Patrick Kicken: Is Radio 538 nog te redden?

[BLOG] De laatste luistercijfers van afgelopen dinsdag bewijzen dat wat iedere radiokenner al sinds jaar en dag voorspelde: als Evers vertrekt is het over-en-sluiten voor het marktleiderschap van Talpa’s vlaggenschip Radio 538. Is het tij nog te keren? Kan nieuwbakken stationmanager Coco Hermans, onder leiding van haar boezemvriend Marc Adriani, met wat aanpassingen een verdere val tegenhouden? Laten we het station nog eens tegen het licht houden.

Natuurlijk verdienen ze bij QMusic in Amsterdam alle lof dat ze zo hard aan het groeien zijn, maar zonder keeper op het doel bij de tegenpartij is het wel makkelijk scoren. En we moeten niet vergeten dat Q sinds kort weer een partij steunzenders erbij gekocht heeft in de randstad, bovenop het andere ‘regionale’ commerciële pakket in Limburg dat ze al een voorsprong geeft in die provincie. En natuurlijk de beste commerciële radiofrequentie in heel Nederland: de befaamde 100.7 FM. Ja, hun ochtendshow is dankzij Marieke Elsinga een hit, wat ik al eens duidde in RTL Boulevard. Maar het wordt hun door fouten op de Bergweg in Hilversum ook wel erg makkelijk gemaakt om de wedstrijd te winnen.

Laten we eens beginnen met de zéér discutabele tactiek dat Sky Radio vooral niet teveel luisteraars moet trekken, want dit zou ten koste gaan van 538. Geen eigen ochtendshow, bepaalde hits niet op rotatie, weinig marketingbudget. En wie denk je dat daar uiteindelijk van profiteert? Juist, QMusic. Een beetje dom, zou Maxima zeggen. Maak daar toch gewoon een volwaardig radiostation van, waar je niet de live nieuwslezers wegbezuinigt en probeert te besparen op van-alles-en-nog-wat want ‘het is toch maar een non-stop zender’. Fout. Het is een van je sterkste wapens om QMusic klein(er) te houden!

Had je destijds ervoor gekozen, om ondanks het niet arriveren van Mattie, met Wietze en een desgewenste andere sidekick de ochtendshow van Sky te lanceren, of Tim Klijn met de vaste sidekicks van Evers, dan had QMusic nu niet zo florissant de vlag kunnen hijsen. Maar goed, we zouden het over 538 hebben. Die dus duidelijk niet profiteren van het ‘klein houden van Sky’. Dus stop je na de kerst hiermee en ga je er wél vol voor, door dit legendarische radiomerk óók de kans te geven weer uit te groeien tot een top drie station, met voldoende budget en mankracht. Die rekensom kun je nu, na het zakken van álle vier de Talpa radiozenders in de recente meting toch ook zelf wel maken op de Bergweg. Zeker nu thuiswerken de norm lijkt te blijven, is er meer dan ooit markt voor een strak non-stop station met leuke acties, een goeie feel maar geen onnodige geklets.

Dan toch naar 538. Laten we de dagprogrammering er eens bij pakken. Het idee om extra geklets en personality toe te voegen aan het toch al drukke gedoe overdag blijft dom, zeker in coronatijd waarin mensen zich minder verplaatsen dan voorheen. Een lunchshow met Wietze de Jager? Je zou de muzieksweeps veel langer moeten maken. Ook al doe je dat met deze deejays, dan nog mis je die lekkere doorluistering. Want dit zijn personalities, geen hitradio jocks. Kunnen die jongens niks aan doen, zij willen gewoon hun punt drukken en aanwezig zijn. Maar of het lekker wegluistert? Dit is commerciële radio, dat ze er bij NPO Radio 2 mee wegkomen iedere twee uur overdag een nieuw station en dito sfeer te lanceren betekent dat jij juist het tegenovergestelde moet doen, níet hetzelfde.

De grootste knauw bij 538 komt ook dit keer weer in het tijdvak van Coen en Sander. Als je het hebt over showstoppers dan zijn dit er wel twee. De hele tijd, minuten lang, ‘kaal lullen’ zoals we dat in vaktermen noemen. Niet eens de moeite nemen het tempo hoog te houden, nee, onze stemmen en interviewtjes zijn het belangrijkst. Die stiltes vullen we wel op met lachen, hahahaha, keihard lachen om elkaar. Dát zou het eerste moeten zijn wat kersverse Coco moet doen daar: deze twee eens bij de oren pakken en zeggen ‘wat zijn jullie nou eigenlijk aan het doen? elkaar aan het vermaken of de luisteraar?’. Ook weer ieder jaar hetzelfde trucje uit de kast halen genaam de Faamnaam, gaap gaap gaap. Ik zou me kapot schamen als ik wist dat ik dit zat te doen voor dát bedrag wat ik kreeg.

Conclusie: ja, Radio 538 is nog te redden, maar dan moeten er wel drastische beslissingen genomen worden. Niet alleen maar zitten te pielen aan de muziekmix, alhoewel ook belangrijk, maar zorgen voor gewoon een lekker station waar je je goed bij voelt om naar te luisteren. Stoere stationsacties waar mensen over praten. Weg met het kinderachtige gedoe van Oen & Anders. De dagen dat Evers de boel omhoog trok zijn voorbij. Wellicht ook eens tijd voor een andere station voice, geen arty farty reclamecampagnes meer, wél terug naar de tijd dat er nog over je station gepraat werd. Herinner je je de actie ‘538 moet in de ether!’ nog? Roep luisteraars op om bij Q, Radio 2 of 3FM in shows in te breken en ‘538 is beter!’ te roepen. De tijd van arrogantie is voorbij, het wordt weer knokken geblazen! Alhoewel ze dat bij 538 ook gedeeltelijk aan zichzelf te danken hebben door dit soort ondoordachte, megalomane radiouitzendingen nu bijna twee jaar geleden.. De prijs daarvoor betaal je nu.

Patrick Kicken

40 Comments

 1. Voor muziek hoef je al jaren niet meer bij de radio te zijn.
  Wel eens geturfd hoeveel muziek er in 1 uur radio zit?
  Ik zou al aangenaam verrast zijn als dit 30 minuten is, maar ik geloof het niet.
  Jaren geleden moest ik eens ergens heen wat ongeveer 12 minuten rijden was. Bij toeval ging ik ongeveer 7 minuten voor heel weg. Heb de radio aangehad, maar slechts een halve minuut muziek gehoord, toen was ik op mijn bestemming.
  Het belangrijkste is natuurlijk de reclame, dan is het nieuws verplicht (daarna weer reclame). En vervolgens lijkt kletsen, praten, lachen, en meer van dat soort dingen heel belangrijk te zijn. En aangezien de DJ de muziek meestal niet uitzoekt, zal hij (of zij) ook niet echt enthousiast zijn over de muziek.
  Dit soort programmering zal ongetwijfeld veel mensen aantrekken, maar ook veel mensen afstoten. Sky Radio omvormen tot een station waar ook minder muziek wordt gedraaid betekent alleen maar: meer van hetzelfde, vissen in dezelfde vijver, weer luisteraars afstoten.
  Plaatje maar weer!

   • Dat geloof ik meteen, Patrick. En Evert heeft het jarenlang bewezen.
    Daarom schreef ik dat dit ongetwijfeld veel mensen zal aantrekken.
    Maar ik haak af bij een ochtendshow met veel gepraat (nooit naar Evert geluisterd, wel ‘s-middags naar Rob v.S.). En ik zal niet de enige zijn.
    Dus een verstandige radiozender eigenaar zal niet 4 zenders hetzelfde laten doen, maar 4 verschillende programma’s aanbieden. Zodat iemand die een hekel heeft aan die ene hele goede ochtendshow, toch bij een andere zender terecht kan.
    Dan vist deze radiozender eigenaar uiteindelijk toch in een grotere vijver.

  • Bij mij in de auto staat ie op radio 2 of op q music. sorry gerard ik vindt de introrally leuker om te doen als dokterpop bij 2 hebben ze leuke interactie! en bij q music ook en moet altijd lachen om marieke

   • Dat is het dus. De kracht van dicht bij de luisteraar staan passen ze bij Q-music en Radio 2 erg goed toe. En daarmee scoren ze enorm goed in de ochtend. Geen gemaakt geschreeuw of gelach. Maar 2 mensen die met elkaar of met de luisteraar praten over het dagelijkse leven. Alsof ze bij je aan de keukentafel of in de auto zitten. Bij Frank Dane zit je naar een gemaakte babbel club te luisteren. Die bouwen totaal geen binding op met de luisteraar.

 2. Even reactie op een ander onderwerp, om precies te zijn column van 2 week geleden: Luister de laatste woorden van Stenders in de Bonanza van vanmiddag eens terug en trek je conclusie.

   • Hij zegt niets meer dan dat hij nog graag had door willen zenden. Maar het programma zit erop. Maar het gaat allemaal verder in Stenders Late Night. Sommige mensen horen dingen die er niet zijn. Stenders kondigt niks aan of af. Ja zijn programma voor die week. Omdat vrijdag Annemiek op die uren zit.

 3. Radio 538 hoeft zich voorlopig nog niet te bewijzen, want het staat nog steeds in de top 3 van best beluisterde radiostations.

  Het wordt misschien eens tijd dat Sky Radio zich gaat bewijzen. Er waren ooit eens tijden dat Sky Radio niet van de ‘nummer 1 positie’ was weg te slaan. En wat dacht je van NPO 3FM? Ook daar is het nog lang geen feest, want ze hebben nog een lange weg omhoog te gaan.

  • Bij 3FM gaat het nooit meer feest worden. Dat station in huidige vorm nog steeds gericht op jongeren, met deze dj’s en deze zendermanager gaat de weg omhoog niet meer vinden.

  • Sky is al jaren geleden een gewoon hitstation geworden. Het dreunt en bonkt bijna net zo hard als 538, heeft alleen nog geen speciale DJ-shows. Voeg deze toe en het verschilt nauwelijks meer van 538.
   Vroeger was Sky het non-stop station met iets rustiger muziek, maar nu allang niet meer.
   En er draait veel te veel reclame. Met 15 tot 20 minuten reclame per uur jaag je je luisteraars weg naar andere media.
   Ik luister vooral CD’s in de auto. Anderen hebben nieuwere media.

    • Er is wel behoefte aan een echte landelijke softpop zender met muziek van Barbara Streisand en Neil Diamond etc. Sky Radio is steeds meer opgeschoven richting 538 tegenwoordig.

 4. 538 is inderdaad al geruime tijd niet meer het station wat het een aantal jaar geleden wél was. Ik snap ook niet wat ze daar allemaal aan het doen zijn, maar ik ben bang dat als er niet ingegrepen wordt, het snel klaar zal zijn met 538.

  Wessel kan wat mij betreft zeker nog de stationvoice blijven. Zijn stem is goud waard en past nog goed bij de ‘smoel’ van de zender. Zijn programma Global Dance Chart op vrijdagavond is overigens ook een toffe en strakke show die heel nice weg luistert.

  Coco? Marc? John? Geen idee bij wie ik moet zijn maar het is tijd dat een van jullie nu toch echt ballen gaat tonen en jullie de zender weer een smoel gaan geven. Waar is toch het spraakmakende van een aantal jaar terug gebleven?

  Jullie willen als 538 zijnde de jongeren bereiken? Da’s leuk, maar dat gaat niet lukken met de huidige (avond)programmering ben ik bang. Dan moet je toch écht aan een Club Ondersteboven gaan denken. En er is genoeg talent in huis wat een soortgelijke show op zich kan dragen.

  • Hoi Justin, dat avondprogramma met Bram Krikke hadden ze kunnen hebben bij 538 maar ze hebben misgegrepen. Toen ze weekendjock Igmar Felicia benaderden hiervoor zei hij ‘zich liever op TV te focussen’. Ik had hem meteen een TV kado gedaan en de deur gewezen.

  • Die jongen van Club Ondersteboven naar de ochtend en Frank Dane naar de middag. Rob Janssen en Sander Hoogendoorn naar de zender halen. Stoppen met kleuter Wietse en Coen & Sander. Die laatste 2 zaten bij 3FM al op de automatische piloot. Bij 538 doen ze het zelfde kunstje maar dan veel slechter.

   Bij SKY zouden ze zeker moeten denken aan een ochtend en middagshow met tussendoor hits draaien met af en toe een aankondiging. Maar wie? Heb je suggesties Patrick? Ik vond het oorspronkelijke idee van Beau en Marieke in de ochtend en een heel goed idee maar dat gaat niet meer gebeuren.

    • Ik denk dat Wietse daar veel te licht voor is. Een kleuter op radio. Daar ga je SKY niet speciaal voor aanzetten. Zijn sidekick Klaas van der Eeden is wel een hele goeie. Daar zou een leuke host bij gezocht moeten worden.

   • Ja, heb je 4 zenders, laat je ze op alle 4 praten, praten, praten en praten.
    Zie mijn eerder reactie over verschillende programma’s aanbieden.

 5. De laatste keer dat ik de hele dag 538 heb aangehad was nog in de tijd zonder lunchshow. En toen kabbelde het bij Mark & Ivo maar wat door, zonder items dus wat saai (mss nu anders)

  Bij Q heb je de Top 40 classic, slimste bedrijf van Nederland. Bij Radio 10 heb je after lunch dip, bij Veronica heb/had je het 12 uurtje waar luisteraars kunnen kiezen uit muziek.

  Simpele items maar je betrekt toch de luisteraar erbij.

  En luisteraars op te roepen om ergens anders te gaan zeggen: 538 is beter wordt toch wat lastig tegenwoordig. Elke voice app wordt voor geluisterd voordat het de ether in gaat. En de meeste telefoongesprekken worden toch wel opgenomen van te voren.

  Ff helemaal niks met de column te maken: Ik mis bij 538 een nachtshow (ik snap dat er bezuinigd moet worden door corona )

  • Ik kan je zeggen dat ook nu, nog steeds, geen vaste items meer plaatsvinden in de shows. Geen idee waarom ze hier voor kiezen. Hits pompen is leuk, maar een show zonder invulling gaat inderdaad vervelen.

   Ik zou juist in tijden van corona denken dat mensen wel een soort van uitlaatklep kunnen gebruiken…’t hoeft allemaal niet super uitgebreid maar een leuk itempje bij Greatest Hits, of tijdens de lunch kan denk ik geen kwaad. Hebben ze in het verleden ook gedaan.

   De komst van een nachtshow zou inderdaad al een hele verbetering zijn t.o.v. wat ze daar nu hebben zitten.

   Vraag is: wie moet er op deze uren gaan zitten? Eddy Keur gaat het (helaas) niet meer doen.

   • Het probleem is dat jocks nog steeds denken de hele show stop te moeten gooien voor ‘items’. Je kunt met lekker strak jocken en af en toe een verrassende, doordachte grap meer het verschil maken. Een of twee keer een leuk, verrassend gesprekje met een luisteraar, waar je ook alle kanten mee op kan.

    Maar nee, alles moet ‘echt’ zijn. Je zou eens een luisteraar een goeie grap influisteren die hij of zij mag maken aan het eind, oei, té spannend. Liever ‘app wat je aan het doen bent’, dat voorlezen en joep doei de mazzel roepen.

    • Inderdaad Patrick. Zeer jammer maar helaas toch realiteit.

     Ik kan niet begrijpen dat dit de ‘content’ van radio anno 2020 is…

 6. Moet aan denken dat Jhon de Mol talpa ondernemer had het over laatste tijd, dat hij ergerde zich dat die twee Boys in de middagshow van 538 C&S veel te veel praten in plaats van muziek draaien
  …. Ja dacht ik precies wat ik eerder gezegd heb dat de DJ-ES van 538 onprofessioneel gedragen en zichzelf in belang stellen….. zoals bijvoorbeeld kijk op mijn instagram dit en dat wat ik geplaatst heb etc… Je bent op je werkplaats en je moet netjes gedragen en niet zuren. Ze hebben geen luisteren oor voor de luisteraars. Dan krijg je dit.

  P.S.
  Ook bij Qmusic die Marika gedraagt als een gestreste 🐔 ze moet de mond houden en niet zo vals en hard lachen. Ook nog maakt zij verschil tussen de luisteraars bijvoorbeeld met het spelletje 30-s de zelfde kandidaten binnen halen die eerder verloren hadden…. dus zo krijgen de ande kandidaten geen kans. Vertel je me dan of dat professioneel is????

  (Ik laat me horen)
  Whatever,Aniway, Fuck, Vaffanculo. 538 & Qmusic.

 7. Wat is het toch leuk om deze oude mannen praat te lezen. Van vroeger was alles beter. En dat klopt nog ook! Vroeger was er schaarste om naar muziek te luisteren. Vandaar de gouden tijden van de zeezenders, ze zonden bijna 24/7 muziek uit.

  En nu is er internet, er zijn nu veel, heel veel internet radiostations en platforms waar je 24/7 naar muziek kan luisteren. (Met met een onbeperkt internet abonnement en welke jongere heeft dat niet.)

  De tijd dat iemand anders voor jou in Nederland bedenkt waar je naar moet luisteren is definitief voorbij. En komt niet meer terug. Geen zeezenders meer, geen radio meer op de middengolf, en binnenkort ook niet meer op de FM (kijk maar naar de landen om ons heen) Vergeet DAB+ dat is een doodgeboren kindje. Maar van overheidswege verplicht in nieuwe auto’s. Wie heeft er thuis vrijwillig DAB+ gekocht? Ik hoor daar echt niemand over. Maar wel dat mensen nu thuis muziek kunnen luisteren die ze wel leuk vinden via internet met Smart Speaker systemen.

  TIP, Ga eens met de toekomstige generatie praten, en niet de studentjes op de universiteit, maar met jongeren op de middelbare scholen en nog beter op de lagere school. Die gaan het radio landschap bepalen.

  En dan kunnen wij, oude mannen, weer potcasts gaan luisteren (en misschien maken) over de radio van vroeger. De zoveelste keer een speciaal over de zeezenders, de landpiraten op FM, de stemmetjes van de Boer, de radio spelletjes. Het gekke in die speciaals wordt bijna geen muziek gedraaid maar alleen gesproken. Terwijl muziek de basis is.

  • 538 staat nog met 1 been in de top ja, nog net op een 3e plek. Kunstmatig door Talpa bovenin gehouden door o.a. Sky klein te houden. Radio 10 staat al bijna op gelijke hoogte, daar waar ze het gas ook niet volledig intrappen om 538 te beschermen. Als Radio10 en Sky onder een andere eigenaar hadden gezeten waren ook zij al over radio 538 heen gegaan. En had het station dus zeker niet meer in de top gestaan.

 8. Radio is niet te redden, maak je niet druk. De Nederlandse radio bestaat louter uit constant gelul en weinig muziek. Nietszeggende presentatie robots die worden getraind hoe je zo glad mogelijk kunt klinken en handelen naar de paarse ster van de station manager.

  “Herinner je je de actie ‘538 moet in de ether!’ nog”

  Man, kom op, herinner je je nog “Veronica moet blijven” in 1973 nog? De echte 538 was Veronica op zee. De naam heeft totaal niets meer te maken met wat je betoogt.

  Tijden zijn veranderd. De radio van nu is enkel voor een handje vol radiofreaks en 50+ ers. Wtf ouwe?

  Inderdaad, radio in het buitenland is veel verder dan radio In Nederland. Het is hier een ontwikkelingsland geworden. Alles geven we weg. Ook de radio. Nog even en het enige wat je nog uit een speaker hoort komen is de azan!

 9. Frank Dane is ook waardeloos. Herkauwd wat items van Evers bij gebrek aan eigen creativiteit. Praat ontzettend gemaakt enthousiast waar je als luisteraar doodmoe van word. En de ochtendshow is te druk. Er zitten daar veel te veel mensen door elkaar heen te tetteren. Je bouwt op die manier geen band op met de luisteraar. Q-music en Radio2 hebben veel sterkere ochtendshows zitten. Gemaakt door 2 mensen die veel dichter bij de luisteraar staan. En vooral zichzelf zijn op de radio. Bij Dane klinkt alles zo gemaakt, druk en nep. Coen en Sander waren bij BNN top. Dat was verfrissende radio, met veel leukere en herkenbaardere meezing jingles. Inmiddels is dat programma zwaar over de datum, en komt het op 538 totaal niet tot zijn recht. Wellicht door de beperkingen in format en creativiteit. Of de heren zijn te lang met elkaar door gegaan.

 10. Ik ben het helemaal eens met Ice wat betreft de ochtendshow van Frank Dane! Het is net een persoon teveel en te druk. Dat viel mij bij de eerste ochtendshow op woensdag 02 januari 2019 gelijk op. Henk Blok is vervangen door Roelof Hemmen maar Frank Dane had beter Hannelore Zwitserlood sidekick en nieuwslezer in een kunnen laten zijn. Dan heb je 2 sidekicks en een nieuwslezer en sidekick in een. Ik denk dat de show qua drukte en tempo iets beter tot zijn recht komt. Maar ja dient er dan plaats te maken? Roelof Hemmen is net gevraagd om Henk Blok op te volgen. Daarnaast was het niet zo slim van radio538 om de top40 naar Q-music te laten vertrekken! Heel veel mensen luisterden vrijdagmiddag nog naar radio538 puur voor de top40. Je kan daar wel een kopie voor in de plaats nemen maar dan kiezen mensen toch voor het origineel op Q-music. Het valt mij ook op dat het ene radiostation van Talpa het ander niet mag overstijgen. Toen radio538, radio 10, radio Veronica en Sky Radio andere eigenaren hadden deze stations er vol voor konden gaan! De krampachtigheid om niet teveel in elkaars vaarwater te zitten begint de luisteraar op te vallen.

 11. @Harm Radio is zeker veranderd en is in Nederland te veel van het zelfde maar het is echt onzin dat alleen mensen van boven de 50 nog radio luisteren. Radio is er nu op meer manieren dan vroeger maar zal nog heel lang bestaan.

 12. 538 radio net even geluisterd…is een reclamezender
  Nummer gehoord en dan weer een reclamepraatje
  Kom niet zo in een luisterritme en lijkt zo oppervlakkig allemaal

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: QMusic de nieuwe marktleider, met dank aan Marieke - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*