Patrick Kicken: Coen Swijnenberg en Sander Lantinga pas vanaf mei 2024 te horen op JOE

[BLOG] Dat is toch prachtig, Coen en Sander worden met veel bombarie gepresenteerd door het nieuwe Qmusic zusje JOE als het wonderduo dat de ochtendshow voor hun rekening gaat nemen. Maar niemand vraagt per wanneer. Ja, ‘wanneer ze gaan starten is nog niet bekend’. Daar schijnt nu een heel venijnig verhaal achter te zitten. John de Mol, eigenaar van Radio 538 waar de heren tot voor kort samen te horen waren is van plan ze aan hun concurrentiebeding te houden. Een half jaar lang mogen ze niet bij een andere radiozender te horen zijn, schijnt in hun contract te staan. Nou reken maar uit, vanaf 1 november: dat betekent dat als er geen juridisch gevecht over gevoerd wordt beide heren pas vanaf 1 mei 2024 te horen mogen zijn bij JOE in de ochtend.

Er wordt in radioland altijd een beetje lacherig over gedaan: ach zo’n competitiebeding in een contract houdt nooit stand bij een rechter. Maar reken maar dat bij Talpa de contracten zo dichtgetimmerd zitten dat je er echt niet onderuit komt. Zo mocht radiobaas Dave Minneboo ook een half jaar lang geen voet over de vloer zetten bij Talpa vanwege zijn contract met DPG toen hij de overstap terug naar Talpa Radio maken om de boel daar te redden. Uiteindelijk heeft er een ruil plaats gevonden waarbij het competitiebeding van Roland Snoeijer die weer van Talpa’s 10 naar Qmusic ging werd weggestreept tegen dat van Dave. Wellicht dat De Mol dit dan ook als een soort wisselgeld achter de hand houdt als het hem nog lukt Marieke, Mattie, Bram of Domien bij de zender weg te kapen.

Voor Co€n en $ander is het natuurlijk zuur dat ze niet gewoon per 1 januari aan de slag kunnen bij de kersverse oldieszender maar hun plasje nog een half jaar moeten ophouden. Langs de andere kant is het ook wel weer te begrijpen dat De Mol zo op zijn strepen gaat staan: JOE is een rechtstreekse concurrent voor Talpa’s Radio 10, indirect voor de ochtend van 538 en kan zelfs luisteraars wegsnoepen bij zijn cashcow Sky Radio dus waarom zou je die concurrent verder in het zadel helpen? Hij was ook al zo resoluut om ze meteen van de zender te gooien bij 538. Voor Radio Veronica is het wel goed nieuws want dat betekent dat Sander Lantinga in ieder geval nog in zijn eentje een half jaartje de solo middagshow daar kan doen, vier dagen per week, zoals hij dat nu ook doet. Kan Coen Swijnenberg lekker lang op vakantie, nog wat riskante beleggingen doen of naar het casino zodat hij dadelijk helemaal niks meer op zijn bankrekening heeft staan. Misschien is Las Vegas een mooie bestemming!

Er is wel nog wat positiever nieuws voor de nieuwe zender JOE: vanmiddag was die lekker gekke Timur Perlin te gast bij de Perstribune op NPO Radio 1. Het werd zo’n heerlijk ons-kent-ons-bij-de-npo-gesprek maar de presentatrice wist er toch nog uit te halen dat Perlin na zijn huidige vertrek bij 3FM eerst een half jaar in een hotel wil gaan werken (!) om daarna wellicht wel wat op JOE te gaan doen. Kijk es aan, hebben ze meteen iemand voor het weekend. Twee dagen radio per week is zat voor Timur, bekend van Mama Appelsap. Nu nog even Edwin Diergaarde wegplukken bij 10 of Bart Arens bij 2 en de crew is compleet. En misschien doet dat half jaartje rust Coen, die ooit ook een burn-out had als zoveel deejays, wel goed en gaat ie ons nog verrassen in het voorjaar van 2024. Kan ie nog lekker effe uitslapen en geld opmaken. Dat De Mol op oorlogspad is, zoveel is duidelijk.

Patrick Kicken

28 Comments

 1. Weet jij eigenlijk of die andere nieuwkomer (de Zender Zonder Naam olv Giel) zelf mensen aan het polsen is, of echt volledig afwacht op aanmeldingen? Moet toch binnen het radiowereldje een lijstje van bekende/beruchte randfiguren zijn die op de FM willen?

  • Ik denk dat als ze geen move maken, het erg lastig wordt om goed te beginnen! Ik zou dan zeggen: als er niets binnen nu en een half jaar tot een jaar gebeurt, frequentie afnemen en klaar! Einde verhaal! Ik zou dan Radio 5 die frequentie van Radio4all geven. Eens?

  • Ze moeten sowieso per 1 december gaan uitzenden maar naar wat ik begrepen heb vinden ze het allemaal veel te duur, uitzenden via Broadcast Partners en willen ze voor een andere constructie gaan. Succes ermee. Waarschijnlijk een extra Mediahuis zender volgend jaar of alsnog Kink op die frequenties, voor hun is het extra zuur dat er nu helemaal niks op te horen is.

 2. Kunnen ze tegenhouden maar feit blijft dat radio 10 een zielloze zender is en vriendeloze Dave van 538 nooit en te nimmer meer marktleider zal maken. De Mol heeft weer eens veel geld verspild aan domme dingen. Iets waar de man alom bekend om staat. Geen hond die bij 538 wil werken en ze hebben echt iedereen gepolst.

 3. Dat is goed nieuws.
  Eigenlijk wel gek dat die twee kleuters die niets anders kunnen dan slap lullen een concurrentiebeding tekenen. Ze kunnen niets anders. Welk ander beroep zouden ze dan moeten uitoefenen?
  Kleuterleider, voorleesjuf… oh nee dat is te hoog gegrepen.
  Maar zeer goed nieuws dus Patrick.
  Kan ik toch nog enige tijd naar Joe blijven luisteren.

 4. Goed nieuws, tot die tijd geen geouwehoer radio met 2 kleuters. Maak van Joe een muziekstation en geen kopie van de hedendaagse commerciële zenders.

 5. Lekkere blindlegger voor JOE dit. Die dachten natuurlijk even lekker door te pakken vanaf januari, niets is minder waar dus….
  Tot die tijd blijft Sander wellicht nog bij Veronica dus voor hun een win-win…oh wacht.

 6. Gijs Staverman blijft gewoon bij NPO R2, C&S mogelijk vanaf mei, Ekdom lijkt moeizaam bij 10 weg te krijgen. Mag de Q-crew nog wat langer stage lopen bij JOE.

  Mocht Rob Stenders terugkeren bij BNNVARA dan komt NPO Radio 2 er ook in 2024 gemakkelijk als nummer 1 door de luistercijfermetingen.

 7. De playlist van Joe is korter dan mijn Spotify lijstje, wat een hype!, iedere dag komen dezelfde middle off the road nummertjes voorbij (golden evaring, Europe en Starship)om maar een paar voorbeelden te geven, nee dat is niets en gaat niets worden!

  • Misschien moeten ze de DJ’S van hun ware kant laten zien door te zeggen zoals Stenders bij Veronic: doe het samenstellen van de playlist maar zelf!

   • Wat veel mensen, ook muziekprogrammeurs, zich niet realiseren is dat het niet alleen gaat om de platen die je draait maar de -combinatie- van platen. Bij Joe gaat dat nu nog van Paradise City van Guns’n’Roses naar Dancing Queen van Abba, daar is nog wel wat winst te behalen

    • De vraag is of dat zo is Kickie.

     Er is ooit theoretisch bedacht hoe het zou moeten. Maar heel veel mensen vinden én Guns ’n Roses én Abba leuk. Juist die extreme variatie wordt gewaardeerd.

     Ik merk het ook aan mensen om mij heen die Spotify luisteren, die luisteren vaak uitersten.

     Ook de theorie hoort zich te ontwikkelen…

 8. Het concurrentiebeding dient als een evenwichtig mechanisme te functioneren, dat enerzijds de legitieme bedrijfsbelangen beschermt en anderzijds de werknemer niet disproportioneel beperkt in zijn of haar mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een eerlijke en weloverwogen formulering van dergelijke bepalingen,Het interessante – en vaak contentieuze – aspect van het concurrentiebeding is de dunne lijn tussen de bescherming van de onderneming en de persoonlijke en professionele vrijheid van de werknemer. Neem bijvoorbeeld een slager die besluit zijn baan op te zeggen om een nieuwe carrière te starten. Het zou onredelijk zijn als het concurrentiebeding hem zou verbieden om elders als slager te werken, aangezien dit zijn specifieke vakmanschap en bron van inkomsten is. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat de werkgever niet wenst dat de slager een eigen zaak opent direct naast de originele slagerij, gebruikmakend van de kennis en relaties die hij heeft opgebouwd.

 9. Het gekke is dat Dennis Ruyter wel gewoon per januari bij Joe begint, terwijl hij nu nog bij 538 aan de slag is. Ik denk dat hij het wat netter heeft gespeeld dan C&S. Wat denk jij Patrick? Of gaat daar ook nog het concurrentiebeding spelen?

  • Waar ik me meer zorgen om maak Jeroen is of Ruyer er nog wel te horen is als Coen en Sander beginnen! Die beperkte playlist gaat hem snel opbreken, bij Veronica kon hij op dit tijdstip nog gewoon iets onbekends van Deep Purple instarten. Hopelijk heeft ie wat freechoices afgesproken in zijn contract met DPG/Joe. Over zijn Talpa contract weet ik weinig, zal minder dwingend zijn dan dat met C&S

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Patrick Kicken: Waarom Dennis Ruyer toch bij Radio 538 blijft en alsnog niet naar JOE gaat - Spreekbuis.nl
 2. When will Coen and Sander start with Joe? "It could take months" - Internationally News

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*