Gratis weddenschap? Wel beschikbaar, maar niet in de media!


Vanaf 1 juli 2023 treedt er een algeheel verbod op reclame van online kansspelen, op televisie, radio en in het straatbeeld, in werking. Ook reclame op internet wordt drastisch teruggedrongen, enkel sponsoring ontspringt de dans voorlopig. Online kansspelaanbieders worden daarmee beperkt in hun mogelijkheden om nieuwe klanten te werven. Mensen die toch de weg weten te vinden naar een kansspelaanbieder, worden echter gelijk hartelijk welkom geheten met welkomstacties, vaak in de vorm van gratis weddenschappen. Wij bekijken voor jou de online kansspelmarkt, wat zo’n gratis weddenschap inhoudt, en gaan meer gedetailleerd in op het aanstaande reclameverbod.

Online kansspelmarkt bijna 2 jaar gereguleerd
Op 1 oktober 2021 was het eindelijk zover, de Nederlandse online kansspelmarkt werd, als een van de laatste markten in Europa, gereguleerd. Aanbieders die een licentie verkregen, konden beginnen met het legaal aanbieden van online kansspelen in Nederland. Bekende namen als Toto en Holland Casino gingen snel live, maar ook nieuwe namen als Betcity en Kansino kwamen ten tonele. Middels een grote hoeveelheid aan reclame en scherpe welkomstacties probeerden elk van de aanbieders veel nieuwe klanten te trekken. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en zijn er meer dan 20 licenties vergeven. Welkomstacties vieren hoogtij, reclame wordt juist ingeperkt.

Gratis weddenschap actie, wat en waarom?

Met meer dan 20 verschillende gelegaliseerde online kansspelaanbieders, is de onderlinge concurrentie groot. Een aanbieder kan zich onderscheiden met het hebben van een goed product, maar voor veel mensen is het de welkomstactie die een stap tot registratie erg verkleind. In het geval van bookmakers is het vaak een gratis weddenschap die op nieuwe klanten te wachten staat. Je maakt een eerste storting en krijgt vervolgens een free bet cadeau die je naar wens mag inzetten. Soms krijg je zelfs bij een storting van 10 euro maar liefst 50 euro aan gratis weddenschappen! Dit is zeker geen garantie tot lange termijn winst, maar helpt in ieder geval om voordelig te beginnen bij een aanbieder. Er zijn tal van gratis weddenschappen beschikbaar, allemaal te vinden via gratis wedden op sportweddenschappen-bonus.com

Van extreem veel reclame naar nagenoeg geen
Iedereen die na 1 oktober 2021 legaal wilde gokken, diende een nieuw account aan te maken bij de aanbieders. Aanbieders grepen deze gelegenheid aan, door enorm veel reclame te maken via alle beschikbare kanalen. Al snel kwam er veel kritiek, zowel van de maatschappij als de politiek. Hoewel de kansspelsector middels een reclamecode zichzelf beperkingen oplegde, was voor de politiek het kwaad al geschied en werd er al snel gesproken over een algeheel verbod op gokreclame. Bijna 2 jaar na de opening van de markt is het uiteindelijk ook zover, de politiek heeft ingestemd met strenge beperkingen op kansspel reclame. Onderstaand de belangrijkste punten op die per 1 juli 2023 ingaan.

  • Algeheel reclameverbod van online kansspelen via televisie, radio en billboards.
  • Gokreclame op internet enkel toegestaan op websites waarvan 95% van het verkeer 24 jaar of ouder is + instemt met het zien van gokreclame.
  • Verbod op gok-sponsoring van evenementen en programma’s per 1/7/24.
  • Verbod op gok-sponsoring van sportlocaties en sportclubs per 1/7/24

Bovenstaande maatregelen zijn met name ingesteld om de verleiding tot gokken voor kwetsbare groepen te verminderen. Voorbeelden uit andere landen leren echter dat deze co-relatie vaak ontbreekt en er ook negatieve aspecten zitten aan een reclameverbod. Zo zullen illegale aanbieders hun kans grijpen om juist wél te adverteren en daarmee gaat de kanalisatiegraad omlaag. Allemaal punten die in overweging zijn genomen en in de toekomst zal de uitwerking blijken. Hoe dan ook, wie zich stoort aan gokreclame heeft er binnenkort geen last meer van, wie wel van gokken houdt wordt nog altijd hartelijk welkom geheten middels vele free bet promoties van de bookmakers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*