Patrick Kicken: Paniek bij NPO 3FM, radiostation voelt het einde naderen

[BLOG] Eindelijk komt er dan eens een beetje schot in de zaak in het ongelijke speelveld genaamd de landelijke Nederlandse radio. Waar commerciële zenders al sinds hun komst op FM steeds een bokswedstrijd met één hand op de rug moeten voeren tegen hun zwaar gesubsidieerde en veel beter te ontvangen publieke tegenpolen genaamd NPO Radio 2, 3, 4 én 5 die eigenlijk gewoon volgens dezelfde formats en acties veel luisteraars proberen te bereiken, met als groot voordeel dat ze bijvoorbeeld geen reclame op het halve uur hoeven uit te zenden. De kabinetsformatie zorgt voor onrust bij 3FM, de minst scorende NPO radiozender die eigenlijk al jaren overbodig blijkt te zijn.

Zoals het er nu naar uitziet is het nieuw te vormen kabinet in haar onderhandelingen zover dat in het regeerakkoord komt te staan dat de NPO flink moet bezuinigen en inkrimpen. Dit kan natuurlijk niet alleen door wat omroepen samen te voegen, managementlagen te schrappen en bureaus leeg te vegen: het plan om televisiezender NPO 3 en radiozender NPO 3FM weg te bezuinigen ligt op tafel. Dit nieuws is de medewerkers van laatstgenoemde radiostation natuurlijk ook ter oren gekomen en zorgt voor flink wat ophef. Onder andere ochtenddeejay Wijnand Speelman is al druk aan het polsen of er dan toevallig bij NPO Radio 2 nog een plekje voor hem zou zijn en hij is niet de enige. Overigens vertelt een insider me dat NPO Radio 2 én 5 bij elkaar opgeteld nog minder kost dan het belachelijk hoge budget om het verpeste radiomerk 3FM weer in het zadel te helpen, wat deze besparingsbeslissing evidenter maakt.

Het zou het speelveld in Nederland op radiogebied een stuk eerlijker maken, het opheffen van een station dat nagenoeg niets toevoegt aan het palet en dus ook geen groot publiek weet te bedienen, want het zit in dezelfde vijver te vissen als de commerciële partijen die het op dit terrein, ondanks alle beperkingen, beter doen. Dit wordt onderschreven doordat de 3FM middagshow met Barend van Deelen zo een op een gekopieerd kan worden naar een commercieel station als 538, hij heeft er slim aan gedaan even het podium van de NPO zender te pakken om zichzelf op de kaart te zetten. Ook het feit dat NPO 3FM nu geleidt wordt door een ex-programmaleider van het commerciële 538, nog twee ex-538 hitjocks overdag en in het weekend te horen zijn bij 3 geeft aan dat de zender zelfs in zijn geheel zo omgevormd zou kunnen worden van een gesponsord staatsbedrijf naar een instelling met winstbejag. Alleen de podcasts van 3FM bewijzen hun publieke taak, ze voegen iets toe en scoren dus daarom wel.

De landelijke frequentieruimte, met enorme dekking, die vrijkomt als 3FM opgeheven wordt zou natuurlijk opnieuw geveild moeten worden, wat de staatskas weer aardig wat miljoenen oplevert. Maar, de NPO radiotak is natuurlijk ook niet gek en heeft al voorgesorteerd met een nieuw radiostation, NPO Blend, de volwassen versie van FunX, een zender die jongeren wel weet te bereiken in de grote steden. Blend zou dan onder de noemer van ‘inclusiviteit’ op FM moeten, maar daar gaat een rechts kabinet natuurlijk nooit mee akkoord. Een van de redenen dat er geen persberichten meer verstuurd worden over de successen van jongerenzender NPO FunX en het niet meedoet aan de luistercijfermeting is precies dit: dan zou wel heel erg duidelijk worden dat het bestaansrecht van 3FM voorbij is. Hoedanook: stationmanager Peter de Vries van NPO Radio 2 en al zijn commerciële collega’s: maak je mailbox maar vast leeg want je kunt nog een hoop sollicitaties verwachten uit publieke hoek de rest van het jaar.

Patrick Kicken

De 3FM studio in betere tijden (1998)

74 Comments

 1. @Patrick En nu in de NPO ook nog laat omdat grote online jongeren platform voor jongeren te lanceren i.p.v. van o.a. 3FM en NPO3. Dit had er al jaren moeten zijn en dat had bestaansrecht gehad omdat jongeren daar wel gebruik van zouden hebben gemaakt. Het nieuwe kabinet gaat daar nu geen geld meer voor beschikbaar stellen denk ik.

  • Ja dit is heel erg zonde want 3 zou een mooie publieke taak kunnen vervullen om jongeren te ondersteunen en te helpen, niet op de eerst plaats plat vermaak (‘app wat je aan het doen bent’)

   • @ Patrick. Niet schrikken. Ik ben het zeer met je eens Patrick.

    En laten we Marcel en z’n al niet gehinderd door enige maatschappelijke kennis en visie vriendjes en radio ervaring maar links, oh sorry rechts laten liggen.

    • Ik denk dat het met die maatschappelijke kennis wel goed zit. Ik lijk een beetje een grijsgedraaide plaat te worden (ik begin op jouw te lijken Juul) over dat jongerenplatform maar, als ze dat jaren geleden hadden gedaan dan hadden ze er nu veel meer jongeren nog steeds gebruikgemaakt van de NPO. Nu zijn ze weg en ze komen niet meer terug. 3FM en NPO3 kosten al jaren onnodig heel veel geld en het bedient de doelgroep waarvoor het bedoeld is niet. Het is een feit dat beide zo’n jaar of 6/7 hadden moeten worden opgedoekt voor iets anders in de plaats gericht op jongeren. En dat is grotendeels online en op de smartphone. Of jij dat nu leuk vindt of niet Juul, het is gewoon zo. De NPO heeft zitten slapen. En Juul wel leven helaas niet meer in de jaren 60. Ja dat had je niet gedacht he maar, die en ook de jaren 50 en 70 had ik graag meegemaakt.

   • Maar dat blijkt nu net datgene te zijn waar men blijkbaar oo zit te wachten: het houdt luisteraars vast.
    De keuze is dus tussen goede radio maken voor een te klein publiek en daarmee ‘overbodig’ worden volgens de politiek en ‘commerciele’ radio maken voor een groot publiek en daarmee ook overbodig (of oneerlijk concurrend) worden.

 2. Opgeruimd staat netjes. Opdoeken die semi commerciële bende. 1 populaire muziekzender, Radio 2 is al meer dan genoeg.

 3. Je kunt heel veel slechts over 3FM zeggen en dan heb je wellicht ook nog wel gelijk, maar het heeft toch wel toegevoegde waarde. Dit kun je eigenlijk niet zeggen over NPO Radio 2 en 5. Gewoon 70/80’s hitzenders, die veelal hetzelfde draaien als Radio10 en JOE.

   • Jongeren luisteren niet meer naar de radio. 3FM is trekken aan een dood duur paard.
    De FM frequentie kan naar 5, ouderen luisteren wel naar de radio, toevallig.
    Zit 5 zo boven de 10 %.
    Patrick, je verhaal Klopt dus niet dat 5 beter te ontvangen zou zijn dan de commerciele landelijke zenders.

   • Volgens mij valt het wel mee met dat het merk kapot is Patrick. Je was toch zelf verrast door de laatste editie van het Glazen Huis? Ik zou het zonde vinden als we het alleen met NPO Radio 2 zouden moeten doen, want hun McDonald’s muziekformat spreekt mij niet aan. Ik zag 3FM graag als een wat minder mainstream zender, maar niet beperkt tot muziek van deze eeuw. Ergens tussen KINK en NPO Radio 2.

    • Helemaal met je eens Eddie. En als je maar vaak genoeg roept dat 3FM niks is, zonder eens goed naar deze zender te luisteren…. Tja, lijkt erop dat Patrick zelf graag de baas zou willen zijn van 3FM, want hij weet het allemaal zo goed. Zelf luister ik 3FM met name in de ochtend (Wijnand) en in de avonduren (Jaimy, Olivier, Jamie doordeweeks en Eva en Vera in het weekend), dan hoor ik echt wel de toegevoegde waarde van programma’s die ik elders in radioland niet vind. Ook de Verlanglijst is echt verfrissend, alleen zouden ze deze muzikale voorkeuren van de luisteraars veel meer moeten uitbuiten en die muziek ook in de overdagprogrammering moeten laten doorklinken. Want dat is dan wel iets waar 3FM nog een slag kan slaan, zodat ze overdag minder op 538 gaan lijken. Neemt niet weg dat een zender als 3FM nog steeds broodnodig is, want in de avond hoor ik wel veel nieuwe muziek, talent uit Nederland en erg goede liveoptredens!

     • Ik snap wat je bedoeld maar het is niet te verkopen dat de NPO al jaren 3FM maar wat aan laat rommelen en dat dit miljoenen kost. Ze had er langer geleden een veel kleinere zender van moeten maken. Een beetje zoals Studio Brussel van de VRT. Eigenlijk wat de VPRO al een beetje deed met 3 voor 12. Dit had op kunnen gaan in 3FM. De naam had ook zo kunnen blijven.

   • 3FM trekt langzaam weer meer luisteraars. De muziek klinkt ook beter de laatste tijd. Ik maak me meer zorgen om Veronica. Misschien toch maar weer dat oude Veronica-gevoel van de vrijdag op 3FM terughalen door Veronica weer op de publieke radio te laten uitzenden. Dat was topradio destijds!

  • De “toegevoegde waarde”: slechte muziek zonder duidelijk format, veel gelul door nobodies achter de microfoon, torenhoge kosten en geen hond die er naar luistert. Schei uit zeg, het afschaffen van Radio 3 is een no brainer.

   • Typisch een papegaai-opmerking van iemand die blijkbaar nog nooit naar 3FM heeft geluisterd, niet weet dat er vakkundige deejays werken en ook niet weet dat per week ruim 1 miljoen luisteraars afstemmen op 3FM. De zender is juist een verademing in vergelijking met commerciële zenders: de zender laat populaire tracks horen en wisselt dit af met de betere 3FM-hits uit pakweg de laatste 20 tot 30 jaar, nieuwe muzikale ontdekkingen, nieuw talent, veel aandacht voor festivals en heeft zeker ook aandacht voor de luisteraar, met name via de Verlanglijst. Dat zijn een aantal argumenten waarom 3FM zeker bestaansrecht heeft. Je hoeft er niet naar te luisteren, smaken verschillen. Maar om zo denigrerend te denken over 3FM gaat mij veel te ver!

  • Radio 5 is ook jaren 60 en daar worden nog the cats, bzn etc. nog gedraaid. Die hoor ik echt niet op 10 of Joe. Radio 5 voegt m.i. echt wel wat toe aan het radiolandschap i.t.t. radio 2.

   • Precies Wouter. Bovendien worden de plaatjes aangekondigd door dj.s die er echt wat van weten. Ik noem een Hans Schiffers, Daniel Dekker en zaterdag Felix Meurders en Bart van Leeuwen.
    Dat voegt veel toe.
    Met de weekjes uit die jaren, echt de sfeer…

    Nu wil het toeval dat komende week de week vd jaren 80 aan de beurt is. Maar er is ook een jaren 60 en 70 week elders in het jaar.
    En zonder FM he. Lukt het r5 prima om zich te onderscheiden van de anderen.

   • “dat NPO 3FM nu geleidt wordt”, maar anderen aanspreken op hun typefouten tussen de al niet erg verheffende reacties?
    Bravo heer Kicken, eindelijk een column over één onderwerp, met een kop en een staart. Geen hijgende ‘scoops’ helaas die inderdaad meestal kant noch wal raakten, maar toch mooi weer een doorgeplaatst artikel op MediaCourant opleverden, met naamsvermelding en een link. Nu nog een gouden pennetje vinden (ga eens op cursus! van wie is die leus?) en een eindredacteur/corrector toegewenst. Schrijven is schrappen!

 4. Met een bokshandschoen op de rug?

  Nou zeg. Wat een Calimero gehalte. Ik denk dat de houding van een Qmusic Iers positiever is en het terecht goed doet.

  • Het is vanaf het begin al een ongelijk speelveld om de publieke radiostations uit de wind te houden. Gelukkig hebben ze er bij 3FM zelf een grote bende van gemaakt anders hadden we ook nog een goed scorende landelijke publieke hitradio.

   • Zou Slam! weer graag terug zien voor de jongeren. Bij ons op de zaak luisteren ze niet anders. Ben zelf 50 maar complimenten hoe dat format in elkaar zit en drive… spat eraf. Complimenten!

   • Die puinhoop kwam er toen de commerciële zenders de dj’s wegkaapten voor veel geld. Dat sommige stations het dan nog niet weten te redden in ‘jouw speelveld’ gaat dan meer over de onkunde van die stations dan over de bende van 3FM. Was die chaos er in jouw tijd al niet Patrick?! De laatste maanden hoor je meer structuur en verbeteringen juist!

 5. De omroep moet zich her uitvinden, niet Amsterdam als gemeente beschouwen, en de Randstad als land!
  Ze moeten het lan in gaan trekken, meer presentatoren met een duidelijk accent meer de gewone man van het platteland in de programma’s !
  Meer aandacht dus over het geen wat zich in Nederland afspeelt inplaats van de zoveelste leugen van Trump verkondigen, of bepaalde Nederlandse politici af zeiken, die tijd is wel geweest nu.
  Kicken met een zwaar Limburgs accent dat moet op de radio in plaats van die platvloerse randstad dj’s die bekakt Nederlands praten!

 6. De redenatie: 3FM is groot gevaar, zo groot dat er niemand naar luistert. Dus als je het opdoekt, bespaar je heel veel geld?

  • Nou dan kan je op z’n minst een deel van het overgebleven budget gebruiken voor je écht publieke taak: het maken van relevante podcasts voor jongeren en/of een platform voor ze oprichten waar ze terecht kunnen voor andere interessante content.

   • Maar is het advies om het op te doeken nu gebaseerd op het idee dat het te commercieel is of dat er te weinig interesse voor is? Want je kunt één van de twee oplossen zonder op te doeken, maar niet beide.

 7. “veel beter te ontvangen publieke tegenpolen”
  Het is toch eigenlijk bizar dat er nog steeds in een land met het formaat en profiel van Nederland zo weinig zenders (kunnen) zijn met een goede landelijke dekking.

 8. Op het radioforum(.nl) wordt men ook wat ‘onrustig’, met name de 3FM fanboys (die er nog zijn.) Altijd leuk dat deze column daar gelijk wordt gedownplayed alsmede de hele formatie van het nieuwe kabinet.

 9. Sinds KINK! met al hun 80’s, 90’s en andere zijtakken actief is nemen ze volgens mij precies die plek in die 3FM altijd was en hoort te zijn. Maar omdat KINK! dat zo goed doet is er echt geen behoefte meer aan 3FM. Gisteren was er zelfs een “zelfmoordshow” op KINK! dus die vervullen ook nog eens een soort publieke taak!

 10. De FM frequentie van NPO 3FM veilen gaat echt niet gebeuren! Ook bij de NPO zijn de Fm-frequenties gekoppeld aan een DAB-kanaal! De NPO heeft nu zijn eigen DAB bubbel. Ik zie de FM frequentie eerder toegewezen worden aan NPO radio 5. Voor het DAB kanaal kan b.v de concertzender terugkomen of men maakt er een wereldmuziekkanaal van. Een country kanaal missen we ook nog. Een Nederlandse nieuwszender in het Engels a la BBC 1 kan natuurlijk ook of VRT1. Een Christelijke zender voor Katholieken en protestanten beheerd door de bischoppen en de PKN. Mogelijkheden zat zou ik zo zeggen

 11. Ik denk ook dat bij opheffen 3 de FM naar 5 gaat.
  BBC 1 is de Jongeren hit zender, BBC 5live de nieuws en sportzender. Op AM dus.
  In de USA zitten de goed beluistrde nieuwszenders op AM, in LA, KFI640 nr 3 in de ratings. Waarom hier niet zou ruimte schelen op FM.

 12. Erik de Zwart had toch ooit interesse in NPO 3FM ?

  Kan ie met Mediahuis een competitiewedstrijdje aangaan wie er als eerste boven de 3% gaat komen.
  .

  • Laat ze weer samen een mooi station bouwen. Weg met die versnippering en terug met die oude Veronica vrijdagen op 3FM. Win-win.

 13. ik luisteren niet veel radio 2 alleen voor eddy keur op vrijdag middag maar die playlist klinkt ook behoorlijk commercieel weinig

 14. NPO3FM had al lang en breed een zender moeten zijn met discussieprogramma’s met en door jongeren (zoals Dubbelisijes vroeger was) informatie over zaken die jongeren bezig houden en andere nuttige info voor en door jongeren. Plus muziek die je juist niet bij de commerciëlen hoort.

  • Ja o.a. dit maar dan niet op de radio maar op een online platform waar alles van de NPO en gelinkt aan al bestaande diensten waar jongeren gebruik van maken samen komt. En dus ook muziek en radio dus 3FM zal dan niet helemaal verdwijnen maar in een andere vorm doorgaan i.p.v. op FM.

 15. Vrienden en Kickie!

  Wat een discussie weer! Onder de 28 luistert toch niemand meer radio. En dat schuift elk jaar een jaartje op.

  Bovendien:
  Vroeger had iedereen in een leeftijdscategorie dezelfde muzieksmaak. Nu is dat niet meer zo. Jongeren kunnen nu alles horen. Ze volgen de smaak van mensen waar ze mee omgaan.

  De ene groep jongeren heeft een totaal andere smaak dan de andere groep.

  We blijven hier maar proberen om jongeren aan de “bakelieten-telefoon-met-draaischijf-aan-een-draadje” te krijgen, terwijl ze allang een smartphone hebben. En die bovendien voor van alles gebruiken, behalve bellen.

  Dus stop dit soort achterhaalde discussies en kom met iets wat echt vernieuwd is…

  • Ik heb die indruk ook, dat het luistergedrag van jongeren anders is dan toen ik van die leeftijd was. Wat mijn pleidooi ondersteunt om eens af te stappen van het idee om de markt te verdelen in leeftijdsgroepen. Jeroen Grueter van Studio Sport had het een paar jaar geleden over “Heerlijk van de gebaande paden af” tijdens de Album2Daagse en daar is volgens mij een hele markt te winnen zonder in de boomermuziek van Leo Blokhuis te belanden.
   https://twitter.com/Jeroen_Grueter/status/1379038747891789825

 16. Doel van de publieke omroepen is het bieden van een gevarieerd aanbod aan muziek, nieuws, cultuur en informatie. 3FM heeft als doel om relevante en vernieuwende content te bieden die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep jongeren. Door het aanbieden van diverse programma’s en het ondersteunen van opkomende artiesten en nieuwe muziekstijlen, draagt 3FM bij aan het culturele en educatieve aspect van de publieke omroepen.

  In theorie kan 3FM dus een grote doelgroep bedienen. Echter, de manier waarop deze doelstellingen vorm krijgt leidt in de praktijk tot weinig meer dan plat vermaak waar deze doelgroep dus blijkbaar weinig interesse in heeft.

  In mijn beleving zou het al helpen als de dienstdoende dj’s zich eens zouden verdiepen in hun luisteraars en deze eens als jongvolwassenen te benaderen. Wat ook helpt is als diezelfde dj’s eens ophouden met hun helaas kenmerkende soort van standup comedy-acts: de luisteraar is er niet voor jou, jij als dj bent er voor (en ten dienste van) de luisteraar.

  Als die kern al niet begrepen wordt is al het voorafgaande wat ik schreef per definitie aan dovemansoren gericht…

 17. Wat een voorbarig verhaal, voor een formatie die misschien helemaal niet gaat lukken. En als er al een kabinet met deze 4 partijen komt misschien binnen enkele weken door de eerste de beste tweet van Wilders weer wordt opgeblazen.

1 Trackback / Pingback

 1. Luistercijfers week 14: Sky Radio blaast de concurrentie omver als bereiksleider, NPO Radio 2 onder de 3 miljoen aan weekbereik - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*