Patrick Kicken: DJ Lex Gaarthuis is geen racist

[BLOG] En het volgende relletje in radioland is een feit: Lex Gaarthuis, van de avondshow Laat Met Lex op Radio 10, maakte een carnavalsnummer over het Corona virus. En wordt nu beticht van racisme. Is dat terecht? Wat doet dit met de rest van radiomakend Nederland? En hoe moet dat dadelijk met Carnaval?

Het was hooguit niet zo handig van Gaarthuis om in het lied de uitdrukking ‘stink Chinezen’ te gebruiken. Daar valt nu iedereen over. Ik had het woordje ‘stink’ weggepiept, dan was er niks aan de hand geweest. We zijn namelijk zo’n kleine twee weken verwijderd van het Carnavalsfeest en reken maar dat er in de optochten ook ‘gespot’ wordt met het coronavirus. Er gaan geheid mensen verkleed in zo’n wit pak met de tekst ‘op weg naar de Chinees’. Of een pak met allemaal flesjes Corona eraan. In die categorie moeten we dit liedje dan ook scharen, niet om Chinezen nou eens even lekker in een kwaad daglicht te stellen. Zo werkt dat nou eenmaal bij de menselijke psyche, als iets je angst inboezemt (zoals een virus of iets anders levensbedreigends) dan maken we er grappen over om ermee te dealen. Kan iedere psycholoog je uitleggen, dat is geen hogere wiskunde.

Ook moeten we niet vergeten dat veel van onze handelingen gestuurd worden door ons oerbrein. Dat altijd op de voorgrond treedt als er gevaar is. Dan denk je niet meer in ‘dat zou wel eens kwetsend kunnen zijn’, nee, dan kies je voor je eigen hachie, hoe dom dat ook mag lijken. Gaarthuis is natuurlijk ook zo’n alfaman die primair reageert, vanaf bovenop de rots. Maar dat maakt hem nog geen racist. De gemiddelde Radio 10 luisteraar is net zo dus hij past daar perfect. Vergeet niet dat we 200 jaar geleden iemand van een dorp verderop nog zagen als ‘vreemdeling’ en er dus zeer argwanend en vaak zelfs vijandig mee omgingen. Hier zit pas een heel dun laagje maatschappij overheen. Kijk maar wat er gebeurt wanneer er ergens oorlog uitbreekt. We lijken wel zo geciviliseerd maar zijn we dat werkelijk wel? Misschien dat er daarom wel zo heftig gereageerd wordt op deze hele rel. Hier wil ik niet bijhoren hoor. Ik ben beter dan dat. Jaja. Ik wil jou nog wel eens zien als de pleuris uitbreekt.

Bovendien deed Lex niet zelf deze uitspraken maar werden ze gedaan, in liedvorm, door een typetje, Rotterdamse Toon. Les 1 in ieder radioboek, als je iets doet wat op het randje is, laat het een typetje zeggen of zingen en je komt er (meestal) mee weg. Anno 2020 dus niet meer. Waarschijnlijk ook omdat Chinezen zich al met de nek aangekeken voelen door dit hele virus, er zat plaatjes, filmpjes van rat etende Chinezen en grappen rondgaan op WhatsApp en nu dus deze publieke vertoning op Radio 10, wat waarschijnlijk in veel snackbars aanstaat, die bijna allemaal overgenomen zijn door Chinezen. Overigens is dit niet de eerste keer dat de Chinese gemeenschap aan de bel trekt over een carnavalsnummer, in 2011 waren de pijlen gericht op Anita & Ed met hun culthit De Chinees.

En wat dacht je van deze Top 40 hit uit 1998:

Ik moest ook denken aan een liedje wat we een jaar of tien geleden bij Radio Veronica volop uitzonden: Alle Duitsers Zijn Homo, op de melodie van ‘Seven Nation Army’ van White Stripes. En lachen dat we deden. Of iets verder terug in de tijd nog, toen ik bij de Tros nota bene, in de Mega Top 50, het nummer ‘Kut Marokkanen’ moest afkondigen, van rapper Raymzter. Voorkomen is beter dan Chinezen, wat in het gewraakte liedje van Gaarthuis wordt gezongen, ging al een tijdje rond als meme, van telefoon naar telefoon. En op Facebook zag je het ook overal. Het is een woordgrap, geen racisme. Omdat genezen zo mooi vervangen kan worden door chinezen. Moet dát al als racisme aangemerkt worden? In de Veronica ochtendshow draaide ik ‘Bussie vol met Polen’ volop. Wie denk je dat het nummer het meeste aanvroegen? Juist, de Polen zelf. Zagen het als een eer. Terwijl ze ook aardig geframed worden in het nummer. Ja een stuk minder kwetsend dan het nummer van Gaarthuis, maar denk je dat iemand dit soort nummers nu nog op de radio durft te draaien? Humor zit hem in de uitvergroting van kenmerken, net als bij een karikatuur je oren en neus aan de beurt zijn als ze niet iets groter zijn. Op het moment dat iets aktueel is worden daar grappen over gemaakt. Hou je niet tegen. Waarschijnlijk wordt het alleen nog maar groter hoe serieuzer je het neemt.

Praat ik hiermee racistisch zijn goed? Nee. Maar dit is geen racisme. En Lex Gaarthuis dus ook geen racist. Dit is satire. Uit de categorie ‘De Josti Band’ van Hans Teeuwen. Kun je je die tekst nog herinneren? ‘Ik koop verdomme nog een kaartje. Ga naar binnen. Zie daar dat stuk tuig. Wat denk je? Kut muziek. Ongeïnspireerde bagger. Een beetje met je tong uit je bek op een xylofoon staan te hengsten. Want ik ben een mongool en alles wat ik doe is toch wel leuk!’. Hoevaak dat fragment niet aangevraagd werd als Kicken’s Cabaret Kneiter. We komen door dit zo keihard te veroordelen en alsnog aangifte te gaan doen van racisme ondanks dat Radio 10 het fragment verwijderd heeft, in een vaag grijs gebied terecht. Ja het is waar, je kiest ervoor om zo’n show van Hans Teeuwen te beluisteren of te bezoeken en een radioshow is openbaar. Maar ook daar heb je een keuze: luister ik hiernaar of luister ik hier niet naar. Het enige wat we Gaarthuis radiotechnisch kunnen verwijten is dat hij niet, zoals zijn collega’s Van Someren en Evers dat wel altijd doen bij riskante grappen of persiflages, zélf zei ‘dit kán toch niet, Toon, ga je schamen!’. Daarmee maak je het een stuk breder en laat je aan de luisteraar weten/voelen dat je ook wel weet dat dit op het randje was.

Feit is natuurlijk dat China een steeds machtiger land wordt en het laatste wat onze Minister President wil is een handelsoorlog of nog erger handelsverbod met deze enorme kluit aarde. Het nieuws wordt namelijk ook al door buitenlandse sites opgepikt, in Frankrijk en natuurlijk China. Wat je ook nog aan dit hele debacle zou kunnen opmerken is dat ik benieuwd ben of Lex een klankbord heeft gehad met dit nummer. Heeft hij het laten horen aan iemand op de redactie. Of is door de bezuinigingsdrift bij alle commerciële zenders die hele redactie wegbezuinigd en moet je het zelf maar uitzoeken of iets kan of niet kan? Maar een ding is duidelijk: radio ligt sinds social media onder een vergrootglas. Vroeger zond je zoiets een of twee keer uit, er kwam eens een brief op binnen of een boos telefoontje en dat was het. Nu gaat dit fragment gewoon alsnog rond als mp4 en mp3, via WhatsApp, ook al is het al lang en breed verwijderd overal. En al die aandacht overal zorgt ervoor dat iedereen nu dit liedje gehoord wil hebben. Het is zelfs ondertiteld in het Chinees. Hoe serieus kun je zoiets nemen?

Uiteindelijk is satire bedoeld om verborgen pijn en angst naar boven te halen en te verwerken. Vraag het aan iedere cabaretier die ooit eens een oudejaarsconference heeft gemaakt. Zoals Youp van ’t Hek die een carnavalslied maakte over de Mexicaanse vogelgriep. Herinnert u zich die nog? Wat dat betreft is de grap van Gaarthuis goed gelukt: het heeft de Chinezen zo ver gekregen nu eindelijk eens voor zichzelf op te komen en hun pijn uit te spreken. Maar ga dit dan niet zitten projecteren op de maker, duik eens in je eigen lijf om te kijken waar dat minderwaardigheidsgevoel vandaan komt? Het helpt niet dan maar naar buiten te gaan zitten te wijzen en zeggen ‘jij doet mij pijn’. Lossen we niks mee op en de pijn die er toch al zit al helemaal niet. Het Chinese DNA zit natuurlijk vol met pijn en verdriet wat er allemaal gebeurd is en nog steeds gebeurt in dat wat we toch een dictoriaal land kunnen noemen. Zeer spijtig. Maar praat dáár dan over, dit is maar symptoombestrijding. En onderzoek eens of je jezelf niet het schompes aan het werken bent met 6 dagen per week hetzelfde geestdodende werk te doen. Hoeft niet hoor, in Nederland heb je vrijheid! Gelukkig heeft de nieuwe generatie Chinese Nederlanders dat wél door.

En laten we nou eens eerlijk zijn: heb jij ooit geprobeerd telefonisch iets te bestellen bij een Chinees restaurant om af te halen? Hele klus. Zou de Nederlandse taal meester worden niet helpen wat meer zelfvertrouwen te krijgen? En er zijn zat verhalen bekend van Chinezen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne. Dat als je je huis verhuurt aan een Chinees er een kans in zit dat ie z’n hele frietketel met frietvet leegkiept in je toilet waardoor er een verstopping komt. Waarom mag dat allemaal niet gezegd worden? Als ik een uur in de wind zou stinken of ongewis een opstopping veroorzaak zou ik het uiterst behulpzaam vinden als iemand me daar op wijst, of dat nou met een grap, een lied, een directe opmerking of een brief is: who cares? En NEE ik zeg hiermee niet dat alle Chinezen stinken. Het zijn voorbeelden dames en heren. Net als zo’n lied hierboven van Dingetje subtiel duidelijk maakt dat er nog een behoorlijk taalbarriëre is met met name oudere mensen uit China die in Nederland wonen. Nederlanders zijn een direct volkje, wij noemen het beestje bij de naam. Ik snap dat dat eng is als je voorouders altijd maar ‘ja en amen’ moesten knikken in hun geboorteland maar probeer het eens: het mag hier, het kan hier en het is geoorloofd.

Als Stink Chinees discriminatie is, dan stel ik voor dat dit ook eens onderzocht gaat worden: Lelijke Limburger (ben ik er een van), Luie Turk, Domme Drent, Gierige Groninger, Zuinige Zeeuw, Door de ratten besnuffelde Duitser, Koppige Fries, Doorgesnoven Noord-Hollander, Arrogante Amsterdammer etc. Ik weet ook nog wel dat mijn scheikundeleraar vroeger zei ‘we maken grappen mét mensen, niet over mensen’ maar daar ben ik toch op teruggekomen na het bestuderen van het fenomeen humor: humor verbindt. En humor bevrijdt. Als iemand een grap over je maakt betekent dat juist dat hij je voor vol aan ziet, denkt dat je er tegen kan en dat je erbij hoort. Pas als mensen je gaan negeren en uitsluiten, dan kun je spreken van discriminatie. Met hem moet je niet praten, hij deugt niet en hoort er niet bij..

En.. gaan we na Sinterklaas nu de volgende traditie aan banden leggen? Carnaval. Waarin we juist allemaal gelijk zijn, arm en rijk, jong en oud, machtig en onmachtig. En die gelijkheid bewijzen we door elkaar op de hak te nemen, te imiteren, te persifleren, bekritiseren en ja ook soms (een beetje) te stigmatiseren. Ik verkleed me als Chinees, jij je als Dikke Limburger en zo zien we in dat we allemaal gelijk zijn. Geen onderscheid. Geen labels. Allemaal mensen. Gelijkwaardig aan elkaar.

Patrick Kicken

André van Duin had 33 jaar geleden al goed door hoe er áltijd wel iets of iemand op zijn of haar teentjes is getrapt:

En deze cabaretsketch van De Vliegende Panters, ‘We Worden Bedreigd Door De Moslims’, uit hun TV show Daar Vliegende Panters (voor de VARA!) op NPO3, zond ik een paar keer per week uit in de carnavalsperiode in mijn ochtendshow bij Radio Veronica. Diezelfde Vara die zich bij DWDD zeer opwonden over het Corona lied van Gaarthuis én het volkomen terecht vonden dat Gordon zijn excuses moest maken voor een flauwe, voordehand liggende grap die hij maakte tegen een Chinese kandidaat in een talentenshow: ‘Welk nummer ga je zingen? Nummer 61 met bami?’. Luister voor de grap eens naar deze tekst:

‘Ze drinken hele sterke koffie en werken doen ze niet’
‘Ze halen hele lage cijfers en roken hasj of wiet’

Een vrouw is een moslima en is minder dan een man’
‘En soms zit er eentje bij die spontaan ontploft’
‘Dat maakt ze zo gevaarlijk, dus nog een keer het refrein’

Wanneer durft iemand als Diederik Ebbinge (een van de makers van bovenstaande sketch) zich nou eens uit te spreken over het steeds verder aan banden willen leggen van satire en spot? Het lijkt wel alsof het brutale bij de Vara er af is sinds ze samen zijn gegaan met BNN, ooit ook brutaal en grensverleggend in plaats van grensbeperkend en moraliserend. Terug naar 100 op de snelweg, braaf je voortuintje harken en owee als je een grapje maakt over iemand die er anders uitziet of een andere taal spreekt! In Promenade persifleert hij Shownieuws en Boulevard, bij De Kassameisjes de meisjes achter de kassa en in Houdios de jonge meiden die op vakantie gaan naar Spanje. Mag allemaal. Maar owee als het om afkomst gaat! Oei oei, dat mag niet meer.

Kan iemand me uitleggen waarom bovenstaande fragment(en) wél door de beugel kunnen, uitgezonden worden en het liedje van 1,5 minuut van Lex, wat overigens gewoon nog op YouTube te vinden is, op zoveel kritiek kan rekenen? Is het omdat hij een radiodiscjockey is en geen cabaretier? Pardon, radiomakers zijn ook puur entertainers, zeker sinds ze hun eigen muziek niet meer kiezen, dus die kunnen we weg strepen.

Is het soms omdat het over een ziekte gaat? Luister dan maar even naar deze tekst in het lied ‘Aanvallen!’ van de Vliegende Panters. Doe maar niet als je voor Ajax bent, in Rotterdam woont of iemand aan kanker verloren bent. Als Lex Gaarthuis een racist is, dan is Diederik Ebbinge er ook een.

Overigens had ik een jaar of 10 geleden al eens over juist deze vraag (kunnen woorden kwetsen) een mooi een-tweetje met Hans Teeuwen (fragment van 2 minuten):

Lees vooral ook even de zeer inhoudelijke reacties onder deze column. Of lees een blog van zo’n half jaartje geleden: John de Mol en de Chinezen. Die tekst komt nu wel in een héél ander daglicht te staan! Ik zal hem toch niet op ideeën gebracht hebben..

28 Comments

  • Het was jouw “vriendje”” bij Veronica (hoevaak ben je door hem ontslagen) die voor zover ik weet met het eerste plaatje over Chinezen kwam.
   De achterkant van Kom uit de bedstee van Egbert Douwe, oftewel Rob Out.
   https://www.youtube.com/watch?v=S-EVl3rqrhU

   Een ander plaatje was De Chinees doet veel meer met Vlees van de Butlers.
   https://www.youtube.com/watch?v=fc2VjyjXCqU
   Zou waarschijnlijk nu als stigmatiserend worden gezien, tja de politieke en culturele correctheid he.

   Het plaatje van Gaarhuis ken ik niet, maar lijkt me te ver gaan (st*nk Chinees kan echt niet)

   Misschien kan Radio 10 ter compensatie gratis Chinees eten of afhalen uitdelen, of is dat ook al stigmatiserend.

   En ach, voordat discriminatie echt een issue was hier werd ik elders al als blanke gediscrimineerd als Macamba.

 1. Just trying to dilute the issue by making comparisons, saying all germans are gay is not racial discrimination, the fact you cannot realise the difference just shows the same ignorance, not to mention the lack of human empathy. There may be a case to argue that an everyday person can be forgiven in this instance but a public broadcaster has a professional and moral responsibility to judge what is or is not within the boundaries of acceptable. It is astonishing that Lex could not see BEFORE that the song was offensive and only apologised after the outrage makes him unfit to carry on and should not work on radio.

  The only real act of remorse would be his resignation. I am from UK and in my country he would have been fired instantly

 2. Patrick, probeer je racisme goed te praten? Begrijp je nog steeds niet dat stink Chinezen zingen op radio schadelijk en kwetsend is? Het liedje is niet perse rascistich bedoeld maar dat betekent nog niet dat het NIET rascistisch is.

 3. Indd niet handig en stigmatiserend. Niet meer naar de chinees gaan zingt men, ontwijk ze dus maar beter. Was laatst overigens nog behoorlijk druk bij de sushi in hengelo. Daar luisteren ze vast niet naar radio 10.

   • Ruud Poeze, alleen zijn zo goed als alle of bijna alle (all-you-can-eat) sushi/wereld restaurants gerund door chinezen.
    Dat sushi op Curaçao, Aruba, Bonaire afval betekent… Gefeliciteerd. Wil je nu een sticker?

 4. Wat een stuitend slecht onderbouwde reactie waar de duvel en z’n mallemoer bijgesleept worden om ene Lex Gaarthuis vrij te pleiten. Het zou pas van voortschrijdend inzicht getuigen wanneer je als ‘columnist’ volmondig toegeeft dat de term satire hier totaal niet van toepassing is en dat dit vermeende carnavalslied racistisch, stigmatiserend en beledigend is. Probeer niet de regie over te nemen wanneer het om Nederlanders met Chinese roots gaat: ze kunnen prima voor zichzelf spreken. Daar hebben ze deze parodie van een column niet voor nodig.

   • Patrick Kicken toont zijn ware gelaat hier. Met die sarcastische opmerking over China, dat verder niks met de kwestie in NL te maken heeft, toont hij hoe vooringenomen hij is.

    • Geloof me Calvin, ik heb zo’n beetje iedere documentaire over China gezien die er te bekijken valt en ik heb vooral sympathie voor de inwoners en zelfs medelijden hoe het individu en het recht op demonstreren in China de kop wordt ingedrukt. Je zou dan ook verwachten dat de Chinese Nederlanders het alleen maar toejuichen dat we hier veel toleranter omgaan met meningen, kunst & cultuur uitingen.

   • Hoi Patrick, Ik heb me altijd gedistantieerd van kritiek hoe “vrijheid van meningsuiting” hier in Nederland in wat dan ook vorm wordt geopenbaard. Oftewel het kon mij een worst wezen.
    Op het moment dat je na tig jaren in Nederland heb gewoond en een Nederlands paspoort bij je draagt en Nederlands spreekt toch gelinked wordt aan China, en hun wantoestanden. Ben ik ineens geen Nederlander meer?? Ik ben ineens onderdaan van China? Kom op zeg, doe ff een satire verhaal erop. Dat zelf…dat is pure discriminatie op de hoogste lat.

    Ik zal je zelfs vertellen hoe ik hier ben opgegroeid, hoe Ik mijn steentje bijdraag aan deze maatschappij, ik betaal de boetes als ik door rood rijd. Ik draag belastingcentjes af via de loonbelasting, doe ook elk jaar belasting aangifte.
    Waarom moet ik jouw uitleg gaan accepteren over Chineze invloeden?

    Het gaat hier om: “Als jij denkt dat Chinezen mindere mensen zijn, dan heb je nooit Chinezen leren kennen”, alleen jij wordt hier niet genoemd als Stink-k**skop. jij wordt hier niet gezien als de bl*nke behaarde aap, je wordt niet gezien als een ziekte zoals t*fus en ch*lera of drugsdealer.
    Je mag de peepjes erbij bedenken. Heel jammer dat je je buddy Lex mentaal bijstaat.
    Ik had meer van je verwacht, lomperik

    • Hoi Yangway, dank voor je toevoeging. Lex en ik zijn geen maatjes zoals je hier suggereert. Sterker nog: ik heb hem altijd een tikkie plat en ordinair gevonden. Waar het mij om gaat is dat in kunst, cultuur en andere creatieve uitingen heel veel mogelijk moet zijn en blijven. Kunst heeft de bedoeling je aan het denken te zetten en de tongen los te maken. Laat ons toch in Godsnaam waken dat we hier ook naar een Chinees model gaan waarbij jij nu al opgepakt was als je reactie over het bestuur of een ander orgaan in China zou gaan. Om over alle ondergedoken en gevluchte Chinese kunstenaars maar te zwijgen.

     • Bedankt voor je antwoord. ik proef hier helaas de kunst niet, ik ontdek een diepgeworteld discriminatiecultuur in de ‘echte’ Hollanders. Ik ben de Chinees niet uit China, ik ben hier geboren zoals jij en eenieder ‘kunstenaar’, echter ik heb niet de looks en huidkenmerken als jij, ik kan me niet verlagen tot het uiten van racistische benamingen voor een volk.
      Het punt hier is dat IK , notabene IK en de aziatisch mede-Nederlanders erbij worden betrokken bij de Corona virus. Alsof IK de boosdoener ben.

      Jij wil via dit kanaal een grammetje halen over China die 10000km verder is! Over dat volk die tegen hun eigen mensen andere normen en waarden hanteren. Ik heb daar geen kaas van gegeten. Ik heb daar geen interesse in en ga daar ook niet tegen in. Want ik woon hier, ik ben door dit alles een MINDERlander

      Als jij dit kunst vindt, uit het dan ook niet hier in Nederland zou ik zegguh, ga naar Wuhan met zijn allen de polonaise Hollandaise doen. En zing dat liedje uit volle borst. Uiteraard zonder mondkapje en ervaar hoe erg het is om niet meer geaccepteerd te worden omdat mensen iets ‘vreemds’ aan je vinden. Probeer een week Aziatisch eruit te zien en ervaar de discriminatie.

     • Jammer dat je het nodig vindt om “kunst” en “satire” tentoonte in een tijd dat mensen met een Aziatisch uiterlijk en afkomst verbaal en fysiek worden aangevallen. Zelfs met de dood ten gevolg. Klinkt mij niet als kunst en dieptriest om dat onder satire te plaatsen. Kankeruitzaaiing is meer passend voor de actie.

 5. Lex Gaarthuis is geen racist dat wil ik nog wel geloven, hij heeft een interessante podcast over radiobazen waar ik weleens naar luister maar met deze actie heeft ie een enorme domme ranzige hersenscheet gelaten. Tragisch.

 6. Sorry dat ik dit zeg, maar in feite pleit een blanke Nederlander dat een andere blanke Nederlander geen racist is, en die verzint allemaal onzin om dit allemaal te rechtvaardigen ? Ik vind dat zolang je zelf nog nooit discriminatie heb mee gemaakt dat je ook niet teveel moet over gaan vertellen. Ik ben zelf Chinees en ik kan je met alle eerlijkheid vertellen dat Lex Gaarthuis een racist is. Me vrienden en ik noemen hem nu ook De Discriminatie DJ

  Waarom vraag je ? Het kost tijd, energie en verdomd veel intentie om zo een “carnaval” liedje te schrijven. Het was niet te plekke verzonnen of “freestyle” rap of wat dan ook. Mijn vraag is of hij dit zou durven over andere culturen….

  We genieten inderdaad van “vrijheid van meningsuiting” in Nederland maar je bent ook verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden. Ik vind het terecht dat er een shitstorm over hem heen blaast en ik hoop dat hij zijn les heeft geleerd.

  • Oke, heldere toevoegingen. Wanneer maakt een creatieveling met Chinese roots eens een lied over die gierige Hollander die zelfs het eten mee naar huis wil nemen bij de Chinees als hij het niet op krijgt? Of altijd de eerste in de rij wil zijn bij het vliegtuig? Of stikjaloers is als de buurman een duurde auto of zelfs fiets heeft? Kan gewoon in Nederland, maak het en ik zal helpen het te verspreiden.

 7. Patrick, bedankt voor je reactie.

  Ten eerste ben ik onder de indruk dat je me reactie niet heb verwijderd. Dat is een klasse actie van je.

  Ten tweede, andere mensen bespotten om tegen racisme te vechten is net als een brandje blussen met kerosine… Ik denk dat heel veel chinezen zeer gekwetst zijn omdat we al bijna een eeuw in Nederland zijn en nog steeds zo bekeken worden. Mensen die gediscrimineerd zijn, hebben twee keuzes. Of je discrimineert ook of je zorgt dat er een einde komt aan een vicieuze cirkel.

  Ik ben hier geboren en getogen en ik kan je met alle eerlijkheid vertellen dat racisme in Nederland flink aanwezig is, enige pluspunt dat het niet zo erg is als andere landen maar nog steeds wel erg genoeg dat veel buitenlandse mensen eronder lijden.

  Ik ben niet tegen humor of satire of Nederlandse tradities. Mijn probleem met Lex is dat hij wilde profiteren van een situatie waar mensen lijden en doodgaan en dat hij met zo een “my bad” attitude probeert weg te komen. Ik ben van mening dat we strenger moeten optreden tegenover racisme en discriminatie.

  Neem bijvoorbeeld voetbal het is 2020 en mensen maken nog steeds apen geluiden wanneer een donker speler de bal krijgt. Ik weet zeker dat degene die dat deden de tijd van hun leven hadden, en ik weet ook zeker dat de desbetreffende speler vreselijk voelde. Kan je dit ook verdedigen ten name van traditie ? Of humor ? Of wat dan ook ?

  Ten slotte, eerste stap voor het bestrijden van iets, is begrip. Neem tijd en energie om iets te begrijpen. Hoe meer je iets begrijpt, des te beter je het kan inleven. In Nederland hebben we een soort, we gooien het even in een mini doofpot en het komt wel goed, of we jah “vrijheid van meningsuiting” excuus. Het is 2020, het is tijd om verantwoordelijk te zijn voor je woorden en daden mensen ongeacht wat je afkomst is.

  Quote van Lubach & Fresku ” Wie het boek wilt lezen, moet ook de zwarte bladzijdes lezen “

 8. Racisme of niet, er wordt lollig gedaan over een bevolkingsgroep die te kampen heeft met een virus dat al meer dan 1000 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.Beste Patrick, stel dat je kanker zou krijgen (hopelijk niet uiteraard) en dat er vervolgens een carnavalsnummer uitkomt met de tekst: “Hi ha hopperdeplop, die stinkhollander heeft de kanker in zijn kop.” Denk niet dat je daar blij van wordt…

  • Hoi Frank, dat het platvloers en ordinair is ben ik helemaal met je eens. Niet dat het racistisch is. Net als jouw lied waarschijnlijk ook niet op heel veel bijval zal kunnen rekenen, hoe dronken de hossende mensen ook zijn 😉

 9. Ironie vormt een ingewikkelde zaak. Als oprecht ongelovige zeg ik: “Hij/zij, die zonder zonden is, werpe de eerste steen.” De intentie mag dan misschien niet racistisch zijn, het effect blijkt dat wel. Misschien zijn we met zijn allen gewoon wat botter en dommer dan we ons voor willen doen.

 10. Jammer dat je het nodig vindt om “kunst” en “satire” tentoon te stellen in een tijd dat mensen met een Aziatisch uiterlijk en afkomst verbaal en fysiek worden aangevallen. Zelfs met de dood ten gevolg. Klinkt mij niet als kunst en dieptriest om dat onder satire te plaatsen. Kanker begint duidelijk aan de top. Heel fijn om in een land te wonen waar mensen het voortdurend nodig vinden om onbegrensd hun mening te geven en vervolgens een heel pleidooi houden om zichzelf vrijpleiten racistisch te zijn. Echt een fantastische samenleving. Lekker verdeeldheid creëren en uitsluiting daar gaan we voor.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*