Commissiedebat over toekomstige inrichting van het publieke bestel op 11 april

In aanloop naar het commissiedebat Cultuur en Media op 11 april, heeft Staatssecretaris Gräper-van Koolwijk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de Tweede Kamer een verkenning toegezonden betreffende de toekomstige inrichting van het landelijke publieke omroepbestel. In deze verkenning, uitgevoerd op verzoek van de Commissie Van Geel, wordt de wens uitgesproken om met de Kamer in gesprek te gaan over mogelijke herzieningen van het omroepbestel.

De brief benadrukt de noodzaak om de huidige knelpunten binnen het bestel te adresseren en stelt drie procesmatige aandachtspunten voor mogelijke aanpassingen voor. De minister onderstreept de strakke tijdlijn voor het doorvoeren van inhoudelijke wijzigingen voor de nieuwe erkenningperiode die start op 1 januari 2027. Gezien de omvangrijke voorbereidingen die een nieuwe erkenning vergt, zoals het organiseren van een ledenpeildatum voor omroepen, wordt de haalbaarheid van significante veranderingen voor deze deadline in vraag gesteld.

Een optie die wordt voorgesteld, is het verlengen van de huidige erkenningperiode om voldoende tijd te creëren voor het doorvoeren van de noodzakelijke aanpassingen. Echter, dit zou een wetswijziging vereisen die op korte termijn geïmplementeerd moet worden om effectief te zijn.

Het debat op 11 april zal naar verwachting verdere richting geven aan de discussie over de toekomst van het Nederlandse publieke omroepbestel, met een focus op het verzekeren van zijn relevantie en duurzaamheid in een snel veranderend mediaklimaat.

7 Comments

 1. Ze doen het nu in hun broek daar op het mediapark. De kip met de gouden eieren wordt nu kip met koperen eieren. Er zullen grachtenpanden verkocht moeten worden als de hypotheek niet meer te betalen is

 2. Ze moeten een andere regel toe passen, de totale aantal inwoners van Nederland en die delen door de aantal omroepen en de uitkomst daar van vastleggen als het aantal leden die een omroep moet hebben, hebben ze dat niet jammer einde oefening!
  Zo kan je een eind maken aan die bureaucratische lagen en op gaan naar een omroep als VRT/BBC

 3. Heb je wel eens gekeken naar het aantal leden van de politieke partijen? De VVD had er 1 januari 23.000 ! En de PVV 1.
  En die partijen willen de NPO weg hebben met een paar duizend lden. En alleen al de EO heeft er in z’n eentje ruim 320.000 !

  Over democratie gesproken. Maar zover kijken jullie niet hé

 4. Het maakt anno nu niet meer uit wat de tweede kamer wil of zegt De eerste kamer bepaald.
  Verhoging minimum loon is dankzij de Bbb van de baan.
  Tja… mensen die op basis van minimum loon werken hebben geen trekker om mee naar Den haag te gaan.
  Weer een belofte van de pvv in de prullenbak/koelkast.

  Als dit een voorbode van her rechtse kabinet is….

  Zo gaat het met de plannen wb media ook.
  Achterkamertjespolitiek.

  • Ook maar weer zien of de PVV donderdag überhaupt komt opdagen, of een krotenkoker gaat vertellen wat de grote leider en enig partijlid van de PVV met de media voor ogen heeft.

 5. Ik moet nog zien of dat kabinet er komt. Nu al “gedonder”. En beloften voor dat ze er zitten al in de prullenmand.

  BBB – wil zoooooo graag
  VVD – niemand heeft het meer of de VVD in het beoogde kabinet gaat zitten of gedogen?
  NSC – valt me enorm tegen.
  PVV – met de snelheid van het licht levert Wilders alles in.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*