Patrick Kicken: Waarom Marc Adriani wel moest vertrekken bij Talpa Radio

[BLOG] Wat al een tijdje in de lucht hing is dan nu toch werkelijkheid geworden: Marc Adriani, hoofd radio bij Talpa, moet weg per 1 november. Officieel vanwege een verschil in inzicht vanwege de te volgen koers. Maar als we de resultaten van alle vier de Talpa radiozenders bijelkaar optellen dan is het overduidelijk: het gaat niet goed. En De Mol ziet z’n centjes graag niet in rook op gaan, zeker niet voordat de deal met RTL rond is. Laten we de 4 Talpa radiozenders er eens bij pakken.

Radio 538
Na het vertrek van Evers is het een puinhoop geworden bij de zender. Het begon al bij het afscheid van Edwin. Een week lang roepen ‘HIJ GAAT WEG!’. Met een knalfuif op de laatste dag. Hoe snel kun je je luisteraars wegjagen. En zijn opvolger Frank Dane met een nóg grotere achterstand opzadelen.

De muziek werd ook nog eens onherkenbaar. Dat komt omdat veel te veel radio- en muziekliefhebbers zich met de muziek gingen bemoeien. Adriani voorop. Kan dat niet wat gevarieerder, die muziek van 538? Ik hoor teveel dezelfde platen! Daar moet je je als leidinggevende helemaal niet mee bemoeien, je moet kijken naar de resultaten, dat is wat telt. Niet wat jij als liefhebber er van vindt.

Nietszeggende reclamecampagnes, Coen en Sander die maar mogen blijven door hobby’en, het is allemaal niet het boegbeeld van succesvol beleid. En dan neem je je onervaren boezemvriendin Coco Hermans-van ’t Hof aan om de boel recht te komen trekken?

Een radiostation waar sommige deejays het moeten doen met een habbekrats en anderen de hoofdprijs krijgen voor nagenoeg dezelfde prestatie is sowieso niet héél gezond. Veel afgunst en jaloezie onderling, groepjesvorming in plaats van één team. Ga je terughoren on-air, als baas moet je dit voor zijn.

Radio 10
Radio 10 gaat goed. Maar de ochtendshow van en met Gerard Ekdom brengt nog niet wat ervan verwacht werd. Scoort nog niet zoals het voorspeld was. Daarbovenop gedraagt het team van Ekdom zich als een eilandje binnen Radio 10, een beetje zoals Giel destijds ook bij Radio Veronica binnenkwam. ‘We gaan dit varkentje wel eens even wassen hier’. En weten allemaal hoe dat afgelopen is. Bij Ekdom vertikken ze het om over de rest van de programmering on-air te praten, iets waar wel meer mensen bij Talpa radio last van hebben. ‘We gaan toch geen reclame maken voor andermans programma!’. Dat soort dingen moet je als hoofd radio de kop indrukken en niet maar iedereen zeggen hoe fantastisch het gaat.

Sky Radio
Het station dat met minimale middelen het nog aardig goed doet, gezien de laatste luistercijfermetingen. Maar wel onder Adriani zo’n beetje volledig uitgekleed is. De vaste nieuwslezeres in de ochtend, Florentien, moest en zou naar Radio Veronica. En werd bij Sky vervangen door het goedkopere ANP nieuws, met iedere keer maar weer een andere stem. De studio waren ze bijna kwijt, onder Adriani is Sky Radio nog nét niet gedegradeerd tot een bezemkast. Want als radioliefhebber kijk je natuurlijk neer op ‘maar’ een non-stop station. Terwijl het toch aardig wat geld in het laadje brengt. En dat is waar je als eerste naar moet kijken, niet wat jij er persoonlijk van vindt.

Radio Veronica
Marc heeft jarenlang aan zijn kompaan Rob Stenders lopen trekken, die dan weer wel en dan weer niet naar Talpa kwam. Nu is hij eindelijk gekomen en moet Adriani alsnog zijn biezen pakken. Iedereen dacht dat dat zijn positie wel veilig gesteld had, maar daar heeft hij met z’n verder uitstekende politieke gave dan toch geen rekening gehouden met het feit dat er achter zijn rug om al anderen bezig waren om aan zijn stoelpoten te zagen..

De opvolger van Adriani
Zo is al een tijdje bekend dat ene Jens Timmermans (nu nog hoofd techniek, ook deejay) al een hele tijd voor Marc aan het bijklussen was. ‘Oh joh, laat mij dat maar doen’. Makkelijk voor Adriani die zo tijd over hield voor meer meetings en kopjes koffie met potentiële werknemers dan wel werkgevers. Het zou me niks verbazen dat deze man, Jens, het spel zo goed gespeeld heeft dat hij zich dadelijk Hoofd Directeur Audio Radio en Aanverwante Zaken mag noemen bij Talpa.

In de praktijk komt het erop neer dat er gewoon een managementlaag weggesneden is, om het radiobedrijf lean & mean te maken voor de aanstaande overname. De stationmanagers krijgen weer meer verantwoordelijkheden en Timmermans krijgt er wat taken bij. En Adriani? Joh die vindt wel weer een baantje bij de NPO, waar hij toch stiekem eigenlijk geen afscheid van heeft kunnen nemen, getuige ook de manier waarop Radio Veronica nu geprogrammeerd wordt. Door liefhebbers.

Patrick Kicken

14 Comments

 1. Dat was snel 😀

  Maar nu heeft Frank van ’t Hof wel een troef minder om te dreigen bij Radio2. Sowieso denk ik dat hij al wist wat voor puinhoop het is bij Talpa, dus hij kan beter bij de NPO zitten als vaste invaller en met het facilitaire bedrijf voor locatie-uitzendingen. Dat worden er steeds meer dus hij zou wel gek zijn dat in de waagschaal te zetten. Plus dat hij ook nog vaste programma’s heeft.

  Stenders heeft zn ongenoegen al geuit las ik

   • Die krijgt hopelijk nog wel even de kans om er wat van te maken. Het is met name bij de andere zenders van Talpa een grote jan boel. Veronica heeft men onlangs aangepast met de komst van Stenders een nieuwe profilering. Dat heeft de tijd nodig.

    • Ik denk dat het wel een jaar nodig heeft om objectief te kunnen zien of de koers van Rob Stenders aanslaat, of niet. Er haken ongetwijfeld in eerste instantie luisteraars af. Dat zijn de luisteraars die geen afstand willen nemen van de grijs gedraaide verslavende 80’s & 90’s hits. En dat was de laatste jaren al geen grote groep radioluisteraars meer. Het vertrek van Marc Adriani hoeft dus geen bedreiging te vormen voor Rob Stenders en Radio Veronica.

     • Laten we dat hopen. Een en ander hoeft niet automatisch te betekenen dat die einde oefening is voor Stenders en cs. Dat is iets teveel eer voor Adriani.

    • Alles valt of staat met de luistercijfers. Tijd krijg je meestal niet bij de commerciële radio. En of VARA-Onica een succes wordt betwijfel ik.

 2. Platenpaleis per januari weer laten presenteren. En hem gelijk de leiding geven over 3FM, Radio2 en Radio5. Jurre Bosman naar TV promoveren.

  • Er wordt gefluisterd Jens Timmermans, maar ja, op basis van wat? Het enige voordeel kan zijn dat hij net als Adriani ook radio maakt dus het klappen van de zweep kent en radio ademt. Dat is toch wel een pré lijkt me. Maar het moet ook iemand zijn die wars is van vriendjespolitiek en Jens is dan wel iemand uit de ‘inner circle’ van Talpa dus weet niet of je de gehele radiotak objectief kan overzien en kunt leiden en harde beslissingen kunt nemen.

 3. Arjan snijders, ik zie graag de Snijderman als stationmanager de Talpa zenders met een duidelijke visie en strategie versterken. Alle radiozenders zijn nog even relevant in het huidige radiolandschap. Radio en t.v versterken elkaar, maar zie tegenwoordig weinig cross promotion terug op de Talpa zenders.

  • De “Snijderman” mist het respect binnen de radiobranche, die heeft zichzelf iets teveel op de borst geklopt. Arjan Snijders is ook geen geweldige manager, ga maar vragen aan mensen van de AVRO vroeger of recentelijker nog NH Radio. Hij moest daar niet weg omdat ie het zo goed deed.

 4. Vanaf volgend jaar als de fusie wordt goedgekeurd dan krijgt Sven Sauve de zeggenschap over de Talpa zenders, dan verandert er sowieso wel weer wat

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*