Patrick Kicken: De nieuwe programmering van Radio 538, lood om oud ijzer

[BLOG] Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze inzetten tegen het Q geweld. Welke jocks gaan ze wegkopen. Wordt het toch Wietze in de ochtend? Frank naar de middag? Coen en Sander naar Veronica? Eh, nee. Er worden wat stuivertjes gewisseld overdag en in de avond. Leuk voor de desbetreffende jocks, maar gaat dit nou werkelijk het verschil maken?

Overdag
Vanaf maandag 22 november een vernieuwde 538 programmering. Barend van Deelen is op werkdagen na Frank Dane te horen tussen 10 en 12 uur, op de plek van Mark Labrand. Om 12 uur is het lunchtijd én de start van Niek van der Bruggen zijn nieuwe programma tot 14.00 uur. Dat het programma’s genoemd worden dat is alweer zooooo 1995. Hou daar toch eens mee op. Je bent gewoon één station en shifts van twee uur overdag zijn gewoon veel te kort. Wel positief: géén aparte programmanamen. Hoe zeer ik het Barend en Niek ook gun, het zal niet zo gek veel uitmaken in de luistercijfers. Zeker als de muziek en de marketing niet op de schop gaan. En we anno ’22 nog steeds hetzelfde zitten te doen als 30 jaar terug bij de start van 538: Hitjes aankondigen. Files. Weerberichtje. Belletje. Leuk dat je luistert. Hier komen er weer drie.

Mattie & Marieke
Wat we natuurlijk hadden willen horen of lezen is dat Mattie & Marieke weggekocht waren door Talpa. Vanaf 1 januari op de plek van Dane. Dát maakt een verschil, dit is gerommel in de marge. Een op smaak gebaseerde verandering waarbij de luisteraar denkt ‘nou en’. Omdat zenderbaas Coco Jamboo zo lekker klikt met Niek van de muziekredactie mag ie in de dagprogrammering. Omdat Labrando niet zo lekker ligt niet meer. Anders zijn deze wisselingen niet te verklaren, zowel Mark als Wietze deden hun stinkende best. Van der Bruggen, die mislukte in de middag bij Q, het niet kon waarmaken in de ochtend en middag bij Veronica krijgt weer een kans. Waarom? Allemaal aardige gasten verder maar wat is de logica hierachter? Dit is nou typisch weer zo’n move van iemand die haar programmering baseert op smaak in plaats van kennis. Of zou het komen door het machtsvacuüm dat is ontstaan na het gedwongen vertrek van radiobaas Marc Adriani bij Talpa? Wie het hardst schreeuwt vanaf de 538 apenrots en z’n charmes inzet bij La Coco krijgt een dagshow. Over vrouwen gesproken, waarom krijgt toch nooit een talentvolle jongedame een kans bij dat 538? Lopen er genoeg rond bij 3FM en Slam! die iets kunnen. Je wil toch ooit ook je eigen Marieke?

Niek
Wellicht dat deze uren, solo tijdens de lunch, Niek beter liggen dan een drivetime show en Barend iets minder aandacht vraagt met zijn talks na de ochtendshow dan Mark, maar dat zijn details. En op detailniveau ga je het niet winnen. ‘You don’t win by removing negatives, you win by adding more positives’. (Dan O’Day). Dus: geef je luisteraar een extra reden je station op te zoeken. Ik moet overigens een beetje opletten met wat ik hier schrijf over Van der Bruggen want dat schijnt nogal een vechtersbaas te zijn. Vloog ooit Ruud de Wild aan op een feestje, gaat het verhaal. Waar hij toch lang de sidekick van is geweest. Voordat je het weet word ik geliquideerd net als die misdaadblogger toen, op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio. Waar overigens menig Alarmschijf en Paradeplaat geregeld is, maar dat terzijde. Fuck wat weet ik toch veel. Niek, als je dit leest: groot fan. Je kan het. Ik ga naar je luisteren. Dat het mislukte bij Q in de middag is allemaal op het conto van je toenmalige programmabaas Iwan de verschrikkelijke te schrijven, niet jouw schuld. Ik hoor dat je de Voxpro maximaal gebruikt en dat juich ik van harte toe. En nu ik er wat langer over nadenk, ik snap wel dat je drie van die hitradiorammers, Barend, Niek en Ivo achterelkaar programmeert op 538 om de werkdag meer vaart te geven. Maar dan wel staand mag ik hopen! Zitten is voor Omroep Max presentatoren.

De avond
Maar wacht, er is meer: Na ‘De Coen en Sander Show’ starten Lindo Duvall en Igmar Felicia de doordeweekse avond: Lindo begint vanaf 19.00 uur en Igmar vanaf 22.00 uur. Igmar, die eerder vriendelijk bedankte voor dit aanbod en tijdstip ‘want hij was te druk met TV’. Voor Lindo is het leuk en het positieve hieraan is wél dat ze weer kiezen voor meer ervaring op de zender, ook ’s avonds. Mart Meijer verdwijnt (terecht) uit de weekprogrammering naar het weekend. Te onervaren nog en meneertje denkt op z’n 22e al het radiowiel opnieuw te hebben uitgevonden. Een seminar beluisteren of bezoeken van en met ervaren vakmensen of een boek over radio lezen ho maar. Nee liever de biografie van Zlatan, ‘dat is meer mijn ding’. Tuurlijk jongen, identificeer jij je lekker met de sterren. Bas Menting mag blij zijn dat ie nog mag blijven, hij is veroordeeld tot de vroege zaterdag- en zondagochtend waar hij de items van Frank Dane / Oen en Anders mag herkauwen.

Wietze
Wietze de Jager die teruggebonjourd wordt naar het weekend is een voorteken van zijn aanstaande vertrek. De geruchten dat hij door BNNVARA ingelijfd wordt voor de 3FM ochtendshow worden steeds sterker. Geef Wietze toch z.s.m. de ochtend op Sky Radio, dan hou je hem binnen en maak je van dat station een nog groter kanon tegen Qmusic. Over Sky gesproken, voor de stationvoice van die zender Labrand wordt een droom waarheid, hij gaf al meerdere malen aan dat een hitlijst presenteren voor hem het hoogst haalbare is, alhoewel ik me niet kan voorstellen dat je daarvoor je dagelijkse tijdslot vrijwillig opgeeft. Nee, dit gaat niet zoveel doen in de luistercijfers, het is hooguit een opfrissing van je doordeweekse geluid maar zoals de titel van deze treffende (!) column al doet duiden: lood om oud ijzer. Het was ook opvallend geweest als ze écht drastische maatregelen hadden getroffen, met ontslagen of het aantrekken van andere (grote) namen zo vlak voor de fusie van Talpa met RTL. Die budgetten zijn simpelweg bevroren.

Radio 10
Er is trouwens nog een verandering op komst in het Talpa pand, een verdieping hoger: Topproducer Marc Berg, nu nog werkzaam bij de Veronica ochtendshow met Wilfred ‘Ladyshave’ Genee, stapt over naar Radio 10. Daar wordt ie toegevoegd aan het team van de Moeder der Middagshows, Somertijd. Waar binnenkort sowieso een stoeltje vrijkomt, sidekick Linke Luuk (van den Braak) gaat zijn Brabantse roots achterna en Radio 10 Brabant oppimpen.

Bonje
Overigens heb ik in mijn laatste jaren bij Radio Veronica alleen maar bonje gehad met die Marc Berg. Mijn god wat vond ik het een betweter. Zo’n Mr. Know It All die niet gewoon doet wat je van hem vraagt maar op alles een weerwoord heeft. Hou ik niet van, ben al druk genoeg met de radioshow om alles uit te leggen! Er was trouwens ook niet veel voor nodig om met mij ruzie te krijgen die laatste twee van mijn twaalf jaren bij Veronica. Allemaal de schuld van de Red Hot Chili Peppers. En Scar Tissue. Aaarrggghh! Dat gaat dan wel weer een leuke match worden in Somertijd, Bergmans is wel opgewassen tegen de gevatheid van Van Someren. Zet hem op Marc, je kan in ieder geval weer lekker uitslapen straks! Je bent af en toe te horen on-air. Te zien op de webcams. En je werkt voor het nummer 1 Talpa radiostation met de meeste posters in de bushokjes, ook wel eens lekker.

Patrick Kicken

35 Comments

 1. Coen en Sander en Wietze hebben allemaal kort geleden nog verlengd. Dat hun naar een andere zender gaan (al dan niet binnen Talpa) vind ik dan ook onnodige ideeën/geruchten.

 2. Beste Patrick,

  Weet je ook al wie de ochtendshow op Radio Veronica vanaf maandag 03 januari 2022 gaat presenteren? Je hebt in column van donderdag 07 oktober 2021 Toine van Peperstraten geopperd.

  Maar ik dacht afgelopen dinsdag Rick Romijn horen zeggen dat Edwin Evers eventueel van maandag tot en met vrijdag de ochtendshow op Radio Veronica gaat presenteren. Ik weet niet of jij daar meer weet?

  • Als dat het geval is dan is dat de redding voor Radio Veronica. Zou hem wel mooi staan Evers, hij heeft toch ooit in de 90’s van Veronica alle kansen gehad! Beetje zoals Arjen Robben die terugkeert bij FC Groningen in zijn nadagen.

  • Evers naar de ochtend is een no go. Dat heeft hij nog niet zo lang geleden bevestigd. Of het moet tijdelijk zijn, misschien dat hij zich daar even voor kan opleiden, maar permanent: uitgesloten.

   • @Erwin; je kan best gelijk hebben! Misschien dat het bij Rick Romijn meer iets is van de wens is vader van de gedachte. Ik had toch echt het idee dat Rick Romijn afgelopen dinsdag in de ochtendshow op Radio Veronica hier iets over suggereerde?

    Edwin Evers is nu heel druk met zijn band. Maar toch zou ik mij kunnen voorstellen dat hij het van maandag tot en met donderdag zou kunnen doen en dan Jan Joost van Gangelen gewoon op vrijdag blijft. Dan kan hij het weekend nog steeds voor zijn band inplannen.

    Ja ik geeft toe dat ik dat ook wel zie zitten! Maar Patrick Kicken zal waarschijnlijk wel gelijk hebben dat het Toine van Peperstraten wordt. Daar verheug ik mij niet op want ik vind Toine van Peperstraten enorm saai overkomen(net als Roelof van Hemmen bij Frank Dane vind ik hem beter geschikt voor een BNR Nieuwsradio of NPO Radio 1 waar hij nu zit)en ik kan mij niet voorstellen dat hij een leuke ochtendshow op de radio kan neerzetten.

    Bovendien weet ik niet of Niels van Baarlen en Rick Romijn nou erg bij Toine van Peperstraten zouden passen?

    • Zolang die Rick en Niels er bij blijven in elke combi dan ook blijft het een zwak geheel en een parodie op wat ooit zo goed was met Evers. En beetje wat je nu met Frank Dane hebt bij 538. Ook een slap aftreksel van wat was. Mocht Evers het toch doen dan valt het ook nog maar te bezien of het weer net zo goed word als voorheen met dito luistercijfers.

 3. Dat talpa afzeiken zit je nogal hoog zeker. Hoeveel krijg je daarvoor van q music. En laat 1 ding duidelijk zijn, ze zitten echt niet te wachten op mattie naaier hoor. Laat die staker daar aub blijven.

 4. Ik moet hier Patrick Kicken toch gelijk in geven! Een grootse aankondiging van een vernieuwde programmering terwijl het niet meer is dan wat schuiven en wisselen met Dj’s is. Er is een tijd geweest dat Radio 538 een trendsetter was en radio herdefinieerde. Het is bij mij een hele lange tijd niet eens opgekomen om naar een andere radiozender te luisteren! Behalve dan naar NPO Radio 1 om naar het programma Langs de Lijn te luisteren voor live verslagen van eredivisiewedstrijden.

  Nou zijn dat even lang vervlogen tijden. Natuurlijk heeft het vertrek van Edwin Evers ook veel luisteraars gekost. Maar dat is niet het enige. Edwin Evers zou niet eeuwig met zijn ochtendshow doorgaan. Daar had 538 ook eerder op kunnen anticiperen(Edwin Evers heeft toch ruim van te voren zijn vertrek aangekondigd).

  Het probleem is dat Mark Labrand, Barend van Deelen, Ivo van Breukelen en Niek van der Bruggen authenticiteit missen! Het zijn allemaal te gelikte, geformatteerde Dj’s die allemaal enorm op elkaar lijken. Als al deze Dj’s nou iets hadden wat hun onderscheidde van elkaar zou dat wel schelen. Nu lijken hun programma’s enorm op elkaar. Alsof het klonen van elkaar zijn. Alleen Wietze de Jager had nog wel iets onderscheidend en die wordt notabene naar het weekend gedegradeerd.

  Hier gaat Radio 538 zich niet van Qmusic of NPO Radio 2 onderscheiden en weer meer luisteraars dan deze stations binnenhalen. Alleen met radioprogramma’s en Dj’s die iets specifieks hebben.

 5. Wietze gaat niet naar 3FM. Omroepintekening is al een done deal voor vanaf januari.

  6-9: Sander Hoogendoorn
  9-12 Herman Hofman (weer terug met volledige werkweek na burn-out)
  12-14: Timur (met philo)
  14-16: Jorien Renkema
  16-19 Frank en Eva (van 5 naar 4 dagen parttime want Eva is moeder)
  19-22 Wijnand en Rob (Nu definitief samen duo)
  22-00 3voor12 levert dus misschien uurtje in maar daar wordt nog ouderwets over vergaderd

  • Dus Rob en Wijnand allen maar in de avond? Het enige duo bij 3FM die wel goede radio maken. Ze willen die zender gewoon kapot hebben….

 6. Op de niet drive-time uren kun je net zo goed non-stop zetten, zal de luistercijfers niet negatief beïnvloeden, integendeel denk ik, en maakt het leven van zo’n robot-dj (die daar ongelukkig standaardtekstjes zit uit te spreken maar dat toch maar blijft doen want je werkt in elk geval bij de radio), toch ook prettiger.

  Tip voor John: Ik vertoef regelmatig op kantoren waar de radio als achtergrond aan staat. Niemand schenkt daar enige aandacht aan, totdat er een plaat langskomt die niet in het format past (quilty pleasure). Dan gaat de radio soms zelfs harder en gaat het gesprek over die plaat. Als je nou in de niet-drive-time uren de dj weglaat, 2x een quilty pleasure per uur draait, en de ellenlange reclameblokken rond het nieuws (zeeer storend) nu na die 2 foute platen zet.

 7. Radio 538 bestaat al 29 jaar. Dat is best lang. En jarenlang het best beluisterde radiostation van Nederland geweest. Er komt dan vanzelfsprekend een keer een tijd dat het ietsjes minder gaat, maar dat wil niet zeggen dat het radiostation meteen geen toekomst meer heeft. Het gaat niet om ‘alles of niets situaties’ waarbij er winnaars en verliezers moeten worden aangewezen.

  Er staat bij Radio 538 feitelijk gezien geen slechter dj-team dan bij Qmusic. Het lijkt alleen zo te zijn dat discjockeys, die werken voor een radiostation dat minder goed gaat in de luistercijfers, meer kritiek krijgen. Vaak staat die kritiek los van de geleverde prestaties. Discjockeys bij Qmusic hebben de wind in de rug omdat ze bij het populaire Qmusic werken. Stapt een Qmusic-discjockey over naar Radio 538 dan krijgt deze persoon plotseling meer kritiek.

  Dus, Mattie & Marieke opkopen om ze in de nieuwe programmering van Radio 538 te zetten, gaat niet werken. Mattie Valk en Marieke Elsinga zouden bij Radio 538, plotseling overvallen worden met kritiek. En de luistercijfers zouden door de negatieve aandacht ook niet in positieve zin verbeteren. Het voorstel om Mattie & Marieke weg te kopen bij Qmusic is ook, lood om oud ijzer.

  Op de nieuwe programmering van Radio 538 kunnen mensen positief of negatief reageren. Het feit is dat Radio 538 net als ieder ander radiostation, keuzes moet maken om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven bestaan. Daarbij horen ook keuzes die door de buitenwereld niet altijd begrepen worden.

 8. Hoi Patrick. Ik had gehoopt / gedacht dat je op de achtergronden van het plotselinge vertrek van mr Dance Department good old Dennis Ruijer zou ingaan. Na 15 jaar stopt dat programma opeens? Ook bonje? Of is het opeens stoppen van een succesprogramma op de zaterdag ook onderdeel van de nieuwe programmering?

  • Hoi Nico. Dit speelde al langer, Ruyer is natuurlijk eigenlijk gewoon een Veronica jock. Heeft twee kleine kinderen. Zes dagen in de week radio maken, ook al is het opgenomen, is soms wat teveel van het goede.

 9. Misschien een idee om minimaal één radiostation op te doeken? Te veel van hetzelfde. En van al die DJ,s die op elkaar lijken de beste er uit zoeken, bij voorkeur die geen burnout krijgen van goed betaald worden voor hun hobby.

 10. Dit is een half bakken programmering gemaakt door iemand die er wederom geen verstand van heeft. Wil 538 achter de weg omhoog weer vinden dan moet de programmering volledig op de schop en moeten Coen & Sander er gewoon uit. Frank naar de middag en Wietse en Klaas de ochtend van 6.00u tot 10.00u

  • Coen Swijnenberg en Sander Lantinga in de middag geeft Radio 538 al jaren stabiliteit.

   Jouw idee om Coen Swijnenberg en Sander Lantinga nu van de zender af te gooien, is een slecht idee. Er moeten ook goede alternatieven klaarstaan die net zo aansprekend zijn. Anders kan er misschien een soort NPO 3FM-syndroom optreden. De zender die een paar jaar geleden te maken kreeg met discjockey-leegloop. De opvolgers die klaarstonden doen hun best. Ze krijgen het alleen niet voor elkaar om het succes van de voormalige discjockeys te evenaren.

   • @Patrick Keijzer Coen & Sander zijn het grootste probleem van de zender. Twee 40ers die zitten te doen alsof ze 20 zijn. Dit duo is een grote miskoop geweest. Waren dat laatste jaar bij 3FM al over hun hoogtepunt heen.

    • Coen Swijnenberg en Sander Lantinga waren geen miskoop. Eerder een razend populair duo.

     Als je teruggaat naar het jaar 2015 en een keuze moet maken, over de koers in de middag van Radio 538. Denk ik dat de conclusie is dat er niet veel alternatieven waren. Zoeken naar geloofwaardige opvolging voor de noodgedwongen vertrekkende Ruud de Wild. Kom je vanzelf uit bij Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

     Als jij in het jaar 2015 zenderbaas van Radio 538 was, wie zou jij in de namiddag zetten?

     • Onzin! Ze waren een miskoop. Zoals ik al zeg hierboven waren ze bij 3FM al over hun hoogtepunt heen. 538 had er toen beter aan gedaan om Timur Perlin en Ramon Verkoeijen of Gerard Ekdom binnen te halen. Het nu opnieuw verlengen van het contract van Coen & Sander is al helemaal stom. Als ze slim zijn halen ze volgend jaar Rob Janssen en Wijnand Speelman binnen voor de middag.

 11. Patrick schrijft dat hij niet van betweters houdt. Hahaha.

  Kom op Patrick, je hebt de afgelopen jaren toch juist geleerd dat het belangrijk is van jezelf te houden! Hahaha

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*