Marcel van Roosmalen maakt podcast over de gijzeling van Gladbeck

In De Gijzeling van Gladbeck maken journalist Marcel van Roosmalen en zijn jeugdvriend Roel Gootzen een roadtrip door Duitsland voor een reconstructie van één van de meest roemruchtige bankovervallen ooit. Dat was in het Duitse stadje Gladbeck in 1988. Op de overval volgde een bloedige gijzeling.

Het Gladbecker gijzeldrama was een ophefmakende misdaad en werd gekenmerkt door sterk doorgedreven sensatiejournalistiek. Op 16 augustus 1988 overvielen Dieter Degowski en Hans-Jürgen Rösner een bankkantoor in Gladbeck. Hier gijzelden zij een aantal mensen en vluchtten twee dagen door Duitsland en Nederland. De gijzeling eindigde twee dagen later met een controversiële ingreep van de politie op de snelweg, waarbij drie mensen omkwamen. 

De gijzelnemers Rösner en Degowski gaven tijdens hun vlucht live-interviews voor de radio en televisie, en lieten reporters bij hen in de vluchtwagen plaatsnemen. De voortdurende nabijheid van journalisten hinderde het optreden van de politie. Later werd er in meerdere politieke debatten over de grenzen van de journalistiek gediscussieerd. 

Welke rol speelden de media in dit spraakmakende gijzeldrama? Zijn er nog onbeantwoorde vragen? Marcel en Roel zoeken hier antwoord op in deze zesdelige serie. De podcast is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Videofragment van gijzeldrama:

2 Comments

  1. Wat een vreselijk nare en negatieve man die Marcel. Brengt geen enkele nuttige toevoeging, behalve geklaag, commentaar en zelfmedelijden. Halverwege gestopt en google geraadpleegd om het verhaal zelf te lezen. Jammer, met alleen Roel had het een leuke podcast kunnen zijn!

    • Ja, zeer herkenbaar. Uiteraard overdrijft hij bewust, maar de titel had beter kunnen zijn ‘de griep van Marcel’.
      En het rare is dat ik me tijdens de hele podcast (Ik ben bij deel 4) steeds maar 1 ding afvraag: Wanneer is dit opgenomen? Als je zo vreselijk ziek bent (niet mijn woorden), hoe haal je het dan in je hoofd met iemand in de auto te gaan zitten, of in gesprek te gaan met anderen, in in een koffietent te gaan zitten. Dat zijn mijn pre-Corona gedachten al. Als dit ná de Corona ‘uitbraak’ is opgenomen, dan is deze journalist geen haar beter dan de journalisten uit de podcast. Maar zo erg zal het niet zijn, neem ik aan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*