Patrick Kicken: QMusic de nieuwe marktleider, met dank aan Marieke

[BLOG] Dat waar iedereen al stiekem een beetje rekening mee hield, maar pas nadat het effect van marketingmonster De Top 2000 is uitgewerkt, ergens in het voorjaar van 2021, is nu al gebeurd: QMusic is de nieuwe nummer 1 in de vandaag gepubliceerde luistercijfers van het Nationaal Luisteronderzoek. En het geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat je iemand in de ochtend hebt zitten die de luisteraars in hun hart hebben gesloten: millennial Marieke Elsinga, van het ochtendduo Mattie & Marieke, bij het station voor millennials: QMusic.

Nu zou je kunnen stellen dat sinds de coronacrisis uitbrak de ochtendshow niet meer zo belangrijk is voor je radiostation. Want mensen zitten thuis te werken en staan niet meer in de file. Dat zal wellicht te maken kunnen hebben met het moment waarop ze inschakelen, maar je ochtendshow is óók vooral bepalend voor het algehele imago van je station en de beleving daarvan door je luisteraars. In Amerika hebben ze de stelregel: als je station bekend staat om de leuke prijzen die je er kunt winnen, dan is de ochtendshow een énorm prijzenfestival. Als je station bekend staat om een vrolijke, uplifting uitstraling zonder moeilijk, cynisch gedoe dan is de ochtendshow daar een overtreffende trap van. En dat laatste is bij QMusic het geval.

Die ochtendshow, Mattie & Marieke, is gewoon héél erg goed. Er wordt over alles nagedacht, ieder medium wordt ingezet en marketingbudget wordt niet verspild omdat ‘Pietje van de lunchshow’ (lees: Wietze) zo nodig ook met z’n kop op een poster moet. Ze weten op wie ze zich richten en springen dan ook helemaal in die belevingswereld, die van de millennial. Niet proberen ‘alles voor iedereen te zijn’. Als je de ochtendshow van directe concurrent 538 er naast legt dan wordt meteen pijnlijk duidelijk dat het hier om een gevecht gaat tussen Badr Hari en een veel jongere en fittere tegenstander. Op 538 is natuurlijk veel meer aan te merken, maar daar heb ik al genoeg | over | geschreven (drie blogs), laten we het positief houden.

Nou vooruit, één dingetje dan nog: Missie 538. Heb je daar nou werkelijk iets mee gewonnen op de Bergweg? De uitstraling was carnavalesque, met die confettitruien en de timing buitengewoon slecht: voedselbanken weten bij god niet waar ze met alle hulp en al het sponsorgeld naar toe moeten, was van de week in het nieuws. Ze hebben het niet nodig. Had dan geld ingezameld voor de horeca en andere zaken die dicht zijn door corona, dan was je nog een beetje actueel geweest. Zo’n actie voor de voedselbank wordt door iedere sportclub en op iedere basisschool jaarlijks verzonnen: als landelijk radiostation hoor je beter, origineler en groter te zijn dan dat.

Het is typisch het gedrag van een station dat zich nog steeds heel groot waant en als een soort van miljonair ‘goed probeert te doen’. Vals sentiment noem ik dat. Trappen luisteraars niet (meer) in in een tijd van echtheid. Het valt te prijzen dat ze wat nieuws proberen bij 538, maar zo’n Q Escaperoom is natuurlijk veel meer van deze tijd en géén slap aftreksel van 3FM’s Serious Request. Terug naar Q: Het zou zo maar eens kunnen dat ze hun marktleiderschap al vrij snel na de Top 2000 weer terug hebben. Want ook bij NPO Radio 2 rommelt het. Rob Stenders mag dan wel weer voor eventjes zijn keutel ingetrokken hebben, er spelen op de achtergrond zoveel politieke belangen tussen omroepjes onderling en met opperrechter Jurre Bosman (NPO radiobaas) dat dit wel eens voor té veel ruis op de werkvloer kan zorgen, waardoor ook dit station zijn gloriedagen achter zich heeft liggen.

Advies aan John de Mol’s Talpa radiogroep is dan ook koste wat kost Gerard Ekdom binnen boord te houden, wiens contract in het nieuwe jaar afloopt. Als hij óók naar Q verkast om daar de middagshow te doen is het einde zoek. Als je met Radio 10 de aanval kunt inzetten op NPO Radio 2 dan heb je met 10 nog de grootste kans daarna alsnog een bedreiging te vormen voor QMusic. Of op z’n minst stevig op nummer 2 te staan. Met 538 moet je gewoon je verlies accepteren en het station, net als een slecht draaiend voetbalelftal, helemaal opnieuw gaan opbouwen. En ga dan ook eens googelen op begrippen als ‘stationality’ en ‘likeability’. Het station verandert nu iedere paar uur van smoel en klinkt té arrogant, iets waar Dave Minneboo, de programmabaas bij QMusic, goed op let. Verder is de muziekrotatie bij de nieuwe nummer 1 natuurlijk dik in orde, je weet wat je krijgt. De algehele uitstraling perfect. En een heel sterk merk. Wat zeggen de Amerikanen alweer? ‘Music, Mornings & Marketing’. Maar daarvoor moet je wel de radioschool afgemaakt hebben wil je dit concept begrijpen en vooral: consistent uitvoeren.

Patrick Kicken

41 Comments

 1. Al langer gaat het gerucht dat John de Mol zich weer op zijn passie wil richten. En da’s niet ANP, online activiteiten en nee zelfs geen radio, maar tv. En dan niet de tv-zenders, maar vooral weer producties. De rest staat al langer in de stille verkoop. Maarja, probeer maar wat voor een goede prijs te verkopen in deze onzekere coronatijden..

  Maar laten we de luistercijfers niet te dramatisch bekijken: Radio 10, Sky Radio plussen tov de vorige meting. Veronica blijft gelijk.

 2. De ochtendshow vind ik verschrikkelijk. Maar ik ben dan ook niet de doelgroep. Vind dat echt een ochtendshow voor burgerlijke vrouwtjes die elke dag in hun Fiatje 500 of Mini stappen om naar het werk te gaan. En op het werk bij de koffieautomaat eerst nog een uur gaan kwetteren over hun huishoudelijke rompslomp, relatie en kinderen. Ik denk zelf dat het meer in het totaalplaatje van Qmusic zit. Overdag luistert de zender voor een breed publiek lekker weg. Ze hebben geen extremen. Niet te braaf, niet te saai, niet te overdreven, niet irritant. Maar alles gewoon goed afgestemd.

  • De obsessie van Patrick om Gerard Ekdom in de middag van Q te krijgen begint tamelijk vermoeiend te worden. En alleen maar omdat de Gerard dan de top 40 kan gaan doen op vrijdagmiddag.

 3. Ik heb nog nooit naar Qmusic geluisterd, dat wil zeggen niet via de radio en nooit live, maar ze werken samen met het AD (zelfde Vlaamse eigenaar DPG) en daardoor zie ik af en toe een fragment uit de ochtendshow van Mattie en Marieke. Wat ik ervan vind doet niet zo ter zake.

  Er zijn een paar van die radiowijsheden en een ervan luidt dat je met een lelijke kop (lees mannen) het perfecte gezicht hebt voor radio en de andere dat vrouwen ongeschikt zijn voor popradio. Nu is er wel een verband tussen beide met de trend om meer vrouwen in te zetten achter de microfoon, maar dan wel met een leuk snoetje, dat prikkelt meer, zo ook Marieke Elsinga (daarom kijk ik naar die video-fragmenten) en onlangs ook met het aantrekken van Dionne Stax (heerlijke boterzachtgeile stem) op Radio 1.

  Dus …

  (NB. Ik luister – en kijk met een half oog via visual radio- deze dagen naar 3FM met Serious Request The Lifeline. Voor de actiefsfeer en om als ouwe lul nog een beetje te horen hoe het ervoor staat met jongerenradio en 3FM. Best te genieten, zeker met Frank van der Lende en Eva Koreman, ook een puik duo.)

 4. Kicken fabuleert: “Rob Stenders mag dan wel weer voor eventjes zijn keutel ingetrokken hebben”. Stenders heeft niets gezegd, laat staan wat ingetrokken, hij heeft alleen eenmalig op ongefundeerde beweringen zoals die van Kicken gereageerd dat ze onzin zijn. Dus de enige die een keutel legde en nu weer heeft ingetrokken is Kicken zelf.

  • Meneertje zure Patrick is al lange(re) tijd bezig met Rob Stenders.
   Heeft al meerdere malen iets ‘voorspeld’ over vertrek bij NPO2 van Stenders. Maar als die voorspelling niet uitkomt , zwakt hij af naar geruchten en wandelgangen.

   Verder komt komt NPO2 en net name Top2000 ongeveer in elke blog voor. Hij is daar nogal door geobsedeerd.
   Het wordt gewoon zielig

 5. Rob Stenders is iemand die aanzien heeft, en kan enkel relativeren door te stellen dat Kicken een Kick in the nuts nodig heeft. Spreekwoordelijk natuurlijk. Niemand zit te wachten op onnodig belasten van de zorg op dit moment….

 6. Ik heb nooit naar de ochtendshow van Mattie & Marieke geluisterd. En als ik sommige reacties hier lees, dan kom ik niet echt in de verleiding om te gaan luisteren. Ik blijf gewoon het liefst naar NPO Radio 1 luisteren.

  Ik denk dat Qmusic ook marktleider is geworden, mede omdat Radio 538 en NPO Radio 2 minder populair beginnen te worden. Er vinden verschuivingen van luisteraars plaats, waarvan Qmusic het meest van profiteert. De coronacrisis zorgt voor ander luistergedrag. En het exit-Edwin-Evers-effect dreunt nog een beetje na. We kunnen niet in de toekomst kijken. Daarom weten we niet of het marktleiderschap van Qmusic jaren gaat voortduren. Als de nieuwe eigenaresse van Radio 538 creatief is en van de Radio 538 iets moois weet te maken, kan Qmusic van een gouden toekomst, alsnog alleen maar dromen. We wachten het af.

 7. De Nederlandse commerciële radio is tegenwoordig net een transgender (gaat het gerucht ook niet over Marieke?): Ook al stop je er nog zoveel geld in, en zet je de duurst betaalde mensen erop, het blijft diezelfde rotte vis in de vijver. Je hoort aan alles dat het nog steeds probeert Veronica van toen te evenaren. Nooit volwassenen geworden radio dat is blijven hangen in de jaren ’90.

 8. Het klopt dat het succes van Qmusic te danken is aan het feit dat er volop focus is bij dit station en dat er niet krampachtig rekening met een ander zusterstation gehouden hoeft te worden! Daar heeft Patrick Kicken gewoon gelijk in. Neem bijvoorbeeld Radio 10 en Radio Veronica. Daar heb je op Radio10 van 06.00-10.00 Ekdom in de Morgen en op Radio Veronica elke morgen tussen 07.00-09.00 de Veronica Inside Ochtendshow. Deze twee radioprogramma’s en radiostations richten zich op dezelfde doelgroep. En omdat zij allebei onder Talpa vallen mag de een ook weer teveel succesvol ten koste van de ander zijn. Bovendien mogen deze twee radioprogramma’s absoluut niet weer ten koste gaan van de 538 ochtendshow met Frank Dane gaan Dat moet de nummer 1 blijven.

  Van deze krampachtigheid heeft Qmusic geen last. Daar hoeven zij inderdaad niet met een zusterstation rekening houden. Vandaar het luistersucces. Ik denk dat er bij Talpa eens nagedacht moet worden welk radiostation welke doelgroep moet bedienen? Ik weet dat de sidekicks Niels van Baarlen en Rick Romijn Radio Veronica Inside graag in de ochtend wilde hebben omdat zij dat bij Edwin Evers in Evers staat op radio 538 gewend waren.

  Nu ik dit radioprogramma zowel in de middag en ochtend beluisterd heb vind ik het toch beter in de middag passen. Bovendien heb ik het idee dat bij Talpa niet het volle potentieel van Gerard Ekdom benut wordt. Zijn programma Ekdom in de morgen is een echt ochtendprogramma en kan nog veel meer luisteraars trekken. Misschien niet zoveel als Evers staat op. Maar er is meer potentieel dan nu. Dan moet Talpa net zoals Qmusic hier een duidelijke keuze in maken.

  Volgens de luistercijfers en marktaandeel van oktober 2020/november 2020: Radio 10 9,9% en Radio Veronica 3,3%. Dat lijkt mij wel duidelijk. Maar het is aan Talpa om een keuze te maken.

  • Typisch een reactie van een radiorukker. Lokale omroep visie, blindelings je favoriete DJ volgen (kicken), en doen alsof je er verstand van hebt in de hoop dat iemand het zou opvallen. Vermoeiend.

 9. Als Patrick een show goed noemt ga je jezelf toch afvragen of die er echt naar luistert of dat die denkt: ooh de luistercijfers zijn goed dus het zal wel een goeie show zijn
  Patrick oordeelt namelijk wel vaker over shows/dj’s zonder te luisteren

  • Klopt helemaal, want radio is exacte wetenschap. Als het niet goed scoort klopt het niet, als het wel goed scoort klopt het wel. Zo simpel is dat. Overigens kun je tegenwoordig ook later op de dag naar een ochtendshow luisteren, of de highlights kijken. Cool dat dat kan he Dave?

 10. Jouw reactie is echt te kort door de bocht.

  Want wat is een goeie score.

  0,8 voor KINK is geen goeie score maar misschien is het voor de doelgroep die zij voor ogen hebben wel een goeie score.

  Er zijn zoveel maar en als in radioland.

 11. Deze week/weken een best of van Mattie en Marieke, vreselijk! Waarom niet gewoon een ander z’n eigen show laten presenteren i.p.v. fragmenten er tussen te fietsen van afgelopen jaar. Afgelopen zomer kreeg Ruud de Wild er nog van langs van Patrick omdat hij dit in de zomerstop ook deed, maar op het heilige Q is dit geen probleem?

  • Best of shows ben ik ook niet zo kapot van inderdaad, maar Veronica doet niet anders.

   Wat ik nog veel erger vind zijn shows die zelf gewoon live gaan zitten ‘s ochtends op dagen als eerste kerstdag en nieuwjaarsdag: zonde van de stroom en je energie.

   In Vlaanderen doen ze het slimmer, bij extra lange pinkster- en paasweekenden trekken ze de weekendprogrammering een dag door.

 12. Ik zie op jouw mixcloud dat uitzendingen van Hiphophits niet meer dan 20 streams heeft. slechte score, noemen we dat nu ook gelijk slecht? Nee

 13. Al dat commerciële gebulder op de radio met uitgekouwde plaatjes met dj’s die denken dat ze Pipo de clown zijn en lachen om hun eigen grapjas…. vreselijk…slecht…
  Probeer kink eens.. leuk, fris, gedurfd ,het gaat nog om de muziek ….
  Ik kan het iedereen aanraden..!!!!

 14. Ach. Een column van iemand die vind dat een DJ geen pet op kan hebben tijdens een show neem ik niet serieus.

  Een dj moet dragen wat hij/zij lekker vind zitten, als diegene een pet lekker vindt dragen bevorderd dat zijn show.

 15. Helemaal niet zwaar hoor. Ik lach er eerder om :-). Maar ik denk dat je deze columns serieus schrijft. Het is namelijk een site voor professionals en niet De Speld oid.

  • Sorry, maar er is iets als vrijheid van meningsuiting in dit land. Vreemd dat iemand van jou geen mening mag hebben ook al is het niet de jouwe.

   Voor de rest, ik luister ook weinig radio. Moet ik dan maar ook weg? Podcast luister ik dan weer wel. Het zou leuk zijn als het meer de norm wordt.

   • @Sandro Tuurlijk mag iedereen een mening hebben maar als je hier alleen maar komt om onder verschillende namen Patrick af te zeiken en om de roepen dat radio helemaal kut is en dat je zelf nooit naar de radio luistert, dan vraag ik me terecht hard op af wat je dan op deze site komt doen? Geld niet alleen maar voor op deze site maar eigenlijk overal. Zeiken, mensen uitdagen en niet inhoudelijk reageren is de ziekte van deze tijd. Het word tijd dat dit door figuren eens worden aangepakt omdat ze overal alleen maar de boel verzieken.

 16. De ochtend met Tom Rene en Ger daar was goed over nagedacht. Nu op radio 10 een ochtendshow wat niet vernieuwend is. Tot 2013 deed Rene de ochtend en de cijfers waren uitstekend. Gold fm, ook een radio station dat veel beluisterd word.

 17. @Harm Echt alweer totale onzin wat je zegt! Gezien je laatste zinnen ben je echt niet helemaal goed bij je hoofd. Zielig! Er rest maar een ding te doen voor deze site en dat is ingrijpen en je blokkeren.

 18. @Sandro Ik ben nergens aan het schelden hierboven volgens mij en in voel me uitstekend! Maak je geen zorgen! En ik ben ook van de verschillende meningen maar kom tegelijk ook van het inhoudelijk reageren. En zoals ik hierboven al uit een zet, ging het mij om mensen die op sites of social media alleen maar de boel komen verzieken i.p.v. serieus over de onderwerpen te praten.

 19. @Sandro Zie je mij schelden en op de man spelen? Nee dat doet toch echt iemand anders hierboven. De argumenten die hij nu geeft staan haaks op wat hij in eerste instantie zei hierboven. Toen moest radio maar helemaal weg omdat ene Harm er geen gebruik meer van maakt anno 2020. En nee, ik heb geen mail gestuurd naar de redactie maar die lezen vast wel mee.

  Ik heb ook niets met commerciële radio. Een grote eenheidsworst. Zonde hoor van zo’n mooi medium.

 20. Beste Patrick ,

  Hoe vaak ga jij nu voorspellen dat jouw vijand / obsessie Rob Stenders weggaat bij NPO2?

  En je moet in elke blog wel Top2000 onderuit halen.
  Waarom ? Het is ook dit jaar een groot succes en volgend jaar zal het café voller staan dan dat er mensen zijn die jouw mening serieus nemen.

  Als je als zender met iets als de Top2000 goud in handen hebt en er miljoenen mensen naar kijken en en luisteren ?
  Als DJ’s als JW Roodbeen gewoon een relaxte ochtendprogramma heeft… Bart Arens een muzikale encyclopedie is die ook dit jaar weer een geweldige opening vd Top2000 heeft gemaakt etc etc -> dan kan jij alles wel gaan afzeiken maar hebben miljoenen mensen toch een hele andere mening.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*