Patrick Kicken: Hoe het werkelijk zit tussen Gerard Ekdom en Radio 10

[BLOG] Ja leuk en aardig allemaal dat ze bij de AD Mediapodcast een beetje zitten te gissen over de toekomst van Radio 10’s ochtendjock Gerard Ekdom, maar laten we eens even bespreken wat ik tot nu toe op heb gevangen over een eventuele transfer van Mr. (en Mrs. Ekdom, zijn manager) naar een andere radiozender. Om er maar korte metten mee te maken: hij blijft gewoon bij Radio 10. Waarom leg ik zo uit.

Het verhaal is eigenlijk heel simpel rondom Gerard Ekdom: hij scoorde al een tijdje ‘beneden stationsgemiddelde’. En dat is voor een ochtendshow niet best. Je hoort even hoog of liever nog boven stationsgemiddelde te scoren, qua marktaandeel. De laatste tijd lijkt zich dat weer wat te herstellen, maar dat komt natuurlijk ook omdat het gemiddelde marktaandeel van de hele zender op de weg terug is sinds de komst van Joe en de wisseling van de frequenties. Radio 10 is bijvoorbeeld niet meer in Limburg te ontvangen op FM, waar ze toch een aardige schare fans hebben. Dat Ekdom niet meer zo goed scoort is ook Talpa radiobaas Dave Minneboo opgevallen, die hem daar natuurlijk op aangesproken heeft. Is Gerard niet gewend, die hoort al jaren alleen maar jubelverhalen.

Het meest interessante komt nu: Gerard Ekdom had wel een overstap willen maken naar Radio Veronica, maar alleen als Rob Stenders daar ook zou blijven. Maar zoals ik je nu opnieuw kan melden heeft Ome Rob inmiddels al een contract getekend met BNNVARA, die hem een soort van onder druk hebben gezet. Het is nu of nooit. De handtekening staat. Dus vertrekt hij op z’n laatst juni volgend jaar terug naar NPO Radio 2 maar waarschijnlijk al eerder. Ekdom kiest dus ook eieren voor z’n geld en blijft bij Radio 10, waar hij zijn ijdelheid ook kan ten toon spreiden op TV, iets wat ze hem bij het Vlaamse Mediahuis niet kunnen bieden. Gerard is niet het toonbeeld van intelligentie maar hij ziet natuurlijk ook wel in dat Radio Veronica, ‘het Ajax van de Nederlandse radio’, op sterven na dood is en zelfs hij niet die kar in zijn eentje weer aan het rollen krijgt.

Dus gaat Ome John gewoon het contract van Gerard Ekdom verlengen, al dan niet met een extra muziekquizje op SBS6 erbij. En dat is voor Gerard ook het verstandigst. Bij gebrek aan echte concurrentie is hij wel een gewilde naam, maar weet diep van binnen ook wel dat als hij steeds hetzelfde blijft doen zoals hij al jaren doet bij 10 het echt niet meer gaat aanslaan bij een andere zender. Wat Mr. en Mrs. Ekdom dan ook moeten doen is gewoon eens een paar weken uittrekken en aan de tekentafel gaan zitten om zijn radioprogramma en Gerard de deejay opnieuw uit te vinden. Weg met al die belegen woordgrapjes en rubriekjes die iedereen nu wel kent. Dat zou ik dan ook eisen als Radio 10 voordat ik uberhaupt zijn contract verleng: vernieuw jezelf Gerard! Of ga anders maar als een soort Jacques Herb bij een andere radiozender iedere ochtend ‘Manuela’ zingen.

Patrick Kicken

PS: Nog een mooie tip voor je.. Je kunt je luisteraar gewoon rechtstreeks aanspreken hoor, in plaats van al die onderonsjes met je sidekick(s). Geef ze iets van waarde en laat ze achter met een glimlach, dan heb je al heel wat bereikt. Zoals bijvoorbeeld in dit fragment:

67 Comments

 1. Rob Stenders maakt al bijna 2 weken zijn programma niet meer in de Veronica studio maar vanaf zijn thuis studio Almere zegt genoeg dat hij weg gaat en richting Bnnvara gaat

 2. tja, tekentafel of niet, op een gegeven moment is ook gewoon de inspiratie op Patrick. Dan is de enige optie er een flinke tijd er tussen uit tegaan, rond te reizen en tot bezinning te komen en daarna terug komen. Dan klinkt hij vanzelf weer fris.

 3. Schokkend nieuws: want hij gaat helemaal nergens heen! Hij blijft absolute vrijheden bij Veronica houden qua programma invulling, die hij al had natuurlijk omdat hij baasje was, maar onder de nieuwe leiding. Ook mag hij Veronica Vintage verder optuigen. Dus helemaal niets Radio 2, hij heeft daar helemaal niet ‘getekend’ daar is hij niet meer welkom zelfs want daar gaat het sinds zijn vertrek alleen maar beter. Gijs Staverman blijft bij 2 en in de avond komt er een ander programma i.p.v. Stefan Stasse die naar 5 gaat.

  • Ik zou voor 2 eens kijken of je Menno Barreveld bij Q op de plek van Staverman kunt krijgen en voor de Soulnight zou ik eens een deal sluiten met ome Ferry Maat voor de Soulshow en hem dan wel de mogelijkheid bieden om het uit te zenden op de manier zoals hij het nu doet. Ik weet, Peter de Vries wil continuïteit op de zender en dan zou je een DJ gewoon met Soulnight met… kunnen laten maken om Maat dan te vervangen🤔

 4. Wat moet hij nou bij dat deug/woke Radio 2 man. Begin van het einde. Wat mij betreft stopt hij een tijdje met landelijke radio om zich te bezinnen en ondertussen lekker hobbyen op zijn vele internet radio projectjes. Wat we begrepen zit hij nu op halve kracht programma te doen en zelfs thuis 1x per week. Hij moet helemaal niet meer in die slangenkuil in Hilversum met tig baasjes die overal weer wat van vinden terug komen. Denk eens na.

  • Ach ja Gerard koos wel voor die grote zak van john maar dj’s van oude garde moeten zich afvragen oke ik krijg nu meer geld maar nu kan ik hooguit een eerste helft spelen van de wedstrijd met 24 speeltijd tegenover andere spelers die gewoon 54 minuten non stop de wedstrijd kunnen door spelen voor de luister cijfers stel ik teken ergens bij een zender ik ga alleen weg bij die zender als ik het niet meer naar me zin heb bij die zender al komt de Mol bijvoorbeeld met 2 zakken geld dan teken ik niet zoiets noem je zender trouw wat tegenwoordig heel erg ver te zoeken is

 5. John de Mol zou wel dom zijn om hem te laten gaan, net nu The Tribute verkocht is aan Duitsland.

  Alleen dat is al reden om hem in huis te houden.

 6. Ik vind Gerard echt de Goeroe onder de DJ’s
  Hij heeft nooit ruzie.
  Hij houdt altijd zijn mening bescheiden voor zich.
  Hij gooit nooit met bakstenen naar anderen waardoor hij zijn eigen glazen in gooit.
  Hij is nooit zuur,cynisch of onvriendelijk.
  Hij ziet er altijd gezond uit en heeft nooit een burnout in tegenstelling tot alle andere DJ’s.
  En als laatste is Gerard is echt zo’n DJ van: Twee DJ’s vechten om een been en Gerard gaat ermee geen. Hoezo niet intelligent.😁

 7. Haha in regel 1 schrijft Kicken dat het AD maar wat aan het gissen is over de toekomst van Ekdom en schrijft erna dat hij hetzelfde gaat doen in het artikeltje maar dan serieuzer. Wist niet dat je ook in gissen onderscheid kan maken tussen goede en minder goede gissers. Ben er eindelijk achter wat Kicken dan wel kan, radiomaken kan hij al jaren niet meer, zelfs niet als het vooraf opgenomen is.

  • Henk, je bent terug! Waar was je de afgelopen week? Op vakantie met Do, op kosten van de platenmaatschappij? Wat grappig trouwens dat jij ook bij dat Ekdom jubileum was op de Bergweg, jij weet wel met wie je je te vriend moet houden he 😉

 8. Gerard is dus echt de definitie van ‘een leven zonder stress’ Patrick.
  En hij is niet een soort van financieel onafhankelijk maar echt financieel onafhankelijk.
  Ik zou zeggen: Laat Gerard maar schuiven voor de schuiven.😁

 9. Ha, als je vindt dat Gerard al jaren hetzelfde doet moet je vooral niet naar Somertijd luisteren. Man, dat is sinds mensenheugenis wel de grootste inwisselbare kwelling in de middag.
  Gerard verrast je nog wel eens met een goeie plaat, maar dat soort kwaliteit hoef je in de middag echt niet te verwachten. De grootste verrassing die je daar treft is of Rob überhaupt op de zender is, of voor de afwisseling weer eens 4 weken op vakantie gaat.

   • Somertijd “misschien” wat voorspelbaar?????

    Vroeger bij de piraat kwam ook om de paar dagen dezelfde Revox band voorbij Kickie!

    • Jalalalalalalala, flauwe mop, hahahaha, jalalalalalala. Jalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalatalalalala. Jalalalalalaltalalalatata. Jalalalalalalalalal.Jalalalalalalala, flauwe mop, hahahaha, jalalalalalala. Jalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalatalalalala. Jalalalalalaltalalalatata. Jalalalalalalalalal. Jalalalalalalala, flauwe mop, hahahaha, jalalalalalala. Jalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalaltalalalala. Jalalalalalalalatalalalala. Jalalalalalaltalalalatata. Jalalalalalalalalal. En dat dag in dag uit.

  • Zolang Somertijd structureel beter scoort dan het totale Radio 10 zenderprofiel, is het een prima asset. En nee, ik zit niet bij Talpa of aanverwanten.

  • Zomertijd is allang niet meer om aan te horen. Het Ekdom team doet het echt zo slecht nog niet. Op
   Radio 2 doen Annemieke en Bart het veruit het beste.

 10. De vibe tussen Gerard Ekdom en de nieuwslezer is top maar sidekick Evelien is het grote probleem in mijn ogen. Letterlijk een oma met oma verhalen op de radio nou dan haak ik af. Zo oud ben ik nog niet. Ik vind haar zeer storend door haar stemklank en gehakkel alsof ze iedere keer verbaasd is dat ze zichzelf door de koptelefoon hoort. Ik denk dat het programma beter wordt als zij eruit gaat. Heb jij daar ook een mening over Patrick?

  • Tsja, Eelvelien. Ik heb haar, zeg maar, gedoogd. Vond haar ook irritant: vertelt dingen waar ik niet op zit te wachten. Woont in Bos en Duin blah-di-blah…. Tot dat duidelijk werd dat haar levenspartner die ouwe knar van een Paul van der Lugt bleek te zijn. U weet wel, die ouwe zender baas van Radio 3. Daarna kon ik haar niet meer uitstaan. Valt dit ook onder de noemer van: nepotisme?

 11. De meest belegen ochtendshow op de meest belegen radiozender (nou ja samen met Joe en Sky Radio) je zou wel gek zijn als je ineens naar een zender overstapt welke “Muziek voor Volwassenen” draait.

  Het interview op NPO Radio 1 met Paul Römer snijdt wel hout, maar om dan weer te stellen dat er bedrijven failliet zullen gaan toont wat mij betreft ook weer de grootheidswaanzin aan van Talpa. Ze hadden bijv. Sky Radio wat meer uit het vaarwater van Radio 10 kunnen laten, nu draaien beide stations zowat dezelfde muziek. En ook Radio 538 draait steeds meer 80’s.

  • Ik vind het nogal hypocriet wat Römer roeptoetert, ze produceren zelf ook eenheidsworst radio dat het een aard heeft, maar dan toch nog afgeven op andere die dat ook doen…

 12. @Wouter: Bert maakt radio als spruitjes die 13 minuten te lang gekookt zijn. Prima voor 70+. Ekdom heeft idd het licht niet uitgevonden maar is wel een prima oldschool DJ. Ik denk dat een goede frisse duidelijke regisseur die Gerard mee kan nemen 6-10 ten goede zou komen.

 13. Maar ook Bert heeft zo.n sidekickclubje, zoals in de ps staat. Want ach Mattie en Marieke, zo leuk. Ook doen.
  Maar Bert blijft lekker bij Max. Maar dan misschien tv. Skutjes…hoe schrijf je dat. Lekker folklore, dat is Bert.

  Nee ik zeg verder niets over Gerard Ekdom. Inmiddels is het wel bekend dat ik niks met die man heb. Hij doet of hij Leo Blokhuis is, maar weet net zo veel als een een () met Google. Had hij niet ooit een feestje op het Veronica schip? Hoezo… wat heeft hij met Veronica?

  • Ome Gerard sloeg een keer de plank finaal mis. Luisteraar wilde weten waar de tekst: Escape while you can. Run, run, go now.” vandaan kwam. Hij wist het niet.
   Het is het intro van “The Grandmix” van zijn radio collega Ben Liebrand. Escape from the Planet of the Ant Man – Jermaine Jackson.
   Na afloop schaamde hij zich de ogen uit zijn kop.

 14. Goede blog en mooie samenvatting van de reden waarom ik wel naar Radio 10, maar niet naar Ekdom luister. Niet vernieuwend, vind zichzelf heel wat, maar is niet grappig meer. Overigens geldt dat voor wel meer ouwe rotten in het vak. Van Inkel kan ik ook niet meer aanhoren…

  • En dan nog maar te zwijgen over Koen en Sander, je moet er toch niet aan denken dat dit in gekakte duo nog 20 jaar mee moet. Daniel Nussbaum, jong talent, heeft er duidelijk wel plezier en zin in om radio te maken. Zou ome John eens moeten oppikken

 15. Gerard moet lekker zijn show blijven maken met Eefje en Henkie. Das leuk. Vind je het niet leuk luister je ergens anders na. Vind je het spruitjes , zoek verder naar wat scherpers. Vint je radio 2 leuk , blijf luister en anders draaien aan die knop . Hier lees ik alleen maar dat de dj moet veranderen ! Waarom? Er luisteren naar Gerard heel veel mensen . Ik zou eerder zeggen, je luisteraar verander jij eens met je humor en je muzieksmaak .Vind je Gerard en Eef teveel hetzelfde show maken . Ga dan weg Dan moet Ekdom wel veranderen. Week blij dat we oh nog naar zo’n icoon kunnen luisteren. Dat geldt voor alle ochtendshows . Misschien niet jouw favoriete smaak groene thee. Gerard is een top dj en de top van nederland. Hier moet alles maar veranderen . Evers staat op , tig jaar hetzelfde , spijkers met koppen , elke week zo voorspelbaar maar wel goed . Die knop je radio zit er niet voor niets. Er is keuze uit tientallen ochtendshow. Er zit voor iedereen wat bij . En vind je het niet hier , ga naar BBC , capitol. Dan pas denk jij , in nederland is het mij niet zo slecht

 16. Ga zo door Patrick! Genot om te lezen en de discussie te volgen.

  Heb je eigenlijk al meer gehoord over Rob in de 3FM ochtend?

 17. Jezus Gristus was er niet een nóg suffer fragment met een nog minder swingende punchline te vinden tussen je cassettebandjes? Als je iemand de maat wilt nemen, kom dan met écht spraakmakende meuk en niet met dit soort gezapige ouwewijven gelul…

 18. Echt respectvol hoe je over je oud-collega praat.., not!

  Niet zo gek eigenlijk dat al jarenlang niemand je nog op de radio wil horen, met je belegen meuk. Daarvan begonnen m’n oren toen ook al spontaan te bloeden als ik erlangs zapte.

1 Trackback / Pingback

 1. Dit zijn de 10 populairste Spreekbuis-artikelen van 2023 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*