Patrick Kicken: Gaat Wietze de Jager het tij keren voor 538?

[BLOG] De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren is een feit: een andere ochtendshow op de plek van sterdeejay Frank Dane, die hier bij Spreekbuis al eerder de wind van voren kreeg. Wietze de Jager en cabaretier Klaas van der Eerden mogen het gaan proberen. Hopelijk met z’n tweetjes en niet nog een stoet sidekicks erbij, iets wat Dane ook geen goed gedaan heeft. Wat moeten ze nog meer in huis halen die twee om alsnog een vuist te maken tegen de ochtendhit Mattie & Marieke bij Q? Even wat adviezen.

Waar Dane natuurlijk last van had, behalve het team dat aan hem opgedrongen is, zijn eigenlijk twee dingen. Een, hij moest een soort Evers kloon spelen, wat hij niet is. Dane is een Jensen light, met een bepaalde hautaine houding en kijk op de zaken. Getuige ook de tweets die je regelmatig las over zijn ‘wappie achtige’ uitspraken on-air. En twee: Frank Dane is op de eerste plaats een ster en zo gedraagt hij zich ook, met z’n veel te dure villa en geiligheid naar op TV verschijnen. Ja Wietze zat ook in Expeditie Robinson, maar die straalt toch niet dat ‘kijk mij eens beter dan de rest zijn’ uit, hoe zeer Dane het ook probeert te verbloemen, het hangt gewoon aan zijn kont die arrogantie. En daar kom je niet mee weg bij radioluisteraars tegenwoordig, nooit eigenlijk, gezien ook het falen van zijn broer Robert Jensen als ochtendjock.

Het is het probleem van veel ochtenddeejays: ze zien zichzelf ineens als ster omdat ze het belangrijkste plekje op de radio hebben veroverd. Toch begint het dan pas. Amerikanen vergelijken het scoren van een ochtendshow met de presidentsverkiezingen: constant handjes schudden, fans creeëren voor jou en je station. En wat dacht je van een aantal hit items veroorzaken? Ik mag toch hopen dat het team achter Klaasie & Wietze de lockdown gebruikt om met een paar verdomd goede ideeën voor sterke terugkerende content te komen. En dat is niet zoals bij Frank maar gewoon een vraag deponeren, de telefoonlijnen opengooien en de luisteraars voor het entertainment laten zorgen.

Ik moet altijd een beetje gniffelen als mensen je feliciteren met ‘de ochtendshow’. Tuurlijk is het een eer, maar ook een helse klus. We leven in een tijd dat ik maar naar boven hoef te swipen en ik moet weer lachen (TikTok), ik maar op play hoef te drukken en alles hoor wat ik wil horen en zie wat ik wil zien. Tuurlijk, de sfeer van zo’n ochtendshow is ook een grote tune in factor maar als het enige wat je aan entertainment brengt dan keihard lachen is om een toevallig ontstane grap dan wens ik je veel succes anno 2022. Zet er een team tekstschrijvers op. Klaas van der Eerden moet uit zijn cabaretcarrière toch ook weten dat je niet zomaar op een podium gaat staan voor een publiek zonder er goed vantevoren over nagedacht te hebben?

Wat me ook nog zorgen baart is het grote aantal jonge kinderen dat onze vriend Wietze thuis heeft rondscharrelen. Ik was in 2005 net 31 en kindloos toen ik aan de ochtend begon bij Veronica. Giel, Evers, Stenders, allemaal zonder kids. De Jager is van ’89, het jaar dat ik als vijftienjarige mijn eerste radioshowtjes deed en hij is 32 geworden dit jaar. Hij en zijn vrouw Lieke hebben drie jonge kinderen thuis rondrennen. DRIE! En dat dan combineren met de zwaarste baan in radioland: de ochtendshow. Dane werd voor het eerst vader toen hij amper 9 maanden Evers had opgevolgd. De klad kwam er meteen in. Slapeloze nachten. Constant onrust. Hoe denken die gasten dat allemaal te doen?!

Ik vind het een risico. Je moet namelijk alles op alles zetten om het te laten slagen, dit doe je er niet zomaar even bij. Dit wordt je leven, dit is geen normale baan. Iedereen die anders beweerd leeft in het land der blinden, waar middelmaat hoogtij viert. Getuige ook ‘het radiomoment van het jaar’ laatst: niet een prachtig interview, een te gekke stunt, een briljant item, nee ‘samen hetzelfde plaatje draaien’ werd weer eens uit de kast getrokken en won de prijs. Wat een armoe.

Wel leuk om te zien dat John de Mol nog efkes de baas aan het spelen is vlak voor de op hande zijnde fusie met RTL, waarna er niet meer naar hem geluisterd wordt. Linda zal vast aan de kersttafel tegen John gezegd hebben dat die Wietze en die leuke Klaas toch eigenlijk veel prettiger zijn om naar te luisteren dan die Duistere Dane. Na het toetje hebben ze kop of munt gedaan. En zie daar, een telefoontje later en het is geregeld. Anders was dit wel gebeurd bij de introductie van ‘de nieuwe 538 programmering’ krap een maandje geleden.

Kortom: paniekvoetbal. En verdeel en heers. Ik moet het allemaal nog maar zien of het beter gaat scoren! Misschien moet 538 eerst eens een duidelijke koers kiezen qua muziek en marketing, dat bepaalt toch voor een groot deel of het station weer een succes wordt. Maar als je met een stationmanager te maken hebt die niet eens weet waar de letters CHR voor staan dan wordt dat een knap lastige wedstrijd.

Patrick Kicken

*Update* Naar het schijnt moesten Dane en zijn team in de krant lezen dat ze binnenkort weer mogen uitslapen. In Hilversum noemen we dat ook wel een ‘De Molletje’. Raar he, dat velen er voor passen om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf. Door dit soort ondoordachte acties slaat bij iedereen weer de angst toe, ook bij Wietze & Klaas.


58 Comments

 1. Mooi om toch jezelf nog even weer naar voren te halen Patrick. “Toen IK een ochtendshow had”. Man man man laat je zelf nou eens los… die eeuwige oude Bertha Kicken uit de sloot halen wordt niemand vrolijk van. We weten het wel ja.

  Maar tijden veranderen he, generaties ook. Volgens mij lukte het Wietze ook prima bij Q om een ochtendshow te maken met koters over de vloer.

  • Als sidekick fungeren is heel iets anders dan de kar zelf trekken Anton. PS je maakt dezelfde fout die ik veel jocks ook hoor maken on-air, je gaat uit van voorkennis. Het gros van de lezers hier weet niet of niet meer dat ik ook jarenlang een ochtendshow heb gedaan wat maakt dat ik er uit eigen ervaring over kan vertellen en dus heeft het toegevoegde waarde het erbij te schrijven.

   • Ik weet dat nog wel. De 80s en 90’s hotline bij Veronica in het weekend… Was altijd goed! Zou een goede tegenhanger kunnen zijn van de platenbonanza van Stenders op een andere zender. Bijvoorbeeld NPO RADIO 2….

   • In welk opzicht was Wietze een sidekick in het programma genaamd ‘Mattie & Wietze’? Net zoals Sander een sidekick is in de Coen & Sander Show? Misschien de definitie van een sidekick nog even opzoeken. Desalniettemin, sidekick of co-host, heeft hij goed wat jaren MET kinderen een ochtendprogramma gemaakt wat goed scoorde. Waarom zou dit niet lukken nu?

    • Omdat, nogmaals, zelf de kar trekken in een tijd waarin 538 in zwaar weer verkeerd vergt dat je alles op alles moet zetten. Niet fulltime papa moet spelen voor drie jonge koters. En mind you: de ochtendshow van Qmusic werd pas een echt succes toen Marieke aan boord kwam.

 2. Beste Patrick, Prima column! Weet jij of Frank Dane nog een doorlopend contract heeft? Ik heb begrepen dat hij rond de € 500.000 per jaar verdiende. Zo wil ik ook wel bedankt worden voor bewezen diensten en een tijdje doorbetaald worden!

  Tijdens de Olympische spelen was Frank Dane zijn programma in de middag tussen 16.00-19.00 te beluisteren. Ik vind het daar eigenlijk beter bij passen. Net als het radioprogramma van Wilfred Genee. Het is alleen de vraag wat er dan met de Coen & Sander show gaat gebeuren?

  Ik kan mij toch niet voorstellen dat een dure jongen als Frank Dane bij Radio 538 op de reservebank blijft zitten?

   • Je hebt het steeds over Coen & Sander in de middag bij Radio 10 of Veronica. Buiten dat Radio 10 met Somertijd al een hele goede middagshow heeft, wie doe je daar een plezier mee? De luisteraar van Radio 10 of Veronica zit echt niet te wachten op Coen & Sander. Sander als sidekick met een andere host zou nog kunnen. Maar de Coen & Sanders overhevelen naar een van deze zenders zou een domme zet zijn. Goed als je het doet voor Coen & Sander maar het moet gaan om de luisteraar. En die zit er niet op te wachten.

    Frank Dane naar de middag van 538 wel een goed idee. Daar past Frank veel beter. Coen & Sander als duo mee stoppen. Het is wel klaar.

 3. Hallo Patrick, Bedankt voor je reactie! Van mij hoeft Frank Dane niet solo. Jelte van der Goot kan hij wel meenemen. Die vond ik bij Edwin Evers al een prima toevoeging! En als laatste nog 1 sidekick en/of nieuwslezer.

  Je hebt wel absoluut gelijk dat hij niet de fout moet maken om teveel mensen om zich heen te verzamelen. Die fout maakte hij volgens mijn beleving al bij de start van zijn ochtendshow. Die was op dat vlak niet uitgebalanceerd.

 4. Vreselijke ochtendshow al die tijd.(verplicht meeluisteren met je maat die de bus bestuurt)
  Teveel itempjes klakkeloos overnemen van Evers met eerst de tuthola Hannelore erbij en dat popie-jopie boertje uit Achterhoek.
  Waarom liet hij deze middelmaat in z’n maag splitsen dan..?.
  Alleen Jelte vd Goot is echte radioman, die verdiend eigen programma.
  Opgeruimd staat netjes

 5. Prima column!
  Frank Dane vond ik al een twijfelachtige keuze toen hij het overnam van Evers. En hij heeft me in die periode niet écht kunnen overtuigen en speelde te veel de populaire jongen. Hij wilde ook krampachtig zijn privéleven buiten de show houden, wat ervoor zorgt dat je je minder met hem kunt identificeren. Zijn iets te hoge (en voor mij onprettige stemgeluid) hielp ook niet.
  Ik ben dus niet verbaasd over zijn vertrek in de ochtend.

  Wat betreft Wietze de Jager: luisteren naar hem begon me te irriteren omdat hij steeds van die stopwoordjes heeft: ‘inderdaad’ te pas en te onpas en ‘…, of niet?’ bij elke vraag die hij stelde (waardoor ook een open vraag altijd gesloten wordt).
  Als je dat éénmaal hoort, gaat dat steeds meer opvallen en leidt het af van datgene dat hij eigenlijk zegt.

  Als hij dat eruit weet te krijgen, dan ga ik een paar keer luisteren naar hem in de ochtend. Maar hoge verwachtingen heb ik niet van hem.

 6. Volgens Dane wilde hij niet echt een afscheidsshow maken en vond hij 3 jaar ochtendshow en Missie 538 wel een mooi moment om een punt te zetten. Wel een zeer vrijblijvende quote om het zo te duiden. Hier moet wel meer spelen.

 7. Makkelijk afzeiken wat er niet goed ging. Wat vond je wél goed bij Frank?

  Bij voorbaat roepen dat het nieuwe niets wordt vind ik ook te makkelijk. En dan niet aangeven wat er wél moet gebeuren. Erg tegenstrijdig met wat je in Leven zonder Stress roept.

  Frank moest Evers opvolgen. Heeft hij knap gedaan. Hij krijgt echt wel weer een plek.
  Wietze en Klaas: veel succes!

 8. Maar Kicken, je wilde zelf ook graag terug naar Talpa… lag alleen een sidekickmanager in de weg. Anders had je ook weer factuurtjes gestuurd naar Ome John.

  • Niet perse hoor, ik wilde het doen voor mijn vriend Rob. En om proberen te helpen het merk Radio Veronica weer wat omhoog te duwen. Factuurtjes sturen naar Talpa daar houden ze niet zo van, je mag blij zijn dat je er nog gratis mag parkeren 😉 De blikjes cola haal je maar uit een automaat (no joke)

 9. Evers light Jensen light, zijn er nog andere smaken?
  Waarom moeten ochtendshows altijd maar lollig zijn?
  Zet nou ergens eens een ander typ neer die wat cynisch en kritisch is ipv altijd maar hahahahaha wat zijn we toch grappig

  • Sander de Heer? Bas Westerweel? Zijn misschien te oud wat de 538 doelgroep betreft maar kunnen denk ik wel een wat meer cynische en serieuze kant van zichzelf laten zien. Of je moet er een full service zender van maken en er Frits Spits-achtige types neerzetten die dat alles met elkaar kunnen combineren.

 10. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Frank en team al niet eerder op de hoogte waren van deze aanstaande beslissing. Al was het maar omdat het natuurlijke hele negatieve PR genereerd als de luisteraar het gevoel heeft dat Frank “aan de kant gezet zouden zijn”. Dat dit nu toch de toon is van de mediaberichten geeft aan hoe onhandig Talpa is in haar communicatie. Had er gewoon op aangestuurd dat wordt uitgedraden dat Frank toe is aan een nieuwe uitdaging ofzo. Ook al is dat niet de waarheid, een verhaal kan je altijd mooi kleuren in de media

  • Talpa (radio en tv) heeft gewoon alle schijn tegen. Het komt door eerdere acties en verhalen over De Mol. Ekdom die huilend achter de mengtafel zou hebben gestaan bij een telefoontje, Marc Adriani die ineens weg moest, Evers die een of andere track van U2 niet meer mocht draaien, de reclamepingel bij Sky die er per direct af moest (want iemand verdiende daar aan die niet de Mol heette van achteren) en zo zijn er nog 101 anekdotes

 11. Frank is gewoon ontslagen en het team wist dit tot gisteren niet. Wat Tapa ook spint. Dit is de waarheid. En zo gaat het zo vaak bij die organisatie. Er is een reden dat mensen daar gillend wegrennen of weggestuurd worden en vervolgens blij zijn dat ze er van verlost zijn. Giftige club daar en dat gaat Wietze ook ondervinden.

 12. Daar hebben we meneer kicken weer die denkt een mening te moeten ventileren over wat er allemaal fout gaat en moet gebeuren.

  Nou ik geloof dat jij niet veel langer een ochtendshowtje hebt mogen doen als meneer Dane, en dit bij een station welke zich in de verste verte niet mag meten met 538.
  Dit moest Frank ook nog opknappen na het Evers tijdperk, wat had je dan verwacht dat die luistercijfers zouden doen? Iedere lul met een beetje verstand van radio had je dit kunnen vertellen.
  Hierbij heeft hij volgens mij ook duidelijk een missie mee gekregen: maak Evers staat op op de Frank manier.

  Wat ik leuk zou vinden om Frank naar 3FM te halen, en hem dan de ochtendshow met totale vrijheid te laten invullen, de weekenden met Frank op 3 waren vroeger hilarisch en van hoge kwaliteit.
  Ik weet dat 3 hem inmiddels niet meer kan en wil betalen, en bovendien een andere route zijn ingeslagen, maar toch.. een radionerd mag dromen toch?

  Hoe dan ook vind ik dat jij totaal geen recht van spreken hebt over hoogstaande ochtendjocks terwijl je zelf hopeloos gefaald hebt.

 13. Volgens Talpa wilde Frank Dane zelf geen afscheidsshow meer maken. “Ik heb het gevoel dat ik met Missie 538 een heel mooi punt heb gezet achter precies drie jaar fantastische ochtendradio”, laat Dane via de woordvoerder weten.

  Talpa reageert hiermee op geruchten dat Dane niet van tevoren zou zijn ingelicht over het besluit een einde te maken aan zijn ochtendshow. Dane en zijn team namen begin 2019 bij 538 de plek van Edwin Evers over. “Wij gaan ervan uit dat wij ook in de toekomst met Frank en zijn team bij 538 zullen blijven samenwerken”, viel eerder vandaag in een persbericht van de zender te lezen.

  • Overal laat het team in de media weten totaal verrast te zijn. En dat was Frank tot gisteren dus ook. Dit is de Talpa manier. En Marieke gaat helemaal niet naar Talpa. Ze zou gek zijn en Dave houdt haar wel binnen. Nieuwe wind bij 3FM. Wie weet worden hij en Menno weer vriendjes?

  • Dat de Boer tijdelijk bij 3FM gaat zitten is zo naïef. Dat gaat een permanente klus worden en reken maar dat er wat echt talentvolle mensen vanuit Talpa ook vertrekken. Laat ik het zo zeggen, ik zou het verstandig vinden als je CV technisch niet te lang Talpa erop hebt staan. Bij RTL gruwelen mensen van de aankomende fusie en het soort mensen in de directie dat dit met zich meebrengt. Hoe mensen behandeld worden bij Talpa door die zwakke directie en de megalomane John de Mol is totaal anders dan hoe RTL met mensen omgaat. Dit gaat een culture clash eerste klas worden en daar gaan de Talpa mensjes het onderspit delven. Vreselijke club.

 14. Hè hè, blij dat eindelijk die zelf ingenomen kwast van een Frank Dane van de radio verdwijnt. Na het vertrek van Edwin Evers heb ik denk ik nog anderhalfjaar lang naar de ochtendshow van 538 met Frank Dane geluisterd. Maar die gast begon ik steeds meer uit te kotsen. Hij vond zichzelf een hele grote ster. Een arrogante zelfingenomen kwast is het, nog net niet zo erg als dié broer van hem, die Robert Jensen. Ben blij dat die Frank Dane opgerot is. 538 had Wietze de Jager al veeeeeel eerder die ochtendshow moeten geven. Dus vanaf het nieuwe jaar ga ik dan misschien wel weer naar 538 luisteren!

 15. Frank denkt net als zijn grote broer dat hij God is.

  Hij werd door zijn 3FM collegas uitgekotst, mede door dat 1 april filmpje waarin hij zogenaamd in een gelekt pornofilmmpje te zien was. Iedereen wist allang dat het nep was maar meneer dreef het zo ver door dat hij gewoon niet kwam opdagen bij zijn ochtendprogramma zogenaamd omdat ie onderdook wegens schaamte. Moesten zijn collegas uit bed worden gebeld.

  Frank mag lekker weg blijven van de radio

 16. Na ‘Leven Zonder Stress’ komt Patrick Kicken in 2022 met nieuwe podcasts. In ‘Leven Zonder Afgunst’ wil hij het gaan hebben over het misgunnen van andermans geluk en geld, met name bij radio djs. Voordat hij aan deze serie begint, moet hij echter eerst een 12 stappenplan doorlopen waarbij hij eerst zijn tekortkomingen op een rij moet zetten en kritisch naar zichzelf leert kijken. Een tweede podcast, niet eerder verwacht dan 2025, heeft de pakkende titel ‘Leven Zonder Egocentrisme’. Patrick zou deze serie graag naar voren halen omdat hij immers alles al heeft gedaan en bovendien beter.

  • Hahaha dank voor deze prachtige reactie Marc. Ben met je eens dat mijn ego heerlijk buiten mag spelen in die columns. Toch dient het hopelijk wel nog een doel, namelijk andere ego’tjes wakker schudden.

   Durf wel nog steeds te beweren dat mijn ochtendshow van 2005-2008 bij Veronica zo’n beetje het beste was wat daar te horen was, op Somertijd na. De luistercijfers bewijzen het ook, niks heeft daarna nog datzelfde marktaandeel gescoord.

   Dat ik steeds zo met die wijsheden loop te strooien is omdat ik het zo jammer vind dat radio in Nederland zo vervlakt is en niet op de juiste, wetenschappelijke manier benaderd wordt. Er is echt zo veel kennis uit Amerika en Engeland te halen dat je er eng van wordt. Maar nee, in Nederland blijven we gewoon lekker door hobby’en in de hoop dat het aanslaat.

 17. Het constante domme gelach in die ‘show’ was tenenkrommend. En dan vooral heel hard om elkaar lachen. Weet ook niet waarom je zoveel sidekicks nodig hebt. Of je bent grappig of je bent het niet, maar dit was continu geforceerd elk item met een dom ha ha ha ha eindigen. Prima beslissing van John, je scoort niet, dan een ander op die positie.

  • Het is net als de lachband bij al die verschrikkelijke Nederlandse comedyseries. Was het niet ook Jensen die een lachband onder zijn shows op TV monteerde? Terwijl hij op de radio zoveel echter en origineler was. Het heeft allemaal met angst te maken, angst om te falen, bang dat het niet leuk genoeg is.

   • Jensen nam aan het eind voicetracks op die Jan P moest afspelen in de studio, toen was de originaliteit ver te zoeken. En dat was drivetime he

    Plus dat Jensen al zn items van Rob Stenders had gejat, zoals twee bekende nederlanders met elkaar doorverbinden en dan wachten wat eruit zou komen

 18. Kijk, daar heb je een punt Alexander. Ja dat zou mooi passen bij Sky want dan maak je van je minpunt je pluspunt: die drie kids leveren volop verhalen, herkenbare situaties en content op voor de show. En als ze met z’n tweeën de ochtend bij Sky Radio gingen doen (Lieke heeft ook radioervaring) dan was het salaris wel zodanig dat ze mooi mensen kunnen inhuren om de hele dag de kinderen te vermaken en te verzorgen.

  Ze worden op die manier het ultieme radiokoppel om te volgen voor andere jonge dertigers met kinderen of plannen ervoor. Kan altijd nog, als 538 dadelijk van RTL is, de inmiddels ontstane fanbase meeverhuizen naar 101 in plaats van 102 FM.

  Ja zo lul ik alles wel recht wat krom is maar geef toe: dit is toch wel echt de ideale oplossing en situatie dan. Win/win!

 19. Ik zal het antwoord geven Patrick: Nee!
  Door deze onbesuisde actie doet 538 juist datgene wat ze proberen te voorkomen: de luisteraar naar Qmusic jagen
  De switch naar Wietse is derhalve al mislukt voor hij een ochtendshowshow gemaakt heeft. Puur omdat de luisteraar het niet pikt als hem iets door de strot geduwd krijgt.
  Had daar na een winterpauze toch Lex Gaarthuis neergezet die kan een prima ochtendshow maken, en laat ze op de Bergweg alsjeblieft eens investeren in een degelijk PR team. Dan voorkom je dit soort blunders.

  Dit doet 538 meer kwaad dan goed, wat je ook van Dane en zijn show vind.

 20. De Talpaman moet vooral zo doorgaan, als hij toch meer van televisie is kan hij beter ‘zijn’ radiostations overdragen 538 naar SLAM, R10 naar Q . Sky 100 % non-stop. Kom op John je beste tijd is geweest. Tijd voor een andere uitdaging. De politiek niks voor jou ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*