Patrick Kicken: Het Maradona effect bij Talpa en NPO radio

[BLOG] Het kan je niet ontgaan zijn dat een van de grootste voetballegendes zo niet het grootste voetbaltalent ooit overleden is. Diego Armando Maradona. Hij werd net 60 jaar. Iedereen had het erover, de wereld stond op z’n kop. Nee ik wil het hier niet hebben over zijn cokegebruik en daar dan de link met radiodiscjockeys mee leggen, zou te makkelijk zijn. Maar wel over wat hij de laatste paar jaar van z’n leven uitgespookt heeft: daar kunnen we bij de radio nog heel veel van leren.

Ik zat vorige week, zoals zo vaak overdag, eens te zoeken naar een leuke documentaire of reeks. Ik kijk er zo’n 300 per jaar. Alles bij NPO al weggekeken, niet zo lastig want veel herhalingen. Geen zin in NLZiet, Videoland of Prime, meer in Netflix die toch wel bekend staan om hun kwalitatief hoogstaande miniseries als het gaat om documentaires. Ik stuit daar op de erg aan te raden reeks ‘Maradona En Sinaloa‘ die er blijkbaar al een jaartje op stond maar nu in de toplijst van docu’s tevoorschijn kwam. Behalve dat ik intens genoten heb van Diego’s avonturen in Mexico, kwam ik toch ook al snel tot de conclusie dat dit nou precies is wat we nu bij de landelijke radio missen in Nederland.

In de reeks zien we Maradona landen bij een tweededivisie voetbalclub in de stad die vooral bekend staat om zijn drugshandel, bendeoorlogen en de plek waar drugsbaas El Chapo vandaan kwam. De club staat op de laatste plek van de competitie. Ik wil niet teveel spoileren voor als je de reeks zelf nog wil gaan kijken, maar je mag gerust weten dat het Maradona lukt deze club twee seizoenen lang van laatste op de ranglijst naar bovenin de competitie te krijgen. Door tactiek? Misschien. Maar vooral doordat de voetballers het zo’n eer vinden om onder hem te trainen en te spelen dat ze boven zichzelf uitstijgen. Er enorm veel vertrouwen in krijgen. Samen met hem (kleine) succesjes vieren in de kleedkamer alsof ze de Champions League gewonnen hebben. Wat een passie, wat een plezier.

Dit Maradona effect was vroeger bij de landelijke radio heel gewoon. Ferry Maat en later Tom Mulder werden baas bij Radio 10, Wim Rigter bij Power FM, Erik de Zwart bij Radio 538. In de jaren ’70, waar ik niet zoveel weet van heb, zal het niet veel anders geweest zijn. De man met de meeste verdienste ging de club leiden. Simpel als dat. Nu leven we in een tijd waarin toch vooral de grijze muis die zich slim met iedereen te vriend gehouden heeft op het plekje van stationmanager of programmaleider terecht komt. Waarna de dienstdoende discjockeys en producers hun schouders ophalen en denken ‘het zal wel’.

Wie dan wat zou moeten gaan doen? Nou om te beginnen zou Wessel van Diepen Radio 538 onder zijn hoede moeten gaan nemen. Hij is de man die het daar redden kan. Tegen hem kijken jocks op. Van zo iemand wíl je dingen leren en aannemen. Hij brengt de juiste sfeer op de werkvloer en de boel weer op gang, net als Maradona dat twee seizoenen lang deed bij dat clubje in Mexico. Bij Radio 10 zou je zo Edwin Evers in kunnen vliegen om de boel te gaan leiden en zelf nog af en toe in te vallen. Als Evers niet wil dan je andere ervaren rot aan boord: Rob van Someren. Rob Stenders neemt Radio Veronica onder zijn hoede, wat van dat station weer een succes maakt. Je ziet overigens de man die 538 vanaf dag één heeft meegemaakt, Michael Pilarczyk, nu duizenden mensen motiveert en in beweging zet, als mindset spreker en schrijver. Nooit aan gedacht op de Bergweg? Op z’n minst bedenkelijk en eigenlijk gewoon fout.

Dan de NPO. Hoe gaaf zou het zijn als de beste interviewer van Nederland, Jeroen Pauw, NPO Radio 1 zou gaan leiden. Zo’n man als boegbeeld alleen al zorgt voor extra luisteraars, om maar te zwijgen wat het met de motivatie, alertheid en kunde van de medewerkers doet. NPO Radio 2 geef je in handen van Jeroen van Inkel of Ruud de Wild, om het stoffige imago waar het station toch nog wel een beetje mee kampt in een keer mee af te rekenen. NPO 3FM wordt alsnog het station waar Michiel Veenstra óf Giel Beelen met de scepter zwaait, die jonge jongens willen sowieso al allemaal op Giel lijken daar dus laat hem ze dan ook maar de fijne kneepjes van het vak leren. Als ik aan klassieke muziek denk, dan denk ik aan dirigent en violist Jaap van Zweden, de geknipte man voor NPO Radio 4. De man die NPO Radio 5 tot nog grotere hoogten kan leiden is natuurlijk Erik de Zwart of Ladida Bart van Leeuwen.

Ja ik weet dat dit scenario een utopie is. En dat er veel meer omroepbelangen, vriendjespolitiek en kinnesinne speelt waardoor het allemaal maar moeilijk realiseerbaar zou zijn. Maar al zouden maar een of twee radiostations inzien dat het wel degelijk iets doet met de uitstraling en het succes van je club, als daar iemand komt met een bak aan radioervaring waar de medewerkers graag iets van willen leren en naar willen luisteren. Aan alle radiohelden die ik hier genoemd heb die waarschijnlijk een Google alert op hun eigen naam hebben: overweeg het op z’n minst eens. Je bent het eigenlijk verschuldigd aan de club waar jij je grootste succesjaren had maar nog meer aan de luisteraar.

Patrick Kicken

31 Comments

 1. Nou Patrick , toeval of niet? Vandaag zijn Caroline en Rob afwezig bij de Platen Bonanza. Leo blokhuis is de vervanger. De producer/assistant,naam niet bekend, kon vertellen dat Rob en Caroline vandaag afwezig zijn voor een belangrijke afspraak, krijg je misschien toch nog gelijk 

  Groet,
  Rob

 2. Goed in het radiovak zijn lijkt me totaal iets anders dan goed een hele club kunnen aansturen.
  Maar het delen en overdragen van de visie en het enthousiasme, daar ben ik het wel met je eens.

 3. Luister eens naar kink.. op wat niet te vermijden irritaties doen ze hun stinkende best er iets van te maken..
  over motivatie gesproken!!!

 4. Mooie column PK! Er is een station dat nog wel op die manier wordt gerund en dat is Simone FM. De oprichter en DGA is zelf radioman en (nog steeds) DJ.

 5. Radio runnen is gevoel hebben. Dat kan een dj inderdaad als geen ander, degene die nu radio stations leiden (lijden) zoals een Jurre Bosman hebben amper gevoel wat de luisteraar echt wil. Deze gastjes worden betaald om adverteerders te trekken want om geld draait het uiteindelijk. Dat gaat in het huidige radiolandschap uiteindelijk ten koste van de programma’s. Luister naar diverse radiozenders,landelijk en commercieel en je hoort overal het zelfde: weinig muziek,te veel slap geouwehoer waar wij als luisteraar niet op zitten te wachten. Uiteindelijk wordt dit de ondergang en worden we verplicht nog meer te luisteren naar Internet stations (die het wel snappen) en spotify achtige.

  • Het zijn vooral veel carriere cowboys op die plekken. Die op basis van hun eigen smaak programmeren. Beetje stoer het baasje uithangen. Of in het geval van de NPO er zo’n politiek steekspel van maken dat het scenario ervan zo een jarenlange hitserie zou kunnen opleveren a la ‘House of Cards’.

 6. Peter rijsenbrij zou bij radio 10 opnieuw een rol kunnen spelen. Daar hebben ze Evers niet voor nodig. Gold fm, via het internet. Zo kan radio ook gemaakt worden.

 7. Denk dat je een “panna” hebt gehad van rob . 2e uur opener vandaag 15:08 rumors – timex social club ………How do rumors get started, they’re started by the jealous people and
  They get mad seein’ somethin’ they had and sombody else is holdin’
  They tell me that temptation is very hard to resist

  • Ik heb eerder medelijden met Rob dan jaloezie hoor. Je wil toch niet al 40 jaar hetzelfde zitten te doen op de radio, geestdodend lijkt me dat. Het wordt tijd voor verandering, daarom duurt het niet lang meer dat hij iets anders gaat doen.

 8. Gisteren was er geen Platen Bonanza op Radio 2 met Rob Stenders en Caroline Brouwer, want een belangrijke afspraak. Leo Blokhuis viel in. De geruchtenmachine begon weer overuren te maken, maar als Stenders een afspraak zou hebben met Talpa, waarom dan uitgerekend tussen 14.00 en 16.00 uur? Maar vandaag waren ze er weer en om 15.15 heb ik ze een appje gestuurd,

  Hai Rob (en Caroline),

  Ja, allemaal geruchten. En ik ben geen complotdenker, maar de playlist tot nu toe is natuurlijk veelbetekenend en is een aaneenschakeling van verborgen boodschappen die maar in een richting wijzen! 😉 Je begon met Why did Yoy do it? Daarna Bitter sweet symfonie en van Prisonner tot I can’t go for that … En vervolgens nog When I needed You more en natuurlijk net Rumours. Vandaag de laatste show, of wordt het pas met Kerst (lLooks like Christmas)? 😉 Dan vraag ik nu speciaal voor jou aan Rob, Robbie van Peter Koelewijn, dat ging over die andere Rob in de wondere wereld van radio, of draai Stay van Bowie. Nog beter! 😉 Good Times heb je al gedraaid. Ciao … Ja, Life is live (currently now playing) …

  (Het laatste nummer was The Ketchup Song van Las Ketchup, aangevraagd door een luisteraar, hmm, hoe is dat te interpreteren, maar vandaag had Rob aandacht voor plaatjes die onterecht niet in de Top 2000 staan, die vermaledijde Lijst der Lijsten die hij niet wil presenteren, mogelijk dus omdat een nummer 1-hit als de Ketchup Song volgens Robbie er wel in thuishoort? Hoe dan ook, of Rob vertrekt of blijft, hij blijft een pratical-joker, ook op een gewone donderdagmiddag in december, de dag waarop Giel Beelen in de Telegraaf zei dat Rob wel gek zou zijn als ie naar Veronica zou vertrekken …)

  • Update. Vrijdagavond 22:15

   Leo Blokhuis twitterde zojuist dat hij vandaag samen met Rob hun top-20 van dit jaar hebben gemaakt voor de podcast van Talpa’s Juke. Maar ik hoor even na tienen op Radio 2 van Caroline Brouwer dat Rob kennelijk ziek is geworden, net als Fred Siebelink, en ze nu niet One Night Stenders presenteren en zij het overneemt.

   Beterschap mannen en hou vol!

   Aserejé, ja deje tejebe tude jebere
   Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí
   Aserejé, ja deje tejebe tude jebere
   Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí
   Aserejé, ja deje tejebe tude jebere
   Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí

   • Ik citeerde het refrein van The Ketchup Song. misschien het laatste plaatje dat Rob dan donderdagmiddag op Radio 2 heeft gedraaid, of niet natuurlijk, de tijd zal het leren en morgen (zondagmiddag De Verrukkelijke 15) weten we wellicht meer. Maar ik zat dus steeds te denken, Waarom dan de Ketchup Song? Nu is Rob nogal van de woordspeling en ineens dacht ik, Ketchup = Catch up … ??? Catch up betekent inhalen. Hmm.

    En Stenders heeft ‘gewoon’ nog twee tweetjes gemaakt vandaag, deze week is zijn nummer 1 ‘Love and Hate in a Different Time’ van Gabriels.

    • Zondagmiddag 16.00 Uur. Leo Blokhuis presenteert vanmiddag alleen de Verukkelijke 15, want Rob is nog wat ziekjes en moet maandag weer fris aan de bak met zijn Platen Bonanza, aldus Don Leo.

     Eerste plaat op 15, The weight (de last) van Danny Vera, de man en vriend van Rob die Danny ergens wel de nr. 1 in de Top 2000 heeft bezorgd door als eerste Rollercoaster op te pikken en te promoten (waarvan de muziek overigens niet door Danny is geschreven, maar door John Verhoeven …)

     A force so strong, is pulling me down
     Can barely hold, this gravity I’ve found
     Feels so wrong

     But now that I got what I want
     I’m not so sure the weight is gone
     Still heavy on my shoulders
     I’m carrying on
     The weight ain’t gone

     En terwijl het nummer speelt, lees ik op Twitter een vers berichtje van Het Parool: ’75 jaar na zijn entree verschijnt een nieuw avontuur van Kapitein Rob in Het Parool. ‘De laatste reis van De Vrijheid ….;

     Dan nr. 14. Wie anders dan Rob – De Nijs … Met Robs afscheidssingle .. Wat als vroeger nu is, Leo denkt voor de laatste week in de lijst. (in de tv-edit met Pascal Jacobsen en Danny Vera, die het nummer voor Rob schreven …)

     Ja, Wat als vroeger nu is?

     Een komisch begin, of een kosmisch einde?

     • Wie vanmiddag naar de Platen Bonanza heeft geluisterd die weet het, Rob is nog steeds zwakjes, ‘Van de leg.’ volgens vervanger Jeroen van Inkel en Caroline Brouwer zei heel duidelijk, ‘Rob heeft een licht griepje’. Waarom zouden we aan haar woorden twijfelen? Maar ze heeft geen contact met Rob omdat ie ziek is, dus kan Rob van alles zeggen natuurlijk, maar dan ben ik wantrouwend …

      Maar dan overzie ik de playlist van vanmiddag en dan bekruipt me ook het gevoel dat er wat anders met Robbie aan de hand kan zijn, is hij misschien ziek door liefdesverdriet? Ik wist overigens tot voor kort van niets, maar Leo Blokhuis zei enige tijd geleden dan Rob een vriendinnetje heeft. Ok, leuk. Maar nu wat plaatjes van vanmiddag.

      Het begon met Love Games (Level 42), daarna A Girl Like You (Edwyn Collins), Let Down (Paris Jackson), Addicted To You (Avicci), Thank You For Being A Friend (Andrew Gold), Abacadabra (Steve Miller Band), Baby Love (Oei! Mothers Finest), Ladies Night (Kool and the Gang), It Is Hard To Be Tender (Carly Simon) en dan als laatste nummer een gruwelnummer van Rob, maar nu kon het, want als verlangende en smachtende uitsmijter …

      All I Want For Christmas Is You …

      http://www.ludduvudduh.nl

      * snif *

     • De Platen Bonanza begon vanmiddag met Blue Jean van David Bowie …

      Blue Jean, I just met me a girl named Blue Jean
      Blue Jean, she got a camouflaged face and no money
      Remember they always let you down when you need ‘em

      Rob is uit de dood herrezen en was er weer, weliswaar vanaf de zolder in Almere, maar het leven gaat gewoon verder, ook naar het zich laat aanzien voor een deejay die een paar dagen ‘uit zijn evenwicht was’, hij was misschien een beetje misselijk, maar in een mysterieus zwart gat leek te zijn verdwenen. Maar Rob is terug, sterk en stabiel zoals altijd, maar hij draagt een geheim met zich mee, zei hij op het einde, een geheim dat maar een iemand kent …

      SONG VAN HET JAAR VAN NOTHING BUT THIEVES

      IMPOSSIBLE

      Took a breath, let it go
      Felt the moment settle so
      I couln’t wait to tell you why
      I’m standin’ here with this awkward smile
      And that’s because

      I could drown myself in someone like you
      I could dive so deep I never come out
      I thought it was impossible
      But you make it possible

      * E IN D E *

      Wee papa rule the dance

      (wordt vervolgd)

      – The continuing story of bungalow Rob –

 9. Jeroen van Inkel en Caroline in de Platenbonanza, vandaag. Rob nog steeds ziek. Uitzending klinkt goed, moet ik eerlijk zeggen. show loopt lekker!, uiteraard met het “Bonanza” format; zijn we hier getuigen van ?

 10. Waar maken mensen zich hier druk om? Van een handje vol radiofreaks tot complete internet gekkies die liedjes gaan zingen in reacties, en zich er om bekommeren.

  Naar de lineaire radio luisteren steeds minder mensen (zelfde geldt voor de TV). Er zijn zat alternatieven, en radio in Nederland bestaat louter uit gelul na elk plaatje. Typisch Nederlands ook. Naast het “probleem” dat de etherveiling er voor heeft gezorgd dat er nog enkel eenheidsworst is. Alles is allang doodgeslagen. Niet erg verder, we leven ook zonder dat geleuter welke vanaf een paar vervallen zendtorens komt nog wel door.

  Voor de rest, dat verhaal van Rob Stenders naar Veronica? Komt nu langzaamaan uit: het gaat niet gebeuren. Rob heeft eerder een winterdip en kerstvrees, incl. een Top2000 fobie, dan dat hij naar de Mol vertrekt. Geen zorgen mensen, hij redt zich wel daar op zijn zolderkamertje.

 11. Oh ja, de enige die zich “Maradona” mag noemen van de NL radio, is Adam Curry. De rest verbleekt er bij, blijven met hun vervallen uitgeleefde kop op de bank zitten met een bierbuik en neemt nog een hap van zijn patat met mayo! Onder het “””genot””” van een Top2000 lijstje.

  Verschrikkelijk. Ik weet exact hoe Rob Stenders zich moet voelen. Zo’n semi Schindlers hitlist op de radio, te erg voor woorden! Want alles niet op het lijstje doet er niet toe, en de smaak van de gemiddelde Nederlander is nogal gênant.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*