Patrick Kicken: Coen en Sander in relatietherapie, willen ineens graag sámen verder bij Veronica

[BLOG] Het is warm he? En dat betekent dat het in sommige huishoudens er vurig aan toe gaat. Zo ook bij het gezinnetje Coen en Sander, van de Coen en Sander Show. Een kleine 8 dagen geleden berichtten wij van Spreekbuis dat ze in het nieuwe radioseizoen hun plekje moeten afstaan aan Frank Dane, die dan de middagshow bij 538 mag gaan opleuken. Zoiets zorgt natuurlijk voor onrust, zelfs in de beste huwelijken. Dus besloot Sander Lantinga dat het tijd was voor iets anders, namelijk: Radio Veronica. Coen, stijfkop als hij is, wil koste wat kost hits blijven pompen bij 538. Dus: Lantinga naar Veronica en C&S uit elkaar, zoals 3 dagen later rondverteld werd. Maar, de Suske en Wiske van de radio zijn, in het geheim, tóch aan het kijken of de zaak nog te lijmen valt.

Jaja, niet alleen bij de TV tak van Talpa is het een komen en gaan van diverse scenario’s. WE STOPPEN ERMEE, riepen ze bij Vandaag Inside. NEE TOCH NIET, een paar weken later. Het is ook niet makkelijk om onder John de Mol een eigen wil te hebben. Zo ook bij de radiotak. Dan mogen Coen en Sander wel weer iets zónder elkaar willen doen, dan vergeten ze even dat ze onder contract staan bij en dus eigendom zijn van Meneer de Mol. Net als Genee, Gijp en Derksen. En wie betaalt, die bepaalt. Dus lijkt er besloten te zijn dat de wegen voor Swijnenberg en Lantinga nog niet scheiden, er wordt blijkbaar een laatste poging gedaan om het duo, wat toch aardig wat geld kost en ook aardig wat geld opbrengt, bij elkaar te houden. Het Johan Derksen scenario, maar dan in radioland. Maar dan dus wel op een andere Talpa radiozender, namelijk Rob Stenders zijn Radio Veronica, de minst beluisterde van de vier. (538, Sky, Radio 10 en Veronica zijn allemaal eigendom van De Mol).

Ik moet je zeggen dat ik me verslikte in m’n broodje kipfilet toen ik dit scenario hoorde vanmiddag. Wat is het toch een onvoorspelbaar, onzeker en angstig bestaan als Talpa medewerker. Het ene moment beslis je dit, om vervolgens precies het tegenovergestelde te moeten doen van je werkgever. Ik had het ze zó gegund allebei, jezelf eindelijk weer eens opnieuw uitvinden. Coentje op de plek van de inmiddels overspannen Niek van der Bruggen van 12 tot 14u op Radio 538, Lantinga & Marisa in de Middag van 16 tot 19u op Radio Veronica. Hoe cool klinkt dat ook niet! Het was een welkome afwisseling geweest in de middag, die toch voornamelijk gedomineerd wordt door een overschot aan mannen. Je had je eigen Mattie & Marieke kunnen lanceren onder de Veronica vlag.

Coen zelf wilde niets kwijt bij Telegraaf TV, behalve dat hij vindt dat ik alleen maar onzin opschrijf hier. Want het scenario Coen & Marieke bij 538, wat ik een tijdje terug opperde, gaat ook niet door. Nee dat gaat nóg niet door Coentje. Als je er nou slim aan doet blijf je gewoon bij 538 en kan het alsnog ooit werkelijkheid voor je worden, als het Dave Minneboo lukt om haar los te peuteren bij QMusic. Maar nee, bij het minste of geringste trekt iedere Talpa medewerker zijn of haar keutel weer in. Wat moet dat toch een rotgevoel geven, dat je weet dat je zelf eigenlijk niks te vertellen hebt. Je wordt als een pion op een schaakbord gewoon verplaatst naar een andere zender, ook al heb je daar zelf niet zo’n zin in. Een positief puntje kan ik nog wel ontdekken aan deze radiosoap: eindelijk gebeurt er weer eens iets sexy’s waar de mensen over lullen, in plaats van al dat brave plaatje/praatje gedoe bij de landelijke zenders, al dan niet aan elkaar gefluisterd door deugneus Domien die het állerbraafste jongetje van de klas wil zijn.

Vanuit commercieel oogpunt kan ik me dan nog voorstellen dat je denkt ‘laat ik maar eieren voor m’n geld kiezen en samen blijven in deze relatie. Nu weet ik tenminste wat ik heb’. En kunnen ze er nog jarenlang op los schnabbelen als drive in duo. Maar waar zijn toch die durfallen gebleven die zich willen vernieuwen, niet als Jacques Herb maar iedere dag Manuela moeten zingen maar denken: ‘Ik heb meer in mijn mars. Die De Mol kan me wat, ik ga het weer solo doen, desnoods bij QMusic’. Ja ze staan onder contract bij Talpa, maar ik weet zeker als je het voor een rechter laat komen dat je meer zeggenschap krijgt over je eigen toekomst. Swijnenberg is niet voor niets een tijdje terug al overspannen geweest. Ooit gehoord van het begrip ‘bore out’ ? Dat je er zelf geen reet meer aan vindt wat je zit te doen en dus vanzelf opbrandt. Een sluipmoordenaar, ik weet er alles van.

Het gaat hetzelfde scenario worden als Giel Beelen bij Veronica: je kopieert niet zomaar een formule van het ene naar het andere station. Dat was eigenlijk al het geval toen Coen en Sander van 3FM naar 538 gingen, toen waren ze al over hun hoogtepunt heen. Dat Stenders nu deze dubbel afgelikte boterham in zijn maag gesplitst krijgt dat doet me zeer om te horen. Laat toch eens wat nieuws ontstaan op de radio! Zoek naar nieuwe, spannendere combinaties. De luisteraar verdient dat en de makers eigenlijk ook. Als de radiocarrousel nog langer zo stil blijft staan en er geen plekjes vrij komen voor nieuwe, succesvolle jocks op prime time dan hou ik m’n hart vast of het medium radio over 10 jaar nog bestaat. Het zal Coen en Sander worst wezen, tegen die tijd hebben ze zichzelf zo uitgekauwd dat ze als een soort Bassie en Adriaan camp act op feesten en partijen hun laatste greintje zelfrespect nog te grabbel kunnen gooien.

Patrick Kicken

37 Comments

 1. Patrick met al je goede bedoelingen die ik alleen maar kan respecteren, is het in mijn ogen voor veel DJ’s helaas trekken aan een dood paard, die inderdaad allang over hun houdbaarheid heen zijn. Zo had en heb ik helemaal niets met die Coen en Sander,ze zijn niet grappig, hoewel ze zelf denken van wel,net zoals Rob van Someren die ook allang niet meer meekan met zijn Consorten bij Radio 10. Bah bah ik het meer dan zat om zijn grapjes aan te moeten horen, en zich daarom bijna doodlacht over de kinderachtige……nouja je weet wat ik bedoel. Het wordt echt tijd nu dat deze mensen iets anders gaan doen, want ze vervuilende alleen op deze manier de huidige Radio, die door dit soort types al om zeep zijn gehouden….Pfffff

 2. Helemaal mee eens. Wat een kinderachtig programma is dat. Die geforceerde grapjes die echt totaal niet grappig of leuk zijn. Als het aan mij ligt komen ze niet meer op de radio.

 3. Grappen maken tussen track 11 van een wazig album uit 1976 en een plaat van Queen. Je moet er maar zin in hebben.

  • Radio 10 is juist 1 van de weinige stations die wat onderscheidend is. Ik vind Rob van Someren fantastisch en die mopjes en limericks brengen altijd een lach op mijn gezicht. En ik ben dol op Queen, dus wat wil je nog meer? 😉
   De rest van de stations lijken eigenlijk allemaal op elkaar.

   Over het zelf samenstellen van een radioprogramma heeft Ad Roland toevallig een mooi artikel geschreven. Dat is de toekomst van radio.

 4. Als we nou eens zouden stoppen met het trekken aan het dode paard ‘radio’. En in plaats daarvan onze energie steken in het ontwikkelen van een fatsoenlijk platform waarbinnen
  de gebruiker kan configureren welke content hij op welk moment van de dag wil. Bijvoorbeeld: Ik wil een ochtendshow met 4 onbekende 80 tracks hits, 2 Top 40 hits van nu, en de rest uit mijn privé playlist, hoofdpunten nieuws,economisch nieuws, en 1 stukje cabaret. Talpa, wakker worden, dit is er nog niet, en 100% zeker de toekomst. Misschien kan Radio 3 opgeheven worden en met de vrijgekomen middelen kan dit worden ontwikkeld?

 5. Prima column! Echter wat ik niet begrijp is dat het contract van Coen & Sander nog niet zo lang geleden bij Talpa met jaren verlengd is? Als zij dan al jaren over hun hoogtepunt zijn zoals in de reacties op deze website vaak wordt aangegeven waarom is dat dan gebeurd? Kennelijk was er niks anders?

  Ik denk dat beide heren ook niet zo wakker liggen van op of aanmerkingen hoe zij hun radioshow gestalte geven. Als je daar nog een hele tijd een astronomisch salaris(waarvan heel veel mensen die op deze website reacties plaatsen alleen maar van kunnen dromen!)voor opstrijkt blijf je toch lekker hetzelfde kunstje doen? Al is daar een grote groep mensen op uitgekeken.

  • Dat contract is verlengd omdat ze vriendjes zijn met Coco. Daarmee kun je Coco ook gelijk afschrijven. Waarom is deze vrouw nou binnengehaald bij 538? Niet omdat ze verstand/liefde heeft voor radio, goed is in zenderschema’s maken of weet dat de luisteraar/doelgroep wil horen. En of ze dus mensenkennis heeft.

   • Jij kent haar persoonlijk Michel? Heb met haar gewerkt? Of ben je een van die trieste figuren die Patrick helpt aan derdehands info? Want dat dit een soort vriendendienst is is onzin. Je mag de show niks vinden, Coen en Sander is het beste scorende programma op 538. Dat is treurig maar dat is wel de reden van de verlenging. Wat een walgelijke vertoning is dat toch die aanvallen vanuit deze website op haar. Ik zou bijna zeggen dat we hier nogal sexisme tentoon spreiden. Jullie worden gezien heren. Evenals de personen die info voeden aan de heer Kicken en zo de plank misslaan dat wij in Hilversum regelmatig lachen om hoe hij er weer in getrapt is.

    • Oh kijk, iemand die doet alsof hij een insider is. Als jij het allemaal zo goed weet, waarom draaien 538 en Veronica dan niet naar behoren? Waarom is Radio 3 op sterven na dood? Wat is er onjuist aan de kritiek dat er talloze presentatoren zijn die al jaren hetzelfde kunstje doen en broodnodig doorgeselecteerd moeten worden? Denken jullie werkelijk in Hilversum dat radio zoals jullie het nu maken het nog lang vol gaat houden? Er zijn nog steeds zenders met ‘FM’ in de naam terwijl de doorsnee 16-jarige niet eens weet wat FM is en het ook geen bal interesseert, want hij gebruikt uitsluitend zijn mobiel. Denken jullie echt dat je die steeds groter wordende groep ooit nog terug gaat halen? Blijf vooral lekker lachen daar in Hilversum, totdat het huilen wordt.

     • Volgens mij haal je een paar dingen door elkaar, lezen is moeilijk ik snap het. De aanvallen van dhr Kicken zijn op de persoon, en bovendien nogal sexistisch van aard. Daarbij heeft hij vaak ook verkeerde informatie die hij presenteert als feit. Dat jij vanuit je kantoortje ergens mensen de maat neemt die bij de radio werken en denkt het allemaal beter te weten is jouw probleem. De vetes van Patrick worden een beetje vervelend. Dat was het punt van mijn reactie.

     • Even kijken bij de landelijke zenders…

      Publiek landelijk in de FM-band:
      NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, Fun X.
      Jawel, eentje: de “jongeren”-zender: 3FM…..

      Commercieel Talpa in de FM-band:
      Sky Radio, Radio 538, Radio Veronica, Radio 10.
      Ik zie geen “FM”.

      Commercieel anderen in de FM-band:
      Q-Music, BNR Nieuwsradio, SLAM!, 100 procent NL, Sublime.
      Ik zie geen “FM”.

      Al met al is er maar 1 landelijke zender die FM in zijn naam heeft.

    • Coco is vanaf het begin opgezadeld met een opdracht boven haar kunnen. Als je daar op ingaat en mensen om je heen gaan lopen klagen over je gebrekkige professionele kennis van radio dan gaat zich dat wreken en lekt het uiteindelijk uit.

     Het feit dat Tessel van der Lugt (vrouw van Sander Lantinga en management van de heren) het goed kan vinden met Coco zorgt op z’n minst voor een dubieuzere gang van zaken dan dat dit puur op resultaat en de voortgang van het programma was gebaseerd.

     En Solaris slaat de spijker op z’n kop, het medium radio is te vergelijken met het Russische leger: vol overmoed afkoersend op een nederlaag, door navelstaren, verkeerde leiding en NUL innovatie. 90’s @ Nine bij Radio 538 anno 2022, terwijl iedereen zo z’n eigen 90’s playlistje heeft gemaakt of gevonden op Spotify: kom op hey, wat een uitvinding! Dáár gaan we de radio eens lekker voor op 538 zetten.

    • Iemand die spreek over “wij in Hilversum” stelt meestal zelf niet zoveel voor. Dat Coen & Sander al jaren over de houdbaarheidsdatum heen zijn is gewoon een feit.

 6. Je zou alle ontwikkelingen ook kunnen lezen als ‘niets van wat Patrick Kicken voorspelde gaat uitkomen’ :-). Misschien is ie wel super goed geïnformeerd hoor maar als je er op deze manier naar kijkt lees je dit nieuwe verhaal met een glimlach om de mond.

  • Nou ik vind het nieuws dat Frank Dane op de plek komt van Coen en Sander toch heet genoeg hoor 😉 De rest is inderdaad maar gerommel in de marge. Waar Coen en Sander heen gaan, of het nou solo is of met z’n tweeën, tja, geen enkele luisteraar zal er wakker van liggen.

 7. Wat wel klopte was het verhaal over Marieke die tijdelijk ging stoppen. Dus daarvoor heeft Patrick toch wel wat krediet opgebouwd… Coen en Sander bij Veronica zal echt een slechte invloed hebben op de hele zender. Past totaal niet, vraag me zelfs af of de heren echt van muziek houden. Ik zal dan vanaf 16 uur een andere zender opzetten. Laat ze lekker hun eigen weg gaan inderdaad, het concept is al 15 jaar niet leuk meer.

  • Dat was gewoon iemand van Q die meneer Kicken opbelde en die info doorlulde. Moet ie dan gelijk de Pulitzer prijs winnen omdat hij een keer op tijd zijn stukje typte? Hou op zeg?

 8. Nee hoor, maar het zijn wel vermakelijke columns vind ik. Als er ook een keer iets van klopt is het mooi meegenomen. Je hoeft het niet te lezen he….

 9. Je schrijft “Het ene moment beslis je dit, om vervolgens precies het tegenovergestelde te moeten doen van je werkgever.”

  Maar je bedoelt:

  “Het ene moment verspreid ik roddel A en als dat niet blijkt te kloppen maak ik er roddel B van.”

  🙂

  • Nou het klopt soms niet helemaal, maar ik ben mans genoeg om met halve informatie gewoon zelf een heel scenario te creëren. Je moet het zo zien: het nog niet bekende nieuwsfeit ligt er (persoon x komt op de plek van persoon c&s) en dan ga ik hardop nadenken wat de beste vervolgstap zou kunnen of moeten zijn. Dat is in het geval van Coen en Sander nog altijd drie dagen weekend (vrij-zon) op Radio 10, ook voor hunzelf. Dat ze zo opkijken tegen De Grote Rob Stenders zorgt er blijkbaar voor dat ze zich bij de minst beluisterde Talpa radio zender laten plaatsen.

 10. Het past best wel bij Radio Veronica, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga. Radio Veronica doet het altijd goed op bekende namen, programma’s. Bij de terugkeer van Radio Veronica in de ether op 31 augustus 2003, waren ook veel bekende namen, programma’s. Bart van Leeuwen (Goud van Oud), Ferry Maat (Maat in de Middag), Peter Teekamp, Adam Curry (Ook Goeiemorgen), Kas van Iersel, Ron Bisschop, Rob van Someren (Somertijd) en noem allemaal maar op. En anno nu Dennis Ruyer, Tim Klijn, Rob Stenders (Bonanza), Dennis Hoebee, Marisa Heutink. Voeg om het compleet te maken Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (Coen en Sander Show) daar maar aan toe. Het meest legendarische radiostation van Nederland.

  Een nadeel is helaas wel voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga dat Radio Veronica een spreektijd-beperking heeft. Ze zullen dus minder lang moeten babbelen en meer muziek gaan draaien dan bij Radio 538, NPO 3FM (in het verleden).

  • Sander past eigenlijk wel bij elke zender. Het is Coen die het probleem is. Als hij zich niet ooit bij Sander had gevoegd dan ha het nu nooit zo’n grote naam geweest in de radiowereld. Ik denk dat hij niet tot nauwelijks nog op de landelijke radio te horen zou zijn geweest.

 11. @Patrick Keijzer:
  Adam Curry was er niet bij in 2003. Toine van Peperstraten, Alexander Stevens en Michiel Veenstra deden in september 2003 Ook goeiemorgen afwisselend.
  https://groups.google.com/g/nl.media.radio.zeezenders/c/QUYnvnFfFyQ

  Als C&S op Veronica komen gaat de radio hier weer uit.

  @Patrick Kicken:
  Marisa is nu de leider van 16-19 bij Veronica. Als C of S daarbij kunt zitten en de boel dus overneemt, dan gaat het percentage vrouwen in de middag toch niet omhoog maar juist omlaag?

  • Dank u wel voor de aanvullende informatie. In mijn herinnering presenteerde Adam Curry in het najaar van 2003, Ook Goeiemorgen. Het moet vanaf oktober zijn geweest. Een jaar later was hij alweer weg bij Radio Veronica.

  • Ik ben voorstander van het originele scenario: Lantinga naast Marisa in de middag, in plaats van de Coen en Sander Show van 3FM naar 538 naar Veronica. Swijnenberg mag het inderdaad eens solo gaan proberen, ik ben bang dat het hij het Radio M Utrecht niveau waar hij vandaan komt nog niet echt is ontstegen. Maar wie weet verrast hij ons wel, met indrukwekkende teksten, gave phoners en originele items, in zijn eentje.

    • Oh ik vind mezelf best strak, in m’n eentje. Ik kan het nog, radiomaken zonder krukken (sidekicks). In ieder geval anders dan al dat slappe, kale, langzame gelul op de meeste landelijke zenders. Lekker live phoners doen die niet te verstaan zijn, winnaars die nergens naar klinken. Gesprekken tussen jocks en sidekicks zonder een duidelijk eindpunt of regie. Nee dat is mooie radio, ‘Django’ 😉

     Ik doe het nu één keer in de week, zonder wedstrijdritme. Moet je je eens voorstellen dat ik weer dagelijks radio ging maken, het zou inderdaad een hoop mensen ineens doen schrikken dat het ook zo strak, snel en entertainend kan.

     • Zelfkennis is niet jouw sterkte kant zeg maar . Het enige leuke aan jouw programma is de muziek. Je talks kunnen we net zo goed skippen.

      En radio hoeft niet altijd zo strak en het hoeft niet altijd ergens over te gaan.

 12. Oh my god! Ik hoop zó dat Coen&Sander NIET bij Veronica neer worden gepleurd! Marisa in de middag, na de Bonanza van Stenders zelf, is zo ontzettend fijn! En dat terwijl ik vóór de grote overhaul van Veronica altijd steevast naar de middagshow van Ruud de Wild luisterde bij NPO Radio2. OK, Sander Lantinga bij Marisa past misschien nog wel ja. Ik was inmiddels gewend aan mijn huidige radiodag. Met Coen&Sander op Veronica moet dat helaas wéér veranderen. Op dit moment begint mijn radio-dag eigenlijk altijd bij NPO 3FM. Ik weet dat je het niet met me eens zal zijn (en BNN!VARA ook niet), maar ik vind de authentieke, ietwat rommelige ochtendshow van Sander Hogendoorn zo’n enorme verademing ten opzichte van al die over-geproduceerde gepompte andere ochtendshows. En dan na de ochtendshow van Sander Hogendoorn altijd de ‘werkshow’ van Jorien Renkema, of eventueel een paar uurtjes naar KINK. En dan in de middag hup naar Veronica.

  Maar goed, we zullen het allemaal wel weer zien…..

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*