Patrick Kicken: Tim, Niels en Rick naar de ochtend van 538 op de plek van Wietze de Jager, de enige juiste beslissing

[BLOG] Eindelijk, ze worden wakker bij Radio 538 en geven Wietze de Jager na de zomer een hoop papadagen. Met het terugkeren van radioverstand op de Bergweg in Hilversum (radiobaas Dave Minneboo die weer weggeplukt werd bij Qmusic) is nu ook een eerste grote beslissing gevallen: Wietze de Jager kan na de zomer definitief voor het gezinsleven kiezen en voor zijn dan kroost van vier gaan zorgen. Het vorige week verkochte Radio Veronica laat haar enige echt succesvolle radioprogramma, de ochtendshow met Tim Klijn, Rick Romijn en Niels van Baarlen achter en deze show verhuist naar Radio 538. Bij gebrek aan een duidelijk nieuw talent is dit ook de enige juiste beslissing, kiezen voor het oude Evers sfeertje.

Je merkte het het afgelopen half jaar al, de ochtendshow van Veronica is een hit. Het item ‘de week in oneliners’ van comedian Rob Scheepers gaat regelmatig viral via TikTok en Whatsapp, de uitspraken van sidekick Rick Romijn haalden de befaamde Mediacourant. Over Wietze en Klaas kwam alleen maar in het nieuws dat De Jager een dag minder wilde gaan werken, want hij trok het slecht, toen nog drie nu inmiddels vier kinderen en een ochtendshow bij een landelijke zender. Je hebt het zó nodig dat er positief gesproken en gepubliceerd wordt over het vlaggenschip van je radiostation, niet dat gezeur van ‘ik heb het zo zwaar’.

Al regelmatig werd ook hier geopperd dat het zeker geen slecht idee was om Tim Klijn en zijn sidekicks dan maar naar 538 te promoveren, de reactie was steevast ‘maar die zijn te oud’. Maar ook 538 richt zich al lang niet meer op jongeren. Het klopt dat sidekick Rick de 60 al heeft aangetikt, maar in radioland gaat het erom hoe je klinkt, niet hoe oud je bent. Denk aan Ferry Maat die tot zijn zeventigste op de landelijke radio te horen was. En naar wat ik hoor ben je nooit te oud om te leren, die Romijn slurpt alles op wat er aan radioboeken en seminars te vinden is. Dit in tegenstelling tot zijn jongere collega’s die drukker zijn met hun Instagram of die ene te gekke nieuwe ‘plaat’.

Ze moesten overigens snel handelen bij Talpa radio want het Veronica ochtendtrio stond ook al hoog op het verlanglijstje van de nieuwe oldieszender JOE, het zusje van Qmusic dat ook hoge ogen wil gaan gooien vanaf september. Het enige verontrustende aan deze show als beste keuze is wel dat het dus duidelijk niet lukt om nieuw radiotalent klaar te stomen voor een belangrijke shift, zeker niet bij de commerciële zenders. Hoeveel jongens (en meiden) Rob Stenders ook een kans gegeven heeft bij Veronica, het ontstijgt dus blijkbaar allemaal niet het niveau van lekker hobby’en. Kom ik weer met mijn doodgetrapte paardje: het ontbreekt aan een fatsoenlijke radio opleiding in Nederland. Bij NPO Campus word je wel wát geleerd, maar de echte basics en de ruimte om oorspronkelijke, talentvolle nieuwe radiomakers de ruimte te geven is er dus maar weinig.

Terug naar Tim, Rick en Niels: ze hebben deze promotie gewoon verdiend door bij Radio Veronica te laten horen dat je door hard werken, niet klagen en er altijd zijn je echt nog wel het verschil kan maken. Hopelijk krijgen ze van John de Mol de kans het lang en goed verder uit te bouwen. Voor Wietze en Klaas eindigt het ochtendavontuur na 1,5 jaar. Iets wat je hun maar gedeeltelijk kunt aanrekenen, de beslissing om Frank Dane met kerst 2021 ineens uit de ochtend te halen en door De Jager en co te vervangen was paniekvoetbal en overviel ook hun. Wijze les voor de beslissingmakers en Wietze zelf: bezint eer ge begint, iemand met drie jonge kinderen de ochtendshow laten doen is vragen om problemen.

Patrick Kicken

Lees ook deze blog van drie weken geleden:


En deze ten tijde van de rel:

61 Comments

 1. wel fijn dat wietse nu thuis bij de kinderen kan zijn. Misschien is er nog een plekje voor hem tussen 4-6 uur zondagmorgen, vlak voor kerktijd

 2. Volgens mij overschat je de NPO Campus. Eerste vraag daar is hoeveel uren je al bij een regionale of lokale zender hebt gewerkt, anders ben je kansloos. Dus de basis moet er al zijn. Zo kom je natuurlijk nooit aan ècht nieuw talent.

  • Dag Iwan,

   Dat is feitelijk onjuist, je kunt ook aangenomen worden als je geen ervaring hebt. Dan ga je vlieguren maken op KX Radio.
   En je leert alle basics bij NPO Campus, heb ik laatst via Linkedin nog aan Kicken uitgelegd, inclusief tientallen voorbeelden.

   • Timo,

    grote namen en talenten zijn ontstaan bij de grote piratenzenders.
    Omdat je minder regels had, je zelf kon ontwikkelen en ontdekken, Met de huidige “radio” is het hokjes zoveel mogelijk muziek/reclame anders voldoen je niet aan de licentie.

    Zolang als het ontwikkeling van talent zo gebonden is aan regels zal je geen talenten meer krijgen als Jeroen van Inkel , Adam Curry , Rob van someren en zo door.

    mvg

    • Hoi André,

     Dat is weer een hele andere discussie. Het gaat niet om regels het ging hier om de basics. De basis van het vak en wat het inhoudt.

     Groeten Timo

  • Waar is de gouden tijd van de piraten, daar kwamen de talenten vandaan waar alles mee begonnen is.

   de grote namen en programma’s zijn daar ontstaan.

    • Dat klinkt heel erg ‘vroeger was alles beter’. Na de zeezenders zijn talenten als Giel Beelen, Emmely de Wilt, Ruud de Wild, Jeroen Kijk in de Vegte, Mattie Valk, Annemieke Schollaardt, Sophie Hylkema, Kai Merkx, Barend van Deelen, Bas Menting en Jorien Renkema opgestaan. En dat is nog maar een selectie, er zijn nog veel meer DJ’s met een compleet eigen stijl. Luister er gerust een keer naar, misschien zit er iets voor je bij.

     • Je gooit nu gewoon een paar namen op een hoop. We zitten zeker talenten tussen om ook een paar die compleet inwisselbaar zijn. Dat is natuurlijk altijd het geval en had je ook al in de zeezender tijd. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen favorieten.

     • na de zeezenders zijn ook van inkel, evers, curry enz. na de piraten uit de jaren 80 werden het de lokale omroepen

  • Ja de lekken zijn gedicht op de Bergweg. Sinds de terugkeer van Dave Minneboo daar is de rust ietwat teruggekeerd en zijn mensen minder ontevreden, dus wordt er minder gelekt.

   Toch heb ik deze switch al eerder geopperd en het feit dat Joe achter de Veronica ochtendshow aan zat ook. Het gaat erom dat het de juiste keuze is. Had het zelf pas verwacht ná de veiling maar Joe en de verkoop van Veronica heeft het in een versnelling gebracht.

    • Nee, dat is geen bron maar de meest professionele en ervaren radioman die er in Nederland rondloopt. Nog nooit heeft hij iets gelekt of gezegd wat Talpa kan schaden. Zoek het maar bij ontevreden (ex) medewerkers.

  • Ik zie Evers eerder naar NPO radio 2 of 5 gaan.
   Hij hoeft het niet meer te doen voor de centen.
   Kijk naar Erik de Zwart die voelt zich thuis bij Radio 5.

   • Ik geloof nooit dat Evers nog een dagelijkse radioshow gaat doen, hij viel in voor zijn vriend Stenders maar dat was het dan wel. Zelfs invallen bij de ochtendshow heeft hij niet gedaan volgens mij. Evers doet nu dingen die hij nog leuker vind dat radio maken en geef hem eens ongelijk.

 3. @Patrick Maar wie heeft ooit besloten Frank per direct in te ruilen voor Wietze? Was dat Paul Romer? Die man heeft toch geen verstand van radio? 3 shows in 1,5 jaar. Ik vind dat vrij ernstig.

  • Hoi Steven, er gebeurt bij Talpa niks zonder dat het door John de Mol is goedgekeurd, ik zou het dan eerder in die hoek zoeken. Dat Römer en Coco weinig radioverstand hebben lijkt me evident.

 4. Tim Klijn klinkt als Evers, niet voor niets was hij vaak tijdens de afwezigheid van Evers zijn vervanger. Het is Evers staat op 0.0, luistert wel weg, maar geeft je niets om over de praten bij de waterkoeler. En het is leuk voor lachzakken/sideniks Rick en Niels dat ze tot hun pensioen onder de pannen zijn, maar wat is dit een armoede voor het Nederlandse radiolandschap.

  • Eens! Zo blij dat die lachzakken weg zijn bij Veronica. Werd pas vanaf 9 uur oké bij die zender. Stenders Bonanza is leuk en Sander doet het daarna ook goed. Alles is beter dan Tim K en co. Een wat strakkere show met meer muziek en misschien echt nieuws een idee?

 5. Hoi Patrick , ach ja good old Ferry Maat , ik ga hem toch weer eens
  luisteren op internet.
  Jammer dat hij niet op DAB zit.
  Groetjes
  Erwin

 6. Ik zou van 538 een 90’s en zero’s zender maken. Past helemaal bij aantrekken van deze nieuwe ochtendploeg. Dit is de eerste grote verschuiving in radioland en er gaan er nog wel meer komen…

  • Voor de crew zou dat beter zijn, Rick draait nog regelmatig op de 90’s partys volgens mij en Tim is een echter 70’s tot 00’s muziek kenner. Die heeft minder met de hedendaagse bagger. Mogelijk krijgt Tim net zoals Edwin carte blanche als het gaat om de playlist (die gemaakt werd door Rick) met af en toe een hip baggerplaatje.

   • Dan moet het wel stationsbreed worden ingevoerd natuurlijk anders krijg je net als met Evers een eilandje met afwijkende muziek van de rest van de playlist na de ochtendshow.

  • Daar zal vriendje Daniël Dekker zich zeker hard voor aan het maken zijn. Die Coco gaat het nog zwaar krijgen tussen al die overjarige pubers. Zou haar adviseren niet te veel te bukken waar ze bij zijn!

   • Er gaan hardnekkige geruchten dat Dekker, Coco naar max wil halen als eindredacteur. Die eindredacteur die er nu zit schijnt niet heel slim te zijn.

 7. Tim Klijn had destijds met sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn bij het vertrek van Edwin Evers al zijn opvolger moeten zijn. Vreemd dat er dan toen voor Frank Dane is gekozen want ik kan mij herinneren dat destijds Tim Klijn ook af en toe voor Edwin Evers inviel als die afwezig was. Al viel Frank Dane ook regelmatig voor Edwin Evers in.

  Marc heeft gelijk dat Rick Romijn tot zijn pensioen wel onder de pannen is maar voor Niels van Baarlen worden het nog hele spannende radiotijden.

 8. Met alle respect voor Tim (en als je een zin begint met, met alle respect) dan weet je hoe laat het is… Tim is een prima kerel maar ik vind hem niet character genoeg voor zo’n belangrijk tijdvak op 538. Ik vraag me ook altijd af of hij thuis ook altijd zo gemaakt en opgefokt praat :-)Deze show met Niels en Rick is oude wijn in nieuwe zakken en haalt het gewoon nooit bij het origineel, net als bij veel covers en films… 1 of 2 leuke vaste items gaan een show niet redden.

 9. Niels en Rick worden betaald per keer dat ze ergens om moeten lachen, dus lachen ze de hele tijd. Prima dat ze dat gaan doen op een zender waar ik niet naar luister, scheelt weer een hoop ergernissen. Hopelijk worden ze op Veronica vervangen door een dj die er wat meer voor de muziek zit.

 10. Had die ochtend plek van 538 ook wel gegund aan bas menting en Dylan boet. Heb je al enige vermoeden wie de ochtend gaat doen op Veronica ?

  • Ik persoonlijk vindt Boet geschikt voor de ochtend, of vroege ochtend ( 4-6 ofzo ) van Veronica. Leuke jongen en volgens mij houdt hij wel van bands als Oasis! Misschien is het leuk om Menting en Boet de ochtend op Veronica te laten doen. Vind het leuk dat jij ook aan ze dacht.

   • Tijdelijk misschien tot dat Mediahuis het officieel overneemt. Maar Stenders en vroeg op blijft een ongelukkige match.

 11. Wat is mis bij de jock’s is de liefde voor muziek, ik ervaar dat de meeste alleen bezig zijn met hun eigen egotrip

 12. Hoewel het een goede ochtendshow is voor liefhebbers van geklets en gelach is het niet innovatief. En de vraag is hoe de rest van 538 straks gaat klinken. Sluit het aan en luisteren mensen door of komt er na de ochtend een stijlwissel? Risico is dat 538 nu heel snel oud wordt. Dan zit je in het water van 10, radio 2, radio 5, Veronica en Joe. Juist in die doelgroep heeft 538 vermoedelijk nog een imago als ‘boemboem hitstation’. Zouden er dan echt mensen van Veronica switchen?

  Op Veronica vond ik de ochtendshow met Genee kort goed luisterbaar. Maar een hele ochtend eiste veel aandacht op. Nu luister ik meestal pas na 10.00 uur radio omdat de ochtendkletsprogramma’s dan voorbij zijn. Wie durft een strakke informatieve ochtendshow met wat meer muziek aan?

 13. Moeten de oude uitgerangeerde jocks van 538 (Tim, Rick, Niels, Lindo, Dennis, Niek, maar ook Coen&Sander) ook niet een beetje lachen om wat ze met z’n allen aan het doen zijn?

  Ze waren ooit ”aan” en ”scoorden” met 538. Zijn stuk voor stuk van de zender gegooid (of van de middagshow) en hebben elders – sommige na veel omwegen – weer dj-werk gevonden. Nu zijn het allemaal oude zielige klagende mannetjes geworden (geen uitzonderingen) die maar braaf achter hun oude baas Dave M. aan blijven lopen, maar Dave M. is ook oud en zuur geworden. En 538 blijft zich richten op jongeren. Snappen jullie het?

  Het wordt vanaf nu alleen maar slechter qua luistercijfers want de luisteraar is al lang weggerend en komt niet meer terug.

  Jammer dat de nieuwe generatie geen kans krijgt. Gemiste kans van 538. Aan de andere kant kan je je afvragen of Jordi Warners dan het nieuwe talent is… hij kan niet eens goed praten en doet alles maar om op te vallen. En dat zit in het weekend OVERDAG! Ohh ja, nieuwtje: Jordi zijn contract wordt niet verlengd en Wietze komt in het weekend. Jordi weet het zelf nog niet, maar ja… het is en blijft de lekkende Bergweg…

 14. Zo maar een idee: 1 goede dj in de ochtend met veel muziek, korte nieuwsitems, weer, verkeer en (belangrijk)
  GEEN sidekicks (whahahahaha)
  Belachelijk idee natuurlijk maar wie weet zijn er liefhebbers van ouderwets degelijk radiomaken. En, ook heel belangrijk, geen prive dingen delen, het interesseert ons namelijk niet.

 15. En dan fijne all time lp/album tracks. Oud en nieuw. Veronica zou zich behoorlijk onderscheiden met zo’n ochtendshow.

 16. Al zouden ze maar de betere (dus niet grootste) hits uit de 60 70 er bij doen, dat is al aardjg uniek, doet njemand meer.
  Overigens, de beste oldies zender is 192 TV.

 17. Die gaan zeker scoren op 538, Tim en zijn ploeg, er is een hele grote groep mensen die dit willen.

  Vele sponsors zullen weer komen, je zal het zien hoe de luistercijfers zullen gaan stijgen.

  Met dank aan Niels en Rick, die maken toch de show.

  • Dat valt nog maar te bezien. Tijden zijn veranderd en Evers is al lang vergeten. Ik vind het persoonlijk erg simpel dat je nu het Evers-gevoel weer zo nodig terug wil brengen in de ochtend. Dat is al eens geprobeerd met Frank Dane maar faliekant mislukt maar ik denk zelfs met team van Evers terug in de ochtend dat het gewoon de zoveelste poging wordt die zal stranden. 538 moet zich gewoon opnieuw uitvinden en dat doe je mijns inziens niet om het Evers team terug te halen. Ik zou overigens van 538 een classic hits station maken maar dan volledig gebaseerd op 90’s en zero’s dus echt die tracks die populair waren toen 538 heer en meester was op FM. Ik denk dat het dan ook beter past met een soort van Evers wannabe team in de ochtend.

   • Frank Dane, kijk eens wat voor sitekicks daar bij zaten, we gaan het wel meemaken, de groep is zeer groot die dit wel wil.

    Is mijn mening, over een 6 maanden zullen we weer eens kijken wat de luistercijfers zullen brengen.

 18. Ik denk dat je moet kijken of je Ferry Maat weer naar Veronica kunt krijgen en hem 4 dagen per week de ochtendshow kan laten doen en hem op vrijdag vrijgeven en vragen of hij op zaterdagavond de Soulshow wil presenteren. Daarbij zou ik de deal zo sluiten als ik Mediahuis was, dat hij tegelijk ook op zijn eigen online station Soulshowradio mag blijven uitzenden. Dat is denk ik wat je moet doen.

  Een andere optie is misschien als we het hebben over een format bij Veronica en dan denk ik echt aan de leeftijdsgroep 50+ dat je misschien namen als Frits Spits, Felix Meurders of Edvard Niessing moet zien binnen te halen en voor in de middag Eddy Keur!

  De programering moet er voor mij doordeweeks als volgt uitzien:

  6:00-9:00: Ferry Maat Maat in de Morgen maandag t/m donderdag
  9:00-12:00: Felix Meurders Rock ’n Roll methode
  12:00-14:00: Frits Spits Tijd voor Twee (Ligt eraan hoe/wat uitzendrechten KRO-NCRV)
  14:00-16:00: Rob Stenders Stenders platenbonanza
  16:00-19:00: Eddy Keur Keur in de middag
  19:00-21:00: Johan Derksen Muziek voor volwassenen
  21:00-00:00: Simone Walraven Simone’s Songlines

  Verder denk ik voor in het weekend:
  6:00-9:00: Patrick Kicken Kicken voor je kiezen
  9:00-12:00: Toine van Peperstraten Goud van Out
  12:00-14:00: Tineke de Nooij Tinekeshow
  14:00-16:00: Marisa Huitink WeekendBonanza
  16:00-18:00: Countdown caffé Kees Baars
  18:00-20:00: Soulshow Ferry Maat
  20:00-22:00: Soultrain USA Kees van Zijtveld
  22:00-00:00: Edvard’s Soulmusic Edvard Niessing

  Verder zou ik vanaf middernacht om op kosten te besparen lekker nonstop oude hits draaien uit de 60’s 70’s 80’s en hooguit 90’s met een ligt uitstapje naar het heden.

  Zo denk ik dat de zender het beste kan worden vormgegeven.

  Verder hoor ik ook dat bepaalde basisregels worden geschonden op de radio:
  – Regelmatig hoor ik dat liedjes niet worden aan/afgekondigd. Denk hierbij aan Desiree van der Heijden. Is iemand die dat niet vaak doet daarop NPO RADIO 2. Zou zoveel prettiger zijn om naar te luisteren. Ik denk ook aan die autobestuurder die niet even op de site van de zender kan kijken of naar het display van zijn/haar radio in de auto of thuis.

  Verder denk ik dat ze bij 538 er goed aan gedaan hebben om dit duo lekker te dumpen. Ik denk dat Klaas weer lekker de theaters in moet gaan en dat Wietze misschien maar weer eens met Mattie zou moeten praten en dan samen met Marieke een trio op Q in het weekend! Zou dat niet leuk zijn!?!

  Of, nog een andere zet: Stefan Stasse weghalen bij NPO RADIO 2 en naar Veronica halen en dan Wietze voor KRO-NCRV tussen 20:00-22:00 zetten op NPO RADIO 2. Kan die lekker s’avonds radio maken en s’morgens lekker uitslapen.

 19. Als Niels en Rick niet naar Veronica waren gegaan, zou het veel beter zijn gebleven met een goeie DJ erbij , Frank in de middag met Jelte , Coen Zwijnenberg in de middag zoals die nou zit en Sanders alsnog naar Veronica , dan waren naar mijn mening een hoop problemen er niet geweest , en ja geeft de jongere een kans , ben erg gecharmeerd van Danny blom ( zit voor 06,00 uur )

 20. Een van de weinige programma’s die ik (nog) luister op Veronica.
  Dat dit programma nu verhuisd naar die verachtelijke, vreselijke boutzender van 538 (hedendaagse klotemuziek, met dat oeverloze gelach om onzinnige zaken),doet mij niet meer naar Veronica luisteren.
  Snel naar radio 10.

5 Trackbacks / Pingbacks

 1. Radio 538 despide a Wietze de Jager después de quejarse: '¡Ahora cinco días papá!' - Teknomers Noticias
 2. Radio 538 abandonne Wietze de Jager après s'être plaint : "Maintenant cinq jours papa !" - Teknomers Nouvelles
 3. Radio 538 dumps Wietze de Jager after complaining: 'Now five papa days!' - World News | TakeToNews
 4. Luistercijfers week 15: Sky Radio blijft groeien, 538 blijft dalen - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Kicken: 538 schiet op, laat Wietze de Jager veel eerder uitslapen! - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*