Patrick Kicken: En nog steeds is er geen NPO Corona podcast

[BLOG] Begin dit jaar, tijdens de eerste coronagolf in Nederland in maart vroeg ik me hardop af waarom er geen NPO Corona podcast was. Een aantal dagen daarna vormden ze ‘De Dag podcast’ gauw om tot ‘De Dag Corona podcast’ en berichtte Wim Eikelboom, podcastcoördinator bij NPO, me ‘we hebben er nu een hoor!’. Nu, dik een half jaar later, tijdens de tweede golf is die weer verdwenen en, in tegenstelling tot onze buurlanden en Engeland, is er nog steeds geen aparte Corona podcast van de NPO. What’s up? Niet belangrijk genoeg? Andere prioriteiten zoals een podcast lanceren over ‘legendarische TV programma’s’, ‘seks met je sokken aan’ en ‘opvliegers’ ?!

Ze zijn bij NPO Radio 1 nog altijd niet helemaal overtuigd van de ernst van de zaak. Een corona podcast laat nog altijd op zich wachten. Moeten daarvoor eerst de ziekenhuizen vol liggen? Commerciële concurrent BNR is dan maar, met veel minder budget, in dat gat gedoken door wél, naar Duits voorbeeld, een podcast te lanceren waarin arts Diederik Gommers vragen beantwoordt van luisteraars. Het is het zoveelste voorbeeld van de afstand tussen de NPO en haar (luister)publiek. Zelfs ten tijden van een pandemie met allerlei vragen en onzekerheden van de Nederlanders is het teveel gevraagd om je publieke taak serieus te nemen en de informatie die we willen op álle mogelijke manieren tot ons te brengen? Natuurlijk is amusement en niche onderwerpen in podcastvorm ook leuk vermaak in deze saaie tijden, maar zou je niet eerst moeten beginnen met wat urgent is?

Ik zou álle persconferenties van de overheid stante pede naar mijn telefoon gepushed willen krijgen in audio na afloop. De TV shows ‘Corona, feiten en fabels’. Compilaties van interessante interviews. En nog veel meer. Je ziet, net als in de eerste golf, dat Nederlanders dan maar luisteren naar een Duitse podcast waarin hun topviroloog Christian Drosten vragen beantwoordt. De Telegraaf is al een half jaar terug in het gat gedoken dat de NPO achterlaat met een Corona Update podcast. Is het soms niet arty farty of chique genoeg voor de NPO om ten tijden van rampspoed hun beste mensen op een goede Corona podcast te zetten? Of ’te populair’ ? In een tijd van volop gespeculeer online, nepnieuws en geruchten is duiding en achtergrond een zéér effectief en nodig wapen tegen het virus!

In plaats daarvan worden er tijdens deze Week van de Podcast bij de NPO vage podcasts gelanceerd als ‘Weird Hit Wonder’ waarin journalist Atze de Vrieze ons gaat vertellen waar ‘Meisje je bent zo lelijk als de nacht’ van DJ Madman zijn oorsprong had. Of ‘In de kop van’ waarin cabaretiers geinterviewd worden. Of een podcast van NPO 3FM waarin Rob Janssen mensen aan de telefoon voor de gek houdt. En de podcast ‘Opvliegers’, voor vrouwen in de overgang.. Heel actueel allemaal. Een Corona podcast daar heeft nog steeds niemand aan gedacht. Terwijl er zó veel over te berichten en te interviewen valt. En op één plek, in een duidelijke, dagelijks ververste podcast allemaal te beluisteren zou moeten zijn.

Ongelofelijk. Wat is daar de reden van? ‘Mensen zijn coronamoe?’. Juist NU zou er budget vrijgemaakt moeten worden voor een fatsoenlijke podcast over dit hardnekkige virus, door de NPO. Zeker als je weet dat steeds meer (jonge) mensen podcasts luisteren. En jongeren het sowieso niet zo serieus nemen allemaal. Anders is iedere extra infectie en IC opname mede de schuld van een falende podcastafdeling bij de publieke omroep en in het bijzonder die bij NPO Radio 1, de landelijke nieuws- en calamiteitenzender. Maar ook bij 3FM, die jongeren horen te bereiken. Wij burgers dragen netjes onze mondkapjes, wassen onze handen, blijven en werken zoveel mogelijk thuis. Nu moet onze Publieke Omroep nog even uit de Hilversumse bubbel stappen en het virus serieus nemen in plaats van zichzelf, door ons te voeden met de juiste informatie, op een manier die 2020 waardig is. Kom op hey!

Patrick Kicken

Voorbeelden van wereldwijde Corona podcasts:

Corona: Fact vs Fiction (CNN)
Coronavirus Global Update (BBC World Service)
Das Coronavirus Update (NDR info)
Covid-19, What You Need To Know (ABC News)

14 Comments

  • Klopt, die is er al sinds begin van het jaar, maar niet wat ik bedoel. Dit is achtergrond, sfeerverslag. En niet echt journalistiek te noemen: een intensive care arts die wat voicemessages inspreekt over het wel en wee op de IC.

   Er is behoefte aan een duidelijke podcast met duiding, interviews met virologen, persco’s en alle relevante info. Je snoert er meteen de virusgekkies de mond mee.

 1. Ik wil juist niet de hele dag met Corona geconfronteerd worden. Je hoeft maar een nieuws site te bezoeken, of de radio en tv aan te zetten en je krijgt een hele vrachtlading Corona over je heen gestort. Dan ga je niet nog even een Corona podcast opzoeken om nog eens naar al dat gezever van virologen en andere zogenaamde deskundigen te luisteren.

  • @Patrick Wat een onzin. Ik heb elke week andere diensten om te werken. Dan weer vroeg in de ochtend en dan weer in de avond werken. Te laat komen kan natuurlijk altijd gebeuren. Het gaat mij er eigenlijk meer om dat Giel doet alsof het tijdstip dat hij heeft gekregen zo geweldig is. Dat vindt hij natuurlijk helemaal niet. Daarbij zit de Radio 2 luistaar helemaal niet op Giel Beelen te wachten.

   • Wat een aannames allemaal. Gefrustreerd dat Giel zijn ding doet, en jij in ploegendienst doosjes met mondmaskers moet vullen?

 2. Ik denk dat Nederland Corona-moe is. Elk nieuws en actualiteiten programma gaat over Corona. En eerlijk gezegd hoor ik niet veel nieuwe dingen. Het spreekt je pas aan als er iemand in jouw omgeving besmet is en ziek wordt. Anders blijft het de ver-van-mijn-bed-show. En dat is niet genoeg voor elke dag een podcast.

  Ik ben het wel met je eens, dat die dagelijkse podcast er moet zijn!
  Met een wekelijkse samenvatting, zodat ik 1 x per week kan luisteren….

 3. Wel jammer dat je er helemaal naast zat wat betreft de middag invulling bij Veronica. Maar ach je zit er wel vaker naast

  • Nee hoor, ik heb nooit gezegd dat Stenders de middag drive time kwam doen. Wel dat hij tzt de vroege middag, 13-16u komt doen. En (muziek)chef spelen. Even goed de vorige column tot je nemen Dion.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*