Patrick Kicken: Dave Minneboo van Qmusic terug naar Talpa Radio, is hij de grote redder?

[BLOG] Wat al een tijdje in de lucht hing en ook nog zo’n beetje de enige mogelijke oplossing is om de Talpa radiogroep te redden is een feit: radiobaas Dave Minneboo, een man met know-how, keert terug op de volgens sommigen Bergafwaartseweg in Hilversum om de in brand staande radioreus te redden. Komt hij nog net op tijd of is met name Radio 538 inmiddels al onbewoonbaar verklaard?

Ik heb er een beetje een wrang gevoel bij. Natuurlijk ziet Minneboo ook in dat de bemoeienis van John de Mol ten einde loopt en er onder RTL weer op een normale manier orde op zaken gesteld kan worden, maar voor Qmusic vind ik het wel heel zuur. Zij krijgen voorlopig Iwan Reuvekamp terug op de plek van Dave. Een man die zeker een groot radiohart heeft, maar veel te arty farty is voor die positie. Als je net als Giel Beelen in een roze auto reed destijds bij 3FM dan was je een natuurtalent. Dus krijgen we dadelijk zeker weer allerlei gasten met lang, ongewassen haar te horen die zo heerlijk anders zijn. Frank ‘luistercijfers interesseren me niet’ van der Lende (nu in de middag bij 3FM) zal waarschijnlijk al in een appgroep zitten met Iwan. Maar goed, het is voor even maar ook als je tijdelijk op de winkel past kun je fouten maken die er toe leiden dat de prachtige positie van Q ten opzichte van 538 weer teniet wordt gedaan met moeilijk gedoe.

Het is wél goed dat er weer opgeleid radiobloed wordt toegevoegd aan de Talpa radiogroep. Strategisch gezien de enige en beste move die je kon maken. Je verzwakt je concurrent en versterkt jezelf. Het kon ook niet anders. Er was recent een hele pittige meeting met alle vier de stationmanagers van 10, Sky, Veronica en 538 waarbij het complete marktaandeel van de Talpa radiogroep wat zakt het onderwerp van gesprek was. Wat de onderhandelingspositie van De Mol richting RTL absoluut geen goed doet. En dat pikt John niet. Zoals ik al eerder schreef wordt bij een van de vier Talpa radiozenders, 538, de boel momenteel geleid door iemand die zich toch wel een beetje verkeken heeft op deze functie en haar schouders ophaalt bij afkortingen als ‘CHR’, ‘TSL’ of ‘AC’. Ik kreeg recent nog een (anonieme) e-mail van een insider op de Bergweg met als kop ‘Hermans’ en de volgende tekst:

Iedereen is totaal klaar met deze vrouw. Alleen maar lunchen buiten de deur, alleen maar interessant doen met de jocks. Maar die moeten haar niet. De Mol ziet niet in dat ze gewoon niet presteert. Römer houdt haar de hand boven het hoofd. Die vindt haar gewoon lekker. Praat alleen maar anderen na, maar geen enkele actie. Zo is er na 2 jaar nog geen music director. Lijkt me essentieel als je tent in de brand staat, heeft ze 4 maanden niets laten weten aan de commerciële afdelingen voor een grote actie rondom het weggeven van een mega dure auto (Maserati) en is de sponsor nu weggelopen. Ze is bij precies 1 afspraak geweest voor Radio555. Carnaval vieren is belangrijker. Grote deal met NOCNSF misgelopen en bijna Vrienden van. Dit vanwege geen interesse. Alle overige commerciële stations vragen zich iedere keer af of de oud marktleider het wel belangrijk vindt? Van de 8 afspraken is ze er dus bij 1 wel geweest. Geen afvaardiging vanuit dat station dus. En tenslotte is ze in alle calls altijd met haar camera uit. Waarom? Omdat ze thuis in bed ligt, luncht met platenmaatschappijen of toch stiekem weer met haar man naar Ibiza is. Een grote groep mensen bij de zender is er klaar mee en wil Menno de Boer terug of Niels Hoogland. Maar als je tent zo in de brand staat en je bent er niet voor je personeel of snapt niet dat je moet bijsturen op de muziek, dan moet je opstappen.

Dat de jocks niet dol op haar zijn geloof ik niet, want die krijgen (uitzonderingen als Frank Dane daargelaten) veel vrijheid van haar. Maar al is de helft van bovenstaande mail waar, dan nog bevestigt het eerdere geluiden die ik kreeg. En wat verwacht je dan, als je iemand die ‘contentmanager’ bij NPO Radio 2 was naar 538 haalt? Een beetje met platenpluggers lunchen, wat slijmen met de jocks, een mailtje versturen en een meeting bijwonen en dan zit de werkdag er wel weer op. Je bent toch niet voor niets ambtenaar bij een met publiek geld gefinancierd station wat toch al nummer 1 is? Het moet niet op werken gaan lijken. Nou, dat doet het dus wel bij een commercieel station, zeker bij eentje in zwaar weer en daarom gaan dit soort transfers ook zo vaak mis. Stenders en zijn team zullen ook verbaasd zijn over de werkdruk die dat met zich meebrengt, na die jarenlange NPO luxe van oneindig budget en drie mensen die het werk van één functie doen.

Coco’s man is zoals velen weten NPO Radio 2 deejay Frank van ’t Hof, die ook een bedrijf heeft in de verhuur van audioapparatuur etc. Ze heeft hem naar verluidt dan ook ingehuurd voor Missie 538 in december, waar een boel mensen achter de schermen op z’n zachtst gezegd niet heel vrolijk van werden en er zelfs mee naar grote baas Paul Römer zijn gegaan. Dan krijg je dus bovenstaande lek- en besmeurpraktijken. Ze zal nog even tot de fusie met RTL mogen blijven en dan is het exit voor mevrouw Coco, die vast alweer via haar man Frank een mooi baantje bij de NPO in het vooruitzicht heeft. Ze zal wel bij Omroep Max op Radio 5 terechtkomen want ze is ook dik met de baas daar, Daniël Dekker. Daar kunnen ze best nog een ‘contentmanager’ gebruiken of iets soortgelijks. Paar artiesten en concertkaartjes regelen, druk doen met een excelsheet en klaar is kees.

En het klinkt inderdaad als hoe een stationmanager die het vooral leuk vindt voor zijn of haar CV plus de roem en glorie die zo’n positie met zich meebrengt de zaken aanpakt. Van mij mag iedereen zo’n baantje hebben, maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Zo’n onervaren iemand aan het roer zetten bij een boot die al op de ijsberg afkoerst. Ook voor haar niet goed. Deze miljoenen kostende beslissing kunnen we op het conto schrijven van de inmiddels vertrokken Marc Adriani, opvolger van Minneboo destijds, die dacht even een van zijn boezemvriendinnen succesvol naar binnen te loodsen.

Die Minneboo krijgt nog een hele kluif. En de muziekdatabase op orde brengen, de vier stations meer op elkaar afstemmen, de jocks weer geruststellen want wéér een verandering, de zaak goed door de fusie heen loodsen en Radio Veronica boven de 3% houden. Hij is al een keer eerder teruggevraagd maar daar heeft hij vriendelijk voor bedankt. Het feit dat de dagen van De Mol als Bemoeial eerste klas geteld zijn zal hem dit keer, in combinatie met een hele fijne grote zak geld, over de streep getrokken hebben. Zou Niels Hoogland (nu FunX, ook jarenlang 538) net als Dave nog genoeg paars/groen bloed in zijn aderen hebben om te komen helpen zijn oude liefde van de ondergang te redden? Ook Minneboo heeft maar 24 uur in een dag. En Hoogland ging ook naar de radioschool. Iemand die nu ook wel zal balen is ene Jens Timmermans (hoofd techniek en goed in vergaderen), die eigenlijk uit was op deze functie en naar de tam tam doet geloven niet echt lekker ligt bij en met onze Dave. Wéér spannende tijden bij de Talpa Radioreus! Je zal er maar werken.

Patrick Kicken


32 Comments

 1. Ik verwacht alle dance djs en Tomorrowland binnen 3 jaar weer terug bij 538. Wellicht dan ook dit keer Mattie doen herenigen met Wietse bij 538.

 2. Denk dat Stenders niet zo zit te wachten op mensen als Minneboo. Die is van de strakke moderne radio met veel kennis hoe dat in Amerika ook gaat. Dus het is nog maar afwachten hoe Veronica gaat varen na zijn komst.

 3. Deze column is echt beneden peil. Het zo op de persoon spelen is niet ok. En inderdaad, al die scoops en niemand die jou inlicht. Wat is precies je functie nog? Behalve vetes uitvoeren via je column? Niks inhoudelijks, alleen persoonlijke vetes en zwartmakerij. Walgelijk!

  • Ga nou eerst eens inhoudelijk in op het stuk. Het heeft niks met de persoon te maken, het gaat om het verkeerde poppetje op de verkeerde plek. Daarom worden al deze voorbeelden genoemd. Ik ken de beste mensen verder niet. En jou ook niet, want je hebt niet eens het lef om onder je eigen naam te reageren.

   • Daarom gaan zoveel columns van je over deze dame. Omdat het echt niet persoonlijk is. E-mails publiceren. Insinueren dat ze vriendendiensten verleent en ook nog de zeer sexistische keuze haar vaak bij de achternaam van haar man te noemen. En alsof dat niet genoeg is, beweren dat Paul Römer het laat gebeuren omdat ze een lekker wijf is. Nee tuurlijk Patje, het is niet persoonlijk.

    • Het wordt persoonlijk als er persoonlijk gewin aan vast hangt. Kicken gebruikt dit als voorbeelden om te duiden hoe de bedrijfscultuur bij Talpa radio is.

  • Ik ga niet met je verhaal mee Patrick een stuk verdriet te noemen. Hij doet zijn best om na zijn bronnen geraadpleegd te hebben voorspellingen te doen. Hij doet ook zijn best bij een regionale zender achter de komma op een niet heel belangrijk tijdvak eens in de week. Waardeer hem om zijn aanwezigheid en inzet!

 4. Waarom zou radio Veronica een onder Dave Minneboo een andere koers moeten varen? Of waarom denken denkt men dat er een clash komt tussen Dave Minneboo en Rob Stenders? Radio Veronica is voor een specifieke doelgroep en als Dave Minneboo slim is laat hij dat zo.

  Ik vond dat radio 10 en radio Veronica teveel op elkaar leken. Dezelfde muziek en dj’s. Onder leiding van Rob Stenders begint radio Veronica een andere koers qua muziek te varen en afscheid te nemen van dj’s die ook op radio 10 te horen zijn.

  Het domste wat Dave Minneboo kan doen is om dat weer te veranderen! Rob Stenders moet gewoon op de ingeslagen weg met radio Veronica doorgaan. Met een eigen muzieksamenstelling en daarvoor geselecteerde dj’s.

  Ik denk dat Talpa Dave Minneboo heeft binnengehaald om vooral Radio 538 weer in ere te herstellen en de concurrentie met Qmusic aan te gaan. En zoals Erwin hierboven vermeld met strakke moderne radio. Daar is radio 538 het meest geschikt voor.

 5. Balen voor Q maar de luisteraar zal daar niet zo veel van merken. Van 538 en R10 kan Minneboo 1 zender gaan maken, en dan concurreren met Q en R2 . De jongste luisteraar krijgen ze er toch niet mee terug.

 6. Men moet niet de 4 stations “op elkaar gaan afstemmen”!
  Tenminste als je bedoelt dat ze meer op elkaar moeten lijken.
  De 4 stations moeten juist enorm van elkaar gaan verschillen!
  Zodat ze niet in dezelfde (reclame-) vijver vissen, maar ieder hun eigen luisterpubliek krijgen.

  Het blijft vreemd dat als de gemiddelde leeftijd van alle radioluisteraars hoger is dan 51 jaar, dat je dan met 4 belangrijke commerciele stations in 1 bedrijf uitsluitend 10-49 jaar wilt bereiken. Dus dan laat je meer dan de helft van de daadwerkelijke luisteraars links liggen.
  Het gaat blijkbaar alleen om marktaandelen en niet om aantallen luisteraars.
  Wegsnoepen bij een ander is één dingetje.
  Nieuwe luisteraars vinden, lijkt me belangrijker, die blijven dan bij jouw station.

  Waar blijft het commerciele station voor 50+ ?
  Dat is meer dan de helft van de luisteraars!!!

  (logisch dat Radio 5 het goed doet, er is geen enkele commerciele concurrentie)

  • Klopt, de jongere luisteraar bereiken wordt steeds lastiger. Maar het kan wel, mits je meegaat met je tijd en slim programmeert. Radio in Nederland staat, mede door alle vriendjespolitiek, al meer dan 10 jaar stil. Het graaft op deze manier zijn eigen graf, door al dat gekonkel en verkeerde mensen op belangrijke posities.

 7. Toy,
  Radio Veronica staat op 3,0% marktaandeel (vanaf 10 jaar in dec+jan). Dat is de 10e plaats, of als je de verzamelbakken niet meetelt de 8e plaats.
  Daarmee zijn ze de grootste van de “kleintjes”.
  Is dat goed of niet goed?

   • Dat zal ongetwijfeld kloppen, Patrick, maar ik ken een radiostation met een 3 er in, die nog veel meer is gezakt.
    Veronica was tien jaar geleden een heel ander station, qua muziek.

    Veronica heeft heel veel levens gehad.
    Velen hier kennen Veronica als publieke omroep vanaf 1976 tot ergens in de 90’s. Anderen als het gouwe-ouwe station sinds 2003.
    Maar er zijn er ook die Veronica nog kennen van “192 goed idee” en “538 met volle kracht” (en een paar weken op de 259 meter).

 8. Ik denk zelf dat het goed is als Veronica gaat concurreren met NPO RADIO 5. Denk dan dat ze weer terug in het hogere klassement van de luistercijfers komen. Puur omdat ze een FM-frequentie hebben welke NPO RADIO 5 niet heeft en is het ook van belang om misschien te kijken of je er mensen vandaan kan halen die nog steeds een band hebben met de omroep Veronica en het zeezender tijdperk. Denk aan Bart van Leeuwen of Erik de Zwart en dat in combinatie met het team wat Rob al heeft geformeerd.

 9. Vind het positief dat Dave terug komt! Begrijp dat hij de functie van Marc Adriani gaat overnemen. Dus tuttie Coco zit er nog tussen! Binnen 3 maanden dus Menno terug, Rick gaat de muziek beheren voor 538 en 10. Frank blijft bij 538 (denk 4-7) en Bram wordt z’n eerste aankoop. En als hij slim is haalt ie rick van v met team voor nacht radio 10!

 10. Coco heeft de afgelopen tijd enkele malen met Daniël Dekker gegeten bij het befaamde restaurant The Royal Manderin in Hilversum. Zou ze de overstap maken naar Omroep MAX als opvolger van Dekker (61)?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*