Patrick Kicken: Slim of dom? De vrouw van Sander Lantinga wordt nu ook zijn producer ’s ochtends

[BLOG] Het laatste wat ik wil is dat mensen gaan zeggen dat ik nooit aandacht geef hier aan de prachtige vrouwen die ons radiowereldje rijk is. Dat ze vaak op verkeerde plekken terechtkomen is niet hun schuld, dat komt natuurlijk door deze rare tijd waarin het zo hip staat als je een vrouw als programmaleider hebt. Kijk wat het 538 allemaal gebracht heeft: Coco Hermans, vrouw van Frank ’t Hof, als stationmanager. Of hoe Caroline Brouwer Radio Veronica tot ongekende hoogte bracht. Maar deze blog is niet alleen een ode aan deze twee heldinnen van de FM band, we nemen er meteen ook even de dochter van oud 3FM zendercoördinator Paul van der Lugt, Tessel én good old one of the guys Jantien van Tol in mee. Over alle vier is nieuws dus hup, schrijven en in jouw geval: lezen maar.

‘Start with your best stuff’ zeggen de Amerikanen altijd als het over je radioprogramma gaat. Het geeft je een vliegende start én zelfvertrouwen genoeg om de rest van je show goed te presteren. Alsof je in de eerste tien minuten van de wedstrijd al een doelpunt hebt gemaakt. Dus dat doe ik hier ook maar. Het mooiste wat ik deze week hoorde is dat Coco Hermans (ex-538 baas) nu deejaymanager is. En zij managed o.a…. Coen en Sander! Nou ja zeg, dat kan ook geen toeval zijn. Zij werden al jaren toen ze nog bij 538 hun middelmatigheden mochten laten horen het hand boven het hoofd gehouden door diezelfde Coco. Maar wacht eens even, eerst werd het management van hun toch door Tessel van der Lugt gedaan, de vrouw van Sander Lantinga en moeder van zijn vier kinderen. Ja, maar zij wordt nu.. de producer van Coen en Sander. Nee dát is een goed idee, je vrouw erbij in de studio. Je ziet elkaar al de godganse dag en dan ook nog op dat onchristelijke tijdstip ’s ochtends vroeg bij JOE! Waar de heren Swijnenberg en Lantinga trouwens gevraagd hebben ‘of ze ook om 07u ’s ochtends kunnen beginnen’, dus die hebben er zin in.

Wat ik me ook nog bedenk: wat nou als Coen een item niet wil in de ochtendshow en Sander wel, voor wie zal de vrouw van Sander dan partij kiezen? Die Tessel van der Lugt doet wel nog het management van bijvoorbeeld Kai Merckx en ze schijnt hem destijds geadviseerd te hebben om níet naar 538 te gaan, terwijl hij dat wel graag wilde. En dus zit hij nu op een plek waar hij helemaal niet past, bij hetzelfde station als dat van haar man Lantinga. Genoeg over haar, Coco gaat dus nu over de centen, het reilen en zeilen van Coen en Sander dus het nepotisme clubje is weer compleet. Ik had eerder verwacht dat ze samen met haar hubby Franky ‘iets’ bij Radio Veronica gaat doen, maar daar is nu de beslissing gevallen dat Jantien van Tol een soort assistent programmaleider achtige functie krijgt. Kortom: discjockeys (af)bellen en vakantieschema’s regelen, iets wat eerst altijd door de Margareth Thatcher van de Nederlandse radio gedaan werd: iron lady Caroline Brouwer, voormalig sokpop naast Rob Stenders. Ik zeg voormalig want zij staat inmiddels niet meer op de deejaypagina van Veronica en het verhaal gaat dat ze ja gezegd heeft op een fulltime baan buiten het zinkende schip.

Ze maken trouwens dat schip schoon bij Veronica voordat in juni sterkapitein Wouter van der Goes en zijn matroos van ’t Hof aan boord komen: ook Willem Doreleijers is uit de programmering en van de deejaypagina verdwenen. Rob Stenders staat op het punt van terugkeren na een heerlijke sabbatical in Almere, zoals het er nu naar uitziet dus als solojock in plaats van dat gedweep met Mevrouw Brouwer. Zie je nou wel dat ik ook respectvol over de vrouwen in radioland kan schrijven. Is er trouwens nog nieuws over 3FM muziekbaas Roosmarijn Reijmer, waarvan de NPO beweert dat ze ‘echt niet op non-actief is gesteld vanwege tegenvallende resultaten’ ? De vierde vrouw in deze blog die ik hoog heb zitten. Mijn God, het wordt lente, ik voel het aan mijn instrumenten. Volgende keer gewoon weer over de mannen in radioland hoor, anders gaat het wel heel erg opvallen allemaal.

Patrick Kicken

43 Comments

 1. Het meest positieve in dit verhaal is, als het waar blijkt te zijn, dat die Caroline Brouwer niet terug keert om Rob Stenders z’n programma te verkloten.

 2. Heeft Gordon al getekend bij radio 10 Kicken? Als het al een bron is geweest waar je het van had lacht hij zich helemaal rot. Je hebt je compleet belachelijk en (weer) wat ongeloofwaardiger gemaakt.

 3. Die arme Kickie. Al die radiovrouwen die er in zijn ogen niets van kunnen, maken stuk voor stuk een mooie carrière door.

  En Kickie zelf komt maar steeds niet verder dan zure stukkies schrijven.

  Ze doen aardig tegen hem omdat ze bang zijn dat hij anders een zuur stukkie schrijft. Maar hij is nergens meer welkom.

  Die arme Kickie…

 4. Ik ben woke (maar cancel niemand) en iedereen mag zeggen wat ie wil, maar wie uitdeelt moet ook incasseren en Kicken moet een diep, in-diepe vrouwenhaat hebben en hij niet alleen. Wat een triest leventje achter z’n pc-tje. Ik ben dol op vrouwen, dan komt ’t misschien nog eens goed met de wereld. Niet met lieden als Kicken. Mag ik een teiltje?

  • Ik zie geen enkele vrouwenhaat in de stukken van Kicken. Hij is kritisch over deze vrouwen waarvan sommige echt niets te zoeken hebben in de radiowereld zoals bijvoorbeeld die Coco. Maar ook Carolien die ik als sitekick van Rob top vindt maar, een zender besturen is wel iets anders. Dat is ook gebleken bij Veronica. Dat Rob in zijn eentje moeten doen en daar hij ook een groter budget voor moeten krijgen. Het was op deze manier gedoemd om te mislukken. Jammer van dat ooit mooie merk Veronica. Ik denk dat het niet veel beter gaat worden onder Mediahuis (als ze zich alleen beperken tot oldies en alleen met een radiozender die Veronica heet) maar, we zullen zien.

   Over Marieke, daarover schrijft Patrick niet slecht alleen maar dat het niet te doen is om als moeder kinderen op te voeden met daarnaast een dagelijkse ochtendshow die om 6.00u begint. Daar ben ik het wel mee eens eigenlijk.

   Lijkt me in het geval van Sander L en zijn vrouw Tessel helemaal onmogelijk als ze samen om 6.00u in de studio van Joe moeten zijn en dus rond 4.30u de wekker gaat en ze de dag ervoor rond 20.00/21.00u naar bed moeten om de volgende morgen fris en fruitig te zijn voor de ochtendshow. Dat gaat opbreken op de langere termijn. En daarbij moeten de kids dus al vroeg naar de oppas of kinderopvang. Of misschien kunnen ze allemaal gezellig mee naar de studio elke dag. Krijg je wel iets origineels op de radio en word het zeker chaos elke dag op Joe.

 5. Zelfs als Sander solo op de ochtend zou zitten kan hij beter niet met zijn vrouw werken. Wellicht kunnen ze werk en prive prima scheiden, maar iemand anders die produceert brengt toch steeds wat nieuws mee. Komt er dan nog een duo-partner bij, dan is een onafhankelijke producer echt een must.

  Ik ken van de rest van het lijstje alleen Caroline Brouwer van de Bonanza van de radio. Dat vond ik gezellig en ze voegt wat jus toe aan de feitenkennis van Rob.

 6. Laten we die matroos naast de “srerrenkapitein” maar snel vergeten…. ik was al een eind op weg.

  De reden om soms de radio even ergens anders op te zetten.

 7. Patrick is gewoon jaloers, hij wilde in zijn radio dagen niets liever daneen vrouw aan zijn zij als side kick, lullen kon hij als de beste maar moest het doen tegen de foto’s op de hoesjes van de cd’s en die zeiden niets terug en was hij gefustreerd dat hij geen antwoord kreeg want luisteraars had hij blijkbaar niet….

 8. Vorige keer had je het nog over Marieke Patrick Dat 2 kinderen en radio maken niet samen gaan. Echtpaar Lantinga hebben er 4!

  Ik ga een kinderdagverblijf beginnen in Hilversum..

  • Dat heeft hij helemaal nooit gezegd, dit werd er van gemaakt door sommige reageerders hier. Patrick zei dat privé leven met kleine kinderen niet samen gaat met een dagelijkse ochtendshow die om 6.00u begint. Wel een show later in de ochtend, middag of vroege avond.

   En bedenk je nu even je hebt kleine kinderen voor op de langere termijn de tijd indeling van je dag als je ook ochtendshow hebt die om 6.00u begint en waarvoor je dus rond 4.00u je bed uit moet en rond 20.00u s’avonds al naar bed moet. Patrick heeft dus helemaal gelijk. We hebben het al gezien bij Wietze dat het gewoon niet te doen is als je ook kinderen moet verzorgen die op bepaalde tijden je nodig hebben. Dan is Marieke dus in de ochtend al de deur uit en ligt s’avonds al in bed.

   • Nou je raakt hier wel een interessant punt, hoe gaan ze dat in godsnaam combineren met vier kinderen? Dat wordt waarschijnlijk een producer rol overdag vanuit thuis waardoor er nog een extra factuur naar DPG kan. Op zich wel slim bedacht, die koters vreten de hele dag door de koelkast leeg en dat zal toch ergens van betaald moeten worden.

    • Wel treurig dat je zelf niet bedacht had dat Sander óók kinderen had, maar wel stukjes schrijven over vrouwelijke radiomakers die kinderen krijgen. Verder een zure reactie; zeker zelf nooit kinderen gekregen?

 9. Ik heb denk ik wel een oplossing voor al deze vrouwen die in het artikel genoemd worden:

  Verdwijn niet achter de schermen maar ga vooral voor de schermen wat doen! Denk dat Caroline solo nog wel eens leuk kan zijn en dan samen met Coco, Tessel en Jantine in de studio als sidekicks!

 10. Hoi Patrick, even een off-topic vraag, als het mag, wellicht weet jij het antwoord 🙂 Bij Radio 538 draaien ze de muziek iets te snel, ongeveer 1%. Bij JOE doen ze dat ook alleen is niet de pitch +1% maar hebben ze over alle nummers een positieve time stretch gezet, zodat de track sneller afspeelt zonder dat de toonhoogte verandert. Ik heb het gemeten, het is ongeveer 0,2 seconde per minuut te snel. Ik begrijp dat men er alles aan doet om een extra commercial uit te kunnen zenden, dat is hun winst. Maar in het geval van JOE hebben we het over 12 seconden tijdwinst in een uur. Dat kun je ook bereiken door een plaatje iets eerder af te wisselen met een jingle en / of iets kortere jingles te gebruiken. Dus die paar seconden winst lijkt mij de reden niet. Weet jij waarom ze het doen? Men moet er toch een reden voor hebben?

  • Ja goeie vraag René. Zover ik weet is 538 ooit hiermee begonnen zodat de hits bij een ander station ‘slomer’ klinken. Ik vind het alleen maar opgefokt. Joe zal het doen om zich ook te onderscheiden, tijdwinst lijkt me een bijzaak.

   • Thanks Patrick! Van 538 kreeg ik het in de jaren ’90 al door tijdens het maken van een mixbandje voor onderweg naar school in de walkman. De stem van Des’ree klonk toch iets anders op de CD dan op de cassette opgenomen van 538. En opgefokt, ja. Zo klinkt het ook. Eigenlijk is het triest. De ziel van de opname zoals de artiest en de studio technici het hebben gemaakt is er al uitgeslagen door een Orban Optimod of vergelijkbaar “wapentuig”. En dan moet de snelheid er ook nog aan geloven.

 11. Radio Veronica deed dit al toen ze op Radio 3 de volle vrijdag hadden. Ik denk om meer liedjes te kunnen draaien (of de top 40 binnen de tijd te kunnen uitzenden.)

 12. In de 80s deden we dit al, de pitch van de technics 1200s standaard een tikkie in de plus. Tempo maken, 15 platen per uur 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*