Patrick Kicken: Vertrekken Rob Stenders en Caroline naar Radio 10?

[BLOG] Dat het onrustig is in radioland is het understatement van het jaar. De frequentieverdeling, de verkoop van Veronica, buitenlandse partijen die zich de markt in willen vechten: het is oorlog. Op zo’n moment is het voor discjockeys en sidekicks natuurlijk goed zaken doen, al die stations zullen toch gevuld moeten worden, het liefst met bekende namen. Aangezien de aanwas van nieuwe talenten mét flink wat naamsbekendheid schaars is, wordt er al gauw teruggegrepen naar oude legendes. Zie het aantrekken van Rick van Velthuysen bij Radio Veronica voor de ochtend. Maar was Veronica’s radiobaas Rob Stenders daar eigenlijk wel bij betrokken? Of kiest hij eieren voor z’n geld met de opkomende verkoop van zijn station aan Mediahuis?

Ik ken het hoor, dat rare gevoel in je buik als je ineens ‘meeverkocht’ wordt met je station aan een andere eigenaar. Het voelt toch een beetje alsof je als slaaf met het slavenschip mee ineens in handen van iemand anders komt. Zo’n beetje in 2015, toen De Mol de Sky Radio Group kocht waar Veronica ook onder viel was het voor mij het laatste duwtje om thuis te komen zitten. Niet nog meer onrust en onzekerheid. Dat zelfde lijkt nu het geval met Rob Stenders en zijn sidekick Caroline, ze zijn beide afwezig deze week. En dat is gek, midden in een tijd dat er heuglijk radionieuws voor je zender is: Rick van Velthuysen komt de ochtend versterken. Dan zou je toch opperenthousiast op de zender te horen moeten zijn? Zijn ze gewoon allebei tegelijk ziek, wéér op vakantie (ze zijn net terug) of is er iets anders aan de hand?

Iets in mij zegt dat Rob buitenspel gezet is bij de keuze voor Rick van V in de ochtend bij ‘zijn’ Veronica. Nieuwe eigenaar Mediahuis zal zich op z’n minst verwonderd hebben waarom vlak na aankoop van de zender ineens bekend werd dat het best scorende programma niet mee verhuist maar naar de ochtend van 538 vertrekt. Daar moet natuurlijk iets voor terugkomen wat dezelfde waarde heeft. En dat los je niet op door maar iemand uit de weekend- of avondprogrammering in de ochtend te zetten. Dus werd door opperbaas Dave Minneboo in allerijl Van Velthuysen opgetrommeld, die vanwege bezuinigingen bij NPO Radio 2 (de nacht wordt gedeeltelijk nonstop) stond te trappelen voor eerherstel. Hetzelfde deed Dave bij 538, daar werd zenderbaas Coco Hermans ook gepasseerd bij de keuze voor Tim Klijn & co. Die dankzij de snelle komst van Rick van V Wietze de Jager uit zijn lijden kunnen verlossen per aanstaande maandag. Ik durft te beweren dat dit de reden is dat Rob en Caroline nu niet te horen zijn, gewoon volledige buitenspel gezet als baasjes wat betreft het én verliezen van de huidige Veronica ochtendshow en het aantrekken van de nieuwe. Tot zover de ‘carte blanche’ die Rob door John de Mol beloofd is.

Bovendien bereikt me net het gerucht dat Stenders en Caroline eieren voor hun geld zouden gaan kiezen en net als Tim, Niels en Rick vroegtijdig het zendschip Veronica verlaten voor aanleg bij een andere haven, met hun paradepaardje De Bonanza. En geef ze eens ongelijk. Als De Mol nou slim is houdt hij het duo binnen boord en geeft hij ze de plek vóór Somertijd op Radio 10, van 14 tot 16u. Als hij dom is laat hij ze terugverhuizen naar NPO Radio 2 waar ze opnieuw een geduchte concurrent worden voor 10 op de plek van Gijs Staverman, waarvan al een tijdje het verhaal gaat dat hij bij de nieuwe oldieszender van Qmusic gaat schitteren. Ik vind het vooral zuur voor alle talenten die Stenders heeft binnengehengeld. Neem een Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende: die is bij overstap best beloofd dat ‘zij de volgende zijn’ voor een prominente plek in de dagprogrammering. En dan komt ineens Van Velthuysen uit de hoge hoed. Of het chique is of niet: ten tijden van onrust en oorlog is het ieder voor zich. Geef Stenders eens ongelijk als dit het scenario is wat waarheid blijkt te zijn?

Patrick Kicken

83 Comments

   • Ik wacht nog steeds op bijvoorbeeld het persbericht dat Paul naar de NPO gaat. Patrick is niet meer van de nieuwtjes als eerst. Het is schieten met hagel geworden in de hoop iets goed te gokken.

    • Valt toch wel mee Henk, het nieuws over Rick in de ochtend op Veronica las je hier tenslotte ook als eerste, een dag voor het persbericht maar eigenlijk al een week eerder, omdat ik aan bronbescherming deed een beetje verkapt.

     • @Freek Wanneer ga je nou eens onder je eigen naam reageren? Volgens Kicken heb je een laffe schuilnaam… Geen idee wie Henk is, maar het is standaard hetzelfde riedeltje onder ieder bericht. Wees dan een vent en zet het gewoon neer onder je eigen naam… pff!

     • Freek is eigenlijk Henk die de meeste mensen Daniël noemen. Hij mag me van mij iedere dag voor rotte vis uitmaken want ik heb de kickstart (haha) van mijn landelijke radiocarriere aan hem te danken en hij wil het graag opnemen voor zijn vriendinnetje Coco dus allemaal niet erg. En ik zit er toch ook wel eens naast met mijn hardop scenarioschrijven, sommigen nemen zichzelf en het radiowereldje zo serieus dat ze niet zien dat het ook gewoon entertainment is met licht cynische ondertoon wat ik hier breng. Om een ingedut medium nog een beetje spannend te laten lijken, dat sfeertje.

 1. En zelf Patrick ? Ik neem dat je door diverse stations steeds benaderd wordt. Waarom stap je dan nergens in ? Faalangst ?

   • haha volgens mij had je er echt wel oren naar om in het weekend van Veronica te zitten toen Rob of Caroline je vroeg. Denk dus dat het alleen het eerste is, dat je niet meer benaderd bent.

    • Nou het was mijn voorstel om zoiets als de Weekend Bonanza te gaan doen toen Rob me belde en ik bij hem thuis zat. Geinig idee, gaan we doen zei Rob. Komt de programmering en sta ik er niet in maar is wel mijn idee gejat. Tja zo gaat dat. Caroline heeft blijkbaar de pik op me in en dat is prima. Het is graag of niet en achteraf gezien ben ik blij niet in deze puinhoop terecht te zijn gekomen met iedere week twee nieuwe discjockeys, een hoop loze beloftes en veel te veel losse flodders aan acties.

     • Bijzonder dat je dan eerst schrijft dat de lol er vanaf is, maar nu blijkt dat je zelf met een voorstel gekomen bent.

     • Jij bent gewoon niet meer interessant KICKEN en terecht, misschien heeft story of privé nog een plekje voor je. Of Boulevard en Shownieuws

   • @Kicken Ik neem aan dat je Daniël Dekker bedoeld? Op basis van wat ik hier lees…? Maar hoe weet je dat hij het is dan?

 2. Naar Radio 10, die spruitjeszender? Nee toch. Terug naar Radio 2 zou dan nog beter te begrijpen zijn al zie ik Stenders daar ook niet zo snel met zoveel pretenties die deze zender tegenwoordig heeft en van echte vrijheden geen spraken meer is, neem alleen het achterlijke besluit om nog meer Nederlands product op te dringen aan de goegemeente en de hele verjongingshype die deze zender ondergaat. Als Radio 10 nou ook muzikaal onderhanden wordt genomen door Stenders, en hij krijgt dezelfde bevoegdheden daar als wat hij nu bij Veronica krijgt, dan wil ik het nog wel eens zien gebeuren.

  • Wat heeft dit er nou in godsnaam weer mee te maken? Waarom toch altijd alles (indirect) op jezelf betrekken?
   Aandacht tekort, Juul?

  • Het huidige Radio Veronica heeft helemaal niets meer te maken met het Veronica van 50 jaar geleden. De enige echte opvolger van het zendschip-Veronica is natuurlijk Radio 192. Ik ben trouwens benieuwd wat die gaan doen na 31 augustus 2024, aangezien ze daar de klok altijd 50 jaar terugzetten en het nu dus 1973 is. Gaan ze hem dan 60 jaar terugzetten en weer doen alsof het 1964 is?

 3. Ik zelf denk dat Patrick wel een punt heeft. waar rook is, is vuur. Rob & Caroline zijn net terug van vakantie en vorige week nog te horen met De Bonanza. lijkt er idd op dat de mutatie van ochtendshows er door is gedrukt. maar goed de tijd zal het leren 🙂 in iedergeval werd zojuist tijdens De Bonanza aangekondigd dat Rob & Caroline a.s. Maandag weer terug zijn.

     • Van de berg af, terug naar de basis. De top halen is mooi, maar t gaat om de reis en … vallen is als vliegen.

      cl: Candy’s world – Sublime – Candy Dulfer 19-21

      Maandag Peter Gabriel in de Ziggo Dome.
      There’s an angel standing in the sun, free to get back home.

 4. “Iets in mij zegt…”. Ja je favoriete bron op de Bergweg inderdaad. Lekker lunchen samen nu de oude Sky bron overbodig is geworden. Haha we weten het allemaal.

  • Neuh ik kan zelf ook een en een optellen hoor Niek, in tegenstelling tot sommigen in de radiowereld. Heb jarenlang met Stenders gewerkt en weet wel een beetje hoe zijn brein werkt. Ook ken ik de werkwijze van Dave Minneboo, weet hoe hongerig Rick van V is en dan kom je al gauw uit op dit scenario.

 5. Beste Patrick,

  Als gewone maar zeer kritische luisteraar en ik noem mij meteen ook maar Rob Stenders kenner qua muzikale randjes. Dan lijkt mij de huidige Radio 10 mix niet de juiste aangelegenheid voor Rob. Die zender is muzikaal nét te veilig.

  De Bonanza.
  Ten eerste: De Bonanza zoals die nu gemaakt word op Radio Veronica en daarvoor bij BnnVara op NPO Radio 2 past er niet tussen. Van een oude The Who classic naar de nieuwe Oorkonde. Die bonanza mix bij 10 is er gewoon niet voor gemaakt zoals het nu bij 10 klinkt. Te verschillend. Dat mis ik in dit gehele verhaal.

  Rob & Caroline.
  Daarnaast zijn Rob en Caroline wel de initiatiefnemers geweest voor het huidige klinkende Radio Veronica. Nu zo’n ruim twee jaar gaande met de huidige muziek mix, weliswaar nog onder de Talpa vlag. Dat het verkocht word – behalve de ochtendshow – aan Mediahuis doet daar denk ik niets aan af.

  Gevoelsmatig voelt het ook wel als moeilijke tijden met de aankomende FM + DAB verdeling, die gaan ineen samen. Maar ik hoop en denk nog steeds dat Rob en ook Caroline dat wel samen aangaan van en voor Veronica. Rob past het beste bij het huidige Radio Veronica.
  Eventueel een terugkeer bij NPO Radio 2 zou ik logischer vinden dan Radio 10. Puur muzikaler gezien. Als dat zo is dan zijn er denk ik maar twee opties qua omroep: PowNed of BnnVara. Mocht Staverman eventueel vertrekken, zoals je omschrijft Patrick, dan komt het tijdslot wel vrij van 14-16 uur, maar dat is wel zendtijd van Kro-Ncrv. Wie weet gaat zo’n tijdslot dan wel eerst naar bijvoorbeeld een Emmely de Wilt. Geen idee!
  Werkt tenslotte voor dezelfde omroep.

  Daarnaast twijfel ik er persoonlijk niet over: Rob en Caroline willen zeker gewoon door met het huidige Veronica en dat hoop ik eigenlijk ook wel. Qua muziek mix, qua programmering enz.

  Dan Rick van V.
  Vind overigens Rick van V. wel een goede keuze voor de ochtend show bij Radio Veronica. Muzikaal past hij er wel tussen. En denk oprecht voor Rick zelf een positieve uitdaging. Daar kan die ook gewoon The Stranglers naar Dua Lipa draaien, en dat past ‘m wel. Dat de nacht bij R2 de nek om word gedraaid dat zal ongetwijfeld zeker meegespeeld hebben. Ik heb vorige jaar per toeval één keer zo’n nacht uitzending gehoord dat Rick ‘Van Inkel’s Choice’ overnam. Waanzinnig. Maar dat terzijde.
  De huidige muziek mix bij Veronica past hem wel.

  Frequenties.
  Daarnaast, laten we de geschiedenis niet vergeten. Niet zozeer alleen de naam Veronica. Onder welke vlag dan ook. Maar ook de FM verdeling van 2003. Dat is nu nog onzeker met de huidige verdeling vanaf 1 september 2023. Even terug naar 2003: Radio 10 dacht ook een FM frequentie in de wacht te slepen. Die ging uiteindelijk naar het tweede station wat nog niet eens bestond van Sky; de ouwe Ouwe Zender op de 103 wat nu nog steeds Radio Veronica is. Verbazing alom destijds naar een toen nog niet bestaande ‘classics’ zender.

  Het loopt wel los en het komt goed. Vertrouwen.

  Ook Stenders is een vechter. Niet alleen om Radio te maken maar inmiddels ook – zo
  zie ik het persoonlijk – ook JUIST de muzikale mix te kunnen maken zodat het leuk voor hem blijft.

  Dat ze deze week niet op de radio zijn kan gewoon brainstormen zijn met de mensen die erover gaan en de toekomst visie bij Mediahuis. Ik schreef al. Het loopt wel los en het komt goed.

  Met vriendelijke groet,

  Donald Geelhoed

  • Helemaal eens ware het niet dat Radio Veronica onder de vlag van Mediahuis natuurlijk niet de zender gaat blijven die het nu is. Die gaan voor hit radio of een rechtstreekse concurrent van het nog komende Joe en/of Radio 10. Voor Mediahuis is de zender zoals ie nu is commercieel niet interessant.

   • Toch heerlijk dat iedereen denkt in het hoofd van de directie van Mediahuis te kunnen kijken. Vooralsnog hebben ze niets over de koers gezegd.

    • Daarvoor hoef je niet in de hoofden van mensen te kunnen kijken maar, naar bedrijven en de markt. Het commercieel niet interessant voor Mediahuis om een zender als hoe het huidige Radio Veronica in elkaar zit in huis te hebben. De zender gaat hoe dan ook op de schop qua format. Dat is gewoon een feit.

     • Een feit is het (nog) niet. Waarom zou Veronica in de vijver van Qmusic en Radio538 gaan zitten? Of juist in de vijver van Nostalgie, Joe, Radio10 en Radio2? Daar zitten al zoveel bestaande zenders die hun PR en marktaandeel op orde hebben. Dan moet je heel hard knokken als je je daar opnieuw in wil of moet profileren.

   • @Jeffrey Zolang Radio Veronica onder Talpa valt gaan ze zeker niet in de zelfde vijver zitten. Zodra Radio Veronica onder een nieuwe eigenaar valt die een plek op de markt wil veroveren en een going zal doen de grootste te worden (wat nog niet zo makkelijk zal zijn) dan moeten ze wel in de zelfde vijver gaan zitten wil het commercieel voor Mediahuis interessant zijn om Radio Veronica als onderdeel van het bedrijf te hebben. Het draait om geld verdienen en niet om een of ander hobby projectje voor een bedrijf als Mediahuis. Met een klein beetje succes zal het bedrijf proberen de radio (en misschien later ook wel tv) tak uit te breiden. Het enige wat commercieel interessant is en waar Mediahuis dus misschien geld mee gaat verdienen is de aanval zoeken met 538/Q/Radio2 of Radio10/Joe. We gaan zien wat het word.

 6. Rob Stenders is niet alleen dj, maar ook programmadirecteur van Veronica en ik denk dat t daar allemaal op hangt wat r gaat gebeuren. Wie heeft over de nieuwe ochtendprogrammering beslist en meer? Veronica is wel overgenomen door Mediahuis, maar heeft nog niet de leiding, die is nog steeds in handen van Talpa Network. Dus wie maakt nu de grote beslissingen, Stenders, of nog ff Talpa om wat juwelen weg te halen, of Mediahuis? Ik denk toch de laatste, zij hebben nu al n final say. Je koopt geen zak appelen als r later allemaal citroenen inzitten.

  De tandem Stenders/Brouwer is nu weg, maar zou maandag weer terugkomen. Twee mokkende kinderen die even niet uit bed willen komen? Media-aandacht? Contractperikelen? Blijft Stenders de baas, of wordt ie weer alleen gewoon dj? En waar?

  En Lisanne van Bronkhorst wordt de side-kick van Rick van Velthuysen en dus n nieuwe man/vrouw-combinatie in de ochtend naast Mattie & Marieke. Veronica heeft n ander publiek en vooral andere muziek, maar ik ben benieuwd of dit duo ook kiest voor radio-maken met hun eigen leven als rode draad en inzet. Ik zou dat zeker doen.

  • Koert komt ook gewoon mee toch? Heerlijk, lekker hobby’en in de ochtend. Ik geef het een half jaar. En dat zeg ik niet omdat ik jaloers ben maar omdat ik weet hoe competitief de ochtendradiomarkt is. Dat red je niet met maar een paar uur slaap en een weerberichtje.

   • Dan weet ik meer dan jij.

    En radio-maken in de ochtend is echt niet spannender, of stressvoller dan bijvoorbeeld ’s ochtends vliegtuigen de lucht in helpen, of richting de grond begeleiden. T is maar hoe je dr mee omgaat, ook n kwestie van karakter, discipline … Ik had n oom, oom Wim van mn moederskant, en die was operationeel-manager bij t Havenbedrijf Rotterdam, die leefde helemaal op bij chaos, dat was zn eten en drinken, zn lust en zn leven, was zn werk. En Rick rookt en drinkt niet. Mn oom Wim heeft dat ook nooit gedaan. Ik bedoel maar.

   • Op dit moment, 00:25, is Rick aan t proefdraaien op Veronica tussen 00 en 02 uur. Met nu eenmalig als side-kick Lisanne, maar … maar dus maandagmorgen kruipt gewoon Kurt aan en mag Lisanne koffie zetten. Dit gaat niets worden. Weer n grillige barst in de spiegel van de werkelijkheid. Ze zien t niet.

    • 00:30 – Rick vraagt aan Lisanne of r ook wat andere plaatjes dan rock en pop en zo gedraaid mogen worden. Rick heeft kennelijk de afgelopen jaren en afgelopen dagen niet naar zn nieuwe zender geluisterd. Lisanne enthousiast, Ja hoor Rick, daar staat Veronica om bekend naast t 80’s en 90’s werk en wat actueel, alles kan. Das niet waar wat Lisanne zegt, maar wat start Rick in:

     Rainbow high in the sky van Paul Elstak.

     Ik denk dat ik maar vroeg naar bed ga.

 7. Stenders past prima op Radio 10, NPO Radio 2 was van voor 2014/2015 ook een veilige mix qua muziekplaylist, de zender heeft de rol van 3FM toen wel meer overgenomen.

  Het huidige Radio 10 is een 538 light (538 periode 1992-2000, toen het ook veel 70s en 80s draaide). Dus kan Stenders er met zijn wat ruigerige muziekbeleid best wel op.

 8. KICKEN!!! JE LEERT HET ECHT NIET,puur giswerk!!!! Denk eerder dat Rob en Caroline zich zo verantwoordelijk voelen voor elke Dj die is gekomen, dat ze zwaar in onderhandeling zijn met de nieuwe baas!!!

  • Precies. Exact dit. Ik scheef al, Stenders is een vechter en die vecht wel voor Veronica, dat scheef hij ook al eerder op zijn Facebook pagina. Met Caroline erbij zeker. Kan heel goed zijn dat zij juist deze week dat samen aan het doen zijn om de juiste koers te kunnen blijven varen met het huidige personeel. Dan liggen de prioriteiten even niet bij Radio maken anzich deze week, meer dan logisch. Zij zijn immers de kartrekkers op dit moment bij V. Die ochtend show wissel, van Tim Klijn & team naar 538, is kennelijk ook in een hogere versnelling gegaan als we de media moeten geloven. En ook de komst van Rick van V. Van Radio 2 naar Veronica lijkt sneller gegaan te zijn dan verwacht. Je wilt het steady houden. Nu eerst die frequentie.

 9. Je begint toch wel te merken dat Patrick moet produceren. Eerst waren er radio inhoudelijke stukken met nieuwtjes, nu is het allemaal het beter gis- en gokwerk. Oh ja, ooit was hij een jock met een dagelijkse doordeweekse show, nu schittert hij bij Wild en voicetrackt daar een paar uur op vrijdagavond. Sneu iemand zonder rem te zien afglijden.

 10. Ik denk dat Patrick een man met veel levenservaring is.
  Hij heeft het dj bestaan vele jaren meegemaakt.
  Als hij op de manier waarop hij nu leeft, gelukkig is, dan is dan gewoon heel fijn voor hem en zijn naasten.
  Waarom zou hij weer een betaalde dj moeten worden op al die zenders waar afgunst en egoïsme zo belangrijk zijn.
  Laat hem gewoon doen waar hij nog steeds goed in is en dat hem ook plezier in het leven geeft.
  Je leeft maar één keer en daarom is het belangrijk om te genieten.
  Patrick, ik vind je een topper en wordt nooit meer een tobber.
  Besef, je kunt het nooit voor iedereen goed doen!

 11. Als Rob en Carolien naar NPOR2 of R10 zouden vertrekken op welk tijdstip en wie moet daar dan vertrekken?

  • Radio 10 was toch nog op zoek naar een nieuwe station manager? Of is deze plek inmiddels ingevuld? Ik bedoel, zou Stenders daar niet naar toe kunnen en samen met vriend Ekdom het station muzikaal kunnen invullen om in de middag gewoon de Bonanza te gaan doen.

 12. Leuke columns Patrick. Toch maar de veiling afwachten en kijken wat er overblijft. Kan verrassingen opleveren. De diepste zakken gaan winnen en daar gaan de DJ’s draaien.

  • Geld geeft uiteindelijk altijd de doorslag. Toch zou het niet leidend moeten zijn. Kun je als jock uit de verf bij het station waar je gaat werken, dat zou de eerste vraag moeten zijn. Pas je bij de beoogde luisteraar, in het team en heb je een klik met de programmaleider, is er onderling vertrouwen en kan hij/zij je stijltje waarderen.

   • Herbert Visser wordt de nieuwe directeur van Radio Veronica. Herbert zei twee weken geleden daarover dat hij zich niet met de programmering gaat bemoeien en dat Rob Stenders dezelfde bevoegdheden zal houden als nu.

 13. Waarom zou Stenders weg willen bij Veronica ?
  Hij vertelde eerder dat die goede gesprekken heb gevoerd
  Met mediahuis. Ik zie misschien Stenders wel weggaan als ze geen fm pakket meer hebben in september.

 14. Je hebt het over buitenlandse partijen; blijkbaar gaat het gerucht dat Bauer ook mee zou kunnen doen met de veiling. Neem aan dat ze dan een bekende naam zouden willen om met een knal binnen te komen…

 15. Ja opvallend die afwezigheid van Stenders. Maar hoezo “talenten Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende”, als die 2 aan boord komen weet je dat het begin van het einde is voor een station, zie 3FM. En zie ook luistercijfers van afgelopen weken, waarin ze Stenders en Lantinga moesten vervangen.

 16. Na de veiling zal een hoop duidelijk worden. Er kunnen nog wel eens verrassende dingen gaan gebeuren als er naast 1 of 2 FM frequenties wordt gegrepen.

  Talpa: (538 – Radio10 -Sky) – alle 3 FM
  DPG: (Q-music – Joe) – alleen 1e op FM
  Mediahuis: (100%NL – Slam – Veronica – Sublime (Nostalgie & Sunlite)) eerste 4 op FM

  Het leek er even op dat de 3 grote partijen dachten onderling de markt te kunnen verdelen. DPG misschien nog een bod op het nieuwskavel want daar moet ook meer marktaandeel te halen zijn dan BNR nu doet. BNR zou volgens mij ook zonder FM kunnen overleven.

  Maar nu zijn er toch berichten dat er ook buitenlandse investeerders gaan meebieden. Dan komt het plan wel in de knoop als er minder FM frequenties overblijven voor de huidige partijen.

  Kink de aanstichter van deze veiling zie ik geen kans maken nu het alternatieve kavel komt te vervallen.

  Als 1 van de huidige partijen 1 of 2 frequenties gaat verliezen komt er pas echt een grote stoelendans op gang in september.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*