Patrick Kicken: Komt NU.nl op de frequenties van BNR Nieuwsradio?

[BLOG] Interessant scenario wat ik afgelopen week hoorde. Nu het bieden op alle negen commerciële FM pakketten is begonnen gaat het verhaal dat FD mediagroep, huidige eigenaar van BNR Nieuwsradio, het gaat verliezen van die andere (grotere, buitenlandse) partij die zit te azen op het nieuwskavel: het Vlaamse DPG Media (De Persgroep), eigenaar van veel Nederlandse kranten (Trouw, AD, De Volkskrant etc.) en de populaire online nieuwssite NU.nl. Die laatste website en redactie zou dan de commerciële variant van NPO Radio 1 moeten gaan vullen.

Ik heb er nooit echt feeling mee gehad, Business News Radio. Ik snap wel dat ze zich op zakenmensen richten, die aandelenkoersen willen volgen en het laatste financiële nieuws, maar kom op hey: we leven anno 2023. Al die info krijg je véél sneller op je scherm dan dat je er op de radio op moet gaan zitten wachten. Je stoot ook veel mensen af door het toch ietwat hautaine toontje dat je vooral voor de beter bedeelde, hoogopgeleide Nederlander bent. Daarmee sluit je gewoon een boel potentiële luisteraars uit, die echt wel geïnformeerd willen worden, op een andere manier dan bij NPO Radio 1. DPG media wil naast Qmusic nog twee zenders op FM, om het oldiesformat JOE en dus een nieuwszender te brengen.

Het idee dat Ruud de Wild er ooit een dagelijkse show ging doen, in een tijd dat Sjors Fröhlich nog de BNR baas was, daar werd ik dan wel weer vrolijk van. Helaas kwam NPO Radio 2 voorbij en haakte Ruud alsnog af voor de middagshift. Had hem wel eens willen horen in een talkradio achtige omgeving. Het zou mooi zijn als er voor meer personalities gekozen gaat worden, ook bij talkradio. Robert Jensen, Adam Curry, Michael Pilarczyk, ik zei de gek: we zijn niet voor niks naar podcastland gevlucht. We waren het plaatjesdraaien zat, maar het vermaken en informeren van mensen niet.

De mensen die de ether nu vullen namens BNR zijn zeker niet slecht, maar wel allemaal grijze muizen. Geen idee wie ze zijn, wat ze bezighoudt of waar ze voor staan. Jörgen Raymann was de laatste die op 100.1FM nog wel eens echt zijn mening durfde te geven. Prem is net weg bij NPO Radio 1. Oude Talkradio held Theo van Gogh leeft niet meer, Beau doet TV en Genee twee uurtjes op de BNR vrijdag. En dan is er ook nog zoiets als ‘stationality’, wat is de personality van het station zelf? Waar staan ze in het spectrum? Ik zou het bij BNR echt niet weten.

Het kan toch niet anders dat ook radiobazen met open mond naar de kijkcijfers van een (goedkoop te maken) programma als Vandaag Inside kijken. Dat is eigenlijk gewoon talkradio op TV, met een drietal dat overduidelijk talent én chemie heeft en gewoon zegt waar het op staat. Plus goede gasten. Waarin gewoon dagelijks het nieuws wordt behandeld. Het TV programma doet het zelfs als podcast goed. Als we kijken naar het bereik van NU.nl is dat natuurlijk veel groter dan FD.nl (Het Financieele Dagblad). Op Facebook is dat helemaal duidelijk: NU.nl heeft er zo’n slordige 743.000 volgers, BNR maar 30.000. Stel dat NU.nl op het nieuwskavel terechtkomt, dan zou het natuurlijk een koud kunstje zijn om een gedeelte van de uren te laten vullen door de steeds beter wordende text-to-speech software. Als je toch niet voor échte mensen-met-een-mening op de radio durft te kiezen dan laat de nieuwsberichten die je redactie gemaakt heeft voor de best gelezen nieuwssite van Nederland maar gewoon voorlezen door A.I.

Patrick Kicken

Deze podcast doe ik al 14 jaar (sinds 2009) samen met mijn goede vriend, cabaretier en filosoof Paul Smit. Het is daarmee de langstlopende podcast van Nederland. Zou het op FM kunnen denk je?

43 Comments

  1. En daar naast bijvoorbeeld in de avond uren weer een soort van shock radio gaan brengen, misschien wel engelsstalig, laten ze Howard Stern maar door gaan prikken dan wordt het pas feest op de radio

  2. Alle grote Nederlandse nieuwsuitgevers zullen hoogstwaarschijnlijk een bod op het nieuwskavel gaan doen, al is het commercieel niet het meest interessantste kavel. Hopelijk krijgen we een betere programmering dan bnr. Zij kwakken de avond en nacht vol met podcasts. Dar brengt geen meerwaarde.

    • Howard Stern, haha goeie grap. Die show is zo tergend slecht tegenwoordig, omdat meneer Stern van zijn shockjock imago af wil.

      Dan kan beter de radioshow van Jim Norton & Sam Roberts, of The Bonfire (beiden siriusxm programma’s) doorgeprikt worden, dan is er tenminste nog wel iets te lachen.

  3. Je luistert duidelijk nooit naar BNR. Ze brengen nieuws echt op een andere manier. De vele thema programma’s zijn inhoudelijk sterk en genuanceerd.

    Dat je de makers niet kent doet niet ter zake. Het gaat bij BNR om de inhoud.

    Zou echt zonde zijn als er zogenaamde “personality’s” hun eigen mening gaan roeptoeteren. Dan wordt het entertainment ipv nieuws.

    Geef mij maar BNR, een echt ander geluid.

  4. Kees Dorresteijn, Sophie van Leeuwen, Thomas van Zijmll, Leendert Beekman, Nina van den Dungen, Ben vd Burg…
    Allemaal relatief jong en zeker geen grijze muizen.

    Deze enthousiaste personen hebben echt veel meer te vertellen dan de door jou genoemde Adam Curry en Robert Jensen. Michael Pilarczyk zou wel een mooie aanvulling zijn. Maar dan omdat hij echt iets te vertellen heeft (en niet om wie hij is).

    • Het probleem blijft voor mij dat al die namen die je noemt op de eerste plaats presentator zijn en dan pas mens op de radio. Bij NPO Radio 1 is dat al niet veel anders hoor. Mensen reageren op mensen, niet op merken. Ook bij nieuwsradio mag er veel meer doorheen schijnen wie iemand is en waar hij/zij voor staat. Anders ben je net zo inwisselbaar als de stem op Schiphol die zegt dat je vliegtuig vertraging heeft.

      • Heb je weleens geluisterd Patrick? Probeer eens Bas van Werven in de ochtend. Ik weet zeker dat je positief verrast bent.
        Het is ook geen Business News Radio, maar BNR. Vroeger heette het wel voluit, maar ze zijn tegenwoordig breder georiënteerd dan in de beginjaren en hebben er BNR van gemaakt.
        En beurscijfers zijn natuurlijk veel beter online te volgen, maar ze zitten daar echt niet de beurscijfers voor te lezen hoor.

      • Dan moet je toch het hoofdstuk “nieuws” in je radio boekjes nog eens doorlezen. 🙂 Bij nieuws gaat het om de feiten, niet wat iemand zelf vindt.

        Overigens duidt BNR het nieuws wel heel sterk en goed.

        En wat betreft meningen van iemand: in onder andere hun columns doen ze dat wel. Maar dan duidelijk afgebakend, zodat het voor iedereen duidelijk is dat het een mening betreft.

        Nieuwsradio is toch echt iets heel anders dan de zenders waar jij het altijd over hebt.

    • Jij bent het niet eens met wat Robert Jensen en Adam Curry zeggen en dus is dat voor niemand interessant? De namen die je noemt zijn prima evenals de namen die Patrick noemt.

  5. BNR is een zender met een specifieke doelgroep, duidelijk daar is niets mis mee. 3FM richt zich op een doel groep die er niet meer is, net als veel andere muziek zenders, een DJ die denkt dat hij grappige is, en met voor geprogrammeerde muziek. Talkradio zou het nu goed hebben gedaan, door de naam aan te passen in PodcastRadio. Zo komt alles toch weer goed.

  6. Hey Patrick, ben ik weer. Hoeveel luisteraars heeft je gevoicetrackte uitzending bij Wild volgens het luisteronderzoek? De vorige keer reageerde je uitgebreid op mijn post maar gaf je geen antwoord op de volgens mij eenvoudige vraag.

    • Geen idee en dat doet er ook niet toe. We hebben het hier over een volwassen commercieel radiostation dat geld moet verdienen, niet over twee uurtjes radio voor de hobby. Ben blij dat ik van dat luistercijfergezeik af ben, na 21 jaar landelijke radio.

      Ik zal je nog eens wat anders vertellen: al die uitgesplitste cijfers op programmaniveau zouden niet in het hele pand bekend moeten zijn maar alleen tussen jock en pd besproken moeten worden. Het zorgt voor veel kinnesinne, afgunst en eilandjesvorming bij de landelijke stations.

      In programma’s denken is sowieso erg ouderwets en killing voor veel muziekzenders, waarbij het soms lijkt of iedere twee, drie uur een andere kleur lap uit de lappenmand tevoorschijn wordt getoverd. Zelfs bij BNR is de ‘tone of voice’ en het tempo té verschillend door de dag heen.

      Kan ik je nog ergens anders mee op weg helpen?

  7. Ik vraag mij af of er in Nederland wel ruimte is voor zoveel stations die deels of de hele dag nieuws uitzenden. Veel lokale en regionale omroepen leunen sterk op nieuws (ochtendshow + de hele dag elk half uur), de meeste ochtendshows van landelijke omroepen zijn nieuws en dan heb je twee gortdroge zenders in de vorm van NPO radio 1 en BNR.

    NPO Radio 1 heeft nog wel interessante programma’s, maar het is vooral een eindeloze stroom gepraat en herhaling van onderwerpen. De programma’s met een randje zitten bovendien in de avond of het weekend

    Bij BNR weet je nooit zeker of de programmering vanuit de sponsor komt of vanuit de redactie. Het mag een commerciële zender zijn, maar moet dan elk programma gesponsord zijn? Doe dan maar gewone reclame. Komt bij dat ze in de programmering hele blokken herhalen. Draai dan maar wat meer muziek op de dag.

    Daarom liever een goede interessante nieuwszender dan twee saaie.

  8. Als ze slim zijn bij BNR, dan laten ze die FM gewoon voor wat het is en gaan ze voor een volledig digitaal product. Enorme besparing aan (zenderpark)uitgaven en de doelgroep op wie ze mikken is al lang helemaal mee met de digitale radio en de podcasts.

  9. BNR heeft een aantal jaren geleden een mooi en uitgebreid podcast platform opgezet waarbij al hun programma’s terug te luisteren zijn en daarnaast mooie verdiepende aanvullingen.
    In dat kader zullen ze hun momentum om digitaal te gaan al ruimschoots hebben. Daarnaast als het toontje beetje bal en kak zou zijn, luisteren volgens Patrick dus genoeg mensen die een mooie DAB+ radio in de leasebak hebben.

    Zelf luister ik regelmatig naar de zender. Vindt het nieuws dat ze brengen goed gebracht. En vergeet niet dat BNR wel degelijk een vanuit een zakelijke kant het nieuws bereikt. En daarbij zijn er legio ondernemers die het wel aanspreekt.

    Radio 1 maakt ook goede nieuwsprogramma’s en steken het daarbij meer maatschappelijk in. Persoonlijk vind ik de wijze waarop niet bij mij passen.

    Wat ik van Nu.nl op radio moet gaan verwachten? Ik denk te kort, te gefragmenteerd en te oppervlakkig het nieuws gebracht. Past wellicht op de site bij de doelgroep, maar die gaan denk ik niet luisteren naar de radio.

    Wat persoonlijkheden betreft zien ik in verhouding weinig verschil met andere zenders. Een paar uitschieters en de rest goed maar vlak. Dat lijkt toch een beetje de trend.

    Radio blijft nog wel lang bestaan, maar als een mainstream media moet deze toch meer plaats gaan maken voor andere soorten media. Mensen zijn eenmaal gewend aan meer vluchtige en korte stukken info en entertainment ( Tiktok, snapchat, youtube, twitter) en kunnen eenmaal niet meer lang concentreren op 1 ding.
    In dat licht lijkt mij het er op dat de “grote” jongens in radioland gewoon doen wat de markt van hen vraagt. Blijkbaar als je probeert een voorloper te zijn, wordt je afgeserveerd in de cijfers.

    Nee, vanaf de zijlijn vind ik het radiolandschap niet goed ontwikkelen. Maar ja, de beste stuurlui staan nog steeds aan wal. Spring maar eens op die boot dan.

  10. Hoi Patrick, ik gun jou zelfs een eigen radio station. Kan die de Wild alsnog naar BNR svp.
    Die is niet meer om aan te horen op Radio 2.
    Talk radio is denk ik ook wel aan hem besteed want hij hoort zichzelf graag praten.
    Die Belgen zijn goed bezig. Als Talpa maar niet teveel zenders krijgt want ome John maakt meer kapot dan drank kan goed maken

    • Als er ooit iemand bij BNR door de mand is gevallen is het wel Ruud de Wild.Dat was echt genant slecht. bleek totaal geen inhoud te hebben; Jurgen Raymann deed dat later echt superieur; jammer dat hij te duur is voor het station.
      De duiding van BNR is echt van een heel hoog niveau; Hammelburg, boekensteijn en de wijk. kan de NPO niet aan tippen.

      • Ik heb een saaie herinnering aan deze zender. Ik had als kind een taxichauffeur die uit geloofsovertuiging beweerde dat hij geen muziekzenders mocht aanzetten maar wel dus BNR. Ik vond Lamia Arouay niet slecht. Van wat ik me kan herinneren vond ik de jingles vervelend, zat Roelof Hemmen er tussen de middag en kon ik Roelof nog wel waarderen. Ik denk dat ze in een uur minstens één nummer moeten draaien om zo even de concentratie te laten verslappen dat aansluit op de actualiteit. Dat maakt het misschien wel zo prettig om naar NPO RADIO 1 te luisteren. Ik denk dat als ze het willen overleven, dat ze misschien een samenwerkingsverband met RTL NIEUWS of RTLZ aan moeten gaan. Twee grote organisaties die elkaar weer kunnen versterken. V

        Ik weet, dat er ook mensen zijn die zeggen: NPO RADIO 5 moet op de fm maar ik denk dat je het beste alle NPO zenders op de fm moet zetten op de thema-stations na behalve NPO KLASSIEK. Ik ben nog steeds van mening dat je dat niet zomaar kunt wegcijferen van dat kavel.

        Als ik het vergelijk met de hoeveelheid FM zenders in Polen dan is Nederland daar nog echt niks bij. Daar hebben ze er 22! Van wat ik zo even in een tabelletje vond. LANDELIJK HÉ…

        Ik realiseer me ook wel weer dat het een groter land is dan Nederland.

        • Polen 22 FM-zenders ?
          Welk tabelletje was dat?

          Nederland heeft honderden FM-zenders.
          Maakt niet uit of je inderdaad zenders of programma’s bedoelt.
          Polen heeft trouwens ook veel meer zenders.

  11. Sinds de columns van Kees de Kort en Marianne Zwagerman zijn gestopt mist BNR i.m.o. een kritisch geluid. Het is wel heel erg politiek correct.

  12. AUB geen ‘personalities’ op BNR, Ruud de Wild was al een ramp op die zender en godzijdank is hij vertrokken. Ik luister dagelijks naar BNR en sowieso naar de ochtendshow met Bas van Werven. Die doet dat echt meer dan uitstekend. Laat het in godsnaam geen NPO Radio 1 ‘light’ worden via nu.nl.

  13. je doet bnr hier wel te kort. die brengen echt veel meer dan alleen bussiness nieuws. bas van werven, thomas van zijl, bernard hammelburg, arend jan boekestijn en rob de wijk (met ongeveer de best beluisterde podcast van nederland). talk radio doen ze ook met bnr breekt. bekenden zitten er ook zoals wilfred genee, art rooijakkers en harm edens.

    het lijkt er weer op dat patrick een mening heeft zonder te luisteren.

    • Ik zal je eens een geheimpje verklappen uit radioland: het gaat erom dat je mij als luisteraar triggert óm te gaan luisteren. Ook al heb je een winkel met de lekkerste chocolade, als je imago nog steeds een suffe saaie zakelijke omgeving is, dan voel ik mij niet geroepen om het langer dan tien minuten aan te hebben staan. En zoek ik mijn lekkernijen ergens anders.

      De vormgeving online bijvoorbeeld straalt nog steeds dezelfde zakelijkheid uit als altijd. Voel ik me niet toe aangetrokken. De vormgeving on-air vind ik veel te hip voor wat het is. Je kunt een film nog opleuken met zoveel special effects als je wil, als je mij niet weet te raken zap ik weg.

  14. Ja, BNR dweept natuurlijk altijd dat ze goed scoren in de zakelijke hoek, tja dan ben je uit geluld natuurlijk. Daarom hebben ze die naam ook nooit veranderd in Nieuwsradio zonder Business en klinkt het nog steeds zo qua vormgeving en tone of voice; als een yuppen zender dus. Hopelijk pakt NU.nl het kavel van BNR en maken er een allround nieuwszender met in de daluren talkradio. En in de drivetime uren ‘rolling news’ zoals bij 1010 WINS New York.

  15. Je moet mensen niet alleen beoordelen op wat ze heden ten dage doen, Jensen heeft gewoon een slimme manier gevonden van mensen aanspreken online, wat een following creëert. Het is en blijft een slimme gast die in de juiste omgeving en met de juiste redactie weer voor vuurwerk zou kunnen zorgen op de Nederlandse radio, net als hij dat in de 90’s en 00’s deed.

1 Trackback / Pingback

  1. Patrick Kicken: Dit is wat we kunnen verwachten van de frequentieveiling deze dinsdag - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*