Patrick Kicken: Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel

[BLOG] Word je er ook zo blij van, die berichten hier op Spreekbuis dat onze commerciële publieke omroep eindelijk eens ontdaan wordt van veel te veel reclame en dus oneerlijke concurrentie met de TV- en radiobedrijven in Nederland die zelf hun broek moeten ophouden? Ik wel. Zeker na het horen van weer wat sterke staaltjes vriendjespolitiek, ook wel nepotisme genoemd, bij de radiotak van de Nederlandse Publieke Omroep.

Laten we beginnen met NPO Radio 2. Daar krijgen ze een nieuwe contentmanager. God mag weten wat het inhoudt, maar ze krijgen hem. In dit geval weer een haar. Je weet nog wie dat eerst deed daar toch? Coco Hermans, de vrouw van NPO Radio 2 deejay Frank van ’t Hof. Die dankzij zijn innige vriendschap met Talpa radiochief Marc Adriani zijn wederhelft op de Bergweg in Hilversum naar binnen heeft geluld. En weet je wie nu de content gaat managen op het Mediapark bij radiozender 2 van de NPO? De ex-vriendin van de vorige zendermanager: Suzanne Straatsburg. Succes Suzanne! Je hebt aardig wat events gemanaged in je leven dus dit manage je ook wel. Ik snap nu overigens wel beter waarom de vriendin van Ruud de Wild, Olcay, ook om een baantje gevraagd heeft bij de NPO. Je mag daar gewoon je familie en vrienden op de loonlijst zetten. De grootste gesubsidieerde familie van Nederland!

Verder hebben ze eindelijk een opvolger voor radiobaas 2, 3FM en 5 Daniël Dekker bij AvroTros, die naar Jan Slagter’s omroep Max is vertrokken. Prachtig hoe de selectieprocedure voor radiobaas AvroTros verlopen is. Gaan we: in het selectiecomité zaten DJ Corné Klijn, DJ Bart Arens en de producer van Bart, Joost Strootman. En het is geworden: Joost Strootman. Haha! Ja je leest het goed, Joost zat volgens bronnen blijkbaar zelf in de selectiecommissie. Wees dus iedereen die kwam solliciteren af. En werd het zelf. Onder andere ex-Radio Veronica/3FM/538 leider Florent Luyckx kwam op gesprek. Werd het niet. Ex-programmaleider van Kink FM en Radio Veronica, Talpa talentcoach Jantien van Tol werd het niet. Allebei zeer gekwalificeerd en een bak meer ervaring dan Strootman, die tot dusver een podcast over radio maakte, koffie haalde voor Arens en een weerbericht printte. Derde sollicitant Arjan Snijders, met de beste papieren want hij leidde tenslotte ooit de AVRO versie van de radioafdeling vóór de fusie met de TROS en was tot recent radiobaas bij NH Radio werd het ook niet. Hij werd naar verluidt (terecht) ziedend. De minst ervaren kandidaat wordt het, want hij ligt zo lekker bij de boys! Kan allemaal, op het Mediapark.

Heerlijk toch? Corné en Bart zitten weer gebakken op NPO Radio 2 en 5 voor de komende jaren, want ze hebben hun vriendje uit de studio nu als ‘baas’. NPO opperchief Jurre Bosman kan ook weer opgelucht ademhalen: geen extra mensen met veel radioverstand in het pand, waardoor hij wel eens door de mand zou kunnen vallen aangezien hij zich wel in het politieke spel heeft bekwaamd, maar zelden iets bestudeerd heeft over radioregels, formats, clocks, muziekrotaties etc. etc. En lekker weer een extra vrouw erbij, dat past zo mooi in deze politiek correcte tijd en zo is Shula Rijxman, zijn bazin, ook weer tevreden. Of ze nou wel of niet verstand hebben van radio doet er niet toe, snap dat nou Patrick! Als ze maar lekker in de groep liggen. Geen gevaar vormen. Overal ja en amen op zeggen. Wees welkom!

Wellicht komt er ooit een tijd dat de NPO het merendeel zelf de broek moet ophouden met louter staatssteun. Dan valt jan-en-alleman vanzelf door de mand. Tot die tijd moeten we het er maar mee doen, al dat geschuif en gecreeër van baantjes waar de luisteraar geen biet mee opschiet maar wat wel bakken met publiek geld kost. Laten we snel eindigen: Ruud de Wild blijft ziek thuis, Daniël Lippens wordt weer op waarde geschat en kan weg bij het bedrijf dat hem alleen maar klein zat te houden en te bekritiseren, richting Slam! En na een half jaar zeuren door mij hier, nu er een coronavaccin is, is er eindelijk een NPO coronapodcast! Prachtig. De commerciële radiofrequenties worden verlengd, iedereen die geen vrouw is of geen kleurtje heeft wordt weggeplaagd bij 3FM, Rob Stenders gaat alsnog verhuizen en sidekicks Thijs en Cielke moeten naar het UWV. Soms zit het tegen, soms zit het mee. Als je overigens dan toch persé iemand uit de eigen kring had willen kiezen, om de rust te bewaren, kies dan voor Corné Klijn, de man met de meeste ervaring die nog enigszins verstand heeft van de wetenschap achter radio.

Patrick Kicken

Of er meer is? Lees de blog ‘Vriendjespolitiek bij NPO Radio 2 en 3FM’ van een half jaartje terug, waarin je o.a. te weten komt hoe NPO Radio 2 baas Peter de Vries aan zijn baantje als zendermanager kwam.

*update* Het was niet Bart Arens maar Bart Barnas (mediadirecteur AvroTros) die (ook) in de selectiecommissie zat. What’s in a name! Ook AvroTros DJ Annemieke Schollaardt (een vrouw, hoe kan het ook anders) mocht aanschuiven, voor de vorm, net als de rest. Ex-3FM, 538 en Veronica’s Florent Luyckx meldt me via Twitter dat ie niet op sollicitatiegesprek is geweest. Wel waren er volgens goed ingewijde bronnen 10 sollicitanten, waaronder een paar zwaargewichten. De sollicitanten kregen ná die gesprekken te horen dat ze het wel intern gingen regelen. We weten nu hoe.

*update 2* Na contact met AvroTros blijkt het verhaal dat de nieuwe radiozenderbaas Joost Strootman zichzelf geselecteerd heeft als lid van de selectiecommissie niet op waarheid te berusten. Hij was geen lid. Maar geef toe, het zou je niks verbazen in een NPO omgeving waarin het toch vooral gaat om wie je kent dan wat je kunt. Het blijft vreemd dat er na 10 sollicitanten van buitenaf gekozen wordt voor iemand binnenshuis die vooral ja knikt en amen zeg, kortom: het doet zoals we het al jaren doen. Zo komen we nooit verder en sterft het medium een stille dood, sneller dan we denken.

Er bereikte mij wel de afwijsmail die diverse sollicitanten zouden hebben ontvangen. Tel uit je winst:

Uit de reacties die wij voor deze vacature hebben ontvangen, hebben wij inmiddels een selectie kunnen maken. Helaas behoor je niet tot deze selectie. Er is gekozen voor een aantal kandidaten dat naar onze mening meer voldoet aan het gestelde functieprofiel. Globaal kunnen we aangeven waar we op gelet hebben. We hebben vooral gelet op passende werkervaring en dan voornamelijk op ervaring in deze functie en binnen de media. Dit in combinatie met een passende opleiding.

32 Comments

     • Maar je schrijft het op alsof het nieuws is/ serieus genomen moet worden.

      Je schijft:
      Onder andere ex-Radio Veronica/3FM/538 leider Florent Luyckx kwam op gesprek. Werd het niet. Ex-programmaleider van Kink FM en Radio Veronica, Talpa talentcoach Jantien van Tol werd het niet. Allebei zeer gekwalificeerd en een bak meer ervaring dan Strootman, die tot dusver een podcast over radio maakte, koffie haalde voor Arens en een weerbericht printte. Derde sollicitant Arjan Snijders, met de beste papieren want hij leidde tenslotte ooit de AVRO versie van de radioafdeling vóór de fusie met de TROS en was tot recent radiobaas bij NH Radio werd het ook niet. Hij werd naar verluidt (terecht) ziedend

      Je schrijft het op alsof het echt gebeurd is.

      Als je het niet waar is moet je schrijven:

      Het was logisch geweest als Florent, Jantien en Arjan op gesprek zouden geweest zijn.

      Ik kan ook schrijven : WILD zet Patrick Kicken op straat. Helemaal niet waar maar het staat er nu wel

     • Er zullen heus wel dingen kloppen maar er kloppen dingen ook gewoon terwijl je opschrijft dat het wel klopt.

      Dat is mijn punt van kritiek. Maar kritiek krijgen voor jou is moeilijk.

      Ik blijf deze column wel lezen om te kunnen lachen

     • Oh ik kan wel tegen kritiek hoor, neem het gewoon allemaal niet zo serieus. Mijn columns zijn sowieso een mix van vermaak en serieuze ondertoon. Als de mensen in kwestie het tegenspreken pas ik het aan. Net als ik mijn mening ook best durf aan te passen. Gewoon hardop filosoferen! Je mag het lezen hoe je wil, fijn he. We nemen onszelf allemaal veel te serieus in de (media)wereld, misschien leggen deze columns en de (anonieme) reacties dat wel bloot.

     • Oh wacht eens even, er klopt best veel van hoor. Het feit dat Hilversum zich hardop afvraagt waarom iemand zonder ervaring wint van iemand die goed in de groep ligt, dát is de strekking van dit relaas 🙂

      Suzanne die de nieuwe contentmanager wordt bij NPO Radio 2

      Sommige dingen moeten gewoon nog waarheid worden. Kan er ook niks aan doen dat ik steeds zo voorloop op de rest 😉

 1. Hey Patrick, was eerst een beetje sceptisch over jou columns maar langzamerhand zie ik in dat er toch veel gesjoemeld wordt bij de NPO. Nu ook Ruud de Wild en die vriendin van hem. Beetje (wat zeg ik) te veel van het goede.

 2. @ Patrick.

  Gaan we weer………..”NPO opperchief Jurre Bosman kan ook weer opgelucht ademhalen: geen extra mensen met radioverstand in het pand, waardoor hij wel eens door de mand zou kunnen vallen’

  Hij heeft betere programma’s gemaakt in het verleden toen jij nog gewoon plaatje op plaatje af aan het doen was.
  En ik kan het weten jongeman………………….

  • Ja maar vraag niet met wat voor stem Juul?

   Deze man speelt vuige politieke spelletjes, neem dat nou maar van mij aan. Dat hij goed met ProTools overweg kon en kan zegt niks over zijn radioverstand. Zie de teloorgang van 3FM, die we hem (mede) mogen verwijten.

 3. Was jaaaaaren fan van radio 2 maar ik haak af, wordt steeds pedanter en politieker. Wil gewoon leuke muziek + djs. Geef me een tip: waar nu naartoe?

 4. Martin Bosma, lees je mee?

  Overigens, offtopic maar dat door Patrick getipte en door “kenners” eerst genegeerde nummer Jerusalema staat gewoon bovenaan in de hitlijsten. Waarvan akte.

 5. Arjan Snijders ook naast deze functie gevist ? Wellicht teveel gelachen in de podcast over Dionnie en Tonnie ? ook Avro/Tros. Anyway, de radioindustrie is net als de muziekindustrie en net als de mediaindustrie, een kleine wereld.
  Overigens gun ik het Joost Strootman wel. Fijne podcast .

 6. Helemaal mee eens. Het begrijp ‘kruiwagen’ krijgt een hele andere dimensie. Hopelijk mag Strootman wel zijn podcast blijven maken, of beslist hij daar nu zelf over :-).

 7. Ik sta te kijken van zoveel roddel en achterklap. Met naam en toenaam (maar zonder bron) ook de afgewezen sollicitanten noemen. Lekker! Zullen ze blij mee zijn. Weer wat verder beschadigd. Alles voor de kliks nietwaar Patrick, al is dat ten koste van de reputaties van anderen? Who cares. Die van jou is toch al beschadigd, dus de rest mag mee de afgrond in. Serieus, dit soort verhalen kan toch helemaal niet. Spreekbuis: waarom plaatsen jullie zoiets? Wel eens van privacy gehoord, zeker als het gaat om sollicitatie-procedures? Maar niet alleen privacy, ook een kwestie van respect en beschaafdheid. Ver te zoeken. Bah. Misselijkmakend.

  • Beste Nico, er worden hier geen reputaties beschadigd. Ik zeg juist dat dit uiterst gekwalificeerde kandidaten zijn en noem deze voorbeelden om aan te tonen dat het eerder regel dan uitzondering is dat voor een interne, makkelijke, vriendschappeljke invulling wordt gekozen bij NPO radio dan de meest gekwalificeerde.

   Dit gebeurt allemaal met publiek geld, aan ons dus om dit nauwlettend in de gaten te houden.

  • Nico vervult de rol van vingerwijzende moraalridder die met wat ad hominems probeert te verhullen dat ‘ie eigenlijk geen inhoudelijk weerwoord heeft. Het gaat dan ook alleen maar om even te laten zien dat hij in ieder geval aan de Goede Kant staat, onze Nico. Een wandelend internet cliché dus, kun je schouderophalend aan voorbij gaan.

   • Wat een onzin Solaris. Niks moraalridder, lees eens terug. Patrick heeft binnen een dag al meerdere zaken moeten rectificeren. Mensen die helemaal niet in de commissie zaten en zichzelf benoemden. Florent Luykx (“de afgewezen kandidaat) die helemaal niet op gesprek is geweest. Je gaat toch niet openbaar dit soort dingen onwaarheden roepen. Hoor en wederhoor is basis van elke vorm journalistiek. En ook in een column kun je niet zomaar leugens over mensen openbaar verspreiden. Dit is zelfs strafbaar (laster). Maar als jij dat wel normaal vindt Solaris, zegt dat meer over jouw moraal dan de mijne.

 8. Jantien van Tol is natuurlijk top voor de functie van radiobaas. Dat is iemand die er veel verstand van heeft, en ze kan goed met mensen overweg. Sympathieke vakvrouw is dat. Als ik de NPO was had ik haar gevraagd als zendermanager van 3FM. Ze heeft in alle opzichten meer in haar mars dan Sharid Alles. Maar ik begrijp dat kwaliteit niet het belangrijkste is bij de NPO.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*