Patrick Kicken: Kan iemand Jeroen van Inkel zijn lijden verzachten?

[BLOG] Dit weekend ’s ochtends naar NPO Radio 2 geluisterd. Jeroen van Inkel is daar sinds twee weken weer te horen, nadat hij een flink aantal weekenden verstek moest laten gaan vanwege stemproblemen. Ik weet niet of je hem alweer gehoord hebt, maar hij is nog steeds niet goed bij stem. Sterker nog: het was niet om aan te horen. Alsof iemand net terugkwam van 3 dagen carnaval vieren in Maastricht en dan zonder te slapen achter de microfoon was gekropen.

En ik ben niet de enige die vraagtekens stelt bij de huidige conditie van Van Inkel en zijn stem. Op twitter regent het klachten. Even een opsomming:

Iemand van de leiding bij NPO Radio 2 moet toch meeluisteren en denken ‘hey, Jeroen is nog niet helemaal fit, we laten het Giel Beelen en Leo Blokhuis nog even doen’. Of is zendermanager Peter de Vries te druk met zijn wonden likken na het vertrek van Rob Stenders en het gedoe rondom welke omroep en wie zijn plekje nu moet krijgen? Wat een ongeorganiseerde bende is het daar toch bij tijd en wijlen, ook bij BNNVARA. Je wist al sinds oktober vorig jaar dat Stenders op het punt stond te vertrekken naar Veronica. Je zet nu halsoverkop Frank van ’t Hof overdag, die de ene na de andere beginnersfout maakt en Giel op vrijdagavond, zodat er geen fatsoenlijke vervanger voor Van Inkel meer overblijft?! En hij dus maar snel-snel weer terug moest keren.

De vraag blijft ook wat er toch met Van Inkel aan de hand is. Hij klonk bij de start van de Top 2000 in december ook al knetter onzeker. Boze tongen beweren dat Jeroen’s stem nooit meer ‘de oude’ is geworden na zijn opname in een kliniek in Engeland een jaar of zeventien geleden, om van vermeende drugsproblematiek af te komen. Zelf heeft hij dat altijd tegengesproken. Ik denk dat roken je stem wel naar de klote helpt, maar dat heb ik Van Inkel nog nooit zien doen. Whisky drinken wel, maar dat is sinds Big Bad Alfred Lagarde alleen maar een manier om je stem nóg cooler en zwaarder te laten klinken, niet als een kaasschaaf. Wat ik wél weet is dat stress funest is voor je stem. En de Inkelbaas heeft natuurlijk het een en ander meegemaakt de laatste jaren. Eerst dat gedoe bij het vertrek bij Radio Veronica, daarna dat gezeik met Jan Slagter en Omroep Max op 5.

Dit is er op radio.nl te lezen over Jeroen’s veel te vroege terugkeer twee weken terug:

Vorige week zag het er naar uit dat Van Inkel ook dit weekend nog afwezig zou zijn, maar de deejay keerde zaterdagochtend toch terug op NPO Radio 2. Ondanks dat zijn stem nog niet helemaal de oude was. “Het voelt goed om weer op de radio te zijn”, aldus Van Inkel, die de afgelopen weken als “frustrerend” beschouwde. “Ik heb een tijd lang problemen gehad met mijn stem. Je hoort vast wel dat hij nog niet helemaal 100% is, maar mijn stemcoach heeft gezegd: ‘Jeroen, vertrouw me. Het komt helemaal goed, maar het heeft even tijd nodig, want die stem van jou heeft een enorme klap gehad’.”

Een stemcoach die bepaalt of iemand fit genoeg is om weer terug te keren op de radio. Wat een armoe. Dat moet iemand doen die verstand heeft van radio! En weet hoe gevoelig het allemaal ligt wat je zit te doen, zeker als er zulke schijnwerpers op staan. Luisteraars meteen commentaar geven via appjes en twitter zoals hierboven. Dan mag je Van Inkel zijn met 100 jaar ervaring, het kan je nog meer op achterstand zetten. En dan ga ik er ook nog over zitten schrijven! Ja maar wel met de bedoeling om Jeroen juist te beschermen, niet nog verder kapot te maken. Hoeveel mensen ik dit weekend niet sprak op de app met ‘heb je Van Inkel nog gehoord dit weekend?!’. Alsof je Messi op krukken het veld instuurt.

Het doet me zeer dit zo op te moeten schrijven en te concluderen over wat ook voor mij altijd het nummer één voorbeeld op de landelijke radio is geweest: fokkin’ Jeroen van Inkel. De man die het ons altijd voordeed. Net wat strakker en cooler was op de radio dan alle anderen. Dus wilden we in de 80’s en 90’s allemaal op hem lijken. Ik ben altijd een voorvechter geweest van met respect omgaan met onze radiohelden, dus het is top dat deze man nog een prominente plek heeft bij de nummer 1 radiozender van Nederland. Dat verdient ie. Maar dan moet hij wel kunnen vertrouwen op zijn belangrijkste instrument: zijn stem. Het maakt je erg onzeker als je daar niet van op aan kan. Dus kom op NPO Radio 2, Tante Bosman & Zuster de Vries: geef die man nog wat rust en hersteltijd. Voordat hij dadelijk een soort Marco van Basten wordt die nooit meer fatsoenlijk een wedstrijd kon spelen na zijn blessure, laat staan winnen.

Patrick Kicken

15 Comments

 1. Al jaren fan van Jeroen van Inkel en dit is gewoon zwaar kut voor hem. Het begon idd al bij de top 2000. Ik lees iets over een stemcoach maar kan het ook iets met gehoor te maken hebben? Als je jezelf niet goed hoort, ga je je stem forceren om er bovenuit te komen en krijg je problemen. Misschien een andere soundprocessing bij radio 2,afgesteld op een ander gehoor door de koptelefoon?
  Of zeg ik hier heule rare dingen?
  Groetjes Sijbrand

 2. Ook discjockeys zijn mensen en kunnen kwalen krijgen, naarmate ze ouder worden. Jeroen van Inkel is de meest creatieve stem van Nederland. Als zijn stem aan het veranderen is, dan zal het radiowerk achter de microfoon ophouden. Hij blijft gewoon een icoon in herinneringen van radio-luisterend Nederland. Zijn stemprobleem is geen tegenslag in zijn radioloopbaan. Hij heeft zich tientallen jaren genoeg bewezen. Het is tijd voor de volgende generatie discjockeys.

 3. Beste Patrick,
  Wat jammer dat je zo over een oud-collega van je schrijft. Zeker om te insinueren dat e.e.a. te maken zou hebben met iets wat ruim 17 jaar geleden aan de orde was. Op z’n minst niet integer. Jeroen en nog steeds vele dj’s zetten een dj stem op, sommigen kunnen niet eens meer normaal praten en spreken in hun privé leven zelfs met een ‘dj-stem’. Volledig achterhaald maar de voorbeelden zijn legio. Een presentator of dj heeft maar één instrument dat is zijn of haar stem. Als daar iets mee mis is of gaat is dat het ergste wat je kan overkomen. Wat je ook van Jeroen en/of anderen vindt, iets meer respect zou niet ongepast zijn. Ik begrijp heel goed, dat je zo snel mogelijk weer je werk wil doen. Daar een mening over hebben mag, maar deze kan toch wel iets milder?

  • Precies
   Die DJ stem van Van Inkel is kapot. Ik had tussen de jaren 90 en 2020 niet meer naar Van Inkel geluisterd en het eerste wat me opviel was zijn manier van presenteren niet was veranderd. Herkenbaar en ook een beetje oubollig ook omdat hij alle items uit de jaren 90 nog gebruikte.

   Terwijl een normale spreekstem tegenwoordig ook voor de luisteraar prettig klinkt.

  • De gemaakte dj stem van Jeroen van Inkel is wel erg over de top. Hij kan inderdaad prive nauwelijks nog normaal praten. Hij was een van mijn helden uit de jaren 80. Maar zoals Rene van der Gijp met enige regelmaat zegt; “is er dan niemand in de omgeving van die jongen die zegt niet meer doen joh. Dat lukt je niet (meer)”. Patrick zegt dat wel. Wat jij als insinuatie noemt kan ik er niet uithalen. Verder ben ik het aardig met je eens. Waarom zou je niet eerlijk kunnen zeggen dat het gewoon niet meer goed is ?

 4. Het begon al voor de Top2000
  In de nacht bij Van Inkels choice toen hij nog in de studio zat was hij continu strepsels aan het slikken en verontschuldigde hij zich ook al voor zijn stem 10 keer per uitzending.

  Sjors Frolich, die een van de beste radioprogrammas ooit had (Capuuchino) kwam stemproblemen nooit meer te boven professioneel gezien. Hij praat weer normaal en als burgemeester zal hij dat veel moeten doen maar het is wel na twee decennia. En ws geen radiostem

  Van Inkel is ook mijn held. En het doet pijn dat hij die (tijdelijk?) DJ is geworden uit Harry Chapins W.O.L.D

  Laat Van Inkel uitzieken. Stasse deed dat 8 maanden en nog steeds af en toe een dagje minder, De Wild neemt zijn tijd. Gun Van Inkel ook zijn rust.

 5. Jeroen van Inkel is al jaren niet meer om aan te horen en dat heeft weinig met zijn stem te maken. Hij denkt dat we nog in de jaren 80 zitten gezien zijn manier van presenteren waarbij het lijkt of hij het wereldrecord snelpraten moet verbeteren of een trein lijkt te missen. Die gemaakte jaren 80 stem is helemaal uit. Jammer dat van Inkel dat niet door heeft. Hij was toch een van mijn radio helden uit de jaren 80. De opmerking “Eerst dat gedoe bij het vertrek bij Radio Veronica, daarna dat gezeik met Jan Slagter en Omroep Max op 5.”kan ik totaal niet plaatsen. Jeroen van Inkel kreeg een kans op radio 5 maar paste daar totaal niet. Ik heb tenenkrommend naar hem zitten luisteren. Het ging hem om radio maken, ongeachte welke zender. Het luisterpubliek van radio 5 zat niet op iemand te wachten die dacht dat de radio om hem draaide, zichzelf super leuk vond met zeer kinderachtige grapjes en maling had aan kritiek van de luisteraar. Hij gaf zelf aan zich niet thuis te voelen op radio 5. En dat klopt want hij pastte daar niet. Nu gebeurt hetzelfde met Felix Meurders. Die zit nu op radio 5 een persiflage van zichzelf te zijn. Blijkbaar hebben ze niet door dat soms hun tijd voorbij is. Het is net als met Sven Kramer en het schaatsen van de 5 en 10 km. ooit de onbetwiste kampioen, nu aan alle kanten voorbij gereden. Het spijt mij als Jeroen van Inkel echt stemproblemen zou hebben. Maar misschien moet hij accepteren dat er ook soms een tijd is van gaan na een prachtige carriere.

  • Marco, ik ben het helemaal met je eens. Van Inkel vult nu, 11 augustus 2021, NPO 2 tussen 14.00 en 16.00 uur. Het is verschrikkelijk saai en van Inkel is ontzettend NIET leuk. Wie heeft hem ooit verteld dat hij bij de radio moest gaan werken?

 6. Het kan wel, je carriere nieuw leven inblazen

  Frits Spits was in de avondspits een heel andere DJ dan in TijdVoor2 en in zijn taalprogramma op radio5 weer anders. Wel spits, bevlogen en enthousiast, maar anders

  Andre van Duin is nu ook een andere presentator, die loopt ook niet meer rond met een fluitketel op zn hoofd maar maakt mooi drama

  Van Inkel heeft zichzelf nooit opnieuw uitgevonden.

  • Frits Spits is sowieso een ander geval. Die heeft in het verleden ook nog Met het oog op Morgen gepresenteerd waarbij zo’n hijgerige dj stem sowieso niet gewenst is. Zijn taalprogramma is overigens op radio 1 op de zaterdag. En inderdaad in tijd voor 2 was hij ook anders dan in de avondspits. Toen was radio 2 er nog voor de luisteraar. Nu zitten er alleen jocks die denken dat de luisteraars er voor hun zijn. En als het zo doorgaat helpt Jurre Bosman ook radio 5 om zeep. Hij wil dat ze (nog) meer opschuiven naar radio 2. Straks vist werkelijk alles en iedereen uit dezelfde vijver. Dat is vreemd want de doelgroep van zenders worden toch steeds meer de oudere luisteraars. En die zitten niet te wachten op zo’n kijk mij eens een geweldige dj te horen zijn. Die willen hun naam, hun plaatje en hun praatje op de radio horen. En veel muziek. Vooral niet teveel gezwets. Ik lees jouw bijdragen met net zoveel interesse als de column van Patrick Kicken zelf. Daarom een oprechte vraag. Zie jij echt een mogelijkheid dat Jeroen van Inkel zich uberhaupt opnieuw kan (of vooral wil) uitvinden ?

   • Nee, Van Inkel zit vastgeroest in zijn eigen bubbel. In de jaren 80 was hij de grootste, ontdekt door Frits Spits, maar als ik hoor dat hij dezelfde jingles en items heeft als 30 jaar geleden, dan is het gewoon te laat. Plus dat zijn DJ stem zijn gehele stem heeft stukgemaakt. Van Inkel wordt niet meer de oude en is ook te oud om serieuzere radio te gaan maken a la Het Oog dus. Als hij dat al kan.

    Zijn ego is nog net zo groot als in de jaren 80 alleen niet meer terecht. Op Twitter zie ik hem mensen met kritiek afzeiken.

    Spits heeft nooit een ego gehad. Als tiener was ik eind jaren 80 begin jaren 90 een keer in de studio waar Spits net draaide. Hij stak zijn hand naar me op. Henk Westbroek was er toen ook, die gaf me een hand terwijl toen ik hem op de gang tegenkwam.
    IK heb van Inkel nooit ontmoet maar heb wel een anekdote onthouden die hij decennia terug eens vertelde. Iemand zei tegen hem: je bent best wel klein he, waarop hij antwoordde: maar ik neuk meer dan jij

    Van Inkel is mijn jeugdheld en in Van Inkels Choice is hij goed, mits het niet van band komt zoals sinds januari, maar het is nu hij bij Radio2 zit wel pijnlijk duidelijk hoe beperkt zijn range is. Prima, want het is wat hij doet. Maar het heeft er nooit ingezeten dat hij zich kon transformeren zoals Spits deed. Of Felix Meurders, beiden hebben zich meerdere keren opnieuw uitgevonden en dat bleef fris. Sjors Frolich deed dat ook met andere carrieres, zowel achter de schermen in de media als in de politiek.

    Ik hoop dat Van Inkels stem herstelt, voor zichzelf in de eerste plaats. En er zal altijd een plek zijn voor hem op de radio. Als Jeroen Donderwinkel die Van Inkel speelt

 7. Marco: “Maar zoals Rene van der Gijp met enige regelmaat zegt; “is er dan niemand in de omgeving van die jongen die zegt niet meer doen joh. Dat lukt je niet (meer)”.

  Een zeer goede vergelijking. Zo had ik het zelfs nog niet eens bekeken.

 8. Patrick?? overspannen stresskip, ga je nou werkelijk een oud collega aanvallen op zijn stem problemen? Heb respect man. Iedereen die hier gereageerd heeft, Foi.
  Maart 2021… het is nu december 2021 en wat een spektakel maakt die ervan bij de top 2000. Pad-triek, wanneer verwachten wij jou weer terug op de radio?

 9. Het is al een oud blogje, maar ik wil ook nog even iets kwijt over de huidige Jeroen van Inkel. Afgelopen week was ie invaller voor Gijs Staverman. Jeetje man…..ik ben me rot geschrokken. Is dit één van de grootste radiohelden van de afgelopen 30-35 jaar? Jeroen maakt radio op dezelfde manier als 30-35 jaar geleden en dat kan echt niet meer anno 2022. Ook zijn ‘grapjes’ en opmerkingen zoals bijvoorbeeld A dubbel P (zijn verwijzing naar de radio2 app) zijn echt heel erg tenenkrommend. Deze Jeroen van Inkel is geen schim van wat hij ooit was. Alsof de tijd heeft stilgestaan……ook in zijn ontwikkeling als radio dj. Jammer.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Jeroen van Inkel staakt radio-uitzending wegens stemproblemen - Spreekbuis.nl
 2. Patrick Kicken: De nieuwe programmering van NPO Radio 2, wat is er mis mee? - Spreekbuis.nl
 3. Patrick Kicken: De 15 beste podcasts over radio. En wat ik er van vind. - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*