Patrick Kicken: Qmusic, de nieuwe nummer 1 van Nederland, met dank aan John de Mol

[BLOG] Wat al een paar maanden in de lucht hing is dan nu officieel een feit: Qmusic is de best beluisterde radiozender van Nederland, niet alleen in die o zo belangrijke doelgroep 20-49, maar nu ook op 10+. Natuurlijk roepen ze daar in Amsterdam dat het allemaal hun eigen verdienste is, maar is dat werkelijk zo? Feit is dat de ochtendshow van Marieke & Mattie aanslaat, waarbij met name Marieke een hele grote groep jonge vrouwen weet aan te spreken. Maar wat hebben de directe concurrenten NPO Radio 2 en Radio 538 laten liggen waardoor Q zo kon doorstoten naar de nummer 1 positie?

We mogen inmiddels toch wel concluderen dat de tactiek van Talpa ‘alle ballen op Radio 538’ totaal de verkeerde uitwerking heeft gehad. Hoeveel marketingbudget je ook in één zender pompt, als het product niet goed of niet goed genoeg is dan zorgt het niet voor langdurige groei en dus winst. Je had beter ook veel meer mankracht en marketing in Sky Radio kunnen stoppen zodat je er nóg een geduchte concurrent bij creëert voor Q, want dezelfde doelgroep. Nee dat zou dan ten koste gaan van 538 luidt de miscalculatie. Dus niet veel marketingbudget en zéker geen ochtendshow voor Sky. Maar de meest opvallende fout die ze bij Talpa het afgelopen half jaar gemaakt hebben heeft te maken met Radio Veronica, wat indirect ervoor gezorgd heeft dat Qmusic nu kan vlaggen met ‘wij zijn de nummer 1′. Wat ook meteen het ontslag van Marc Adriani rechtvaardigt, zo’n desastreuse inschattingsfout:

Door Rob Stenders weg te halen bij NPO Radio 2 heb je duidelijk hun programmering verzwakt. Zeker als je ziet (hoort) wat de oplossing is die men bedacht om dit verlies op te vangen: de veel te ontoegankelijke en alternatieve Annemieke Schollaardt op de belangrijke uren 12-14u, waar eerst de frivole niets aan de hand jock Gijs Staverman te horen was, die je dan weer op de plek van de toch wat meer inhoudelijke Rob Stenders neerzet. Niet slim van de zenderbazen De Vries en Bosman bij NPO Radio 2, maar goed, die vinden het allang best dat ze niet meer de nummer 1 zijn van Nederland. Iets wat ook niet hoort, een publieke radiozender als nummer 1. Het geeft keer op keer maar weer aan dat we in Nederland eigenlijk geen publieke omroep hebben, alleen maar hele en halve commerciële omroep. Dus van dat gezeur zijn ze nu af in het Radiohuis, Jurre kan opgelucht kennismaken met de nieuwe Shula. Met opgeheven hoofd in Den Haag vertellen hoe inhoudelijk en inclusief dat NPO Radio 2 toch is en het écht niet om de luistercijfers gaat. Het vertrek van Stenders en het langdurig ziek worden van De Wild heeft de vaste NPO Radio 2 luisteraar natuurlijk ook even in verwarring gebracht en zoekende gemaakt, hoe goed Eddy Keur de vervanging ook gedaan heeft.

Maar wat heeft John de Mol dan te maken met het feit dat Q nu de nieuwe nummer 1 is? Nou behalve denkfout nummer 1 (we zetten alle marketingballen op Radio 538), denkfout 2 (we laten Frank Dane gewoon Edwin Evers nadoen dan komt het goed) is daar ook denkfout 3: we halen Rob Stenders naar Radio Veronica en al zijn luisteraars verhuizen vanzelf mee naar ons. Moet je eens kijken wat dat programma voor een marktaandeel scoort, dat kunnen wij goed gebruiken! Nee, wat je op de eerste plaats gedaan hebt is NPO Radio 2 verzwakken waardoor Qmusic vrij spel kreeg. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat Ome John ex 538 baas Dave Minneboo gewoon lachend naar concurrent Q heeft laten overlopen, met alle onderzoeken die door de jaren heen gedaan zijn onder de arm. Minneboo, die opstapte toen hij de bemoeienis met alles van De Mol écht zat was. Iets met Evers die geen vakantie mocht nemen van John en Dave mocht Edwin, de koning van de ochtend, dat gaan vertellen.

Zoals ik hier al eens eerder opschreef bleek uit die onderzoeken gedaan bij 538 naar de concurrentie dat ze bij Qmusic de fout maakten om niet de claim te leggen op de hitmuziek die ze draaien. Wat denk je dat het eerste was wat Dave is gaan doen toen hij verhuisde van de Bergweg naar de Kauwgomballenfabriek? Juist. De Top 40 binnenhengelen en veel meer een claim op de muziek leggen. Bovendien weet Minneboo natuurlijk van alle muziekonderzoeken welke classics goed scoren bij het beoogde 538 publiek, dus hup, allemaal op rotatie.

Geef je Q nou niet te weinig credits voor de verkregen nummer 1 positie? Natuurlijk doen ze een hoop dingen goed. De marketing is consistent, de acties die ze doen doen ze goed, Het Geluid blijft een hit en de programmering is dik in orde. Gewoon netjes blokken van 3 uur met niet teveel gedoe na de ochtendshow. Gewoon een stuk beluisterbaarder dan de paniekprogrammering van 538, met om de twee uur iemand anders die nóg beter zijn best gaat doen om het verschil te maken. Een programmering die dan ook naar verluidt op korte termijn (lees november) al aangepast gaat worden.

Het mooiste scenario wat 538 nu op de bühne kan brengen is natuurlijk het volgende: Coen en Sander naar Radio Veronica, op de plek van Wilfred Genee, Frank Dane naar de middag van 538 en Wietze de Jager naar de ochtend. Een deejay minder in de dagprogrammering, gewoon twee blokken van drie uur tussen 10 en 16u. En nu eens ophouden met proberen Q te beconcurreren door hetzelfde te doen: weg met die Verrückte toestand, al zeker geen hitlijst meer ermee, stop met de 538 Top 50. Het credo in medialand is en was altijd: ‘don’t try to be better, be different!’. Iets wat De Mol maar niet lijkt te begrijpen, uit een soort misplaatste arrograntie denkt hij door hetzelfde te gaan zitten doen op radio of tv de luisteraar en kijker vanzelf voor zijn zender(s) kiest. Maar wie durft hem dat te vertellen?

Patrick Kicken

22 Comments

 1. Ik ben ook wel benieuwd naar het Stenders-effect. Dat effect lijkt nu nog het meest op het gelijknamige 0.0% bier van vroeger, terwijl hij er toch alweer sinds april zit.

 2. Geen slecht idee om de show van Frank Dane naar de middag(16.00-19.00)te verplaatsen! Tijdens de Olympische spelen afgelopen zomer is dat ook gebeurd en voor mijn gevoel vond ik dat beter passen dan de ochtend.

  Jammer dat Radio Veronica Inside gaat stoppen omdat Wilfred Genee 5 avonden in de week een tv show met Johan Derksen en Rene van der Gijp gaat presenteren. Op maandag 07 januari 2019 is dit radioprogramma gestart als een radio variant op het voetbalprogramma.

  Ik denk dat als radio Veronica Inside een aantal jaren met Wilfred Genee, Niels van Baarlen, Rick Romijn en Celine Huijsmans tussen 16.00-18.00/19.00 was gebleven dit programma vaste luisterschare had opgebouwd. Ik vond dit programma wel een interessante aanvulling op Veronica Inside. Zeker omdat er regelmatig gebeld werd met voetbalkenners Valentijn Driessen, Wim Kieft en Rene van der Gijp.

  Omdat Giel Beelen met de ochtendshow stopte is het programma naar de ochtend verhuist. In het begin leek het mij nog wel een goed idee omdat door bovengenoemde sidekicks mij het een gevoel van nostalgie naar de ochtendshow Evers staat op gaf. Echter paste het voor mijn gevoel beter in de middag. Daar had het eens een jaar of 5 moeten blijven! Al is achteraf praten altijd makkelijk.

  Jammer dat de grote baas meneer John de Mol anders heeft besloten. Benieuwd wie straks dan de ochtendshow op radio 538 en radio Veronica gaat presenteren?

  • Waarom niet? Hij heeft talent en past beter in de ochtend dan Frank, die weer beter in de middag past.
   Wietse pakt altijd in de momenten dat hij de ochtendshow overneemt meer free publicity dan Frank in een jaar.

   • Daar snij je een heel belangrijk punt aan Eric. Als ochtendshow moet je altijd op zoek zijn naar de volgende free publicty actie, inspelend op de actualiteit. Dat is overigens niet ‘het leukste hondje van het jaar verkiezing’ (Ekdom), maar nu speel je bijvoorbeeld ‘hierrrr met je energierekening’. ‘Radio 538 betaalt energierekening van mensen die het niet meer kunnen betalen’.

 3. November nieuwe programmering 538? Als je dat hebt gehoord in de wandelgangen heb je dan niet de veranderingen ook gehoord? Hoe dan ook. Eens met je column. Q Music is eigenlijk gewoon 538 na gaan doen. Alleen dan met een eigen tintje. Marieke is inderdaad een luisteraar trekker blijkbaar. Want Mattie was toch beschadigt na het gedoe met Wietze al lijkt hij er toch niet zoveel last van gehad te hebben.

 4. Ik ben geen kenner van de commerciële radio, maar ik interpreteer de nieuwe luistercijfers met Qmusic nu aan Top alsvolgt.

  1. De koppositie van Qmusic met een winst van 0,5% is denk ik vrijwel in z’n geheel op t conto van hun ochtendshow met de frisse en persoonlijke Marieke & Mattie te zetten.

  2. De aanwas bij Qmusic voor de ochtendshow komt dan volgens mij vooral doordat de populaire Wilfred Genee op Veronica al sinds de Olympische Spelen, tot recent, in de ochtend werd vervangen. Daarnaast ging Frank Dane van 538 van de zoner tijdelijk (net als Genee) een tijdje naar de middag. Gevolg: vooral veel
  luisteraars van Veronica en wat van 538 switchten in de ochtend naar Qmusic en staan ze daardoor nu op Nummer 1.

  3. Maar Veronica verloor 0,1%. Dat interpreteer ik ongeveer als 0,3 / 0,4 % verlies door t ontbreken van Wilfred in de ochtend, maar dan was er denk ik stellig ter compensatie wel zo’n 0,3% winst/luisteraandeel voor de Bonanza van Stenders op z’n eigen Veronica!

  4. Conclusie: dan hebben dus best veel oude Platen-Bonanza-luisteraars van Radio 2 ’s middags de overstap gemaakt van
  naar Veronica/Robbie & Caroline en verklaart dit (grotendeels) het verlies van Radio 2 van 0,4 %. Capice?

  5. Ik heb altijd gelijk.

  DJ

  En John de Mol? Die moet ‘de Twist’ gaan dansen in plaats van ‘de Vogeltjesdans’, of ‘de Mashed Patatoe’ in plaats van ‘de Kabouter Plop-dans’.

  • Iedereen vergeet dat het cijfer van Q niet alleen wordt gevormd door de landelijke Q zender maar ook door Q Limburg en Q non stop in de Randstad, beiden op een regionaal netwerk waar een landelijke partij niets te zoeken heeft, zwaar tegen afspraken en beleid.
   Vals spelen werkt.

  • Stenders gaat vanavond – vrijdag – nog meer de concurrentie aan met Radio 2 en keert tussen 22.07 en 23.53 met Late Night Stenders terug op Veronica. Wordt t straks luisteren naar Giel op 2, of naar Robbie, Caroline en Fred op Veronica?

   (De televisie blijft in ieder geval uit.)

   +

   Ja, we dansen samen de Corona
   Want de fijnste dans is de Corona
   Ja, we moeten lief zijn voor elkaar
   De nieuwste dans is de Corona
   De hit van ’t jaar

   Allé, allemaal de Corona!

   Lalala…

   DJ & MAAN

   • … En dan na middernacht tot 2 uur de aftrap van Eddy’s Nachtwacht op Radio 2 waarin Eddy Keur alles over de liefde bespreekt …

    How deep is Your love, Eddy?

    (Nu op 2 Gijs Staverman met de opvolger van Het Platenpaleis met Disco en hij heeft maar n rare opvatting over wat disco is, maar Tinus is sowieso raar, vooral met een paardenstaart is Gijs raar en hij is de enige homo
    die 100% hetero is. RAAR! 😎)

    Rendezvous round midnight, I’ll be there …

   • … En dan na middernacht tot 2 uur de aftrap van Eddy’s Nachtwacht op Radio 2 waarin Eddy Keur alles over de liefde bespreekt …

    How deep is Your love, Eddy?

    (Nu op 2 Gijs Staverman met de opvolger van Het Platenpaleis met Disco en hij heeft maar n rare opvatting over wat disco is, maar Gijs is sowieso raar, vooral met een paardenstaart is Gijs raar en hij is de enige homo
    die 100% hetero is. RAAR! 😎)

    Rendezvous round midnight, I’ll be there …

    DJ

    • Laten we met z’n allen 3FM herontdekken. Is weer een goed station geworden, met sterke platenkeus, betrokken dj’s die enthousiast en vrolijk zijn. Plus je hoort niet zoveel reclame tussen de programma’s door. Een verademing in het huidige radiolandschap!

  • Het is echt niet te doen met al die reclame op de commerciële zenders. Tegen de 10 minuten per uur, dus tijdens een volledige werkdag zit je al snel 5 kwartier naar die stompzinnige spotjes van Kruidvat en Lidl te luisteren. Ik trek dat simpelweg niet.

 5. ff offtopic:
  Ik vond je gesprek met Patrick van den Hoek de beste gesprek ooit… vooral als je dat op een vrijdagavond luisterd… Krijg je weer dat heerlijke vrijdagavond gevoel. Misschien moet je hem samen 1x per maand dat altijd doen?

 6. Inderdaad, eens met je analyse Patrick! Dan Timur Perlin…Hoe kun je als manager zo’n creatieve jongen zo betuttelend toespreken… Timur is de enige op 3fm met Rob Jansen die voor wat publiciteit kan zorgen. Nu is dat negatieve publiciteit. Duidelijk waarom 3fm zo slecht scoort: de manager houdt iedereen klein! Als 538 slim is kopen ze zowel Timur als Rob weg bij 3FM. Gelijk wat verfrissing bij de zender van John!

 7. Eens! Behalve over Coen & Sander naar Veronica. Ze moet ergens heen met het duo maar, de Veronica luisteraar zit niet te wachten op twee kleuters van eind 40 die al jaren het zelfde doen en totaal niet vernieuwend zijn. Misschien Sander met iemand anders maar zeker niet met die Coen er bij.

  Gerard Ekdom is de man voor de Veronica ochtendshow.

 8. Die Patrick Kicken heeft er toch wel aardig kijk op, moet ik zeggen. Er zal waarschijnlijk voor niemand ooit een station zijn waar je de hele dag met evenveel plezier naar luistert. Je kan ook regelmatig switchen; ik doe sinds deze zomer meestal 6 tot 9.30 radio 2- 9.30 tot 16 Veronica – 16 tot 19 omroep Brabant – s avonds weer Veronica. T is maar een idee😁

 9. * Eddy Keur heeft de vervanging helemaal niet goed gedaan, veel luisteraars gekost.

  * Wietze scoort niet goed, hem naar de ochtend zou desastreus zijn voor Radio 538.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*