Patrick Kicken: Van Menno naar Coco bij 538

[BLOG] Het gaat sinds het vertrek van Evers niet goed met 538. Een scenario wat iedereen al voorspeld had. Vrij snel daarna vertrok radiochef Dave Minneboo naar QMusic om die zender boven 538 te tillen. Maar de soap die zich daarna ging ontwikkelen had niemand kunnen voorspellen. Menno de Boer vertrekt en wordt vervangen door.. Coco. Wie? Coco Hermans.

Ik schreef een paar maanden terug al over De Vriendjespolitiek bij NPO 3FM en NPO Radio 2. Maar die vriendjespolitiek beperkt zich niet alleen tot het Mediapark. Vandaag maakt 538 bekend dat radiodirector Menno de Boer opgevolgd wordt door… de vrouw van NPO Radio 2 DJ Frank van ’t Hof, die op zijn beurt weer beste vrienden is met Talpa’s algemene radiobaas Marc Adriani. Adriani’s vrouw (Karlijn) is beste vriendinnen met Coco, ze gaan zelfs samen op vakantie. Ook als koppeltjes komen ze vaak over de vloer bij elkaar. Wat een giller! En wat een lef om dit gewoon er doorheen te drukken, ook al weet je dat alle ogen gericht zijn op het vlaggenschip van Talpa. Gewoon iemand op basis van een vriendendienst en we kennen elkaar door en door daar neer zetten, chapeau!

Wat Radio 538 natuurlijk op dit moment nodig heeft is iemand die verstand heeft van radiozaken. Een duidelijke CV heeft in het strategisch programmeren van een radiozender. Verstand heeft van formats. Rotaties. Radiowetten. De radioschool heeft afgemaakt en ervaring heeft met het coachen van jocks, samen airchecksessies houden, vertrouwen geven en eigenlijk zelf ook moet weten hoe het is om een radioshow te presenteren. Niet iemand die net komt kijken en nog niet eens assistant PD is geweest.

De pion die er nu neergezet wordt door Marc Adriani zal best een aardige vrouw wezen, daar gaat het niet om. Ze heeft wat ervaring als producer bij het successtation 3FM en ‘contentmanager’ bij NPO Radio 2, zo’n baantje waarvan je weet dat het vooral veel bla bla en vergaderen is. Naar verluidt liggen Talpa radiobaas Adriani en NPO radiobaas Jurre Bosman elkaar niet zo, dus het is ook nog eens zo’n lekkere ‘ha ha ik pak jou iemand af’ constructie. Maar is Radio 538 hier nou werkelijk mee geholpen?

Het antwoord is volmondig NEE. Je hoort zelfs al berichten rondgaan als ‘Die Adriani gaat De Bergweg nu helemaal slopen!’. ‘Als je denkt dat het niet erger kan komen ze weer met zoiets….. ongekend!’, ‘Misschien moeten ze Sharid Alles van 3FM ook nog vragen voor Radio 10’ en ‘Coco? Is dat de zus van DJ Bobo?’ (flauw). Er wordt in de radiowereld vol ongeloof en onbegrip op gereageerd. Je had op de plek van Menno de Boer natuurlijk iemand neer moeten zetten met échte radiobagage, nog meer dan Menno, niet minder. Iemand waar jocks tegenop kijken, waar ze iets van kúnnen en wíllen leren. Neem een Wessel van Diepen. Of Edwin Evers. Dat soort mensen heb je nodig om 538 weer vlot te trekken. Mensen met een bak aan radioervaring, aanzien en een boegbeeld voor je radiostation.

Maar dat wil Talpa’s radiobaas Marc Adriani natuurlijk niet. Hij wil zélf de mooie sier kunnen maken, als baas van alle 4 de zenders. Een paar zetbaasjes eronder die het vuile werk mogen opknappen. Het zullen allemaal best aardige mensen zijn, die Marc en het liefdesnestje inclusief baby van Frank van ’t Hof & Coco Hermans. Gun ze alle geluk van de wereld. Zelfs een baan op de Bergweg. Maar oh oh oh wat is dit toch weer een staaltje ‘de ene hand wast de andere’, van de bovenste plank! Maar.. er is hoop. Als Frank nou zijn vrouw Coco als de wiedeweerga al deze boeken kado doet dan komt het misschien goed. Want het gaat er natuurlijk niet om dat een man dat beter zou kunnen doen dan een vrouw, het gaat om de kennis en ervaring die je meebrengt. Maar goed, als de man die jouw chef speelt dat al mist, dan ga je natuurlijk niet iemand aannemen onder je die dat wel heeft, dat zou gevaarlijk worden. Succes lieve mensen! Dat jullie het maar lekker gezellig hebben met z’n viertjes. Hadden jullie al privé, nu ook fijn op de zaak! Toastjes erbij, kaarsjes aan. En lekker over radio keuvelen! Ik gun Menno de Boer een plekje naast QMusic baas Dave Minneboo, zodat ze samen Radio 538 nog verder kunnen vermorzelen.

Of en wanneer een ander vooraanstaand lid van de Adriani clan, oud 538 dj Wouter van der Goes zijn biezen pakt bij NPO Radio 2 om zich aan te sluiten bij de Talpa familie is nog niet bekend. En wat hij gaat doen. De ochtend op Veronica en als rechterhand van Coco? Zou nog enigszins een logische zet zijn. Als Wouter in de race was voor de functie radiodirector die nu Mevrouw van ’t Hof heeft gekregen, dan is het helemaal een merkwaardige move. Natuurlijk moet iemand de kans krijgen zich te bewijzen als baas van een radiostation, maar dit is een gevalletje voor de leeuwen werpen: het belangrijkste station van de Talpa Radiogroep uit het slop trekken en de aanval op QMusic inzetten. Ga er maar aan staan, daar heb je degelijke knowhow van het radiovak voor nodig. Dat red je niet met vriendschap en de gunfactor.

Er is nog meer..
Na het publiceren van deze column gaat de beerput nog verder open: insiders beweren dat ex-538 radiodirector Menno de Boer het gehad had met Coen & Sander en hun show. De vrouw van Sander en manager van beiden heet Tessel van der Lugt en is óók dikke maatjes met Coco. Tel jij even één en één bijelkaar op? Ga ik ff een teiltje zoeken. Menno wegpesten, deur open voor vriendjes en vriendinnen, Coen en Sander gered. Misschien de vriendin van Coen Swijnenberg ook een baantje aanbieden?

Patrick Kicken

50 Comments

 1. Bij commerciële radio heeft zo’n soap in ieder geval één effect: luisteraars zappen weg, adverteerders lopen weg. Ik vind het alleen jammer dat de echte vakmensen bij 538 ook de klappen krijgen.

 2. Ooit was je een leuke DJ Patrick, maar ik weet niet wat er met je gebeurt is. Je komt in je columns over als een zure man, de mannelijke tegenpool van Angela de Jonge. Ik begrijp dat je columns kliks moeten genereren, maar zou je voor een keer een leuke positieve column kunnen schrijven? Negativiteit is er immers al genoeg.

  • He Arie, geen zorgen hoor, er komt vast wel weer een positieve column! Heb er al eentje over Jan Paparazzi in de steigers staan.

   Voor de rest: lekker blijven lachen! En ga eens in op de inhoud? Zou jij een groentje vragen om baas te worden bij een zender waar zoveel druk op staat?

 3. Die dame heeft nog geen minuut bij 538 gewerkt en nu al helemaal met de grond gelijk gemaakt door PK. Lekker makkelijk weer.

  Is hetzelfde als : PK, ik denk dat je uitzending komende vrijdag heel kut wordt

 4. Tsja, talpiaans noem je dat toch. Die hele Hunt hangt van vriendjes van vriendjes aan elkaar. Van management tot promo, van marketing tot productie. En als je dan gemiddeld ziet wat het oplevert, niet heel veel. Het is een vak, radio en tv maken. Laat dat nou over aan mensen die dat kunnen.

 5. @Michel

  Nu al zeggen dat iemand niet geschikt is, is veel te makkelijk.
  Hij kan best zeggen dat het vriendjespolitiek is. Maar dit gaat een stap verder. PK is heel goed in vooroordelen zonder ook maar te luisteren of af te wachten hoe iets gaat.

 6. Ik vrees dat de positie van Frank van ’t Hof ook wankel is geworden, om het maar zachtjes uit te drukken. Twee geloven op 1 kussen 🙂

 7. Alweer 100% gelijk Patrick. Heeft niks met jou zogenaamde ‘verzuring’ te maken. Je schrijft gewoon de dingen zoals ze zijn en als je dat lijstje bekijkt, kan je je afvragen of dit wel goed komt. Nu je niet meer voor die radiobonzen werkt is het fijn dat je nu werkelijk kan schrijven wat je denkt en hoe je de dingen ziet.

 8. Het klopt uiteraard dat het hier om vriendjespolitiek gaat. Want Adriani is erg goed met Coco en Frank.
  Maar we kunnen nu nog niet oordelen over hoe ze het gaat doen. Ze komt wel uit een ondernemers familie. Haar vader is een creatieve ondernemer, en organisator van een groot evenement. Haar broer is ook ondernemer. Dus ik sluit niet uit dat zij dit ook in zich heeft en wel degelijk de capaciteiten bezit om zo’n bedrijf te runnen. Je haalt het zelf vaker aan Patrick, het gaat niet meer alleen om radio in deze tijd. 538 is niet meer alleen: “radio” . Het zal meer en meer een multimedia platform worden. En dan is de keuze om Coco directeur te maken niet eens zo gek. Een jong persoon met een bredere ervaring op het gebied van nieuwe media dan alleen linieare radio.

  • Oke, mooie toevoeging Ice. En wat jij aanhaalt geeft haar zeker een plus. Maar radio is wetenschap. En die wetenschap die leer je door schade en schande wijs te worden. Ze had hooguit als assistant PD bij een station als QMusic de kneepjes moeten afkijken van een veteraan als Dave Minneboo. Dit is veel te hoog gegrepen.

 9. @Wesley Ik denk dat PK en ook andere dj’s die al wat langer meelopen goed kunnen inschatten of iemand wel of niet geschikt is. Op basis van welke kennis en ervaring krijgt deze Coco zo’n hoge functie? Slaat echt helemaal nergens op. Helaas is dit in heel veel bedrijven en dus ook de mediawereld aan de orde van de dag.

 10. Als ik dit weer zo allemaal lees dan vind ik onze Patrick zo langzamerhand wel erg “narrow-minded”……..
  Altijd gaat het over 538-Veronica-Radio 2 enz.
  En best wel veel negatief. En daar blijft Patrick wel in hangen. Zo langzamerhand komt bij mij de gedachte op ;”Goh Patrick, ook hier zijn hulpverleners voor hoor!”

  Of ga effe lekker op vakantie…………….

  En….Er zijn nog veel meer zenders in dit land dan “plaatje op plaatje af”. Gelukkig.
  Maar ja, daar heeft Patrick geen “verstand” van. Althans nog niet.

  • Haha, touché. Lekker Patrick!
   Voor bepaalde posities ben ik zeker mee eens dat een frisse blik van buiten kan helpen. Alleen als je direct de Dj’s moet gaan aansturen zal je en ervaring moeten hebben en de materie erachter moeten weten.
   Kijk naar het LEAN principe zoals de Japaners het hebben geperfectioneerd. Hierin moet edere leidinggevende alles ook weten en zelf kunnen uirgoeren van de werkzaamheden van de mensen die hij aanstuurd. Anders kan hij geen goede leidinggevende zijn.
   Dave lacht alweer in zijn vuist. Hij zet een verfrissende nieuwe programmering neer die vernieuwd en logisch is en weet dat hij de komende tijd niks te duchten heeft van 538 en alleen maar verder kan groeien in de core groep.

 11. Coco is content manager bij Radio2. Nou niet de minste radiozender van het land. Als content manager moet je goed weten wie de doelgroep is en wat voor content de doelgroep wil. Dat is bij radio 2 wel goed op orde volgens mij. En volgens mij is voor 538 wel goed dat er ff iemand buiten Talpa Komt. En veel slechter dan Menno kan ze niet doen.
  En hoe kan Pk het beoordelen, waarschijnlijk heeft PK haar nooit gesproken.

  • En jij denkt, nadat de twee voorgangers, in relatief korte periodes zijn weggegaan omdat ze zich zo beperkt voelde, dat zijn veel ruimte krijgt om zelfs te kunnen bepalen wat er gaat gebeuren?
   Ze is gewoon een marionet die precies moet uitvoeren wat er boven gezegd wordt. Zelf een lichtgewicht en niet geremd door enige kennis dus die gaat geen tegengas geven. Handig om zo iemamd binnen te halen en vanaf de apenrots commandos te geven.

 12. Lex Harding leerde het van Joost Den Draaijer, Erik de Zwart van Lex Harding, Dave Minneboo van Erik de Zwart. Wie zei je ? Coco Hermans ?

 13. In de mallemolen van het leven draai je allemaal je eigen rondje mee. De molen draait ook zonder jou, je paard blijft nooit lang leeg dus kom draai met die mallemolen mee.

  Je wil graag op het paard in de mallemolen maar dat is bezet. Je wacht tot het volgende rondje maar zodra de molen stopt helpt de jongen op het paard zijn vriendje er op.

 14. Als ‘vastgeroeste’ 538 luisteraar zie ik mijn geliefde radiostation stukje bij beetje kapot gaan. Wat in jaren is opgebouwd wordt nu in een paar jaar afgebroken. Smorgens luister ik naar de ochtendshow met Frank (maar toch niet zo aandachtig als bij Edwin), vervolgens op de achtergrond staat Mark Labrand (opzich prima). Nu de nieuwe lunch met Wietze (kan ik nog niet over oordelen, maar over het algemeen luister ik graag naar wietze en aanhang). Zodra Ivo te horen is haak ik toch wat af en zap regelmatig van zender. En ja vervolgens de middag show, dan staat radio 2 aan voor Ruud de Wild, na 18.00 dan schakel ik terug naar 538. De verademing van 538 zit wat mij betreft in de staart bij Barend van Deelen. Daar spat de energie van af.
  Maar Barend en Wietze gaan het vlaggenschip van Talpa ook niet overeind houden vrees ik.

  Over de column van PK kun je zeggen wat je wilt. Ik vind het persoonlijk niet zuur, ik ben het grotendeels wel eens. Er moet iemand de leiding hebben die radio is. Die jaren ervaring Heeft. Dat belgenstation met die matennaaier in de ochtend kan mij echt niet bekoren.

 15. Adriani verhaal is nog veel erger. Hij heeft Dane en Sander de boel opgehitst. Daardoor kregen deze dj’s een hekel aan Menno. Waarom? Hij wil alleenheerser worden binnen Talpa Radio. Deze dj’s gingen openlijk klagen door voorzetjes van Adriani. Draagvlak voor de Boer verdween. Totaal onterecht. Producties en redacties zijn woest op Adriani. Gaat hij niet recht trekken zo.

 16. Bij het lezen van de naam Marc Adriani, denk ik, wie? Het broertje van talkshow koningin Arlette Adriani van Astro TV? Dat is de enige associatie die ik maak. Dus even nieuwsgierig als ik ben zijn “radio cv” erbij gepakt: Radio Almelo, Twickelstad blabla, “hij liep stage bij RTV oost en Veronica nieuwsradio”. Freelancer bij de TROS, en dj bij Radio M Utrecht. Later in dienst bij BNN als “programmacoördinator radio en later adjunct-directeur”, vervolgens wat programma’s gepresenteerd bij de NPO. Vervolgens naar EMI, en weer terug bij BNN om te eindigen bij Talpa.

  Oké, dit gezegd hebbende, hij heeft meer bereikt dan ik ooit zal bereiken qua radio. Prima, niets mis mee. Wat me wel intrigeert is die overstap van stageloper bij de TROS en vervolgens in dienst bij BNN met leidinggevende functies. Komend van een opleiding school voor journalistiek in Zwolle (waarschijnlijk), denk ik dan, wat maakt het dat hij leidinggevende functies kan bekleden? Heeft hij hier succes mee behaald in het bedrijfsleven? Niets over bekend, maar ik kan me vergissen.

  Qua radio, wat maakt hem zo bijzonder dat hij in functie zit boven alle dj’s en aan de knoppen kan zitten op hoger management niveau? Je zou zeggen dat dit juist is weggelegd voor dj’s die al een behoorlijke carrière achter de rug hebben, neem Lex Harding inderdaad, Erik de Zwart, noem alle bekende bewezen dj’s maar op, Will Luikinga, Tineke, Stenders, echte gevestigde namen. Maar wat heeft hij op dat vlak nou gedaan en gepresteerd naast de Top 200 presenteren op de NPO? Niets.

  En nu aan de knoppen bij Talpa. Oké, los van de persoon, ik ken Marc niet, zal best een aardige vent zijn, ik snap echt wel waarom er kritiek is in de vorm van dit soort columns. Mee eens, Marc heeft een radio achtergrond, maar dat verbleekt bij bovenstaande namen. Er moet wel iets zijn in hem, kwalitatief, eigenschappen, etc. waardoor hij in dit soort hoge functies terecht komt? Patrick, help me hiermee, want ik ben toch zo benieuwd naar het hoe en waarom. Dit is wat me nu momenteel wakker houdt. Wat heeft hij wat anderen niet hebben? Wat kan hij, waarmee Talpa denkt “die moeten we in huis hebben, om onze radiotak mee vooruit te stuwen!”. Een radiogrootheid (no offence) is het niet. Wat dan?

  Over Coke Hermans zal ik maar niet beginnen. Zij moet ook wel eigenschappen hebben denk ik.

  • @Wesley Allereerst kun je je afvragen waarom er hij Radio 2 naast een zendercoördinator ook van en content manager nodig is. Totale onzin! En als ze zo goed was dan had Spijkers met koppen al lang op Radio 1 gestaan en dan had ze nooit Giel Beelen binnen gehaald. Daar zit de Radio 2 luisteraar helemaal niet op te wachten wachten.

   Lees de analyse van Angelo eens. Die kun je eigenlijk in heel veel gevallen gebruiken bij bedrijven, de radio maar bijvoorbeeld ook bij politiek. Je kunt ook zeggen, hoe kan het dat een leraar derde klas basisschool nu ineens vice premier is? (Hugo de Jonge)

   @Angelo Goede analyse! Die je ook op Coco kan plakken.

  • Het is simpel Angelo: diegene die het politieke spel het beste speelt komt op dat soort posities. Zelfde geldt eigenlijk voor NPO’s radiobaas Jurre Bosman. Vanuit het bootje bij Ter land ter zee en in de lucht, via de Tros en de NTR zichzelf omhooggewerkt naar NPO radiobaas. Neemt nu hele gekke beslissingen als ‘we halen geld en jocks weg bij NPO Radio 2 en schuiven het naar 3FM, dan verhuist de luisteraar vanzelf weer mee terug’.

   Het stomme is dat dit soort dingen een geld kost, dat wil je niet weten. Ons geld. Bij Talpa kost het de eigenaar geld, dus daar kan ik niet zo’n medelijden mee hebben. Wel met de luisteraars en jocks die er uiteindelijk de dupe van zijn.

   • Thnx Michel & Patrick voor de reacties. Ik durf de vergelijking wel te trekken met de voetballerij. Dezelfde “rants” gaan ook over dit soort spelletjes. Johan Derksen beklaagt zich vaak over posities van mensen die worden aangetrokken door bijvoorbeeld een KNVB, of een willekeurige club. Ze zijn vermakelijk, en ik moet er om lachen. Anderzijds is dit een pijnlijke waarheid: een handballer die ineens op een toppositie zit binnen een voetbalclub? Heel normaal, en niet eens het nieuwe normaal! Belachelijk.

    Het zelfde geldt voor vrouwen op topposities. Niet doen. Gewoon niet doen, om de reden dat je er mensen neer zet die zich bewezen hebben en iets kunnen, er verstand van hebben, en hun sporen hebben verdiend. Dat kan zowel een man als een vrouw zijn. Laat die hypocriete bende die zich zo uitslooft voor vrouwen op topposities zich eens storten op het feit dat vrouwen nog altijd minder betaalt krijgen dan mannen voor hetzelfde werk. Dan ben je pas goed bezig! Maar nee. Alles blijft bij het oude.

    Maar goed, die handballer of volleyballer op een toppositie binnen een voetbalclub. Dat is ook orde van de dag bij de radio. Interessant is dan de vraag: waarom?

    Waarom zou John de Mol mensen aanstellen die enkel hun sporen hebben verdiend als manager in een topfunctie bij een topbedrijf voor een radiostation? Omdat John meent dat radio business is. Daar heeft hij gelijk in, maar hij maakt een denkfout. Radio is zeer zeker business, daar weten de heren Harding & de Zwart alles van. De combinatie van hart voor de radio en nog eens lekker cashen is voorbehouden aan mensen die weten wat ze doen, waar ze ook hun zakelijk succes aan te danken hebben. Dus denkt John, dat kan ik ook! Zijn enige correlatie met radio is koffie brengen en plaatjes weer in hoesjes stoppen bij Radio Noordzee. Om die reden kocht hij destijds ook dat station, uit nostalgisch en sentimenteel oogpunt (doelend op zijn eigen herinnering hieraan). Fout. Sentimenteel & zakelijk gaan niet samen John.

    Het lijkt me veel op een karakter uit een film, een man die gewoon alles wil kopen omdat hij nou eenmaal het geld heeft. Het zijn zijn speeltjes. Maar radio is geen speeltje. En dat betaalt zich nu letterlijk uit. Het gaat economisch vanwege de corona crisis minder, en bam! Doei radioavontuur. Mensen die op straat worden gezet, de angstcultuur binnen het bedrijf. Dit moet je toch als bijvoorbeeld 538 toch helemaal niet willen? (al ben ik van mening dat 538 slechts een naampje is, meer niet, net als Veronica: de ziel is allang uit het station. Maar dit terzijde).

    Je zou verwachten van een publieke omroep, dat deze het anders en beter zou doen. het heeft niets op met commercie. Maar wat doen ze daar? De commercie juist beconcurreren. Ja, als je een echt radiohart hebt kom je hierdoor vanzelf wel in opstand. Dat blijkt wel waarom er blogs als deze verschijnen. Het is een normale en logische reactie.

    Wat ik nog veel kwalijker vind is het volgende: luistercijfers zijn heilig verklaard. De populariteit van een radiostation meet zich hieraan af. Q Music viert feest na de luistercijfers van afgelopen keer, radio 2 net zo. Leuk voor ze, ik irriteer me er dood aan omdat wordt vergeten dat radio vandaag de dag is doodgeslagen en eenheidsworst is geworden. Hoe verklaar je dit? Dat veel mensen de radio om die reden niet meer willen aanzetten, of er naar opzoek gaan? Dat er nog DJ’s zijn waar je de radio expliciet voor aanzet? Of gewoon, voor de muziek? Muziek die je vandaag de dag niet meer hoort, omdat het volgens de stropdassen niet meer past, en een WC eend adviseert WC eend onderzoek heeft uitgewezen dat een nummer minder populair is, en het wellicht 1,7 luisteraar kost? Die mogen ze aan de hoogste boom opknopen! Dat is niet waar je de radio voor aanzet!

    Ja, radio is ook logica, en is materie waar je veel dingen mee kunt uithalen. Maar dat is niet de kern. Met commercie is niets mis, met dat geld kun je ook investeren in het verder ontwikkelen, verbeteren, maar ook leuke dingen mee doen voor de luisteraar. Maar nee, het geld verdwijnt in zakken van aangestelde volleyballers en ICT managers die graag eens een “””carrière””” willen bij de radio. Verschrikkelijk.

    Ik snap volkomen die wekelijkse rants van Derksen over dit soort gang van zaken, maar verandering begint altijd met een grote knal. Een big bang. Die is nu gaande, misschien wel ten goede. Het zal me compleet een worst zijn dat er nu veel banen verloren gaan bij de Mol (die lui vinden elders heus wel weer iets). Laat de boel maar klappen, laat commerciële stations maar op de fles gaan waardoor er eens beter wordt nagedacht hoe zij verder willen. Geen sentimenteel achteraf gejank graag, waarom 538 uit de ether moet verdwijnen. Geen gejank om een 100% NL die zijn frequenties zowat gratis kreeg ten koste van RTL Radio. Geen medelijden. Jarenlang profiteren, cashen en hierdoor eenheidsworst. De echte luisteraar zal hier blij mee zijn. Niet het poppetje dat een enquête mag invullen voor de luistercijfers.

    Sorry, is het weer een mini-blog geworden Patrick. 😉

  • Maar hebben we tegenwoordig nog een Lex Harding, Erik de Zwart, Jeroen Soer of een andere radioman met een geweldige carrière, die ook zakelijk goed onderlegd zijn om radiobaas bij Talpa te worden? Jeroen van Inkel heeft het ooit geprobeerd bij Veronica toen Lex vertrok om 538 op te richten. Dat werkte naar eigen zeggen niet. Edwin Evers zou het eventueel kunnen doen. Maar dan houd het wel een eind op.

   • Ja Ice, de mensen zijn schaars. Maar wie wil er nou radiobaas bij Talpa worden? Dat wil geen enkele radiodier met een radiohart. Wie wil er nou bij Talpa werken? Dat schiet toch niet op als je telkens voor de voeten wordt gelopen door de grote baas zelf, die jouw beslissingen eigenhandig terugdraait? Verstand van radio heeft de Mol niet, die koopt dat allemaal in. Alleen zie je wat de gevolgen zijn als je mensen hun gang laat gaan, het is een fiasco. De Mol wil de beste in alles zijn, dat mag van mij, maar de beste worden in dingen kopen en denken dat het vanzelf wel allemaal goedkomt?

    Zo ook de TV tak. Waarom denk je dat de Mol zich uiteindelijk mengde in die VI ruzie tussen Wilfred, Johan en René? Want dat zijn de enigen die de TV tak nog een beetje gaande houden i.c.m. de bijhorende voetbalwedstrijden. Als hij niet ingreep waren adverteerders weggelopen en tevens het einde van de gehele TV tak. Weg SBS, Veronica, etc. (mag van mij, zal het niet missen). Aan radio & TV had de Mol nooit moeten beginnen. Daar is hij nou eenmaal niet de beste in. De zender Talpa en 10 waren een complete mislukking. De geschiedenis blijft zich maar herhalen. Met geld kun je niet alles kopen, zeker het publiek niet. Wanneer wordt de Mol nou eens wakker? Dat wat hij wil is met succes enkel voorbehouden aan mensen als Silvio Berlusconi of Rupert Murdoch. De mensen slikken die shit in Nederland niet.

    John had jaren terug al moeten investeren in nieuwe media zoals RTL de boot ook heeft gemist met Videoland destijds. Het had de eerste Nederlandse Netflix kunnen zijn. Daar ligt de toekomst, multimediale platformen. Niet lineaire TV en FM radio. Zonde van zijn investeringen. En dit zeg ik niet omdat ik iets tegen hem heb, integendeel. Aansluiting zoeken met Google, Microsoft en Facebook zal meer brengen dan deze ellende, of een eigen “Talpa” platform en App dat wil concurreren met Netflix, Videoland en zelfs Fox sports. SBS, Veronica en Net 5 opheffen (integreren in de App). Radiotak verkopen, investeren in een Nederlandse YouTube en Podcast waar nieuwe aanwas DJ’s en talenten opkomen. Doet ff pijn, maar dit zijn nieuwe tijden John.

 17. Leuk feitje: de huidige vriendin van Swijnenberg is de ex van.. Frank van ‘t Hof

  Zou Talpa radio een soort geheim genootschap zijn waar je door cultleider Panini uitgehuwelijkt wordt?

 18. John de Mol en zijn “vrienden=leidinggevenden” hebben volgens mij totaal niets met de luisteraars.
  Alleen belangrijk is het maken van winst.
  Elke miljonair wil zijn vermogen vergroten; steeds meer en het is nooit genoeg.

  In radioprogramma’s moet gevoel en emotie zitten. Je doet alles om je luisteraars te vermaken met je praatje en plaatje.
  Eigenlijk heb je als dj een “dienstverlenende functie”.

  Zolang bij de Talpa zenders alleen het geld verdienen belangrijk is, zal het steeds minder goed gaan met deze zenders.
  Bij de vroegere zeezenders en veel piratenzenders werden de muziekprogramma’s met liefde voor de muziek gemaakt.
  Het vermaken van de luisteraars met goede muziek stond op één en daarmee mocht geld verdiend worden.

  Wat ik eigenlijk bedoel bij Talpa: wie niet naar de luisteraars wil luisteren (geef het publiek wat het eigenlijk wil), moet maar voelen (voor mij mag dan heel Talpa radio kapot gaan).
  Dan krijgen we misschien een ander aanbod van radiozenders.

  Dit stukje heb ik vanuit mijn gevoel geschreven.

  Ik ben blij dat ik de stukjes van Patrick hier kan lezen.
  Gelukkig is geen sprake censuur of een directeur die je moet gehoorzamen (want anders is “daar het gat van de deur”).

  Paul Scholten

  • Oh wacht eens even Cas, nondualiteit wil niet zeggen dat je je overal maar bij neer moet leggen. Wel dat je inziet dat dit het verhaal is wat blijkbaar verteld wil worden.

   En het zegt dat wat jij bagger vindt, een ander briljant vindt. Zegt niks over de blog, die is in essentie neutraal, zoals alles. Woorden op een scherm. De een is het er mee eens, de ander niet.

 19. zelfs dave minneboo, die baat heeft bij prutsers in de leiding van vijf-drie-acht, gunt dit zijn voormalige station niet. bij de concurrentie was de verbazing enorm, intern bij ons is de verbazing nog groter.

  • Het enige wat helpt is je onvrede uitspreken. Maar dan wel unaniem. De ochtend- en middagjocks zul je niet meekrijgen, dus kies dan maar eieren voor je geld. Anders lig je er dadelijk uit. Blijft de vraag of je nog wel voor zo’n club wil werken.

 20. Of heeft John de Mol daar een meisje nodig daar dat niet tegenspreekt en doet wat gezegd wordt zodat hij talpa radio intussen rustig kan verkopen? Lullig voor Coco maar die gaat toch met name voor de audi en het gevoel erbij te horen. begrijp alleen niet hoe je jezelf na twee jaar radioervaring een radiovrouw durft noemen.

  Anyway, verbazing alom in ons radioland, maar er zijn er nogal wat blij dat ze niet meer door haar afgezeken worden. Handjes omhoog, ik open een wedje: 14 maanden.

 21. Waarom koopt men geen stereo DAB+ internetradio?
  Dan ben je thuis van alle “eenheidsworst zenders “ af.
  Je hebt een vrije keuze waar je thuis naar wilt luisteren.
  Zo heb ik twee TechniSat TECHNIRADIO 5 IR – Stereo DAB+ internetradio met 40 voorkeuzezenders gekocht (voor woonkamer en sportzolder) en mijn fmradio’s naar Gambia gestuurd.
  Momenteel is een veelheid aan internetradio’s te koop (voor allerlei prijzen).
  Ook in de auto heb ik met DAB+ steeds meer radiozenders om naar te luisteren.
  Voor mij is FM eigenlijk nu al een gepasseerd station.

  • Ik heb het idee dat mensen dat nou juist graag horen. Het marktaandeel van ‘afwijkende’ zenders is de maanden dat men meer thuis ging werken niet gestegen. Ook thuis zetten mensen die eenheidsworst dus gewoon op. Mij niet gezien; al een jaar of tien staan er meerdere internetradio’s, momenteel o.a. een Imperial met 250 voorkeuzeposities, in huis. De voorkeuzeposities worden ook goed benut.

 22. Mag ik twee maanden na plaatsing van deze blog/column nog reageren?

  Wat nou als Frank van ’t Hof ook naar 538 gaat en daar een programma krijgt en na een tijdje blijkt dat hij totaal geen luisteraars aantrekt? Dwingt John de Mol Coco dan om haar eigen man er uit te knikkeren? Want ik zie Coco dat zelf niet zo snel of graag doen, dan slaapt één van de twee thuis een héle tijd op de bank denk ik!

6 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: 538 en de cancel-cultuur - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: Veronica Inside, de nieuwe ochtendshow - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: De ochtend van Veronica, het mag niks kosten - Spreekbuis.nl
 4. Patrick Kicken: Nepotisme bij NPO Radio, deel zoveel - Spreekbuis.nl
 5. Patrick Kicken: Coen en Sander blijven nog twee jaar bij elkaar, maar op welke zender? - Spreekbuis.nl
 6. Patrick Kicken: Dave Minneboo van Qmusic terug naar Talpa Radio, is hij de grote redder? - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*