Patrick Kicken: Rellende jongeren, mede de schuld van een falend 3FM

[BLOG] Ja ik geef toe dat dit een brutale kop en dito blog is. Maar het is me té makkelijk om alle incidenten van de afgelopen dagen, toen de avondklok voor het eerst inging, maar te schuiven op hooligans, raddraaiers en beroepsrellers. Er schuilt iets achter wat al langer broeit: een grote groep jonge Nederlanders die zich kapot verveelt. Niet gehoord voelt. En totaal niet meer aangesproken en aangetrokken voelt tot wat toch het station en platform zou moeten zijn waar ze hun oor te luisteren leggen en hun mening kunnen ventileren: de publieke jongerenzender NPO 3FM.

Ik zit soms wel eens hardop te fantaseren over hoe het zou zijn als we wél een gezond publieke omroepstelsel zouden hebben, waarbij ieder gedeelte van de bevolking, jong én oud zich bediend en gehoord zou voelen. Stel je had wél in deze roerige tijden sinds de uitbraak van de coronacrisis een goed functionerende, aansprekende jongerenzender dan had je vanaf dag een dit platform perfect kunnen gebruiken om de jeugd te informeren, amuseren en bewustzijn plus draagvlak te creëren. In plaats van bij het ingaan van de avondklok voor het eerste de beste idee te kiezen waar de gemiddelde lokale omroep ook mee zou komen (‘avondklokradio’ en ‘het avondklokkenspel’) had je natuurlijk man en macht ingezet om iets te organiseren wat wél cool is en jongeren aanspreekt, waarin ze zich herkennen en waar ze onderling over gaan praten. Radio die de jeugd weet te bereiken én verbinden, on-air maar zeker ook online op platforms als Twitch, TikTok en Clubhouse.

3FM, als het nog een zender van betekenis was, had een online gamingwedstrijd kunnen organiseren, waarbij de aansprekende jocks het zouden opnemen tegen jongeren, met gave prijzen. 3FM had iedere avond de lijnen open kunnen gooien en de luisteraars carte blanche geven on-air, zodat ze hun frustraties niet op bushokjes, treinstations, auto’s en fietsen gaan botvieren maar op de radio. Voor mij is het echt zo klaar als een klontje dat deze roep om aandacht van alle relschoppers een duidelijk teken is dat ze zich niet gehoord voelen. Dus mag je de publieke omroep daarop aanspreken: wat voor les trek je als 3FM hieruit? Vervul je je publieke functie of doe je maar gewoon wat in de hoop dat het weer eens aan gaat slaan? Waarmee denk je je beoogde doelgroep ooit nog wél te gaan bereiken?

Dieptepunt was natuurlijk een half jaartje terug toen de betreffende ministeries in Den Haag bekende influencers maar gingen betalen om via hun socials te proberen de jeugd ook aan de kant van de coronamaatregelen te krijgen. Het maakt pijnlijk duidelijk dat de jeugd via de publieke kanalen niet of nauwelijks meer te bereiken valt. Ik heb vandaag geen 3FM geluisterd, maar kan de geluiden nu al voor je uittekenen: schandalig, in het gevang met al die raddraaiers, geen begrip voor. Terwijl als je iemand uit de beoogde doelgroep van de zender zou aanspreken je hele andere geluiden hoort. ‘Er is ons al alles afgepakt, er wordt niet naar ons geluisterd, we krijgen na het vuurwerkverbod zelfs een verbod om met vrienden buiten samen te komen’.

Het psychische leed onder jongeren is groot. Aan de ene kant wordt wél van hun verwacht dat ze, ondanks alle beperkende maatregelen, hun stinkende best blijven doen op school, maar kans op snelle verbetering van hun leefomstandigheden wordt er niet geboden. Ja we hebben er allemaal last van en nee niet iedereen gaat de straat op, maar juist 3FM zou een platform moeten bieden om ook het geluid van de onrustige jeugd te laten horen. Dat ze die slag al jaren geleden niet geslagen hebben wordt nu wederom pijnlijk duidelijk. Met elkaar na praten en al de excessen alleen maar veroordelen zonder naar de achterliggende oorzaken te kijken bereiken we helemaal niks. 3FM had in deze tijden véél meer kunnen organiseren om het debat met jongeren zichtbaar te maken en ze te vermaken met aansprekende acties online en on-air. En dat is niet ‘je mag een plaatje aanvragen’, hou toch op zeg.

Kom niet met de drogreden ‘jongeren luisteren niet meer naar de radio’ want als dat al zo is, dan hebben we het er zelf naar gemaakt, door hopeloos ouderwets, onaansprekend en dus irrelevant te worden. Bovendien bewijst FunX het tegendeel. Misschien moet dat station dan maar landelijk op FM en het voortouw nemen om jongeren weer aan de kant van de mainstream media te krijgen. Zodat je op die manier iets kunt bieden aan en bereiken bij de toekomst van ons land.

Patrick Kicken

De luistercijfers van 3FM bereikten tijdens de laatste meting ondanks veel tam tam in december een all-time dieptepunt, 2% marktaandeel

49 Comments

 1. Patrick,

  nu ben je toch echt toe aan een “praatgroep”. Is soms heel verhelderend.
  Ik schrijf toch ook niet dat het allemaal jouw schuld is?

  Ik heb je wel eens betere zaken zien “beschrijven”.

 2. ongeren van nu kunnen Netflixen, youtuben, boeken lezen, spotify luisteren, gamen, online chatten, twitch kijken, on debamd TV kijken…. Nee er is voor jongeren echte HE-LE-MAAL niks te doen? Mn kutje!

   • Jij wordt echt!!!!!!! Steeds triester, Kicken, ga lekker emigreren en stop met je verschrikkelijke verhaaltjes.
    Echt hoor wordt eens volwassen

 3. Wat is die Patrick kicken toch verzandt in een bak zurigheid. Er kan niks en niemand meer iets goed doen bij hem. De NPO heeft het allemaal butt gedaan. En meneer is de wijsheid zelfe… Ik denk dat t duidelijk is: ons Patrick wordt niet gekozen. Hij is de schlemiel van de radio geworden. Dus zeik je een boogje vol. Suc6 gast!!

 4. Juul, Ad roland had beging jaren 80 een programma getiteld: krieken met Adje.
  Was dat nou voor truckers bedoelt? Ik denk altijd toen Tom mulder bij radio tien gold begon dat Ger v.d brink ook zo n programma ging doen. Gebaseerd dus op het programma van Ad. Net als poster wat Tom bij 10 gold de geschiedenis v.d hits noemde. Juul, wat u er -nog- van ?

 5. Je kunt van Patrick’s column vinden wat je wil, maar er zit een harde kern in het verhaal van Patrick waar veel naar terug te redeneren is: het feit dat een zeer grote groep van de Nederlandse sanenleving zich niet vertegenwoordigt voelt door de traditionele media.

  • Alleen om hier dan de conclusie aan te verbinden dat daarom deze zender verantwoordelijk zou zijn voor de rellen slaat nergens op.

 6. De rellen zijn natuurlijk helemaal niet af te schrijven op 3FM. Grote onzin! Over 3FM zelf heeft Patrick natuurlijk absoluut gelijk. Dat het alweer niet bijster origineel is waarmee ze 3FM zelf komt is nog tot daaraan toe. Veel erger is dat de NPO maar blijft vasthouden aan dat 3FM & NPO3 voor jongeren moeten zijn en dat ze het verder nagenoeg laten deze doelgroep op een andere manier te bereiken. We doen het nu eenmaal altijd al zo dus daar wijken wij niet van af denken ze bij de NPO. Echt heel slecht! Miljoenen aan belastinggeld gaan verloren aan 3FM en NPO3.

  De tv zender NPO3 hoort al jaren een andere invulling te hebben. Niet voor jongeren maar gewoon met programma’s voor een bepaalde doelgroep. Deze zender zou een aanvulling moeten zijn op NPO1, NPO2, NPO Start en anderen activiteiten i.p.v. dat Suzanne Kunseler maar zelf tv zendertje mag blijven spelen.

  En die frequentie van 3FM hoort gewoon naar Radio 5 te gaan. Ik denk dat als je Jurre Bosman het mes op de keel ze geeft ie nog niet toe.

  • Waarom radio 5? Waarom niet een zender a la Kink of misschien nog meer Studio Brussel? Gooi nou is alle hokjesgeest weg. Jongeren luisteren geen radio en kijken amper tot geen reguliere TV meer. Met mij zijn er vele -en dat is een grote groep- radio luisteraars die net ff geen radio 2 ff 5 willen maar gewoon lekker op de hoogte willen blijven van de betere hedendaagse popmuziek of dat nu pop, house, rock oid is. En daarnaast ook kunnen genieten van oudere plaat tussendoor. Zet jonge en oudere -maar toch hippe- dj’s door elkaar en contracteer een social media gast neer met goede klik met radio erbij. Verrast met originele programma’s en niet weer met raad het plaatje of geluidje kwisje.

   • “Jongeren […] kijken amper tot geen reguliere TV meer.”

    Je hoort en leest het overal, maar het is vooralsnog een fabeltje, heel veel jongeren kijken nog steeds (ook) lineaire tv. En vandaag las ik dat jongeren zich tijdens de pandemie helemaal sufkijken en niet alleen Netflx, maar ook de NPO (Hunted) via de kabel van hun ouders. Ik bedoel maar.

    https://inct.nl/news/7040/televisie-blijft-een-belangrijke-rol-spelen-ook-bij-jongeren

    De FM-frequentie aan Studio Brussel geven? Dat kan niet en gebeurt niet en KINK zal wel willen, maar wie gaat die miljoenen neerleggen, hobby-financier Leon Ramakers? Daggutnie. Allemaal whishfull thinking en allemaal publciteitstuntjes van Michiel Veenstra. Ik begrijp het wel, maar dream on.

    Ik vind, geef 3FM voorlopig nog alle kans en geef aan de groep van radio- en vooral muziekliefhebbers nog deze zender door in de ether, voor de nieuwe muziek, het is een niche geworden, maar daar is de NPO ook voor. Radio 5 heeft geen ether-freguentie nodig, die luisteraars zitten allemaal thuis op de bank aan de kabel … Aan de kabel, dus de cirkel is rond.

  • toevoeging………..

   Je hebt natuurlijk wel gelijk dat de freq van 3FM naar R5 “moet”.

   Anders moeten we maar weer een boot kopen……………………hi

 7. Wat was eigenlijk het marktaandeel van Radio 3 / Hilversum 3 zo grofweg tussen 1974 en 1992 – dus de periode waarin commerciële etherradio verboten was?

 8. Het relaas van Patrick is beetje heel erg door geschoten. Jongeren hebben tegenwoordig van alles te doen, gamen, met telefoontje spelen of socializen. Het gaat fout bij 3fm met het maken van een (beperkte) doelgroep die ook nog maar amper te bereiken is. Dat is pas echt de essentiele fout. En ook enkele shows of programma’s waar je je vraagtekens bij kunt zetten. Wie zit er op de Mega top 30 te wachten? Daarvoor ga je wel naar 538 en Qmusic.
  3fm zou gewoon een zeer brede groep van jong tot oud moeten gaan aanspreken die van kwaliteitsmuziek houdt en nergens terecht kan. En daarbij dwars overal tegenin gaan. Maak er er een soort Studio Brussel van. Ga eens met Michiel Veenstra van Kink praten. Zo’n verrukkelijke 15 -die nieuw leven is ingeblazen- op 2 was een topprogramma geweest voor 3fm. Onderscheidt je van de commerciëlen. Omarm de nieuwe artiesten en sluit niet helemaal de 60’s 70’s en 80’s uit. Vind dat bij Studio Brussel geweldig dat je eerst the Stones krijgt en daarna Matt Berringer met zijn soloplaat en dan oudje van Underworld en vervolgens weer de Staat oid Maak daarnaast spraakmakende orginele radio. Durf dus en ook de jongeren haken weer aan inclusief 50plusser als ik..

 9. Goed dat je deze column schrijft, Patrick Kicken. Het is inderdaad zo dat NPO 3FM de connectie met hun doelgroep kwijt is. Of NPO 3FM daar alleen de schuld van is, is de vraag. Het is onderdeel van de Nederlandse Publieke Omroep. En daar wordt net zoals bij de meeste andere media, te eenzijdig over het corona-probleem bericht. De nadruk ligt steeds bij het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Andere problemen als gevolg van de coronamaatregelen, worden ondergeschikt gemaakt. Als media nou ook eens meer andere deskundigen aan het woord laten (dus niet alleen maar virologen), is er een completer beeld van het coronaprobleem. De problemen van jongeren worden dan meer zichtbaar gemaakt en daardoor ook belangrijker.

  Discjockeys van NPO 3FM moeten het gevoel hun doelgroep (jongeren) zien te raken. Ik denk net als Patrick Kicken, dat NPO 3FM afstand-scheppend bezig is, als ze na rellen op straat, op de radio met een belerende vinger hun luisteraars zitten te veroordelen. En zeggen op de radio iedereen zich aan coronamaatregelen moet houden, terwijl vooral de oudere generaties gevaar lopen, maakt ook geen indruk. Bij het aanspreken van jongeren op NPO 3FM, moet de nadruk liggen op toekomstperspectief voor jongeren, denk ik.

 10. Waar haal je het idee toch vandaan dat jongeren nog steeds naar de radio luisteren? Al zou je de radio in zijn geheel opheffen dan hebben de jongeren het niet eens door. De jongeren zitten alleen nog maar sociale media en Spotify. Radio is voor hun zooooo jaren 90.🥱😁

 11. @Richard Lane Helemaal mee eens!

  @Juul Nee dat word natuurlijk hoger bepaald. Eens over de boot. Wat had ik dat allemaal meegemaakt!

 12. Ik geloof er niks van dat 3FM hiet iets aan kan doen. De meeste jongeren die ik ken, luisteren niet eens meer naar de radio, publiek of commercieel. Ze zitten op Twitter en YouTube kanalen van slecht Nederlands sprekende ‘influencers’, die een hoop onzin uitkramen en ze ophitsen. Social media en de invloed daarvan zijn onderdeel van het probleem. Lees eens een boek, kijk een documentaire of een film, ga voor mijn part in de politiek, ervaar hoe het echte leven er uit ziet, en niet de sprookjeswereld die ons voorgeschoteld wordt in videoclips en vlogs. Dat iemand zich verveelt, is geen smoes om de boel maar te gaan vernielen.

 13. Het is een wat zware kop boven deze column, maar in de kern klopt het. NPO zou met 3FM jongeren moeten bereiken en informeren wat er speelt in de samenleving icm muziek. Nu bereiken ze vrijwel niemand en worden de kerntaken door de NPO dus niet goed uitgeoefend. Het bestaansrecht van 3FM is daardoor twijfelachtig.

 14. Jongeren en radio en tv, zijn geen 3 eenheid, ze zoeken hun info en tijdverdrijf op hun gewenst moment en sturen elkaar interessante dingen door. Koker denken kan dan optreden. In de auto luister in radio, mijn zoon zet een geslecterrde lijst op…die horen 0 radio.

 15. Misschien moet 3FM vooral een jongerenzender zijn en veel minder een muziekzender. Muziek vind je op spotify, youtube etc. Ik val als 30plus niet meer in doelgroep, maar ik denk dat veel jongeren net als ik het gebabbel het leukst vinden en het jammer vinden als er weer een liedje gedraaid moet worden.

  Misschien kan het gebabbel relevanter en moeten er meer jongeren zelf te horen zijn. Wellicht, maar een ander 3FM had de rellen niet kunnen stoppen.

 16. 3FM heeft in de rellen helemaal geen schuld. Je gaat nu dingen bij elkaar zoeken die niks met elkaar te maken.

  Er is geen 1 goeie reden om spullen van andere te vernielen. Die gasten die dat doen zijn zelf de schuldige en hun ouders.

 17. 3FM heeft persoonlijkheden nodig. Het moet weer radio zijn wat energie uitstraalt en waar je ook nieuwe muziek kunt ontdekken. Maar de persoonlijkheden moeten weer op 1 komen. Op dit moment kan alleen Rob Janssen nog iets bijzonders brengen. De rest is het oude VARA/VPRO alto geluid. Daar luisterde vroeger ook al geen hond naar. En met Sander in de ochtend als triest dieptepunt.

  • Weet je wel wat je schrijf, Hans? Je begint met “3FM heeft persoonlijkheden nodig.” En dan daarna, “Maar de persoonlijkheden moeten weer op 1 komen.” Wat bedoel je nou? En op 3FM draaien ze geen nieuwe muziek? Ga eens langs een psycholoog, Hans, heus. LOL!

   • Op 1 komen, of wel het belangrijkste zijn.

    Het moet weer radio zijn wat energie uitstraalt en waar je OOK nieuwe muziek kunt ontdekken.

    Dus OOK, niet het belangrijkste. Persoonlijkheden moeten het belangrijkste zijn.

    Dus niet alleen de slaapverwekkende VARA/VPRO DJ’s.

    En Luuk, ik hoef niet naar de psycholoog, heus! LOL!

 18. Het lijkt me nogal naief te denken dat met Taart en Toeteraars 3FM Triomfen gaat vieren en ook maar één rookbom tegenhoudt. De dramatische luistercijfers zeggen mij maar één ding: de jongeren hebben genoeg alternatief luisteraanbod of vinden rellen gewoon onderhoudender.

 19. Misschien schiet 3 FM zeer tekort in het bedienen van de (achtergestelde) jeugd, maar doen andere zenders het veel beter dan? Ik geloof eerder dat de jongeren zoveel sociale mediamogelijkheden hebben, dat ze nauwelijks kunnen kiezen uit al die lekkere hapjes en toch doodgaan van de honger. Stierlijke en chronische verveling zal zeker een rol spelen bij het ontstaan van de rellen en de “de avondklok” fungeerde zeker als ’trigger’. Maar het gaat hier toch echt wel om een kleine, doch zeer actieve en agressieve minderheid, die al veel langer elke aanleiding aangrijpt om vernielzuchtig en gewelddadig de straat op te gaan. (Zwarte Piet, vuurwerkverbod, ontmoeten van rivaliserende voetvalfans enz.). Er zijn gelukkig meer jongeren, die ook zeer gefrustreerd zijn, maar niet deze nihilistische weg kiezen om zich te uiten. Overigens weten ze de sociale media prima te gebruiken om dit soort onlusten te organiseren. Aan communicatiekanalen hebben ze dus eigenlijk geen gebrek. Als jeugdigen los slaan, dan is dat vaak een gebrek aan sociale binding, tomeloze individualisering en waanzinnig opgevoerde verwachtingen en ideaalbeelden, die voor velen gewoon niet haalbaar zijn. Sociale media maken moordende sociale vergelijking op grote schaal mogelijk, die grote kloven slaan in saamhorigheid en groepen tegen elkaar opzetten. Op de achtergrond zie ik als oorzaak het meedogenloze neoliberalisme, dat sinds de jaren ’90 het slechtste in de mens naar boven haalt.

 20. Ik mis de reactie van Patrick Kicken op al het bovenstaande. Meestal is ie er snel bij.

  1. Zou ie aan het nadenken zijn over wat ie geschreven heeft?

  2. Of erger………………..zou ie ……..je weet het niet de laatste dagen hé.

  • Kicken heeft het op dit moment veel te druk met zijn bijbaantje als politie-agent. Ik dacht dat ik hem gisteren herkende met z’n helm, schild en wapenstok. Heel stoer.

 21. Ik sta er een beetje van te kijken dat je hier ‘klinkt’ als Peter R de Vries klonk bij Jinek. En wat 3FM betreft, dat is maar een heel klein radertje in het geheel, waarvan je nu het belang, naar mijn mening, buiten proporties blaast. Dan ligt het m.i. meer aan het schrijnende cultuurbeleid van al vele jaren van dit kabinet, om nog niet te spreken van ouders…

  • Mag ik daar een kleine kanttekening bij maken André – ja dat mag ik. Ik wil een klein verschilletje tussen Kicken en Peter R. de Vries opmerken, Peter zegt altijd zinnige dingen en Kicken alleen maar onzin.

 22. Te kort door de bocht! Het is onzin de rellen te verbinden met 3FM. Over de luisterdichtheid van deze publieke zender valt van alles te zeggen maar dat is een heel andere discussie!

 23. Alsof alle jongeren staan te rellen. Nee, is niet zo. 99% van de jongeren zit gewoon netjes binnen. Moet 3FM zich dan focussen op dat kleine groepje idioten dat toch al niet luistert? Hoe serieus neem je je welwillende jongeren dan? Welk signaal geeft je hen: we gaan je vertrouwde programma’s vervangen door hurkradio voor randdebielen?

 24. De grootste kracht van radio 3 (FM) was dat het nooit expliciet een jongerenzender is geweest. Wel een zender met jongerenprogramma’s zoals de Magic Friends en Dubbelisjes. De succesvolste programma’s van Radio 3 kon je met de beste wil van de wereld geen jongerenprogramma’s noemen. Villa 65, Ronfonflon, Denk aan Henk, Leidschekade Live, de Steen en Been Show, Arbeidsvitaminen, Vuurwerk, Weeshuis van de Hits… Ik heb zo’n beetje alle omroepen wel gehad denk ik. Enkel de VOO en de TROS richtten zich op radio 3 expliciet op jongeren.

  • Ik herinner mij toch hele andere populaire programma’s op Radio 3. Zeker niet de VPRO woensdag.

   De Avondspits, Goud van Oud, Curry en van Inkel, Ook Goeiemorgen, Countdown Café, De TOP 40, Arbeidsvitaminen, Soulshow, Vijftig pop of een envelop, Weeshuis van De Hits

   Op woensdag trok VOO ook nog eens heel veel luisteraars weg van 3. Ook toen was de VPRO maar voor ene beperkte groep. Wat dat betreft is dat niet veranderd.

 25. 3FM/Hilversum was alleen populair toen ze een monopolie hadden met hulp van Den Haag, notabene dit was ondanks de Muzikale Fruitmand, wekelijks dezelfde vakbondsinformatie in de morgen bij VARA and KRO. De luisteraar had geen keus en dat veranderde door Sky Radio via de satelliet en kabel, waar bleek dat de luisteraar gewoon muziek wilde luisteren zonder betweterige DJs.

  • @Leo 3FM (Hilversum3/Radio3) heeft meer succesvolle periodes gehad. De laatste nog niet zo lang geleden. Na het vertrek van een aantal Succesvolle dj’s moesten anderen het overnemen samen met Giel. Toen al bleek dat Giel helemaal niet zo populair was. Daarnaast gingen ze ook nog eens aan het format sleutelen en aan de muzieklijst. Ze gaan dit niet meer rechttrekken en dit kost al jaren miljoenen aan belastinggeld. En maar stug blijven vasthouden aan de jongerenzenders. Een kleine niche zender als Studio Brussel zou het moeten worden op de plek van Radio 5 en online. Radio 5 op de plek van 3FM. Gewoon ruilen dus. Serieus Request en de 3FM awards doneren aan Radio 2. Om te beginnen, gooi die Sharid Alles er uit.

 26. Dat was in het begin van de jaren ’80 wel anders. Toen zorgde de VARA voor de aanvoer van informatie aan de krakersrellen in o.a. de Piersonstraat in Nijmegen.

1 Trackback / Pingback

 1. Baas FunX reageert op commotie rondom 3FM en avondklokrellen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*