Ode aan dialect in nieuwe podcastserie Het Dialectenbureau van Omroep MAX

Op de dag van de moedertaal maakt MAX bekend te werken aan een podcastserie over dialect. In de negendelige serie, getiteld Het Dialectenbureau, maakt professor Marc van Oostendorp een vrolijke reis door Nederland. Samen met bekende ambassadeurs uit heel Nederland plaatst hij het dialect op een voetstuk. De Podcastserie Het Dialectenbureau is vanaf maandag 17 april te beluisteren op NPO Luister en alle bekende podcastplatforms.

In Het Dialectenbureau doet professor Marc van Oostendorp onderzoek naar de functie, schoonheid en huidige staat van het dialect in Nederland. Als taalkundige en dialectoloog geldt Marc als een absolute autoriteit op het gebied van dialect, maar hij doet zijn onderzoek niet alleen. In negen afleveringen ontmoet hij tal van dialectsprekers uit het hele land, die een lans breken voor hún dialect. Van Jack Poels (Limburgs) tot Katinka Polderman (Zeeuws) en van SMIB (Straattaal) tot TikTok Tammo (Gronings): heel Nederland komt aan bod.

De luisteraar van Het Dialectenbureau krijgt antwoord op de vraag waarom het dialect nog altijd zo diep in onze ziel verankerd zit en wat dat te maken heeft met nostalgie, traditie, verzet, strijd, trots en verbinding. En waar dialecten dreigen te worden vergeten, tekent Marc ze samen met de ambassadeurs op, voor het te laat is. Want ‘dialecten dreigen te verdwijnen’. Of toch niet? 

Het Dialectenbureau (9 afleveringen)
Vanaf maandag 17 april
Elke week een nieuwe aflevering
Presentatie: Marc van Oostendorp
Te beluisteren via MAX Vandaag en NPO Luister

Het Dialectenbureau is een co-productie van Omroep MAX en Visionair Ordinair.

2 Comments

  1. Misschien een tip. Het Twents is een van de levende streektalen. RTV Oost is een van de regionale omroepen die te maken heeft met de invloed van het dialect op het dagelijkse leven. Dat tot zijn recht laten komen is niet eenvoudig. Dat komt expliciet tot uiting in het recente verschenen boek Jongen van Kotte van uitgeverij Koninklijke van Gorcum in Assen. Een hoofdstuk van het 484 pagina’s tellende boek is bijna volledig in het Twents geschreven. Een interessant,zou zeggen onmisbaar boek, voor de broodnodige podcastserie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*