Patrick Kicken: Eddy Keur, goedgekeurd

[BLOG] Ik was eind vorig jaar op Curacao, de plek waar tegenwoordig iedereen naartoe gaat. Dik drie weken dus dan wil je ook wat meemaken. Gelukkig was ik niet de enige radiomaker die er rondliep. Evers was er met z’n band, Arjan Snijders en de onvolprezen Eddy Keur, ook wel de Keurbaas genoemd. M’n vriendin en ik trokken een dag met hem op en toen wist ik het zeker: deze man moet weer landelijk op de radio. En snel een beetje.

Ik heb me werkelijk kapotgelachen de hele dag. Eddy Keur is zoals je hem kent van de radio ook als je met hem optrekt. En dat zijn de echte talenten. Gevat, geïnteresseerd en gedoseerd. Hoevaak komt het niet voor in radioland dat mensen in de studio achter de microfoon een grote bek hebben en in het dagelijks leven je niet eens durven aankijken als je ze wat vraagt. Bij Eddy niet. Hij praat met iedereen, legt makkelijk contact, waar nodig corrigeert hij je even maar niet als een soort betweter waar Nederland er ook al zoveel van kent. Gewoon een aimabele man, mét humor. Die ook niet zijn geaardheid (Eddy valt op mannen) gebruikt om zichzelf te onderscheiden of bewijzen. Hij is zichzelf.

De Keurbaas maakt momenteel nog één keer in de week radio, bij de regionale omroep NH, voor Noord-Holland. Ik ben daar een keer te gast geweest. Ik was nog niet binnen of hij ging me al trots allerlei vormgeving laten horen. Eddy stond tijdens de show nog net zo blij te zijn alsof hij voor het eerst te horen was. Dat is wat je ook nodig hebt als radiomaker, nog steeds die kriebel in je buik van ‘ik mag dit weer doen!’. Een kriebel die ik al een tijd kwijt ben, daarom is het ook goed dat ik niet meer op de radio ben. En Eddy wel. Maar regionaal is eigenlijk te weinig, zeker als je je bedenkt wat er allemaal wél aan voorzichtigheid, terughoudendheid en onoriginaliteit op de landelijke Nederlandse radiozenders te horen is.

Waar zou Keur dan te horen moeten zijn? Hij is 60! Nou en? Goede radiomakers zijn tijdloos. Eddy is wat de Amerikanen een ‘dangerous air personality’ noemen. En dan in de minst negatieve zin van het woord. Hij is iemand waar je naar luistert en zelfs die kutplaat of dat lange commercialblok voor lief neemt, omdat je niet wil mislopen wat hij dadelijk gaat doen of zeggen. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen dat Keur al jarenlang dezelfde tien grappen vertelt, maar dat zijn waarschijnlijk mensen die zelf geen grap kúnnen vertellen. Liever een goede grap tien keer verteld, dan een slechte grap één keer. Eddy deed overigens ooit de Breakfast Club op 3FM, toen ik daarvoor te horen was van 04-06u. Hij bedankte mij on-air met de tekst ‘Even een woord van dank aan Patrick Kicker’. Evelien de Bruin, toen producer bij die ochtendshow riep ‘het is met een N!’. Waarop Eddy zei: ‘Okay, bedankt Patrick Nicker’. Hilarisch. Een anekdote die bijna 25 jaar na dato nog steeds verteld wordt onder discjockeys. Dan ben je iemand.

Eddy Keur deed al een tijdje de nacht op 538, dat zou hij zo weer kunnen gaan doen. Maar ik zou hem dan toch liever bij Talpa’s Radio 10 horen. Hij zou daar perfect Rob van Someren kunnen vervangen als hij ziek, zwak of op vakantie is. Met een of twee programmaatjes in het weekend op hetzelfde tijdstip als Somertijd zodat je het humorblok ook nog in het weekend doortrekt. Of gewoon weer de Show Zonder Naam, iedere nacht. Het wordt sowieso tijd dat Radio 10 de programmering 24u per dag gepresenteerd laat zijn, daar zijn ze inmiddels groot genoeg voor. Waarom ik Eddy nu zo in z’n kont kruip? Heeft hij soms de drankjes betaald op Curacao voor je Kicken? Dat niet eens. Ik vind Keur een voorbeeld van een eigenzinnige, unieke deejay waar we er nog maar veel te weinig van hebben in Nederland. De rest is toch vaak een (bange) kopie van een kopie van een kopie. Geef me dan maar liever het origineel.

Keur is sinds kort ook op SBS te zien in Shownieuws en ook daar blijft hij overeind. Roept zinnige dingen over het radiowereldje als ‘Sharid Alles, de baas van 3FM: maak dat je wegkomt’. Neemt geen blad voor de mond, kent heel Bekend Nederland maar wordt niet nerveus van een boos appje waardoor hij zich met iedereen te vriend wil houden. Van Keur pik je het ook als hij je even te kakken zet, omdat je geen venijnigheid voelt. Hij heeft het niet nodig voor zijn eigen ego om jouw even naar beneden te halen, hij wil gewoon lol maken. En luisteraars voelen dat. Dus John, ik weet dat je dit altijd leest: geef je vriend De Keurbaas waar hij recht op heeft: zendtijd op landelijk FM. Je gaat er geen spijt van krijgen, ondanks dat er wel wat andere radiomakers zullen huiveren voor al dat extra talent in je tent.

Patrick Kicken

23 Comments

 1. Hoi Patrick,

  Ik moest effe wennen toen ik Eddy bij Shownieuws zag en hoorde. Ik vond ‘em een (te) snelle prater. Van de radio ken ik hem niet. Maar na een paar weken op TV begin ik hem te waarderen. Stukken beter dan Olcay Gulsen.

  Je schrijft in je stukkie als eerste “Ik heb me werkelijk kapotgelachen de hele dag.”.
  Toen dacht ik ;”Oh is dat het criterium om op de radio te komen”.
  Maar gelukkig na het verder lezen kan ik me er zeker in vinden.

 2. Hi Patrick, wat een aardige lofzang op een ook door mij gewaardeerde radioheld. Hoewel ik de frase “regionaal is eigenlijk te weinig” natuurlijk niet helemaal kan onderschrijven. Want wij vinden NH Radio helemaal niet te weinig, dat zal je begrijpen. Eddy zelf gelukkig ook niet. 🙂

  • Jij en jullie zijn te prijzen dat je hem hebt ingelijfd en hem de benodigde waardering geeft! Regio radio is ook niet te weinig, maar hij verdient gewoon meer bereik, zo had ik het beter kunnen opschrijven wellicht.

 3. Eddy heeft veel in zijn mars. Maar mensen zijn vaak bang van iemand die zo gevat uit de hoek kan komen. Blijven liever in hun veilige coconnetje zitten met middelmatigheid om zich heen. Dan valt het ook niet zo op dat je zelf niet veel kan namelijk!

 4. Eddy Keur hoorde ik voor het eerst in de mid-eighties op de Zalige Muziekzondag van de KRO. Hij deed toen de Mini-Parade de wekelijkse verkiezingslijst voor de Speciale Aanbieding., een hele eigen stijl , grappig en gevat .

  • Toen was ik 11 dus daar kan ik niet over mee praten. Dat hij uniek is staat buiten kijf. Dat hij creatief is ook, hij heeft diverse TV formats bedacht en rijdt er een leuke BMW van. Denk dat we het meer moeten zoeken in (on)collegialiteit van omstanders dat Eddy niet altijd op waarde werd geschat. Gelukkig is er nu zoveel armoe troef op de Nederlandse radio dat met terugwerkende kracht die waardering wel komt.

   • Hoezo kan je daar niet over meepraten Patrick? Luisterde je toen nog geen radio? Kan het me niet voorstellen! 🙂 Ik was toen nog een kind (nog steeds trouwens :p ). Ik kreeg mijn eerste radio toen ik 7 jaar jong werd en kan me helemaal inleven in Frank zijn reactie.

 5. Mijn probleem met Eddy’s kritiek op 3FM is dat 3FM de muziek centraal zet. En met muziekradio heeft Eddy niks. Hoeft ook niet, maar houd je mening erover dan voor je. Dat was van de week op Facebook ook mijn primaire reactie. Zo primair dat Eddy er door beledigd was.
  Eddy maakt een vorm van Radio waarin het om de personality ( de positieve uitleg) of om het ego ( negatieve uitleg) gaat. Prima, maar ik zet anno 2020 nog steeds de radio aan voor goede muziek. Daar hebben we Spotify voor en daar hoeven onze belastingcenten niet heen. Nou, mooi wel, vind ik, want mijn muzieksmaak past niet in een algoritme. Bij 3FM zitten muziekfreaks als ik die hun passie met de luisteraars delen.
  Dat afdoen als verspilling van belastinggeld is een gotspe. Vooral omdat Eddy – die ik misschien niet had hoeven beledigen – van datzelfde belastinggeld bij NH dingen doet die voor mij niet zo nodig hoeven.

 6. Eddy Keur gaat in 2020 deel uitmaken van de bemanning van Radio10. En dat zou hoog tijd worden. Ik zit er met het weer meestal ook niet ver naast. Ik weet vaak ook welke trends er aan komen. Dat voel ik gewoon. Ik voorspel je dat dit gaat gebeuren. Keur naar 10.

  • Liever vandaag dan morgen. Ik mis dat soort radio. Helemaal niet ouderwets, juist nu in een tijd van Spotify en YouTube broodnodig, iemand die je weet te boeien voor langere tijd.

   • Spijker op z’n kop Kicken.
    Dacht toevallig laatst hetzelfde toen ik Keur bij shownieuws zag.
    Die man moet terug op radio 10! Dat zou de radio weer wat interessanter maken. Je zou met hem ook online content krijgen wat de moeite is om terug te luisteren.

 7. Van 2003 tot 2007 heb ik voor Talpa gewerkt, heb John slechts enkele malen gezien maar niet gesproken. Ik weet wat john zoekt en wat ie wil. Daar hoef je niet veel mensenkennis voor te hebben. John gaat de genadeslag toebrengen aan Radio2. Let op mijn woorden.

 8. Staverman is niet mijn favoriet maar Stenders, die komt wel zodra hij hoort welke zijn nieuwe collega’s zullen gaan worden. De Wild past ook wel in dit rijtje. Maar ik vind dat sommigen juist als extra creatieve kracht moeten worden aangetrokken. Niet zozeer een eigen programma maar juist als bedenker en creator van content.

 9. Ik ken Eddy Keur vanaf zijn begin bij de omroep . ’n Eigenzinnige , humorvolle presentator/deejay . Met ’n ongezouten mening over alles en iedereen. Zijn insteek dwingt tot blijven luisteren. Totdat ik ‘m ineens kwijt was. Gelukkig trof ik hem weer
  bij radio Noord-Holland, zaterdag van 12.00 tot 14.00 uur. Snel, gevat, héél grappig, soms serieus, soms ’n plaat afzeiken, dan weer euforisch. Gelukkig zónder kwebbelende, lacherige , slijmerige, irritante , overal doorheen pratende side-trutten. Zoals die er, bijna overal, zijn. Hij kan z’n programma zélf dragen !!! ’n Groot genot om te horen !

 10. Eddy is eigenlijk altijd een ondergewaardeerde mediavakman geweest. En dat is zonde, maar de scheidslijn tussen landelijke bekendheid/succes tov ‘net daaronder’ is dun. Soms valt een kwartje de goede kant op, zoals bij John Williams. Bij radio is het helemaal lastig nu de landelijke radiozenders zijn samengevoegd tot een handjevol mediaconcerns. Dan kunnen zelfs talentvolle radio-dj’s buiten de boot vallen. Denk aan Rick v Velthuysen, die lange tijd geen landelijke omroep als werkgever had. Michiel Veenstra had met een grote investeerder de mazzel om KINK te mogen starten. Nu ook maar kijken waar Giel Beelen straks aan bod kan komen. En da’s zonde want er is nog best veel radiotalent.

  Hopelijk maakt Eddy nu weer fufore met Shownieuws

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Het mislukte huwelijk van Radio Veronica en Giel - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Eddy Keur mag blijven - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*