Bonnie St. Claire: ‘Radiopiraten zouden alle steun moeten krijgen’

Bij het grote publiek is Bonnie St. Claire vooral bekend van Nederlandse meezingers als ‘Dokter Bernard’ en ‘Bonnie kom je buiten spelen’. Maar in noord en oost Nederland worden haar Duitse platen in feesttenten ook uit volle borst meegezongen. In de podcast Lomp vertelt Bonnie over hoe een MeToo affaire een streep zette door haar Duitse carrière, maar hoe Nederlandse etherpiraten haar Duitse hits toch nog levend houden.

In 1970 brak Bonnie voor het grote publiek door met de top 5 notering ‘I won’t stand between them’. Maar een jaar eerder stond ze als 20 jarig meisje in de voorrondes van het Duitse songfestival met het nummer ‘Ich weiss das ich kein engel bin’. “Ik was toen dodelijk verlegen, ik had zelfs nog nooit met een jongen gezoend. Ik was aan de weg aan het timmeren in Duitsland en dat zat er ook wel in”, vertelt Bonnie.

Bonnie St Claire aan het begin van haar rijke carrière (Foto door Frits van Swoll)

“Maar daar gebeurde iets. Ik had een optreden voor de voorrondes van het Duitse Songfestival. Een bekende Duitse regisseur wilde mij groot maken, maar als ik zeg MeToo dan weet je waar het naartoe gaat. Dat was echt een hele nare man. Ik heb nooit gedaan wat ik niet wilde, daar ben ik ook wel trots op. I’m not that stupid, weet je wel. Hij kwam op een gegeven moment naar me toe met “zwischen uns ist alles gebrochen”. Als ik met iemand het bed deel dan moet ik het ook echt willen. Dat stond mij zo tegen. Ik dacht ik ga niet met jou naar bed omdat ik hier een carrière wil”.

Dat haar schlagers het dankzij etherpiraten in noord en oost Nederland goed blijven doen merkt Bonnie zelf ook. “Tegenwoordig komen piraten tijdens optreden steeds meer met het verzoek om Duitse platen te zingen die ik aan het begin van mijn carrière heb opgenomen. Als ze vragen wil je dat zingen, dan doe ik dat. Ik zou aan het Agentschap Telecom willen mededelen dat ik  vind dat piraten alle steun moeten krijgen. De artiesten die ik ken zijn zeer blij met piraten. Potverdorie wat kan het voor kwaad dat piraten in de lucht zijn. Ik denk dat ze heel veel mensen heel blij maken. Ik vind het onzin dat dit tegengewerkt wordt. Ik zou tegen de piraten willen zeggen: ik zou gewoon keihard doorgaan! Als ik ooit Nederland ga verlaten, is het gewoon allemaal om die rot regeltjes. Het gaat om muziek waar je mensen blij mee maakt. Niemand heeft er last van, het is zelfs heel positief. Een groot gedeelte van de Nederlanders is dol op piraten”.

8 Comments

 1. Dat Bonnie het wiel niet heeft uitgevonden, is iedereen onderhand wel duidelijk. Nu komt ze als artiest op voor radiopiraten! Notabene de mensen die geen afdrachten doen naar Buma/Stemra/Sena of hoe die clubs ook mogen heten. Ze heeft dus niet door dat ze daar geen cent aan verdient, als ze haar liedjes draaien. Die pruik zit vast veel te strak!

  • Die paar stuiver die Bonnie misloopt van de Buma/Stemra/Sena daar heeft ze geen jeuk van Andreas. Uberhaubt is dat een opvreters stichting. Het is dus juist slim van Bonnie om dit zo te benoemen, zodat ze uiteindelijk meer optredens krijgt bij de piraten :-), en dat is haar meer dan gegund… gewoon een top wijf.

 2. Tja als je niet gedraaid wordt op de reguliere stations verdien je ook niks. Daarnaast moet je ook echt wel veel gedraaid worden om er wat aan over te houden, De meeste artiesten moeten het tegenwoordig hebben van hun optredens en daar zijn die piratenzenders dan goede promotie voor. Dus ik snap haar eigenlijk wel.

  • Wat zou de reden zijn waarom reguliere stations dit soort muziek niet meer draaien, kwaliteit??
   Laat me duidelijk zijn als je die commercieel piraten radio hoort als radio Nl of Continu en de Nedrelandstalige artiesten die daar gedraaid worden is de kwaliteit ver te zoeken en tenen krommend slecht vaal slecht gekopieerd uit het Duits, slechte tekst en dan de originele muziek band gebruiken, tekst en muziek passen niet meer bij elkaar, zang soms erg slecht en om dit te bagitaliseren worden er bepaalde instrumenten ( vooral de accordeon ) aan de plaat toe gevoegd wat al een zeer op de voor grond staande muziek instrument is die de zang moet doen verbleken.
   nee De Nederlandstalige artiesten in dit genre moeten eens bij zich zelf ten rade gaan waarom wordt ik niet op de reguliere stations gedraaid en is het wel goed wat ik maak en voegt het iets toe, en als dat niet het geval is kunnen ze maar beter stoppen!

 3. Er wordt nu al muziek gedraaid op de middengolf door ex piraten o.a en die betalen gewoon voor Buma Sena cvdm en wat al niet meer wat bonny zegt gebeurd tussen nu en 10 jaar op de FM alles is dan dan en FM overbodig dus voor hen die dan willen zenden kan dat alleen niet gratis dat is Nederland nou eenmaal maar het komt en bonny kun je ook bij ons horen radio transparant

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*