Patrick Kicken: Vriendjespolitiek bij NPO Radio 2 en 3FM

[BLOG] Tim Hofman ineens overdag op 3FM, zonder radioervaring. Giel Beelen ineens naar NPO Radio 2, na jarenlang aanmodderen bij Veronica. NPO Radio 2, waar de zendermanager ineens eind vorig jaar vervangen moest worden na amper 2 jaar, ondanks dat het met het station heel goed gaat. Dat het in Hilversum bij de radio vaak draait om vriendjespolitiek daar kijkt niemand meer van op. We willen vooral leuke mensen waarmee we bevriend zijn om ons heen, als ze dan toevallig ook nog kwaliteiten hebben is dat mooi meegenomen maar niet op de eerste plaats leidend. Er is blijkbaar één omroep die de kroon spant, genaamd BNNVARA. En één vrouw: Sharid Alles, zendercoördinator bij 3FM. Even wat verhalen op een rijtje, na een rondje rondvragen.

Ex-BNNVARA baas Peter de Vries is op de plek gekomen waar ie nu zit, zendermanager NPO Radio 2 en 5, omdat Rob Stenders het volledige personeel een filmpje voor NPO radiobaas Jurre Bosman heeft laten inspreken met de tekst “Peter moet de nieuwe zendermanager worden”. Dat was alles wat nodig was. BNNVARA DJ Frank van ’t Hof krijgt telkens een mooiere plek omdat ie goed bevriend is met ex-BNNVARA radiochef Marc Adriani. Die biedt hem steeds een baan aan bij Talpa radio, omdat ie dat gezellig vindt. Frank gaat met dat aanbod naar BNNVARA en zegt dan “Ik wil een betere plek, anders ga ik naar Talpa”. Dan krijgt ie zijn zin. Inmiddels werkt die truc gelukkig niet meer want hij moet binnenkort zijn ochtenduren afstaan aan radioveteraan Jeroen van Inkel. Iets met boontje en loontje. Alhoewel hij nu wel op zondagmiddag All You Need Is Love mag gaan maken op de radio, toch gelukt.

De macht van Rob Stenders bij BNNVARA is overduidelijk. Sinds Peter de Vries als zetbaas op de plek van de uiterst competente ex-zendermanager NPO Radio 2 en 5 Jan-Willem van Engelen is gezet kan Rob lekker zijn gang gaan. Dat blijft het gekke aan Stenders: ga het dan zelf doen als je het allemaal zo goed weet? Maar dat doet hij niet, hij doet het slimmer. Hij zet de juiste mensen die onder zijn invloed staan op die plek. En krijgt het dus makkelijk voor mekaar om Giel en Inkel naar binnen te hengelen, terwijl je op die plek natuurlijk ook weer eens wat ander nieuw, jong talent zijn of haar gang had kunnen laten gaan. Mag ik je er aan herinneren dat het publieke radio is? Dus van het publiek. Niet van een handjevol mensen die elkaar levenslang een baantje gunnen, ongeacht recente prestaties of reputatie.

Maar 3FM spant de kroon: Frank van der Lende doet werkelijk niets om een goed programma te maken. Die gaat zelfs voor elke show een dutje doen. Echt waar. Laat de redactie alles voor hem voorbereiden, neemt de moeite niet om teksten te lezen of een montage te beluisteren en gaat dan lekker zitten kloten en is daar maar wat trots op. Maar “Frankie” is een goede vriend van Robbert-Jan van de Velde (ex-eindredacteur BNNVARA op 3FM, nu ‘content director’) en Sharid Alles, de zendercoördinator en is daarom onaantastbaar. Zelfde geldt voor “Sandertje”: die mag alles, Sharid eet uit zijn hand. De meest luie, ongeïnspireerde radio maken, niets voorbereiden, klagen, rotzooien on air, het is allemaal prima. “Gekke Sandertje doet het zo goed” zegt Sharid dan in de dj-meeting. Ja, omdat je onprofessionele oren hebt, zeg ik dan.

De andere, betere dj’s (zoals Mark van der Molen en Rob Janssen) zitten niet in het vriendenkringetje van Sharid en RJ. Ze vindt die jongens vervelend in de omgang, want kritisch. Dus die krijgen geen kans op mooie tijden, ze mogen in de vakantie komen opdraven. 3FM DJ Olivier Bakker staat wekelijks op zijn bek te gaan met zijn “programma’s”, geile stemmetjes opzetten, hitlijst verkloten, naar doen tegen luisteraars op social media, acteren dat ie een influencer is, enz. Maar ook dat is een lievelingetje van zenderbaas Alles. Dus die mag gewoon wat aan komen rommelen, hij is toch wel zeker van zijn plek.

Bovendien heeft BNNVARA Sharid volledig in hun macht. Alles wat BNNVARA wil, gebeurt. Tim Hofman op primetime voor het eerst een programma laten maken op 3FM? Doen! “Lachen! Vindt Sandertje leuk en BNNVARA wil het”. Timur Perlin die de meest idiote lokale radio maakt? “Dat vindt BNNVARA leuk, we doen het!”. Het ergste was Lieke de Kok en Kevin van Arnhem. Sharid heeft een hekel aan deze twee (niemand weet waarom., maar ze schreeuwt het van de daken) en dus… waren ze niet welkom bij Serious Request afgelopen december. Moet je je voorstellen dat onbekende studenten via een uitzendbureau gewoon aan SR kwamen meewerken, maar Lieke en Kevin waren niet welkom.

Inmiddels heeft Mevrouw Alles er alles aan gedaan om Lieke van de zender te halen en dat is gelukt. Ze zat op zaterdag en zondagochtend 06.00-09.00 en we weten allemaal dat dat tijdslot zeer onbelangrijk is. Die zender heeft de grootst denkbare problemen, maar Sharid ging powerplay spelen om Lieke van haar semi-nachtplek te krijgen. Vriendjes “Sandertje” en “Frankie” mogen op prime time lekker hobbyen, dat vindt ze leuk. Maar iemand die ze niet mag in de weekendochtend? NEE! Of de luisteraar er wat mee opschiet doet er niet toe. Machtspelletjes. Ouderwets verdeel en heers bij de NPO. En geldverkwisting.

Kortom: het is een gezellige boel daar bij BNNVARA en 3FM. Vind je het gek dat die zender voor geen meter scoort? Incapabele mensen zitten hun favoriete protegés de beste plekjes te geven. Het ergste is nog dat we met z’n allen meebetalen aan die onzin- en onkundepraktijken. En als je je afvraagt: hoe weet die Kicken dat toch allemaal zo goed te vertellen? Deze column kwam mede tot stand door hulp van een aantal moedige klokkenluiders uit het Hilversumse radiowereldje. To be continued. Heb je er nog iets aan toe te voegen? Gebruik de comments hieronder of stuur me een mail. Laten we op z’n minst een poging doen om de vertrekken in het (publieke!) Radiohuis te laten bewonen door capabele leiders en uitvoerders, geen mensen die hun verkregen macht overduidelijk lijken te misbruiken.

Ander woord voor vriendjespolitiek is nepotisme en ik vind dat een mooi woord. Vooral omdat de letters NPO er al in voorkomen. Het wordt in de hele publieke sector hard aangepakt, waarom bij de publieke radio niet? Qua wederhoor nodig ik bij iedereen in deze column uit om eerlijk te reageren of op een interviewverzoek in te gaan. Wat nog niet makkelijk is bij iemand van de publieke omroep, apart. Waarschijnlijk bang dat de Hilversumse bubbel barst waar je tot je pensioen lekker comfortabel in zit?

Patrick Kicken

Patrick (46) werkte van 1995 tot 2004 voor 3FM, als deejay bij de TROS en later bij de VARA en als lid van de overkoepelende muziekredactie. Van 2004 tot 2016 werkte hij als deejay bij Radio Veronica & TMF Hitradio.

90 Comments

 1. Gelukkig gaat het hier “slechts” over de “plaatje op plaatje af” zenders en blijven de andere meer inhoudelijke zenders gespaard. Ik zit te wachten Patrick tot je daar eens over schrijft. hi

  En vriendjes politiek? Ik herken dat wel. Was er zelf ook onderdeel van. Al was het maar dat ik geboren en getogen Hilversummer ben.

 2. Patrick Kicken, de Pieter Omtzigt van de radio ; dit is wel een ernstige zaak .3FM moet vooral zo doorgaan dan is het snel afgelopen. Zet dan FunX maar op die plek of maak van KINK een publieke radio-omroep. Goede scherpe column Patrick.

 3. Ik hoor en lees vaak erg veel negativiteit over 3fm, dus waarschijnlijk ben ik 1 van de weinige trouwe luisteraars van deze zender. Ik heb wel eens andere zenders geprobeerd een word wel eens ‘gedwongen’ naar andere zenders te luisteren, maar ik vind het allemaal maar niks.
  Bij 3fm vind ik (bijna) alle DJ’s prettig om naar te luisteren en juist bij Sander vermaak ik mij enorm. Hoe hij (of Frank) zijn show voorbereidt heeft de luisteraar geen boodschap aan. Het gaat om het vermaak. Ik praat vriendjespolitiek niet goed (ik kan niet beoordelen of jouw beweringen hierover juist zijn), maar ik kan me zeker niet vinden in jouw negativiteit over deze zender.

  • Helemaal eens, alle zenders geprobeerd maar bij vrijwel alle zenders is alles in een format keurslijf gedwongen, incl een herkenbare klankkleur. Voor mij ook 3fm, hooguit een enkele keer Kinkfm.
   Maar met 50+ niet de ideale doelgroep vrees ik.

 4. Patrick, ik volg je columns al een tijdje. Maar de samenvatting is dus:

  – Talpa = k*t
  – NPO = k*t
  – Qmusic = k*t

  Ben ik iemand vergeten?

 5. Sharid Alles heeft gefaald als 3FM manager, want het lukt haar niet om de luistercijfers te laten plussen. Dan kunnen ze wel zeggen ‘radio is slow business’, maar dan vergeten ze dat het al 8 jaar in een neerwaartse spiraal zitten, terwijl er echt heel veel geld in gestopt wordt. En niet eens voor het betalen van dikke salarissen aan ervaren dj’s.

  De jongerenzender mag in 2020 zelfs twee miljoen euro extra uitgeven. Het totale budget van de jongerenzender komt hierdoor op bijna twaalf miljoen euro uit. Dit bedrag is opgebouwd uit 9,46 miljoen euro voor NPO 3FM in het algemeen. Daar bovenop komt een toeslag van 2,5 miljoen euro voor online activiteiten.

  Echte veranderingen worden bij 3Fm echter niet doorgevoerd (op een nieuw logo en wat verschuivingen in de programmering na). Sharid lijkt aardig stevig in het zadel te zitten. Een bondscoach, minister en directeur worden voor minder aan de kant geschoven..

  • Bedankt voor je heldere en inhoudelijke toevoeging Ad. Het is ook wel lekker zo je gang gaan zonder dat er een afrekening komt aan het einde van het jaar. Lang leve het verenigingsleven! (het blijven omroepverenigingen met leden die het verder ook worst zal wezen die radio, als ze hun jaarlijkse uitje en stickers maar krijgen).

 6. Ik vraag me af wat het bestaansrecht is van 3fm. Het is niet vernieuwend, niet anders en geen broedplaats (meer) voor creativiteit. Volgens mij moet het gewoon commercieel worden. Als er dan voldoende luisteraars zijn heeft het bestaansrecht…

  • Het is gewoon een parkeerplaats voor een hoop belastingcenten. Ze zullen het zelf nog niet opgeven al zakt het marktaandeel onder de 1 procent. Ook wel weer logisch vanuit hun standpunt, maar met dat geld zou zo veel meer en beters gedaan kunnen worden.

 7. Wat ben je toch eigenlijk een triest figuur Patrick Kicken!! Zelf nooit echt een top dj geweest, maar wel zeiken over anderen. Zeker iemand als Rob Stenders, ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het hier louter om Jaloezie gaat. Hij heeft bereikt wat jij nooit zal bereiken!!!

 8. Wat een naar,zuur en verbitterd schrijfsel.
  Meestal verteld dat alleen iets over de schrijver van het schrijfsel.

 9. Mooi om te zien dat Patrick Kicken dit gewoon opschrijft. Merk op dat types als René Vogelaar inhoudelijk niets weerleggen en alleen op de man spelen.

  Ben het roerend met hem eens dat BNNVARA veel te dominant is qua macht en primetime slots, is bij de tv ook zo en al vele jaren. Ons kent ons en het geld komt toch wel binnen.

  En wat Rob Stenders betreft: dat moet toch wel de meest overschatte DJ van het land zijn. Het is niet dat hij geen vakman is, dat is hij zeker, maar puur als DJ is het véél te veel ge-ouwehoer. Hij weet heus wel wat goede muziek is, maar hij draait er veel te weinig van omdat ie weer zo nodig uitgebreid moet lullen tijdens de zendtijd. Het is mede vanwege dit soort types dat een muzakzender als Sky Radio jarenlang de grootste van het land was, want daar hoorde je dat eindeloze DJ ge-OH tenminste niet.

  Wat Giel Beelen bij NPO Radio 2 te zoeken heeft ontgaat mij volledig, maar hij zit gelukkig op een tamelijk onmogelijk tijdstip. Hij zal wel weer voor shockradio gaan. Jeroen van Inkel kan ik me dan weer wel goed voorstellen.

  En wat NPO Radio 3 betreft: deze patiënt is al enkele jaren hersendood, in feite allang overleden maar iemand moet nog even de stekker eruit trekken. Het feit dat deze ‘jongeren’zender zich halsstarrig (en ook tamelijk pedant) 3*FM* blijft noemen ipv NPO Radio 3 zegt al genoeg. Jongeren luisteren niet naar FM, zij doen alles met hun mobiele telefoon oftewel internet. Ik denk dat de doorsnee 15-jarige niet eens meer weet wat FM is, als ‘ie überhaupt al radio luistert. Daarnaast is 3 ook nog via kabel, dab+, digitenne en satelliet te horen. De vlag dekt dus niet eens de lading. Schaf deze overbodige zender die haar beoogde publiek totaal niet weet te bereiken geheel af, hou op het ‘jongeren’zender te noemen als het dat overduidelijk niet is en maak er gewoon een volwassenenzender van of delegeer het tenminste naar het web. Geef de FM frequenties aan NPO Radio 5. Dat is een veel zinniger benutting van uitstekende zendernetwerk dat Radio 3 heeft en waar nu bar weinig mensen gebruik van wensen te maken.

 10. Ik krijg bij 3FM ook niet het idee dat echt een overtuigde visie hebben. Eva Koreman zegt wel dat het nu als of niets is, maar het blijft een matte boel. Ik probeer het steeds maar de muziek blijft niet relevant zijn, behalve in de avond, en de mensen zonder warme persoonlijkheid.

  Dus dat die twee lekker freewheelen dat geloof ik wel ja. Er klinkt weinig echte inspiratie uit.

  • Mijn ouders luisteren Radio 5 en het viel me op dat dat het Radio 2 van 15 jaar terug is.
   Ben overigens ook wel eens naar een iets positiever stukje van Kicken over de radio wereld, of kan dat niet? 😉

    • Misschien moet je je blog archief even labelen met positieve en negatieve stukken, wel lekker overzichtelijk… *geintje Patrick

     Tsja, normaal kan ik niet zoveel met “hearsay” over poppetjes… maar ben wel benieuwd naar de wederhoor. Hoewel ik me een beetje afvraag of mensen zich wel melden voor zo’n gesprek als je al zo’n uitgesproken oordeel hebt.

     Maar goed, ik herken in jouw verhaal wel mijn vermoedens dat er in Hilversum een hoop “mis” is, met nepotisme en dergelijke. Loyaliteit staat binnen wel meer organisaties hoger in aanzien dan kwaliteit. Dat is een van de achillespezen van meerdere “grote geesten”: erg gevoelig voor die loyaliteit.

 11. Patrick de debuterende BN’ers op prime time is geen noviteit. Al in de jaren 70 en 80 maakten met name AVRO en TROS er een gewoonte van. Legio zijn helaas ook de voorbeelden van tv-makers die riepen dat ze ‘ook wel wat radio’ wilden doen.
  Recenter is het voorbeeld van nota bene Gordon die Evers verving.
  En heeft Genee proefgedraaid in de nacht?
  Nee je stuk bevat goede elementen maar is wat dit betreft toch te veel’alle ballen op Sharid’.

  • Ho wacht even, Genee deed al jaren radio bij BNR. En heeft eerst iemand anders de techniek laten doen. Sharid leidt blijkbaar met harde hand en diverse voorkeuren een noodlijdend station, dat vele miljoenen per jaar kost en té weinig luisteraars bedient. Mag wel eens het vergrootglas op.

 12. 3FM was voor mij een afgesloten hoofdstuk toen ik dit in een interview met radiobaas Jurre Bosman las in het AD:

  “Gerard Ekdom en Rob Stenders hebben we naar NPO Radio 2 laten verhuizen terwijl het nog goed ging met 3FM. Ook als signaal naar de luisteraars: Radio 2 is niet meer die zender van je ouders, maar is bedoeld voor wie nu zelf een moeder of vader is. De grote groep die we bedienden voor 3FM moesten we op tijd naar Radio 2 zien te loodsen, omdat we deze luisteraars bij de publieke radio wilden houden. Daarom lijden we nu even verlies bij 3FM.”
  https://www.ad.nl/show/voor-het-team-van-3fm-is-dit-een-zware-tijd~ad77d9d4/

  De evolutie van BNN van brutale omroep naar een moralistische betweter was me al een doorn in het oog. Echter, ik switchte helemaal naar de commerciëlen en Studio Brussel toen de NPO voor mij dus begon te bepalen waar ik als veertiger wel en niet naar mocht luisteren.

  Zoals iemand hierboven schreef: de FM-zender kan beter gebruikt worden door Radio 5. Als je de luistercijfers vergelijkt, is de keuze eigenlijk wel heel makkelijk.

   • Zeg dat wel. Maar het interview is uit januari 2017, en meningen kunnen veranderen.

    Kijk maar wat “journalist en marketeer Bas Hakker” in maart 2016 schreef:

    “… die nieuwe zenderbaas van 3FM krijgt het nog druk. De hiphop- en dancecultuur omarmen, vloggers aan het werk zetten, de gitaarjongens en -meiden naar Radio2 sturen én Serious Request eerst weggooien en dan weer volledig opbouwen met iets nieuws.”
    https://www.frank.news/nl/article/media/gezocht-3fm-zenderbaas-met-grote-cojones.html

    En bijna exact vier jaar later was Hakker compleet gedraaid:
    ““De mensen die opgroeiden met Stenders en Van Inkel hielden oprecht van 3FM. Voor die generatie stond 3FM voor rebelse radio. Hen had je een leven lang kunnen bedienen.(…) je verandert alleen iets als het publiek zich daarin kan vinden.”
    https://www.parool.nl/kunst-media/3fm-is-nu-een-marginaal-zendertje-hoe-kon-het-zo-misgaan~bd8024fe/

    Hakken doet me erg denken aan een putjesschepper met een verdronken kalf. Echter, het is al goed van hem dat hij het verdronken kalf tenminste opmerkt. De zenderbaasjes zijn te erg in zichzelf gekeerd om te zien wat er buiten de studio gebeurd, als ik je column goed lees.

 13. Zolang Hofman maar niet op radio1 z’n gelijk over het plebs mag uitstrooien zit ik veilig. Ook radio 2 kan me wel bekoren, met name Rob Stenders vind ik een verademing. En die is toch ook wellis de dupe geweest van “politiek correct” geneuzel? Een Claudia, of een a lijst?

  En als dit echt geen rancune is dan blijf trappen meneer Kicken! Want van vriendjes politiek is de luisteraar uiteindelijk alleen maar de dupe van!

  • Ik kan me best voorstellen dat dit rancuneus overkomt, voor mensen die denken dat ik m’n plekje bij de landelijke radio oooh zooo mis. Maar dat mis ik echt niet. Moet je je voorstellen dat je onder Talpa’s opperhoofd John de Mol of NPO’s bullebak Jurre Bosman, beiden behekst met zeer ouderwetse ideeën over radio, je ding moet doen? Ik moet er niet aan denken.

   • Het zijn medewerkers van de NPO en Talpa Patrick. Die je hier uitmaken voor rancuneus. Of mensen die er (in)direct iets mee te maken hebben. En niet tegen een kritische noot kunnen.

 14. Je maakt 1 fout in je column Patrick. Robert Jan van der Velde is niet de eindredacteur van bnnvara. Dat was hij dat voor krap een jaar tot hij een baantje bij de npo kon krijgen als Sharid’s rechterhand onder de noemer content director. YouTube filmpjes van 3fm analyseren, radio promo’s goedkeuren, social media managen maar vooral veel ja mevrouw zeggen.

 15. Als ik Patrick Kicken hoor, moet ik altijd terugdenken aan dat moment met Arend Langenberg… Dat ze ruzie kregen omdat Arend niet wilde mee wilde doen aan een ‘quiz’. Patrick liet de soundtrack van Turks fruit horen, Arend moest toen raden uit welke film dat kwam. Maar hij vertikte het om het te zeggen en liep toen boos de studio uit! Legendarisch!

 16. Ik herken wat je schrijft over de ‘Ons kent ons-mentaliteit’ die je regelmatig op 3FM hoort. Met name ook de moralistische toon die sommige DJ’s hebben stoort me, daarom zal ik niet zo snel naar Tim Hofman luisteren.
  Ik luister echter toch vaak naar 3FM vanwege de afwisseling in de muziek die gedraaid wordt. Bij met name de Talpa-zenders hoor je een playlist en de volgende dag ongeveer dezelfde playlist in een andere volgorde. QMusic zit er qua muziek een beetje tussenin, maar daar word je in sommige programma’s aangesproken alsof je een klein kind bent.

 17. Wacht even, die snap ik even niet. Is het niet zo dat als je überhaupt bij de radio wil, je een kruiwagen nodig hebt? Dat is toch algemeen bekend Patrick? Zo werkt Hilversum nou eenmaal. Hoe ben jij destijds in Hilversum terecht gekomen?

  Welnu, is het je niet opgevallen dat er artikelen op radio.nl zijn verschenen over de terugkeer van etherpiraten? Dan doel ik niet enkel op piraten die hoempapa of kermis muziek draaien, maar zelfs dat echte DX werk zoals in de jaren ’80 sprake van was, en zij hun bouwsels haalden uit de FRM (Free Radio Magazine). Dit is een trend die al een tijdje gaande is. En waarom? Maar ook piraten van weleer die een ander geluid willen laten horen via de legale weg. Ik zie zelfs stations terug komen zoals Hofstad Radio, een artikel op de website van 070magazine van 3 juli jl. met Paul Winnubst, ik citeer: “Radio is tegenwoordig niet meer wat het hoort te zijn. De tegenwoordige radio mist dynamiek, het pakt de mensen niet echt en het lijkt waarachtig een eenheidsworst. Daar moet echt verandering in komen. Radio moet dynamisch zijn, professioneel, geen bullshit, maar oprechte 24/7 nieuwsbulletins van de bovenste plank met kwaliteit, met goede actualiteiten en natuurlijk perfecte kwaliteitsmuziek uit diverse genres. Ook wel een beetje herriemuziek, beetje ruig zoals dat de echte Hagenees betaamt”, aldus Paul Winnubst.

  Dát is het probleem. Niet enkel van hoe een Dj zijn programma kleurt. Je zegt zelf dat bij een commerciële zender je toch geen inbreng hebt, de adverteerder bepaalt. Bij de NPO moet je inderdaad een beetje ‘vriendjes’ hebben om te komen tot een inhoudelijk format en een bepaald geluid. Daar helpt een station manager waar je vriendjes mee bent iets meer dan iemand die dit niet is, en niet op jouw lijn en visie zit qua radio. Vreemd ook dat je juist Rob Stenders zo openlijk aanvalt en afvalt, nota bene een van de voorbeelden die juist slachtoffer was van alle vriendjespolitiek, je hoeft Rob niets uit te leggen wat dat betreft! Rob is meer van het alternatieve geluid en zijn liefde voor muziek, iets wat in stand gehouden dient te worden. Ontdekking van datgene waar je mede de radio voor aanzet, en je nóóit bij een zender van Talpa of Radiocorp zal horen. Die buigen voor adverteerders, en staan nooit open voor vernieuwing. Kom op, dat weet je zelf maar al te goed, alles is veilig, moet veilig, geen ruimte voor experiment. Want dat gaat mogelijk ten koste van de luisteraar is dan het excuus. Jammer, het kan wel zoals je zelf betoogt, maar ja.

  Dus dan keren mensen en luisteraars, en mogelijk nieuwe aanwas zich af van de radio. Die vinden zoiets niet meer interessant. Natuurlijk heeft de komst van Spotify en andere muziek platforms daar ook verandering in gebracht. Maar juist die veiligheid en eenheidsworst stoot een liefhebber af. De toegankelijkheid tot Hilversum is altijd al geweest wat het geweest is. Daar veranderd toch niets aan.

  Nog een citaat uit datzelfde artikel met Paul van Hofstad radio: “Radio was vroeger enorm populair, er was hoor en wederhoor met de luisteraars en de programmamakers, er werd naar meningen geluisterd, er was betrokkenheid. Dat wordt de komende jaren weer heel belangrijk, zeker omdat radio tegenwoordig niet meer is wat het behoort te zijn. Hofstad gaat daar verandering in aanbrengen. Let op mijn woorden want wat we hard nodig hebben in deze donkere dagen en vooral ook in de toekomst is controle op onze democratie die momenteel hele zware klappen te verduren krijgt”.

  Ook daar zit een stukje. Je hoeft een commerciële zender maar op te zetten, en je hoort een en al gelikte enthousiaste stukjes van luisteraars aan de telefoon. Want dat ‘feel good’ gevoel moet er de hele dag ingehouden worden. Een echte mening die hoor je enkel bij praatprogramma’s zoals die te vinden zijn bij BNR of NPO Radio 1. Ver weggestopt in de nacht. Robert Jensen deed nog een poging 20 jaar geleden, door luisteraars in de uitzending te halen en er een soort talk radio van te maken.

  Maar het moet nu uiteraard ook veilig. Want stel je voor dat er op NPO Radio (welke zender maakt niet uit) iemand iets zegt of een DJ iets zegt en een mening heeft over het immigratiebeleid, of dat Nederland te vol is, het wellicht eens is met uitspraken van politici als Geert Wilders die vindt dat Mark Rutte Nederland in de uitverkoop zet. Oei.. dat mag en kan natuurlijk niet. Alles moet tevens politiek correct zijn. Is het daarom toeval dat diezelfde Robert Jensen populair is met zijn eigen Youtube kanaal en website, waar hij een ander geluid laat horen? Is het daarom dat er een omroep als ON is ontstaan?

  Hoe je het wendt of keert, er is behoefte hierin, en zolang Hilversum die deur dichthoudt en enkel deugende DJ”s die ja en amen zeggen onder strikte voorwaarden, tja, dan snap ik het wel. Dan wil je juist NIET en NOOIT bij zo’n zender werken!

  Wellicht zit daar ook een stukje pijn, Patrick? Want daar wordt zo weinig over gepraat. Enkel over een formatje of een DJ die wel of niet bij een zender zou passen. Nee, het voert veel verder dan dit. Er zit veel meer pijn achter, en die bom zal een keer barsten. Radiostations zullen verdwijnen door alle genoemde (markt)omstandigheden, maar ook doordat ze hun kop in het zand steken. Willen deugen, en adverteerders tevreden willen houden. Daarom hulde voor iemand als Johan Derksen die niet zwicht voor de publieke druk en de deugers bij Talpa. Johan is het voorbeeld voor de rest die hem zouden moeten volgen. Maar nee, ze nemen soapies en andere mensen die geen eigen mening hebben, of een politiek correcte mening erop nahouden bij de radio en TV aan. Een ander geluid, beetje reuring, beetje rebels, dat mag nou eenmaal niet bij de radio. Lekker veilig en correct.

  Heb je de podcast met Jan Zwart (paparazzi), jouw goede vriend nog beluistert? De podcast is van Joost Strootman, harder van je af. En wat Jan zijn visie is? Namelijk deze: De beuk erin! De boodschap is zo duidelijk als wat. En een bevestiging op wat Paul van Hofstad radio ook zegt, en waar ik achter sta.

  Lineaire TV & radio gaat verdwijnen. Die periode gaat langzaam voorbij. Mensen kijken steeds minder naar TV om deze redenen, en ook radio heeft hier last van. Ik kan er inmiddels geen traan om laten. Treurig is het wel.

  • Gaaf, een column onder een column, ik hou ervan Angelo! Ik ben destijds in Hilversum terechtgekomen omdat ik op een hele originele manier solliciteerde. In plaats van een bandje stuurde ik een CD, iets wat in 1995 nog 50 gulden kostte per CD om te laten maken. Mooi hoesje eromheen, the works. Daardoor viel ik op bij Radio Noordzee en bij de TROS, waar ik in december ’95 mocht beginnen op 3FM. Later werd ik bij Veronica ook binnengehaald op mijn kwaliteiten, niet omdat ik toevallig zo goed kon opschieten met..

   Daarom hoef ik nu ook niet zo nodig meer. Het wereldje is verziekt, door twee mensen die alle macht naar zich toegetrokken hebben: Jurre Bosman bij de NPO en John de Mol bij Talpa. Dat dictoriale bewind werkt natuurlijk ook naar beneden toe, waardoor managers hetzelfde gedrag gaan vertonen.

 18. VARA “Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs” (een acroniem) opgericht in 1925. Sinds 1957 heet de VARA omroepvereniging VARA. Bestaande uit het merendeel joden. Veel heeft dat niet geholpen want het bleven amateurs. Marcel van dam, mevrouw Keur tot heden op heden allemaal amateurs en vrienden. “Uiteindelijk” kom je daar kom je nooit never tussen. Ja, alleen op gestelde voorwaarden, geen kritiek of lastige vragen.
  Dus Patrick, sorry, maar het is vechten tegen de bierkaai. Deze (radio) cultuur houd nog steeds stand en zal niet verdwijnen… niet zomaar. Maar je hebt gelijk dit weer is publiekelijk openbaar te maken en je hebt gelijk.

  • Dankjewel. Het trieste en mooie tegelijk is dat door het aanstellen van mindere goden omdat ze vriendjes zijn het medium zichzelf op den duur zo oninteressant maakt dat het vanzelf ophoudt. Zie wat er met 3FM gebeurt. NPO Radio 2 heeft dan nog wat goed talent aan boord, maar als dat ook weer vervangen wordt door het vriendje van het vriendje dan gaat het daar binnen een paar jaar ook mis.

  • De Koning schreef over de VARA: “Bestaande uit het merendeel joden. Veel heeft dat niet geholpen want het bleven amateurs.”

   Deze opmerking slaat kant, noch wal. Je kan alle kritiek hebben op de VARA en nu BNNVARA, maar dit slaat echt nergens op.

  • Ik snap niet waarom je specifiek moet benoemen dat de Vara (volgens jou) voor het merendeel uit Joden bestaat. Ik zie daar de relevantie niet van in.

 19. Ik ben na jaren juist weer terug bij 3FM. Oa vanwege dj’s als Sander, Frank en Eva. Eigenzinnige en persoonlijke Radio. Kan mij het schelen wat ze aan voorbereiding doen. De zendtijd telt. Nee dan Radio 2, Veronica, Q Music. Alles op de repeat; een pot nat. Bij 3FM gelukkig de Shazam nog vaak genoeg aan!

   • Spot On
    De muziek interesseert de zgn dj’s geen zak, dus is Shazam nog wel even nodig.
    Overigens is de meeste muziek van de grote zenders niet om aan te horen.
    Ouderen moeten het doen met Radio 5, inhoudelijk en kwa distributie beperkt. Er zijn er die dan maar oude bandjes van Veronica e.d. draaien….

     • Anderen zweren weer bij Radio London.

      Maar als de radiomakers die kwaliteit nastreven nou eens de koppen bij elkaar steken en aan de slag gaan om zelf iets fatsoenlijks in de ether te steken.

 20. Hoi Patrick!

  Ik volg en beluister al 40 jaar met alle plezier radio. Wat betreft radio 2 voel ik als radioluisteraar ook wel de kliek die er momenteel is anderzijds passen de huidige en toekomstige DJs ook wel bij deze zender. Het zijn de jongens die hun sporen hebben verdiend en het luistert altijd makkelijk en het is vertrouwd, je weet wat je kan verwachten en dassoms bijv op werk wel prettig. Wat betreft NPO radio 3 of te wel 3FM maak ik mij ook zorgen want de zender bruist nog altijd niet, het is als een bruistablet, het borrelt ff en daarna is het stil water. DJ zijn bijna allemaal teenkrommend slecht en er zit geen duidelijk profiel in de programering. Het is eigenlijk ook gezapig…Een Angelique die vandaag ff vertelt dat ze de oude kostuums van lady Gaga geweldig vind en aan einde van haar relaas als een klein kind vertelt dat ze wel keer naar Las Vegas wil om dat te bekijken…hoe droog ik het nu tik zo brengt ze het ook over. Verder probeert deze dame een rasicmedebat te openen op de radio en sociale media van 3fm maar kritiek kan ze niet hebben (ben ook tegen ongelijkheid…) maar ondertussen draait ze met alle plezier de polariserende Akwasi. Het wringt Patrick.
  En Olivier Bakker is idd de meest slecht DJ allertijden op de Hilversum 3 frequentie. Vorig jaar zei hij in een zin achtmaal het woord “track”. Het is een jongeren- maar geen kleuterzender! Het loopt nog steeds niet en dat gaat zo ook niet gebeuren. Ga eens fusie aan met Kink, ga eens praten met Studio Brussel, hoe zij werken. Haal 1 a 2 ouwe rotten uit het vak en zet echte talenten daarnaast. Laat ze praten met Michiel Veenstra etc etc. Groet Ries uit Tilburg

 21. Wederom leuk leesvoer. Ben het grotendeels met je eens Patrick. Op 1 punt na dan. Waarin je schrijft dat Jeroen van Inkel en Giel Beelen jong talent in de weg zit. Je zegt het verderop zelf al. Dat jong talent is lui, bereid niets voor en rommelt maar wat aan. Van Inkel en Beelen zijn echte radiofielen. Die zitten niemand in de weg. Al zijn ze 80 jaar, dan nog zijn ze beter en professioneler dan al dat jong talent. Over Tim Hofman op 3FM hoor ik van jongeren om me heen louter enthousiaste reacties. Hij schijnt onder die doelgroep razend populair te zijn op YouTube met o.a. Boos. Ik sluit niet uit dat er meer dj’s vervangen gaan worden door YouTubers bij 3FM. Die spreken toch de doelgroep aan die men met het station wil bereiken.

  • Oke helder. Wat betreft Inkel en Beelen ben ik het vaktechnisch met je eens, die hebben een bak aan ervaring. Het enige wat me er een beetje aan stoort is het gezapige wat er soms insluipt. Zo luisterde ik in de jaren ’90 vol verwondering naar Stenders en met name zijn snelheid was iets om jaloers op te zijn. Nu is het toch vooral kletsje,praatje,kletsje,caroline,matijn,gaap,geen tempo,traaaaaag

 22. Naar mijn idee spelen er een aantal zaken hier. Allereerst ben ik van mening dat het overgrote deel van het luisterend publiek niet echt in de gaten heeft of een programma goed voorbereid is of niet. Dat bedoel ik positief maar heel veel mensen hier omarmen radio en luisteren er met andere oren naar dan het gros.
  Luistercijfers zeggen naar mijn idee wel iets, tenslotte weet WEL iedereen wat hij (als alle mogelijke gender typen) prettig vindt om naar te luisteren.
  Met datgene wat wij nu weten is er echt wel iets te zeggen voor een commercieel bestel, daar laat je het wel uit je hoofd vriendjespolitiek te bedrijven want dat kost je keihard luisteraars met alle gevolgen van dien.
  Inderdaad is het schandalig dat er op deze wijze met gemeenschapsgeld omgesprongen wordt.
  Als iedereen nu gewoon luister naar datgene wat hij graag wil gaan de luistercijfers voor zich spreken en dat kunnen we ook concluderen dat er in Hilversum al jaren een mismanagement is.

 23. Onvoorbereide radio is een belediging voor de luisteraar. Het probleem is dat er in Nederland zó veel aan het toeval overgelaten wordt in (pop)radioprogramma’s dat het niet eens meer opvalt.

 24. Hoi Patrick, ik vind je colums altijd wel interessant. Vooral omdat het een andere invalshoek heeft dan waarmee ik naar een en ander kijk. Ik ben zelf een groot fan van Radio 2 en vooral van Rob Stenders en Wouter van de Goes. Wat ik jammer vind is dat het populairste pop radio station (is het dat nog steeds) in de nacht en in het weekend verandert in een Talk radio achtig station. De dag/avond programmering vind ik geniaal. Vanaf een uurtje of 7 begin ik met luisteren. Het enige programma dat ik minder vind is het programma van Stefan Stasse. Ik begrijp dat zo’n beetje iedereen fan is van de beste man (hij komt ook over als een sympathiek persoon) maar ik vind hem en zijn programma niet passen tussen Jan Willem Roodbeen, Bart Arends, Gijs Staverman, Rob S, Ruud de Wild, Wouter van de Goes en Paul Rabbering. De vrijdag avond is als vanouds gezellig (was vroeger een groot Veronica fan). Als ze bijvoorbeeld Annemieke Schollaart op het 20-22 tijdstip zetten dan ga ik een stuk minder TV kijken denk ik. Nu haal ik altijd alles dat ik gemist heb in tussen 20-22 🙂
  Mij als luisteraar interesseert de beschreven vriendjespolitiek niet zo heel erg zolang ik er maar geen last van heb. En mocht dat ooit veranderen dan zal ik vast wel iets passends kunnen vinden. En dat geldt voor iedereen denk ik. Waar ik wat anders ga doen tussen 20-22 zullen er vast mensen zijn die wat anders gaan doen tijdens 1 van mijn favoriete programma’s en dat recht hebben ze

   • Inderdaad helemaal waar qua verschil tussen overdag en avond/weekend. Doet me enorm denken aan 3FM voordat dat heel groot werd. Ook daar toen overdag prima programma’s, maar in de avond totaal andere invulling, om over het weekend nog maar te zwijgen. Spijkers met Koppen, dat soort werk. Vast heel leuk voor de vaste luisteraars, maar op die momenten zap ik maar naar een ander station.

 25. Tim Hofman even terug geluisterd op 3FM , sterke uitzending en spannend radio. Als ik mevrouw Alles zou zijn wist ik het wel..

 26. Het was een kritisch gesprek waarbij de influencer behoorlijk op zijn nummer werd gezet omtrent zijn eigen waarheid over het corona-virus. en respectvol Iemand op het radioforum vond dit gesprek dan weer te activistisch , Onzin dit hoort bij de publieke omroep . Tim Hofman heeft in 1 uitzending al meer bereikt dan alle uitzendingen van het Frank & Eva duo. Nu nog Jurgen van den Berg naar 3FM ,Tim Knol in de avond,Jorien Renkema meer inzetten en Rob Jansen meer op rotatie ;-

 27. Internetradio blijft voor mij de beste manier om naar muziek te luisteren.
  Ik luister helemaal niet meer naar NPO en TALPA zenders.
  Voor mij hoeven deze zenders helemaal niet meer.
  Ik houd van afwisseling in de muziek. Waarom moeten op de Nederlandse zenders zo veel Engelstalige muziek gedraaid worden? Ook de zogenaamde gouwe ouwe zenders hebben een beperkt muziekrepertoire waaruit ze kiezen.

  Ik luister voor de muziek uit de jaren 60, 70 en 80 steeds vaker naar internetzender Radio Extra Gold.
  Daar hoor je zowel bekende als onbekende hits in vele talen.
  De muziekkeuze van de diskjockeys is zo uitgebreid, dat ik telkens verbaasd ben over de prachtige platen die ik allemaal hoor.
  Muziektalen zijn naast Engels en Nederlands, ook Duits, Frans, Italiaans, Spaans etc.
  Ga zelf maar eens luisteren en geniet zoals ik dat doe.

 28. Wat een gezeur weer. Wat maakt het voor de luisteraar nou uit hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Zo lang ik maar lekker kan luisteren als luisteraar. Heb toen het wat slechter ging met 3fm ook andere stations geprobeerd commercieel, publiek en online. Maar me voorkeur gaat nog steeds uit naar 3fm. De meeste programma’s zijn goed om naar te luisteren zo wel de dag als de nacht. Alleen voor Frank van Ellende ga ik naar een andere zender. Jammer voor Eva Koreman was een goeie programma maakster voor ze met Frank samen ging werken.

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Zelfoverschatting heeft een naam: Ruud de Wild - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Van Menno naar Coco bij 538 - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: From Menno to Coco at 538 – Archyde
 4. Patrick Kicken: Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*