Beeld en Geluid wint FIAT/IFTA ‘Excellence in Media Management’ award

Tijdens de internationale FIAT/IFTA-IASA conferentie, over het behoud en de exploitatie van omroeparchieven wereldwijd, ontving Beeld en Geluid de award voor ‘Excellence in Media Management’.

Het instituut ontving de award voor de archivering van audiovisueel materiaal van de Tweede Kamer in het Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland (DAAN). Beeld en Geluid was ook genomineerd in de categorie ‘Excellence in Archival Use and Valorization’ met de Media Suite. Annemieke de Jong, tot voor kort digital preservation officer bij Beeld en Geluid, ontving de Lifetime Achievement Award voor haar werk en inzet voor het behoud van audiovisueel erfgoed.

De conferentie vond online plaats en werd gehost in Dublin door RTE, de Ierse publieke omroep.

Award-winnende debatten Tweede Kamer
Het project waarbij audiovisueel materiaal van de Tweede Kamer door Beeld en Geluid wordt gearchiveerd in DAAN is een samenwerking tussen de Tweede Kamer, het Nationaal Archief en Beeld en Geluid. De Tweede Kamer is wettelijk verplicht opnames van debatten na twintig jaar over te dragen aan het Nationaal Archief. Om te voorkomen dat het Nationaal Archief op termijn materiaal van twintig jaar oude dragers ontvangt en moet opslaan, is met dit project pro-actief gekozen voor een meer duurzame oplossing door opslag in het archief van Beeld en Geluid. Annelies Cordes (Projectleider) en Arnoud Goos (Product Manager) namen de award in ontvangst voor hun bijdrage aan dit project.

‘Met het project is door samenwerking tussen landelijke instituten een oplossing gevonden voor een complex vraagstuk, waarbij alle partners een belangrijke rol spelen. De Tweede Kamer levert de gedetailleerde metadata en Beeld en Geluid zorgt voor snelle opslag van een archief dat op termijn eigenlijk overgedragen moet worden naar het Nationaal Archief. Met dit project is door samenwerking proactief een toekomstig probleem getackeld,’ aldus Arnoud Goos, Product Manager Beeld en Geluid.

CLARIAH Media Suite
In de categorie ‘Excellence in Archival Use and Valorization’ werd Roeland Ordelman (Technisch Coördinator) genomineerd met het project CLARIAH Media Suite. De Media Suite is een online omgeving die het mogelijk maakt om onderzoek uit te voeren met grootschalige multimediale erfgoedcollecties van onder andere Beeld en Geluid, Eye Filmmuseum en de Koninklijke Bibliotheek. Onderzoekers kunnen er zoeken, data verzamelen en annotaties en visualisaties maken om vervolgens te gebruiken voor onderzoek. De Media Suite maakt gebruik van automatische spraakherkenning om audiovisuele collecties beter te kunnen doorzoeken en is bijna zover om ook beeldherkenning op grote schaal toe te passen.

Lifetime Achievement Award
Annemieke de Jong, Digital Preservation Officer bij Beeld en Geluid, ontving de Lifetime Achievement Award voor haar werk en inzet voor het behoud van audiovisueel erfgoed. Gedurende haar carrière heeft zij een blijvende stempel gedrukt op archivering door de transformatie van analoge naar digitale archivering te onderzoeken. De laatste 38 jaar deed zij dit in dienst van Beeld en Geluid en zijn rechtsvoorgangers.

Over FIAT/IFTA-IASA conferentie
FIAT/IFTA bevordert de samenwerking tussen televisie-archieven, en iedereen die zich bezighoudt met het behoud en het (her)gebruik van bewegend beeld- en opgenomen geluidsmateriaal wereldwijd. De International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) is een beroepsvereniging die zich bezighoudt met de zorg voor, de toegang tot en het behoud op lange termijn van audiovisueel erfgoed wereldwijd.

Dit jaar hebben FIAT/IFTA Executive Council en de IASA Board hun krachten gebundeld en gezamenlijk een conferentie georganiseerd met een gevarieerd programma van 26 tot en met 29 oktober 2020. De 51e IASA-conferentie werd tevens de 44e Conferentie van de Fédération Internationale des Archives de Télévision / The International Federation of Television Archives (FIAT/IFTA).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*