Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken): ‘Ook in nieuwe Mediawet is toegankelijkheid weer slecht geregeld’

In de nieuwe Mediawet is slecht nagedacht over toegankelijkheid van audiovisueel materiaal. Bovendien zijn er geen mensen met een beperking bij betrokken. Daardoor wordt er te weinig gedaan en is het veel te vrijblijvend. Dat schrijft, Rick Brink samen en andere organisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

De grootste kritiek die minister Slob (OCW, Media) krijgt is dat de veranderingen niet voldoen aan de Europese toegankelijkheidseisen voor audiovisuele mediadiensten. In de plannen van Slob hoeven publieke en commerciële zenders straks alleen maar te rapporteren wat ze aan toegankelijkheid doen, maar zijn er geen richtlijnen waar ze zich aan hoeven houden. En het is nu al niet best gesteld met de toegankelijkheid van het aanbod in Nederland.

Afgelopen jaar was slechts 1% van het NPO-aanbod voorzien van audiodescriptie. In andere Europese landen is dat gemiddeld voor 15% van het aanbod. De brief aan de Tweede Kamer over de wetswijziging Mediawet is verstuurd namens Ieder(in), Bartimeusfonds, KBO-PCOB, Oogvereniging, Divers Doof, Stichting Hoormij, Dovenschap en de Minister van Gehandicaptenzaken.

In december interviewde Vincent Bijlo de Minister van Gehandicaptenzaken over hoe de mediawereld met gehandicapten omgaat:

1 Comment

  1. Goede demonstratie dat goede ondertiteling ook bij deze heren nog een helse klus is.
    Een dikke 10 voor de inhaut, een eervolle 8,5 voor de ondertiteling.
    Bijv. wat is ADHC, Fincend?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*