij de omroep!

 2. Vaak geziene gast van flut programma schrijft kritisch blog over de beslissing dit terecht een sanctie op te leggen. Wij van wc eend…..

 3. Polariseren: kent u die uitdrukking?
  De NPO heeft een journalistieke code waar iedereen zich aan moet houden.
  Democratie: kent u die uitdrukking?
  Voorbeeld: stelt u zich een ziekenhuis voor: daar gelden allerlei codes. Niet mee eens? Begin je eigen praktijk maar ga niet in dat ziekenhuis de bestaande code overtreden. Een democratische samenleving zit vol met regels en afspraken, anders werkt het niet. In deze samenleving kan je een omroep beginnen als je voldoende leden hebt, mooi toch…. wel aan de regels houden….
  En: het is makkelijk om van de zijlijn van alles te roepen: niets oplossen en alleen maar mensen bang maken… De nuancering is ver te zoeken.

  • Een ziekenhuis mag dan wel een code hebben, maar die code moet transparant zijn en gelden voor iedereen en niet indruisen tegen de missie van het ziekenhuis namelijk mensen beter maken.

  • Geheel eens met Jasper. En Patrick Kicken is er op uit om de confrontatie op te zoeken? Wat ik zie en merk dat Ongehoord Nederland veel meer Gehoord NL is geworden, door steevast en bewust zich te diskwalificeren. Zo komen ze namelijk in opspraak en doen alsof ze geraakt worden, omdat hun vrije meningsuiting in het geding zou zijn. Terwijl ze heel goed weten dat ze niet te ver buiten de lijntjes mogen kleuren van de afspraken die gelden voor de NPO. Volgens mij kan ON! best zonder een landelijke TV-dekking. Online mogelijkheden te over om hun publiek te bereiken. ON! kan het beste weer verdwijnen uit het publieke bestel. Blijven kan ook, maar dan ook graag de juiste journalistieke hoor en wederhoor toepassen, zodat de kijke zelf in staat wordt gesteld om een goed oordeel te kunnen vormen. Voor als nog lijkt het erop dat ON! daarin geen energie wil steken. Vraag me daarom ook af welke toegevoegde waarde ON! werkelijk heeft…

  • Bestaans recht staat boven grondrecht. soevereiniteit wordt je mee geboren, mits je niet in Nederland wordt verwekt. Vrijheid van meningsuiting is daar op gebaseerd. Een eigen identiteit. Democratie en regels staan nooit boven het gevoel en eigenwaarde van de mens. Daarmee bestraf je een eigen identiteit, di we nu al zo erg missen in Nederland.

   Iedereen heeft recht op een eigen mening interpretatie van die mening. Wat anderen daar mee doen is hun verantwoordelijkheid.

   Haat zaaien of mensen indoctrineren kan alleen als je denkt dat andere mensen geen eigen mening hebben.

   Politiek stantpunt:”alle BURGERS (gewone mensen) zijn kudde dieren, domme ezels zonder identiteit of mening” =waar?

   Conclusie : we hebben een probleem

 4. Patrick On! heeft een notoire holocaustontkenner als mede oprichter. Grossiert in complottheorieën en nepnieuws en geeft het volksmenners van die demagogenclub van Minerva een podium. Ik kan me nog heel wat andere redenen bedenken om zo’n stoorzender uit het publieke bestel te smijten. Gediskwalificeerd hebben ze zich al. Die boetes zijn meer dan terecht!

  • Karskens een holocaustontkenner? Hij is juist degene die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om – hun straf ontweken – nazi’s alsnog vervolgd te krijgen.

   • Nergens wordt gezegd dat Karskens een holocaust ontkenner is. Feit is wel dat 1 van de oprichters van ON een holocaustontkenner is. Mag jij uitzoeken wie. En dat is gemakkelijk terug te vinden.

 5. ON! bestaat alleen maar uit ophitsers en verspreiders van fake-news. Alleen maar goed dat ze worden aangepakt. Ze hadden nooit moeten worden toegelaten tot het publieke bestel

 6. Ongehoord!, het zou je kind maar wezen, of stel je voor Arnold, of Patrick. Ze belonen als goedbedoelende, liefdevolle ouders? Rotjochies als Arnold en Patrick hadden met Sinterklaas flink met de roe van Zwarte Piet moeten krijgen en dan mee de zak in naar Spanje. Voorgoed. Is helaas niet gebeurd, maar er is wel meer fout gegaan in hun opvoeding.

  • Dat rot jochie, heeft jou wel aangezet dit allemaal te schrijven!
   Dan kijk je toch niet.
   Meschien je energie stoppen in dingen waar we allemaal iets aan hebben.
   Je bent geen haar beter.
   Hypocriet noemen ze dat.

 7. Het bestel zit in de knel. Aan de ene kant wil zij alle geluiden laten horen. Dit leek met een Ongehoord Nederland en Omroep ZWART nu eindelijk moeten lukken. Toch komt dat nog niet helemaal goed uit de verf. Zonder die wappie-actualiteiten zou ON! een prima omroep kunnen zijn. Ze doen in ieder geval meer aan journalistiek dan Omroep Zwart. Probleem van Omroep Zwart is dat zij vooral muziekprogramma’s maken ipv inclusieve (anti-racisme) nieuwsprogramma’s maken zonder enige urgentie. Dit laatste lijkt door KRO-NCRV beter te worden ingevuld (al zal je daar juist christelijke programma’s verwachten). Verder zou NPO geen boetes mogen uitdelen. Dit kan beter een extern instituut gedaan kunnen worden.

 8. Hé Patrick,
  Dit is een interessante ontboezeming:
  “En ik deze omroep vanaf dag een een warm hart toedraag, nog voordat ik erbij betrokken raakte.”

  Dat vraagt on uitleg.

 9. ON is de spreekbuis van forum voor democratie. Een groep rechts extremen die anti VS,EU en pro Russisch is. Baudet vereert Poetin en krijgt met zijn kornuiten alle gelegenheid dat gedachtengoed bij ON uit te dragen. Het is een schande dat ON uitzendt op kosten van de belastingbetaler. Het lijkt erop dat Kicken de propaganda van ON en fvd ondersteunt.

 10. Ik zag afgelopen week een meisje op tv dat haar clitoris op haar enkel had getatoeëerd. Iemand heeft in het verleden ergens een hek open laten staan.

 11. De NPO wil Ongehoord Nederland weg hebben. Ze vergeten bij de NPO alleen, dat als Ongehoord Nederland zou verdwijnen, de Nederlanders met een andere mening niet verdwijnen. Een groep Nederlanders kijkt en luistert dan niet meer naar de NPO, terwijl de NPO er voor alle Nederlanders zou moeten zijn.

  In de politiek zie je dezelfde discussie. Er zijn politici die rechtse partijen willen verbieden. Als rechtse partijen verboden zouden worden, dan haken rechtse stemmers af bij verkiezingen.

  De mensen die dan niet meer naar de NPO gaan kijken en niet meer komen opdagen bij verkiezingen, dat wordt dan de groep ‘afgehaakte Nederlanders’ die niet meer meedoen in de maatschappij. En dat zou jammer zijn want uitsluiting is geen vooruitgang.

  • Dat doen ze dan wel helemaal zelf. Ze horen vooral wat ze WILLEN horen. Is dat niet zo dan krijg je zaken als NOS = Fake News. Nee wat mij betreft is On! De meest overbodige omroep. Hou dat soort zaken op Youtube ofzo, dan hoeft mijn belastingeld er ook niet naartoe.

   • Ook onder mensen die progressief-links zijn, zijn er mensen die horen wat ze willen horen. Bijvoorbeeld wat je al aangeeft, dat jij het liefst belastinggeld betaald voor de NPO, alleen als ze standpunten verkondigen waar jij het mee eens bent.

    Ik zou zeggen, geef elkaar de ruimte om meningen te kunnen ventileren bij de NPO. Ga vervolgens inhoudelijk met elkaar in discussie. We leven in Nederland, een democratisch land.

    Het is niet zo dat mensen die een andere mening hebben dan de progressief-linkse mensen, allemaal vinden dat de NOS nepnieuws uitzendt. Sommige onderwerpen in het NOS journaal kunnen politiek gekleurd zijn/lijken. En daar kan dan weer discussie over ontstaan. Mensen die kritiek hebben op het NOS journaal, het wil niet zeggen dat die mensen de NOS volledig onbetrouwbaar vinden. Er zijn vast wel individuen die dat wel vinden, maar het is te ongenuanceerd om te stellen dat meteen heel rechts-georiënteerd Nederland de NOS onbetrouwbaar vindt.

   • Jou belasting geld is niet van jou, maar van de belastingdienst.
    Jij denkt dat jij er voor werkt?
    Het is nooit van jou geweest.

    Of vragen ze jou toestemming als ze weer voor een miljoen een kunstwerk aankopen.

    Jij vind dit onzin tv, ik vind kunst onzin.
    Zo heeft iedereen zijn hobby.
    Leven en laten leven.

 12. @Patrick Keijzer: Perfect geformuleerd! Op de NPO mag men alleen het evangelie van D66 verkondigen. Dus voor massa immigratie, klimaathysterie, genderneutraliteit en vooral anti-Trump, republikeinse partij en republikeinse presidenten zijn.

  Waar een republikeinse president geen goed kan doen(dus ik trek het breder van alleen Trump)wordt een Barack Obama de hemel in geprezen. Vooral de partijdigheid van presentatoren als Twan Huys en Eelco Bosch van Rosenthal richting de democratische partij in de verenigde staten en democratische presidenten is om kotsmisselijk van te worden! De verafgoding van deze heren richting Bil Clinton, Barack Obama en Joe Biden is stuitend.

  Als de NPO toch sancties wil opleggen, dan zouden bovengenoemde heren eens vermanend toegesproken moeten worden dat als het om de Verenigde Staten gaat eens een wat neutralere houding aan te nemen. En over die viezerik van een Maarten van Rossum hoeven wij het helemaal te hebben.

  Wat figuren als Juul Geleick niet snappen is dat een hele grote groep allang niet meer naar een programma als buitenhof kijkt omdat zich hier totaal niet verbonden meer mee voelt. Buitenhof is een programma waar de Amsterdamse grachtengordel die allemaal D66, Groenlinks, Pvda en Partij voor de dieren stemt. En wee je gebeente als je in dit programma wat positiefs over Geert Wilders of de PVV zegt want dan ben je gelijk persona non grata.

  En als laatste wat betreft sancties richting Ongehoord Nederland; over enkele dagen mogen wij allemaal het jaar 2023 inluiden maar ondanks dat is hier een schitterend ouderwets Nederlands spreekwoord van toepassing:

  wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok (=als je kritiek wil hebben op iemand, vind je altijd wel een reden)

  • Wat ik al zei: wat met WIL horen. En elke minuut aan nieuws die aan de allerslechtste President aller tijden wordt verspild is er één teveel. Trump heeft in vier jaar tijd vrijwel NIETS bereikt. Het land is nog even deplorabel als voorheen. Obama was een prima president maar verloor na twee jaar de meerderheid in huis en Senaat. Iets wat Biden bespaard bleef. We zouden er overigens goed aan doen de focus meer op Europa te leggen. Er was nauwelijks berichtgeving over de Duitse verkiezingen terwijl die veel belangrijker zijn voor ons dan de Amerikaanse. En populisme moet je op alle vlakken tegengaan. Politiek zijn ze een volslagen non factor dus als die thuisblijven is dat verder geen gemis. Maargoed niet stemmen = niet zeuren.

   • @Sven Mesman: wat schrijf jij een stuitende onzin! Over Trump is van alles te zeggen, dat klopt . Trump heeft niets bereikt? Wat heeft Barack Obama in 8 jaar presidentschap dan bereikt? Ook bijna NIKS!!!!

    Een zorgwet die niet werkt(veel Amerikanen kunnen nog hun zorg niet betalen). Als Assad in Syrië gifgas zou gebruiken zou dat een rode lijn zijn en zou hij wel eens flink ingrijpen. Niet gebeurd. Liep voor Assad met een sisser af. Meneer Obama liet alleen inspecteurs sturen om zijn gezicht te redden.

    Jij toont hier precies de partijdigheid van de NPO richting de Verenigde Staten. Mijn kritiek is niet dat het fake nieuws is maar die partijdigheid waar een groot deel van Nederland zich enorm aan stoort.

    Ik heb die heiligverklaring van Barack Obama van een groot deel van progressief-links Nederland en de linkse kerk nooit begrepen.

    Alhoewel, ik merk dat de liefde voor Joe Biden in de linkse media(waaronder de NOS)ook wat begint weg te zakken. Is het je daarnaast niet opgevallen dat Joe Biden op economisch gebied ook een America First beleid voert met het binnenhalen van een fabriek voor chips in Arizona. Hetzelfde beleid als Trump alleen hij geeft het heel slim een andere naam. En gigantische subsidies aan het Amerikaanse bedrijfsleven verlenen wat een doorn in het oog van de EU is. Als Trump dat had gedaan had de linkse media moord en brand geschreeuwd. Nu is men stil.

    En als laatste vaart Joe Biden richting China dezelfde koers als Trump want meneer Biden weet ook wel dat als het China betreft Trump het grootste gelijk van de wereld had.

 13. “wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok”

  Joh, ik wil nooit honden slaan, heb nog nooit iemand geslagen, maar lui van Ongehoord! en hun trawanten hoeven geen stok te zoeken, die hebben ze altijd in handen. En ze slaan er niet alleen honden mee, maar ook mensen die ze geen plek en geen licht in hun ogen gunnen. Keihard. Ik ben ook een gelukszoeker, goddank wel. En wat of wie ben jij dan?

  cl Top 2000 – Dochters – Marco Borsato – #513

 14. De npo laat weer zien waar voor ze staan.
  Veel woke en sorry programma’s en niet te vergeten de berichtgeving rondom de Corona hype.
  NPO is overbodig dus opheffen .

 15. Racisme en leugens zijn geen mening. Je mag alles agenderen, maar wel onderbouwd en met ruimte voor tegengeluid.

  Ik vond je stukjes altijd al dom, maar dit is toch wel de bloody limit.

  • Geven de andere omroepen wel ruimte voor tegen geluid?
   Kijk maar eens hoe zij met Wilders omgaan, laten hem niet eens fatsoenlijk uitspreken en onderbreken hem continu vallen hem aan en drukken hem in een hoek, is dat de manier van het tegen geluid laten horen, denk het niet, ze moeten leren niet te onderbreken uitlaten praten en daarna met conclusies komen op en aanmerkingen zo moet het, maar dat zijn ze verleerd bij mensen als Wilders Maar als er een partij is in het straatje van de N P O dan kan het op eens wel meten met 2 maten dat moet ook afgelopen zijn bij de omroep!

   • Moet dit Nederlands voorstellen? Zegt wat over je niveau en ondertussen afgeven op de rest van de maatschappij die in 1 teen meer intelligentie heeft dan jij in je hele lijf.

    • Reageren hier alleen hoogopgeleide mensen? En hoezo afschuiven op de rest van de maatschappij? Jij reageert op iemand die niet jouw mening heeft. Iemand die een andere mening heeft, schuift niet af op de rest van de maatschappij. En bovendien bestaat de rest van de maatschappij niet uit mensen die allemaal hetzelfde denken. Ik denk dat juist voor het generaliseren van mensen geen plek moet zijn binnen de NPO.

 16. Ik had nog nooit iets van deze omroep gehoord of gezien totdat de andere omroepen en media er een ding van gingen maken. Toen toch maar een keer gekeken. Niks voor mij.

  Nee!
  Er zit een knop op je TV
  Die helpt je zo uit de puree
  Druk ‘em in en ga maar mee
  De bloemen buiten zetten

 17. Patrick, ik waardeer je enorm voor je radiocolumns. Ik kan snap alleen niet wat jij met zo’n omroep moet. Voor het geld hoef je het niet te doen heb je zelf al vaker gezegd. Je komt over als iemand met een redelijke intelligentie, daarom valt het voor mij niet te begrijpen waarom je bij deze vreemde types aan tafel gaat zitten. Uiteraard is iedereen vrij om te doen wat’ie wil, dit draagt echter niet bij aan de geloofwaardigheid van wat je schrijft.

 18. JeroenD: De reden dat deze omroep bestaat is omdat zogenaamde rechtse omroepen als Omroep WNL en Powned allang niet meer rechts zijn!

  Als omroep WNL nou eens wat rechtser zou zijn en een D66 presentator als Rick Nieman er uit bonjourt dan had Ongehoord Nederland nooit bestaan. De Koot heeft gelijk dat Geert Wilders continue onderbroken wordt. Dat gebeurd elke keer als Geert Wilders bij WNL op zondag zit en hij een discussie met Rick Nieman over vluchtelingen krijgt. Of gasten die zich aan Geert Wilders zijn opvattingen storen en Rick Nieman dat prachtig vind.

  Als omroep WNL nou eens rechts zou zijn waarvoor het door voormalig Telegraaf hoofdredacteur Juul Paradijs is opgericht was Ongehoord Nederland er nooit geweest! Dat Patrick Kicken bij Ongehoord Nederland aanschuift is omdat hij columns schrijft en daardoor persona non grata bij de gevestigde omroepen is.

 19. Patrick Kicken je bent niet onafhankelijk. Je was kandidaat bij Hero Brinkman (je weet wel ex PVV) en bent onderdeel van het meer radicale rechtse spectrum. Niet gek dus dat je graag aanschuift bij Ongehoord Nederland die blijkbaar bij je past en die je gaat lopen verdedigen hier.

  Je verdedigt hier het omroepbestel gebaseerd uit tijden van zowat 100 jaar geleden en verdedigt dat vanuit een zeer politiek rechtse signatuur.
  Het is niet waar dat de NPO nooit complimenten geeft. Kijk maar naar de waardeercijfers die ze nu heeft bekend gemaakt.

  Je hebt geen idee wat de STASI was als je de NPO daarmee gaat vergelijken. Sorry.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*