Stemacteur James Earl Jones  maakt deal Darth Vader-stem door AI te laten vervangen

Na 45 jaar de rol van Darth Vader te hebben gespeeld, heeft James Jones (91) de gebruiksrechten van deze bekende Star Wars-stem overgedragen aan filmmakers die hopen door kunstmatige intelligentie te gebruiken de stem van Darth Vader “in leven te kunnen houden”. Dat meldt de site Deadline deze week. De rechten over zijn stem blijven overigens wel in bezit van Jones. 

Volgens een rapport van Vanity Fair is het bedrijf dat van de Darth Vader een AI-stem moet klonen de Oekraïense start-up Respeecher. Dit bedrijf heeft al samengewerkt met Lucasfilm om veel van de stemmen te genereren die in het Star Wars te horen zijn, zoals Luke Skywalker in Disney’s The Book of Boba Fett. 

Respeecher gebruikt hiervoor archiefopnames en een eigen AI-algoritme om nieuwe dialogen te creëren met de stemmen van artiesten van lang geleden, aldus Vanity Fair. Respeecher’s re-creatie van Vader’s stem is te horen in de onlangs uitgebrachte Obi-Wan Kenobi miniserie op Disney Plus.

Vanity Fair meldt dat zodra Jones het werk van Respeecher hoorde, hij zijn handtekening zette onder het gebruik van archiefstemopnames in combinatie met het Vader-karakter. Lucasfilm is ook van plan om “de acteur te informeren over hun plannen voor Vader en zijn advies in te winnen over hoe op de juiste koers te blijven.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*