Patrick Kicken: Joe komt hoe dan ook landelijk op FM, deze grote namen zijn al benaderd

[BLOG] Zat je er ook klaar voor maandagochtend? De terugkeer van Marieke Elsinga in de ochtend bij Qmusic. Ik denk die komt live borstvoeding geven in de ochtendshow, wat een stunt! Helaas, ze kwam alleen even de baby laten zien op haar werk en komt volgende week maandag pas weer terug. Hmm, teleurstellend. Gelukkig zijn ze bij De ‘Pers’ Groep al jarenlang zwanger van het idee dat er een tweede radiozender bij moet komen naast Q: het Belgische broertje Joe dat in Vlaanderen ook scoort. Sterker nog: ze (in de vorm van programmaleider Roland Snoeijer, ex-Radio 10 baas) zijn de programmering al flink aan het invullen. Dit zijn de namen die nu rondgaan die benaderd zouden zijn door de rijke radiogroep.

Het is zeker geen slecht nieuws voor discjockeys, het niet doorgaan van de fusie van RTL en Talpa en de frequentieverdeling. Nu komt de carrousel weer in beweging en wordt de beroepsgroep weer een beetje gewaardeerd inclusief de juiste vergoeding. Je ziet het nu al: zij van DPG proberen al bij Talpa Radio en de NPO gevestigde namen weg te kapen. Maar wie dan Kicken, geef ons namen, hou ons niet langer in spanning. Nou het leek mij wel handig om hier vast een gedeelte uit de programmering te tikken van hoe dat gaat klinken bij Joe 70’s 80s & 90’s vanaf september op FM. Nu al in de Randstad non-stop te horen voor wat naamsbekendheid, op het oude Fresh FM pakket, zodadelijk dus met een volledige bemanning.

Tim Klijn
Allereerst is daar natuurlijk het belangrijkste tijdstip van de dag: De Ochtendshow. En dat wordt, zoals mij verteld wordt, de huidige ochtendshow van Radio Veronica: Tim Klijn, Rick Romijn en Niels van Baarlen. En qua sfeer begrijp ik dat wel. Het heeft het Evers sfeertje en de bijbehorende gezelligheid, perfect als je een concurrent voor Gerard Ekdom op 10 wil. Bovendien zijn die jongens alleszins zeker van een plekje op de FM band vanaf september, aangezien Talpa nog maar drie zenders mag hebben en er zelfs verhalen gaan dat John met twee ook wel genoegen neemt, 538 en Radio 10, altijd al zijn lievelingskindjes. Als je Edwin Evers (nog) niet kunt krijgen, is dit the next best thing, Tim Klijn & co.

Gijs Staverman
Dan moet er natuurlijk ook nog getrokken worden aan een NPO ster, zeker eentje van NPO Radio 2. De naam die daar hoogstwaarschijnlijk gaat verdwijnen is good old Gijs Staverman, vertellen bronnen mij. Een man die sowieso nog een appeltje te schillen heeft met de publieken en beter past bij de commerciëlen. Ze probeerden hem al eens te lozen uit de dagprogrammering bij 2, waarna hij bij God’s gratie 14-16u mocht blijven doen in plaats van 12-14u en dat is dan ook het tijdstip waarop hij bij Joe te horen gaat zijn, lekker tussen 12 en 15u die ouwe meuk weg starten en hopelijk niet teveel phoners, want daar is onze Gijssie niet zo goed in. Gewoon lekker die intro’s volblaffen en het blije ei uithangen, zó willen we je horen Gijs! Ook niet teveel crosstalks met collega’s, want na jou wordt er al genoeg geluld.

Coen en Sander
Twee andere mannen die al tijden met een lang gezicht rondlopen op de Bergweg in Hilversum zijn Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Beiden uit elkaar getrokken met een gedwongen scheiding, ze hebben wel een omgangsregeling waarin ze elkaar één dag in de week mogen zien, op vrijdagmiddag op 538, maar dat doet nog steeds zeer. Iets wat ze beiden ook niet onder stoelen of banken steken in interviews. Coen is diep ongelukkig alleen en Sander’s soloshow op Veronica slaat ook nog geen deuk in een pakje boter. Het lijntje met radiobaas Snoeijer ligt er dus dat is nog een kwestie van puntjes op de i en met lekker veel geld zwaaien, want de monden van de vier (!) kinderen van Sander Lantinga moeten wel gevoed worden. En het ego van Coen uitgedeukt.

Voor het weekend zou natuurlijk Eddy Keur dé ideale naam zijn, maar of die zo makkelijk weg te plukken valt bij Powned/NPO Radio 2, daarvoor zullen ze toch ook hun portemonnee moeten trekken.

Nou dan zijn we er zo’n beetje op de belangrijkste tijdslots voor Joe op FM. De geduchte concurrent van Radio 10 en NPO Radio 5, die bij beiden toch zeker 4% marktaandeel gaat wegsnoepen, wat 8% maakt. Maar ze hebben daar natuurlijk ook nog waterdragers nodig voor in de avond en in het weekend, kortom: nieuw talent! Dus pak die kans en stuur je demo. Niet te lang, max. 5 minuten. Laat horen wat je goed kan. Intro’s, een kort verhaal vertellen, een grapje en een (korte!) phoner. En natuurlijk niet als attachment van 5mb in een e-mail, gewoon ff een leuk opvallend pakketje maken. Doe zoals Wouter van der Goes, die solliciteerde ooit bij 538 met een pizzadoos met z’n demo erin. Jij kan ook iets creatiefs verzinnen! Zet hem op een leuke opvallende USB stick en stuur hem naar: Joe 70’s & 80’s t.a.v. Roland Snoeijer, Paul van Vlissingenstraat 10-D, 1096 BK in Amsterdam. NU is het moment om te handelen, niet straks! En owja, bij de ochtendshow van Qmusic zoeken ze nog een nieuwsredacteur, ook leuk.

Patrick Kicken

PS het woord ‘dik’ mag niet meer, dus binnenkort:

31 Comments

 1. Er vanuit gaande dat Veronica geen kavel bemachtigd zou dit een optie kunnen zijn. Als zowel 10 en Veronica een kavel bemachtigen zou ik wel kijken naar het format en waar behoefte aan is want je als station ook te richten op 70’s 80’s en 90’s is wel erg veel van hetzelfde. Nu denk ik niet dat er met die frequentieveiling heel veel veranderd, alleen stations op andere frequenties maar dat is geen issue meer met RDS systemen. Luisteraars hoeven niet meer te zoeken naar hun favoriete radiostation op de FM. In 2003 was het voor ons freaks nog interessanter want toen moest het hele FM netwerk nog deels opgebouwd worden en moesten die FM frequenties echt gecommuniceerd worden middels vette marketing campagnes. Toen was het leuk om te zien hoe al die zenders te ontvangen waren en of ze te ontvangen waren. Dat is nu niet meer zo natuurlijk.

 2. Zou jammer zijn. Ik luister al jaren naar Joe. Lekkere muziek, nonstop.
  DJs hoeft echt niet.
  Hopelijk blijft er wel een nonstop versie.

 3. Ik denk dat het wel breder moet dan de huidige 70s en 80s. Overigens hebben ze een lekkere energie in de playlist in tegenstelling tot Nostalgie. Dus zou er de 90s en eerste jaren van de 00s nog bijnemen en dan heb je een mooie concurrent van 10!

 4. En ik zou nog een paar fijne dj’s ophalen. Steek je hand op als je Dennis Ruyer ook mist in de ochtend op werkdagen. Die is weggestopt in het weekend van 538. Hou hem een dance classics programma op de late zaterdagavond voor en programmeer hem na Tim Klijn en co, succes gegarandeerd. Ook zou ik Lindo proberen los te weken, wat een prof die man, kan overal invallen, heeft altijd leuke verhaaltjes of een thema van de dag en vrolijk. Vast in het weekend zetten en alle uren dat Dennis of Gijs – en wie dan ook in de vroege avond komt – lekker laten invallen. En in plaats van Keur zou ik Van Velthuysen ‘Weekendrick’ nieuw leven laten inblazen. Heerlijk eigenlijk, deze stoelendans en opschudding van de markt, want de Nederlandse radiomarkt is wel een klein beetje ingestort de laatste jaren.

  • Nou Mark, dit merk heeft haar luisteraars niet al tien jaar lang getrakteerd op een zwalkend muziekbeleid en constant verschuivingen in programmering en marketing. DPG kennende gaan ze er flink wat marketinggeld in pompen plus een goed doordacht format vanaf dag een. Geen Varaonica muziek maar goed geteste classics. Succes gegarandeerd!

   • Saai dus…zonder uitschieters. Sky Radio ,laat ik dan aan me voorbij gaan. Ik laat me graag verrassen anders kun je net zo goed je playlist op Spotify aanzetten.

   • En Patrick. Ben jij al benaderd ? Net als Peter rijsenbrij maakt jij ook al lang geen radio meer. Misschien is Dave rouw – Donkervoort – ook wel in voor een nieuw radio avontuur. Los hier, enig idee waarom Pieter vorage vaak afwezig is ? Zoals bekend is Pieter programmaleider bij Radio M Utrecht. Heb je een bron, Patrick ?

  • Tim Klijn is juist de enige show die ik niet luister op Veronica – oké Carsten van Dijk vind ik ook niks.

   Veronica zou er van mij ook zo uit mogen zien:
   06.00 Van Inkel
   10.00 Ruyer
   12.00 Muijs
   14.00 Stenders
   16.00 Evers
   18.00 Hoogendoorn
   21.00 Van Teylingen

   • Wat ’n armoe !!!! Ik weet het, ik ben ’n oude man,,,,,,,maar toch ….Waarom geen Willem van Kooten, Ferry Maat, Felix Meurders, Vincent van Engelen of Lex Harding ?? Geen stemmetjes of mee-lachers meer nodig. Gewoon mannen met sjoege van muziek , die alléén hun programma maakten. Zo noemden wij dat vroeger, geen show , gewoon ’n programma maken, dat is ’n vak !!!! Vooruit om toch ’n tikkie mee te gaan,,,Stenders is ook goed,,,,,,,,,,,,,,,,maar wel zonder dat aanstellerige vrouwtje !!!!!! Het is ’n tikkie mistig buiten,lekker weer om bij weg te dromen !!!!

 5. Dat klinkt veelbelovend! Maar laten we hopen dat Joe 70’s & 80’s geen kopie gaat worden van radio 10. Want zoals ze het nu doen werkt deze formule wel!

 6. Jammer dat Joe vooral dezelfde 13 in een dozijn hits draait. Ondertussen heeft het Audiohuis (/mediahuis / telegraaf, eigenaar van Sublime) ook een oldies zender opgezet, namelijk: Nostalgie (ook bekend van België en Frankrijk inderdaad) nu op DAB+, maar die gaan natuurlijk ook meebieden straks. Klinkt een stuk leuker dan Joe, met af en toe een verrassend nummer in de playlist (is mijn persoonlijke mening 🙂 en heeft wel al gepresenteerde programma’s.

  • Nostalgie klinkt qua format wel wat beter. Dat komt ook uit Antwerpen technisch en formattechnisch en daar zijn ze toch iets progressiever qua muzieksmaak.

 7. op een vrij kavel met Tim Klijn in de ochtend, Gijs van 12-14 en Coen en Sander in de middag kun je wel iets meer doen dan een gouwe ouwe zender met een top 20000 en een week van de jaren (xyz) opzetten

 8. Ik had een ander iets voor veronica want die is al allekanten op geschopt. En het zou iets moois worden om deze naam weer op de zelfde manier als radio caroline die kant op te sturen. Ook een grote middengolf zender ouwe jingles weer wat meer onafhankelijker.

 9. Ik luisterde al een tijd naar Joe, ze hebben een hele goede playlist en geen geouwehoer tussendoor…
  Tot vandaag(!), na ieder nummer begint er een dj onnodig te lullen.
  Jammer, hopelijk blijven we verlost van al die stomme radiospelletjes en het bellen van luisteraars.

1 Trackback / Pingback

 1. Patrick Kicken: Tim, Niels en Rick naar de ochtend van 538 op de plek van Wietze de Jager, de enige juiste beslissing - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*