Patrick Kicken: Hey Wietze de Jager, stop anders maar helemaal met de 538 ochtendshow

[BLOG] Hey Kicken, wat is dat nou? Is het grote 538 bashen begonnen, precies in de tijd dat 538 precies 30 jaar bestaat? Eerst moet Niek van der Bruggen drie toontjes lager gaan zingen en nu heb je je pijlen gericht op Wietze de Jager? Nou ze doen het zelf hoor, door on-air dingen te doen waarvoor je zelfs bij de lokale omroep op je vingers getikt zou worden. Nu is het Wietze de Jager, ochtendman bij 538, die in een talk van 8 minuten (!) aan z’n luisteraars gaat vertellen dat de ochtendshow toch wel heel zwaar is en hij liever vier in plaats van vijf dagen wil gaan werken. Wat een armoe.

Het audiofragment wordt inmiddels massaal gedeeld onder jocks op whatsapp, de klaagzang van kersverse ochtendjock Wietze de Jager tegen zijn sidekicks, live on-air, nota bene tijdens de 538 Top 1000. Maar liefst acht minuten lang. Hier zakt je toch de moed van in de schoenen, zoiets brengen als ‘entertainment’ in een ochtendshow. Tuurlijk mag (en moet) je zelfs persoonlijk zijn, maar dat betekent niet dat je gewoon maar wat moet gaan zitten evalueren met je collega’s op een landelijke zender, voor de druk bevochten aandacht van de luisteraar ’s ochtends. Luister en huiver zelf:

‘Ook weer zo’n liedje dat je denkt ooh wat lekker he’. En dan daarna doen alsof je wereldnieuws gaat brengen. ‘Ouderschapsverlof’. *start muziekje*, daarna verklapt nieuwslezer Mart de clou van het verhaal al, Wietze reageert niet, doet alsof zijn neus bloed en gaat vervolgens vertellen dat hij het allemaal maar zwaar vindt, een ochtendshow combineren met een gezin met drie jonge kinderen. Geen leuke vader meer is. En dus vier in plaats van vijf dagen wil gaan werken. Want hij wil zijn kinderen een dag in de week naar school brengen. Na 9 maanden ochtendshow gooit Wietze de Jager het bijltje er al half bij neer, on-air. Complimenten. Met jou gaat 538 de wedstrijd wel winnen!

Getuige de nieuwe luistercijfers van vandaag (0,5% eraf bij 538, ongekend en in een jaar tijd 1,7% marktaandeel verloren, het laagste maandcijfer sinds 2001: 7,9%) pikt de luisteraar het ook niet meer, dit soort gemekker ’s ochtends vroeg. Ik snap zijn bedoeling wel, lekker over je kids praten on-air om te relateren met andere ouders, maar hiermee sla je de plank volledig mis. Als je dit al doet dan bereid je dit goed voor, je spreekt met je co-hosts af welke kant het verhaal op gaat. Nee, lekker onvoorbereid een beetje in het wilde weg gaan zitten vertellen dat je je verkeken hebt op hoe zwaar een ochtendshow is. Met op de achtergrond Sensation White. Wat wordt de Nederlandse radioluisteraar toch vaak op armoedige content getrakteerd.

Ik overdrijf het misschien allemaal, maar heb ik het potdomme niet al tig keer opgeschreven hier: een ochtend- of middagshow is NIET te combineren met het opvoeden van jonge kinderen. Dat had je vantevoren zelf al kunnen verzinnen, zoals Klaas van der Eerden terecht drie keer opmerkt in deze talk. Je stationmanager Coco had dit al kunnen bedenken. En als je dit zo 8 minuten lang on-air gaat bespreken tijdens een hitlijst ben je gewoon een amateur. Dit heeft niks met entertainment te maken, dit is niet stoer, dit is gewoon eerste klas gepruts. En het ergste van alles: je luisteraar denkt alleen maar ‘hey lul, ik moet vijf dagen in de week 8 uur per dag werken, aansteller!’. Als je nou Edwin Evers bent die al lang en breed een boel credits bij zijn luisteraars heeft opgebouwd dan kom je misschien nog wel weg met zo’n insiderverhaal, maar je komt net kijken in die ochtend bij 538. Jouw missie is nu alles op alles zetten om zieltjes te winnen, niet zielig te gaan zitten doen!

En dan gaan ze er een dag later ook nog op terug komen door luisteraars in de uitzending te halen. Om met Domien te spreken: man, man, man. Wietze, je hebt je bij deze voor mij gediskwalificeerd als ochtenddeejay. Stop er dan maar gewoon helemaal mee, ga weer wat in het weekend en op vrijdagavond doen en laat de ochtend over aan iemand die er 200% voor gemotiveerd is. Dat is ook de enige manier om de wedstrijd te winnen, zoals ik al zo vaak schreef, een ochtendshow doe je er niet eventjes bij. Ik mag toch hopen dat radiobaas Dave Minneboo eens een stevig woordje met zijn ochtendman gaat praten: of je zet alles op zij om dit te laten slagen, of het was een kort avontuur voor je. Je bent het je luisteraar verplicht het beste uit jezelf te halen en te brengen, genoeg mensen moeten al met tegenzin naar hun werk en willen met de radio aan juist even het gevoel hebben dit te ontsnappen.

Patrick Kicken

Gelukkig wordt op de verdiepingen boven de Radio 538 studio nog wél nagedacht over wat leuk is voor de luisteraar. Check anders deze twee videofragmenten van je Talpa collega’s even die nu viral gaan Wietze. Of vraag eens aan je kompaan en cabaretier Klaas van de Eerden wat advies over storytelling, hij zal nooit onvoorbereid op het podium zomaar wat uit z’n nek gaan kletsen, zonder clou.

Anders maar gewoon de Veronica ochtendshow verhuizen naar 538, probleem opgelost. Tim Klijn lijkt wel gemotiveerd! Oud 538 jock, kan zo weer terug, samen met de sidekicks van Evers:

51 Comments

 1. Denk dat hij eventjes vergeet dat hij iedere dag zijn kinderen van school kan halen en heel veel van zijn luisteraars dit niet kunnen. Misschien moet meneer een weekje meelopen met wat van zijn luisteraars en bedenken dat hij een unieke baan heeft waarmee 99% van zijn luisteraars zou willen ruilen.
  Als het echt zo is, dan inderdaad definitief kansloos en lekker laten gaan.
  Zowel de middagshow als ochtendshow zijn momenteel echt dramatisch qua passie en sfeer. Dit moet toch heel veel oud gediende pijn aan het hart doen. Ik hoop dat een Dennis Ruyer weet waar hij aan begint, waarbij de uren die hij heeft gekregen ook niet echt recht doen aan zijn kunde.
  Misschien wel de beste office hours jock die momenteel actief is, samen met Bart Arens, die had je toch vast doordeweeks moeten zetten.

  • Helemaal mee eens.
   Meneer loopt te janken dat het zo zwaar is, en dat hij zijn kinderen niet naar school kan brengen.
   Hoeveel vaders kunnen dat OOK niet.
   Hoeveel vaders hebben niet zoveel vrije tijd als deze jankert.
   Hij moet maar eens gaan ruilen met bijvoorbeeld een vrachtwagenchauffeur, dan piept meneertje wel anders.
   En dan heb ik het niet eens over een internationale chauffeur, want die ziet zijn kinderen bijna helemaal niet.
   Wellicht komen er reacties van, “maar daar hebben deze chauffeurs zelf voor gekozen”
   Ja deze jankert toch ook.
   Ik wil per direct met hem ruilen.

 2. Zijn hoofd staat altijd al op janken als ik die tronie af en toe voorbij zie komen, en straalt niets van motivatie uit. Weg met die gast.

 3. Ik kan me ergens vaag herinneren dat Evers dit ook wilde naar 4 dagen in de week en De Mol toen zei dat gaan we niet doen… Geef Klaas wel gelijk van dat hij dit eerder kon bedenken, vind zo jammer, geeft weer zoveel onrust bij 538.

 4. Prima als Wietze vier dagen per week wil werken, 538 zet er wel iemand anders neer op de 5e dag en dan heb je ook een ochtendshow. In deze tijd werken we ook niet allemaal 40 uur en bepalen we zelf waar we werken. Bij radio is dat laatste lastig, maar minder werken kan dan prima.

  Maar waarom al die afwegingen live op zender moeten? Op welke manier is het relevant voor de luisteraar?

 5. Wietse is altijd al een non talentje geweest. Vee te veel opgehemeld in zijn tijd bij Q-music. In zijn radioshow is hij volledig inwisselbaar en is het eigenlijk Klaas die het leuk maakt.

  Ga anders nog even uit een rijdende auto springen en daarnaast een dansje doen Wietse. Goed voorbeeld voor je kinderen.

 6. Wietse is ook eigenlijk helemaal geen DJ. Mattie was en is altijd meer de DJ van dit duo. Wietse is een beetje een veredelde sidekick met ambities..en zie en hoor hier nu de gevolgen van…

 7. ik dacht dat 538 een station voor de young generation was? Maar blijkbaar is het nu een gezellige familiezender geworden. Kunnen ze ook beter een andere geclausuleerde kavel nemen, ook nog goedkoper lijkt me.

  Wat een getrut en weke praatjes op een hitzender

 8. Wat een tenenkrommend audiofragment.
  “Ik wil het met jullie over hebben of het mogelijk is of ik ouderschap verlof ga opnemen”.
  Krijg je weer zo’n Wilfred Genee constructie van Maandag-Donderdag. Zit niemand op te wachten, destructief voor de consistentie van een ochtendshow.

 9. Waarom dit op de radio moet?? En dan 8 minuten in een top 1000? Met zo’n baan is consistentie toch wel belangrijk dus zomaar een dag afhaken is eigenlijk geen optie voor een horizontale programmering. Had dan gewoon gezegd als het er door is/komt, jongens vanaf volgende week zit ik hier 1 dag minder en word ik vervangen door die en die…
  En dan vind ik het nog een slechte zaak…

  • Precies dit. Je zit daar voor een super salaris je hobby te beoefenen. Eigenlijk heb je er niks meer te zoeken als het op ‘werk’ is gaan lijken. Dit is je passie. Om met Rob van Someren te spreken: de dag dat dit op werk gaat lijken stop ik ermee. Daarom ben ik er ook mee gestopt, ik had er geen lol meer in.

 10. Wat is dat toch tegenwoordig dat mensen denken dat hun privéleven een ander ook maar ene moer interesseert? En dat dan willen delen met het idee dat mensen daar ook echt op zitten te wachten. Luister sowieso niet naar al die shows met tig sidekicks die tegen elkaar zitten te lullen (whahahahahaha) en niet tegen de luisteraar. Ze moeten het eigenlijk gewoon niet uitzenden, dat hebben ze niet eens in de gaten en in plaats daarvan nonstop muziek draaien.

 11. Non informatie in 8 kostbare minuten. Pure minachting voor de luisteraar. Maar de Veronica ochtendshow moet ook oppassen, eens met Sven dat die Schepers op het randje opereert. Heeft zo weinig goed materiaal dat dan de oorlog erbij moet worden gehaald. En maar lachen die Tim en zijn sidekicks, terwijl in Oekraïne de oorlog bezig is. Er is zo veel beter vermaak te bedenken….Luister graag naar Veronica maar dit is echt een dieptepunt.

  • ^^ Eens met jullie. Inderdaad nauwelijks goed materiaal, het ziet er ook zo ‘hobby’ achtig uit met twee draadjes langs zijn gezicht.. 🙁

   Veronica ochtendshow is ook niet altijd feitelijk juist bij de nieuwsberichten. Althans, vaak heb ik het e.e.a. de avond ervoor toch anders gelezen op het internet. 😉

 12. Had Wietze dit niet eerder kunnen bedenken ?? Heeft hij niet goed opgelet toen Frank Dane nog in de ochtend zat en al moeite had met dit soort jongleren met één kind ??

  Iets willen en iets kunnen zijn twee verschillende dingen, iets wat wij jammer genoeg nu in acht minuten aan de weet zijn gekomen. Ik zou zeggen: 538 grijp in!

  • In het geval van Evers had ik het wel gedaan, liever vier dagen Evers dan wat er nu de afgelopen jaren gebeurd is ’s ochtends vroeg. Het had zomaar een procent punt op het totale marktaandeel gescheeld.

   • Zeker. Volgens mij pakt 4 dagen Ruud de Wild en 4 dagen Gijs Staverman ook prima uit. De Mol had met Evers van ma to d0 van de vrijdag een speciale dag kunnen maken, zoals het vroeger voelde dat Veronica op Vrijdag uitzond. aangepaste programmering met hitlijsten en een avondshow.

    En Coen en Sander zaten ook 4 dagen

    Stomste beslissing ooit van De Mol hier niet in mee te gaan.

    Maar zon Wietse, wat een watje. Er zijn heel veel mensen die 5 dagen per week om die tijd al werken, bakkers, bezorgers, etc

    En dan janken om 4 uur radio dat oook nog eens wordt voorbereid door de redactie.

    • Dit is gewoon allemaal het gevolg van mismanagement. Wietze is een leuke sidekick en een leuke weekendjock, maar heeft niet het gewicht om een ochtendshow te dragen. Of hij had zichzelf eens vantevoren moeten verdiepen in wat een ochtendshow nodig heeft om te slagen, daar is genoeg materiaal over geschreven en gesproken wereldwijd.

     • Ik heb t even teruggeluisterd, het is gewoon zo ongemakkelijk. Maar je werkgever op de radio voor t blok zetten is nooit een goed idee in welke branche ook.

      Jan Willem Roodbeen heeft ook jonge kinderen. Die heeft al jaren dezelfde energie.

      Dit is gewoon chantage met zn ik heb er recht op. Ik weet niet wat voor contract ie heeft en voor hoelang maar De Mol kan m ook gewoon van de zender halen of naar t weekend verbannen tot zn contract over is.

      Maar met de Mattie rel was Wietze al een beetje t sulletje van de twee, dit helpt niet voor zn imago

     • Wietze is van de visual-radio generatie, die wekelijks meer tijd spendeert aan zijn haren kamen als aan het luisteren van profi Amerikaanse airchecks. Opgegroeid met lange talks in muziekshows die sinds de eind 90s common practice geworden zijn. Daarvoor was dat not-done, info in korte blokjes verdelen tussen de platen, snel terug naar de muziek (my type of radio!). Maar ja, muziek beluisteren was niet meer alleen voorbehouden aan de radio sinds die tijd, dus men moest wat. Alleen ging het toen in die lange talks nog wel eens over zaken die speelden in de maatschappij, maar dat is Wietze denk ik vergeten. En een maatschappelijk probleem behandelen d.m.v. het contacteren van een paar deskundigen, tja,dat kost moeite en inspanning, dat gaat allemaal van je haar-kam-tijd af!

 13. Anders maar gewoon de Veronica ochtendshow verhuizen naar 538, probleem opgelost. Tim Klijn lijkt wel gemotiveerd! Oud 538 jock, kan zo weer terug, samen met de sidekicks van Evers:

  Dit hadden ze gelijk moeten doen, nadat Evers gestopt was.

 14. Bij mij op het werk ook standaard 538 aan op de werkplek met 2 anderen. Ik word er niet echt vrolijk van. Heb normaal een headset op met 3FM of als ze er een dagje niet zijn, gaat de radio naar 3FM. Heerlijk Rob en Wijnand in de ochtend. Het opvallende is dat als ze de dag erna terug komen en ik 3FM op heb laten staan, ze het niet merken (ondanks de vele “3FM omroepen”). Grappig hoe ze dus zelf niet merken dat er geen 538 op staat. Ze missen het niet.

  Ik denk een best vergeetbaar station in de huidige vorm, dat 538.

 15. Wat een loser die Wietze! Drama voor 538. Doeptepunt. Het Klaas, jij brengt nog humor, anders was het helemaal niets in de ochtend. Weg met die Wietze, huilebalk. Klaas met een andere dj en reken dan maar op meer luisteraars.

 16. Wietze valt mij ook een beetje tegen. Toen ik begin van het jaar hoorde dat Wietze de ochtendshow ging doen dacht ik, goeie keuze. Als Wietze destijds moest invallen voor Frank Dane, deed Wietze het geweldig. Maar sinds hij zelf aan het roer staat van de ochtendshow, bakt hij er weinig van. Inmiddels ben ik overgestapt naar 3FM. De ochtendshow met Rob en Wijnand. En dat klinkt al veel professioneler dan Wietze en Klaas.
  De ochtendshow op Veronica wàs leuk, toen Wilfred Genee deze nog presenteerde. Die Tim Klein vind ik ook alles behalve leuk. Destijds jankend achter de microfoon weggaan bij 538 om vervolgens naar Radio10 te gaan. En nu weer bij Veronica. 🤔 Zet Gordon eens neer voor de 538 ochtendshow.

 17. Patrick jij moet zelf niet zo stom lulen jij bent zelf de slegste dj jij hebt er nooit wat van gebakken jou programma werd nooit naar geluisterd er kwam bij jou geen geld binnen

10 Trackbacks / Pingbacks

 1. Wietze de Jager sous le feu : « Radio 538, rétrogradez cet amateur ! - Teknomers Nouvelles
 2. "Radio 538, demote this amateur!" - World News | TakeToNews
 3. Wietze de Jager bajo fuego: '¡Radio 538, degraden a este aficionado!' - Teknomers Noticias
 4. Patrick Kicken: Hey Marieke Elsinga, begin anders een kinderboerderij samen met Wietze - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Kicken: Ehi Marieke Elsinga, altrimenti avvia uno zoo con Wietze
 6. Патрик Кейкен: Хей, Марики Елсинга, или в противен случай създайте зоологическа градина с Wietze
 7. Nachedeu - nachedeu.com - Патрик Кикен: Эй, Марике Эльсинга, иначе запусти детский зоопарк вместе с Витце.
 8. Patrick Keiken: Ehi Marek Ilinga, oppure avvia uno zoo con Wietze
 9. Patrick Kicken: Wietze de Jager krijgt een vierde kind, de definitieve nekslag voor zijn ochtendshow bij 538 - Spreekbuis.nl
 10. Patrick Kicken: Tim, Niels en Rick naar de ochtend van 538 op de plek van Wietze de Jager, de enige juiste beslissing - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*