Patrick Kicken: Wietze de Jager krijgt een vierde kind, de definitieve nekslag voor zijn ochtendshow bij 538

[BLOG] Was je ook zo verheugd toen je het nieuws hoorde vanochtend dat Wietze de Jager (34) en zijn vrouw Lieke een vierde kind verwachten? We snappen nu ook beter zijn 8 minuten durende klaagzang een tijdje terug dat hij een dag minder wilde gaan werken, iets met ouderschapsverlof waar hij ‘recht op had’. Er was een hoop commotie over. Nou het is nu wel duidelijk waar Wietze’s prioriteiten liggen: niet bij de ochtendshow op Radio 538.

Het is prachtig hoor, een groot gezin. Lekker ravotten de hele dag, samen pannenkoeken maken en verhaaltjes voorlezen. Alleen vergt het een hele investering. Zoals al zo vaak opgetekend hier en eigenlijk altijd al waarheid geworden: jocks met een groot en vooral jong gezin zetten hun radiocarriere daarmee op z’n minst onder druk en zelfs op het spel. Zo ook Wietze de Jager, die halsoverkop als jonge vader ineens de kar moest gaan trekken ten koste van Frank Dane, nu zo’n kleine anderhalf jaar geleden. Prachtige, ondoordachte beslissing. En dat hebben ze geweten bij 538. Het marktaandeel was woensdag tijdens de laatste meting historisch laag (6,8%). Ter vergelijking: NPO Radio 2 scoort meer dan het dubbele, Sky Radio zónder ochtendshow 8,5%. Je zag Qmusic ook kwakkelen toen hun ster in de ochtend, Marieke Elsinga, absent was door zwangerschapsverlof. Zij heeft dan nog maar één baby en heeft haar werkweek al ingekort tot 4 dagen.

Ik heb het nooit zo gehoord in Wietze de Jager als solojock. Als sidekick/co-host met Mattie was het prima te doen, maar Valk was dan ook de drijvende kracht, net als nu met Marieke. Wietze moet de hele show dragen, de techniek doen, promotie, een vriend van de luisteraar worden, genoeg free publicity scoren, opdraven bij TV programma’s: de hele rambam. Een ochtend- of middagshow kun je alleen maar écht succesvol maken als je er de volledige focus op kunt leggen, 100%. Dát hoort jouw kindje te zijn, waar je alles voor over hebt. Ik zag laatst een zesdelige documentaire op Prime Video over een aantal wielrenners. De kopmannen van de ploeg lukte het steeds maar nét niet om te winnen. Eromheen danste bij beiden een vriendin met een kinderwagen. Is er dan niemand die het verband ziet tussen focus, goede slaap, niet veel gedoe aan je hoofd en het winnen van een wedstrijd? Je zult offers moeten maken als je wil dat jij en wat je doet een succes wordt. Hoe sterk je ook denkt te zijn, het is het een of het ander.

Vanuit zijn geloofsachtergrond is het natuurlijk te begrijpen dat Wietze en zijn vrouw zoveel mogelijk extra nakomelingen op de wereld willen zetten, maar geef die plek in de ochtend dan zo snel als je kan aan iemand die er wel 100% voor kan en wil gaan. Ochtendradio is topsport, je doet het er niet even bij. Geruchten gaan nu al dat De Jager het geluk heeft dat de frequentieverdeling nog een half jaartje op zich laat wachten, anders was hij allang weer ingewisseld. Stuivertjewissel met middagjock Frank Dane, die gelukkig maar één jong kind heeft. Of Coen en Sander in de ochtend, die op vrijdagmiddag bewijzen dat ze echt nog wat in hun mars hebben en nog één keer willen laten horen dat ze nog het verschil kunnen maken. Kan Wietze lekker iedere dag de kids verschonen, naar school brengen en in het weekend voor de hobby wat radio maken. Het zou me niks verbazen als De Jager al weet dat het na september exit ochtend is en zijn keuze al lang gemaakt heeft. En dat valt dan weer te prijzen: je levensgeluk niet laten afhangen van een carrière bij de landelijke radio, want dan wed je op een wel heel wispelturig paard, zeker met De Mol als baas.

Patrick Kicken

De column van een half jaartje geleden, toen iedereen over Wietze heen viel omdat hij op de radio ging lopen klagen dat het allemaal wel zwaar was, de ochtendshow en drie kleine kinderen. 538 zat toen op 7,9% wat al het laagste maandcijfer was sinds 2001, nu dus nog een dik procentpunt lager (6,8%).

28 Comments

 1. Heb je al uitgezocht hoeveel luister je hebt met je gevoicetrackte programma? Een paar weken geleden zei je dat je het niet wist, tijd genoeg gehad om het uit te zoeken lijkt me. Vindt het voor iemand als jou overigens verbazingwekkend dat je de scores van je eigen show niet weet, maar wel die van anderen.

  • Dit gezeur over Patrick’s eigen luistercijfers is één keer leuk, maar daarna wordt het irritant gedram.

   En dit heeft ook niets met grote gezinnen van dj’s te maken, dus ik snap eigenlijk niet waarom je dit schrijft.

  • Ik presenteer wekelijks op Berend Botje FM, een gevoicetracked programma. Elke zondag van 19.00 tot 20.00.

   Elke dag net zoveel luisteraars als Sky Radio in de kerstperiode.

 2. Duidelijk ook geen verstand van wielrennen en waarschijnlijk de docu niet afgekeken. Ik denk dat maar weinig mensen geïnteresseerd zijn in jou mening. Nee,jaren lang touren met de Tros Drive in Show, dan heb je het gemaakt hoor!

  • Ja heb ‘m afgekeken en ja er was wat succes op het laatst, maar het hield niet over voor al die gasten. De Tros drive in show, wat een leuke tijd was dat he Tim. Heb je het T-shirt nog wat ik toen voor je gesigneerd heb? 😉

 3. Ik vroeg mij al af, hoe lang zou het duren? 😀

  Verder ben ik het compleet met Patrick eens: top sport en een gezin gaan gewoon niet samen en de belangrijkste uren van de radio (s’ochtends en s’middags) vallen gewoon onder het kopje van top sport.

  Het is alleen te doen als je 1) geen kinderen hebt zoals Evers of 2) je gezin verwaarloosd, want om eerlijk te zijn: zou Edwin Evers zo groot zijn geworden als hij thuis een vrouwtje zou hebben met twee of drie kinderen.

  Gaat straks mooie radio worden, jongleren met vier echte en één radiokindje, los van het feit dat hij straks ook minder te horen is wegens ouderschapsverlof cq. papa-dagen. Leuk voor de luistercijfers en leuk voor het station . . .

 4. Maar de Jeroen van Inkels, Gerard Eksoms, Ruud de Wilds en Frits Spitsen hebben ook grote gezinnen en hebben op Spits na ook ochtendshows gehad of nog steeds. Het kan wel dus

  • Van Inkel heeft allemaal oude kinderen en Ruud de Wild en Frits Spits al helemaal. Dus dat is niet te vergelijken met de ‘jonkies’ van nu waar ik Wietze onder schaar.

   • Frits Spits en Van Inkel stammen nog uit de tijd dat een zender een uitzenddag per week had en vrouwen veel vaker thuisbleven in plaats van buitenshuis werkten.

    Ruud de Wild heeft het grootste deel van zijn carrière een middagshow gehad, dat is allicht makkelijker te combineren met opgroeiende kinderen. Al vergt het dan nog goede afspraken met je partner.

    Evers heeft denk ik geen kinderen. Hij hield het lang vol in de ochtend. Bovenstaande voorbeelden niet. En ja, Patrick heeft gelijk dat je zonder kinderen je focus meer op je werk kan leggen.

    Maar de tijden zijn anders geworden. Marieke werkt vier dagen, Genee deed de vrijdag bij Veronica niet. En alleen maar mensen zonder gezin op de radio lijkt mij ook maar saai.

    Dus als Wietze vier dagen wil werken heb ik er niets op tegen, als hij de uurtjes van 90’s@9 laat vallen ook niet. Daarnaast zie je Wietze ook veel op TV. Tenzij het voor promotie is zou ik dat ook lekker laten zitten. Focus vol op radio. En hij kan ook zelf als hij dat wil nog wat aan zijn werk/privebalans doen door op maximaal een kwartier van de studio te gaan wonen. Als je klaar bent, ben je dan ook zo thuis.

    De ochtendshow is prestigieus, maar vanwege het gekke tijdstip ook allesontwrichtend voor je priveleven. Veel gedoe en je moet maar hopen dat je van je baas de tijd krijgt om eraan te wennen. De vraag is dan of je niet beter op de middag kan gaan zitten. Eigenlijk zou ik Wietze dat het liefst gunnen.

 5. Ik denk dat het een uitgemaakte zaak is. Dit valt niet te combineren. De ochtend show is sinds het vertrek van Edwin Evers toch al een zorgen kindje.

 6. Wat ik alleen niet begrijp is dat Coen & Sander nu pas wakker zijn geworden en op de vrijdag een leuke show neer kunnen zetten. Het tweetal was al jaren (voor de overstap van 3FM al) ingedut en op de automatische piloot bezig en veel al geen vernieuwende onderdelen. Terwijl dat daarvoor wel altijd was en nu weer zo blijkt het.

  Moeten zij dan samen die middag gaan doen? Als 538 voor jongeren blijft niet. Wil het oude 3FM geluid terug op de radio hebben zoals het was ongeveer tussen 2004 en 2014 dan moeten zij zeker die middag weer elkaar dag gaan doen. Dan Gerard Ekdom overhevelen van Radio 10 naar 538. Voor het lunch programma bijvoorbeeld Rob Janssen aan trekken. Frank Dane tussen 10.00 en 12.00 of tussen 14.00 en 16.00 De muzieklijst aanpassen naar de stijl van hoe 3FM toen in elkaar zat. Kan misschien best nog wat worden. Wietse er morgen nog uit trappen. Een waardeloze radio dj. Jammer dat Klaas naast zo’n sukkel moet zitten.

  • Waarom zou je Radio 10 gaan opofferen en Gerard Ekdom daar weghalen? Wat wint Talpa dan, bovendien past Edkdom niet echt bij de Dancemuziek van 538.

   • Radio 10 wordt daarmee niet opgeofferd door er een andere (nieuwe) dj neer te zetten zolang ze de muziek lijst niet veranderen. En je hebt altijd nog Rob van Someren in de middag. Er zullen misschien wat mensen mee verhuizen met Ekdom in het begin maar deze zullen snel terugkeren vanwege de muziek die ze leuk vinden op Radio 10. Die zender heeft Gerard Ekdom nu als boegbeeld maar is er niet persé van afhankelijk. Dat is voor nu bij 538 wel het geval. Niet alleen de dj’s maar die hele zender moet op de schop.

 7. Dus omdat hij een beter balans wil wb privé en werk ..?

  Tuurlijk staat zijn gezin op plek 1. En als hij een dag minder werkt waardoor hij de overige dagen 100procent er kan zijn heb je een winwin situatie. Geen burnout ofzo, maar een gelukkigere Wietze. Ik gun het hem van harte.

  Ik denk dat het een denkfout is dat als je denkt ten koste van jezelf een programma maakt hij beterder is.

 8. In het begin nog wel eens geprobeerd om te luisteren maar het was het net niet. nu al een tijdje over gestapt naar de veronica ochtendshow bevalt me prima !

 9. 😅 ik dacht dat die Wietze vorig jaar toch duidelijk had gezegd dat hij er 3 genoeg vond.
  🤔 heeft zeker plaats gevonden toen hij op een vakantieadres opgesloten zat in de badkamer, samen met Lieke. Tja, ‘ongeluk’ zit in een klein hoekje 🤣🤣🤣🤣🤣

 10. Dat destijds Frank Dane zijn ochtendshow werd vervangen omdat de leiding van radio 538 drie jaar na het vertrek van Edwin Evers niet tevreden was over de luistercijfers zag iedereen wel aankomen.

  Echter is de ochtendshow van Wietze de Jager en Klaas van der Eerden op radio 538 nauwelijks een verbetering te noemen. Dat kan men heel ouderwets lood om oud ijzer noemen. Maar eigenlijk hoeft Patrick Kicken het komende half jaar niet eens een column te schrijven. Er komt een landelijke radioveiling aan waar de radiostations miljoenen voor de FM frequenties moeten betalen. Dan gaat er vanzelf een herschikking van dj’s en radiostations plaatsvinden. En als ik Patrick Kicken mag geloven worden Wietze de Jager en Klaas van der Eerden na deze veiling van de 538 ochtendshow afgehaald.

  We zien allemaal na de landelijke radioveiling wie wat op welk radiostation gaat presenteren?

 11. Wat een gezeik over priveleven weer, om van te kotsen. Wat kan mij het schelen al krijgt ie z’n 12e kind, waarom moeten wij dat weten? Over het paard getilde niksnut, dat is deze meneer.

 12. Wat het probleem is met deze zender, is dat 538 een grote naam moet hebben om de kar te trekken. Ik denk dan persoonlijk aan een meer divers team. Mijn voorstel voor de ideale 538 programmering ziet er als volgt uit:

  6:00-10:00 Coen & Sander

  10:00-13:00 Marc Labrand

  13:00-16:00 Bram Krikke

  16:00-19:00 Mattie & Marieke

  19:00-21:00 Edwin Evers

  21:00-00:00: Eddy Keur

  Ik denk dat het op deze manier weer een leuk station moet worden. Ik zou dan voor de top 50 Marc en Bram verwisselen.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Tim, Niels en Rick naar de ochtend van 538 op de plek van Wietze de Jager, de enige juiste beslissing - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*